ÅRETS FØRSTE TRENINGSSAMLING FOR UTVIKLINGSGRUPPEN

Postet av Norges Fekteforbund den 30. Jan 2023

Lars Rune Haslestad fra Olympiatoppen Øst ledet en treningsøkt og holdt foredrag om målrettet fysisk trening og føring av treningsdagbok. Foto: Norges Fekteforbund.

Fekteforbundet arrangerte i helgen samling for fekterne i Utviklingsgruppen. Dette var årets første, og sesongens fjerde samling for fekterne som er tatt ut til å være med i Fekteforbundets satsing på unge talenter fra hele landet.

Treningssamlingen ble avholdt hos Njård Fekting, og ledet av de innleide klubbtrenerne Anatolij Gerej fra Njård Fekting og Filip Broniszewski fra Bygdø Fekteklubb. I tillegg var både Fekteforbundets sportslige leder Bartosz Piasecki og utviklingsansvarlig Fredrik Backer tilstede på deler av samlingen.

Fordi Europamesterskapet for kadetter og juniorer nærmere seg, hadde samlingen mest fokus på fektetrening for å forberede fekterne som skal representere Norge.

Årets mesterskap arrangeres i Tallin, Estland. Juniorene skal fekte i perioden 25. -28. februar, og kadettene skal fekte i perioden 21. - 24. februar.

Les mer om Europamesterskapet via denne lenken

Besøk fra Olympiatoppen
Helgens samling hadde også besøk av Lars Rune Haslestad, fagkonsulent kraft/styrke og motorikk/ferdighetsutvikling på Olympiatoppen Østlandet. Han har en mastergrad fra Norges Idrettshøyskole og jobber også som fysisk trener i Drammen Håndballklubb.

I tillegg til å lede en fysisk treningsøkt, holdt han et foredrag om sammenhengen mellom god teknikk og fysisk trening i fekting. Han fokuserte dessuten på viktigheten av at alle har en treningsplan som samsvarer med hver enkelt fekter sin målsetting, og ikke minst føring av treningsdagbok for finne ut hva som gir ønsket effekt.

Økt oppfølging av trenere og fektere
Å fylle ut treningsdagbok regelmessig for å dokumentere treningsmengde er et av flere kriterier for å få være med i utviklingsgruppen. Denne består nå av 32 fektere fra Bygdø FK, Njård Fekting, Stavanger FK, Bergens FK og Oslo FK. 

Sportslig leder, Bartosz Piasecki følger opp fekterne månedlig for å vite at disse har trent nok i henhold til kriteriene for utviklingsgruppen. De som har glemt eller ikke ført regelmessig, får en ny mulighet fra 1. februar. Sammen med de andre kriteriene vil dette bli brukt som grunnlag for uttak til utviklingsgruppen for sesongen 2023/2024.

Fekteforbundet vil også følge opp fekternes klubbtrenere i deres arbeid treningsplaner, og er blant annet i gang med utviklingen av en utviklingstrapp og til relevante øvelser via det nyetablerte Trenerforumet.

Neste samling for utviklingsgruppen er 15-16 april.

Bilder fra samlinger og stevner
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flott bilder fra denne, og andre treningssamlinger. Dessuten fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.SIDDIS CUP I FLOTT NY FEKTESAL

Postet av Norges Fekteforbund den 23. Jan 2023

Flott stilstudie fra Siddis Cup 2023. Foto: Brian Tallman.

Denne helgen ble det arrangert Norgescupstevne i Stavanger. Den årlige Siddis Cup ble i år arrangert i Stavanger FK sine nye og flotte treningslokaler.

Årets Siddis Cup var årets første, og det tredje stevnet i sesongens Norgescup. Stevnet hadde 150 starter, fra syv ulike fekteklubber. I tillegg til de ordinære aldersklassene i Norgescupen, arrangerte klubben en uhøytidelig konkurranse for de under 11 år. Her ble det utdelt deltakermedaljer til alle.

Dette ble et topp gjennomført arrangementet. Blant annet ble finalistene i flere finaler ropt opp sammen med dommerne, slik det gjøres i Europa- og verdenscupstevnene. Dette medførte at nærmere 50 personer samlet seg rundt pisten for å følge finalene.

I tillegg til dommerne og de ansvarlige for stevnegjennomføringen, bidro frivillige fra arrangørklubben Stavanger FK i cafeen med god mat og drikke til både tilskuere og fektere.

Som Norgescupstevne teller Siddis Cup med i Masters-serien. Finalene for de åtte beste fekterne, sammenlagt i alle aldersklasser gjennomføres i mai 2023.  Mer informasjon om Masters her.

Vinnere fra fire klubber
Fektere fra fire fekteklubber av totalt syv klubber som hadde deltakere sto øverst på premiepallen.

Vi gratulerer følgende personer med gullmedaljene i Siddis Cup 2023:

 • Seniorklassene: Vilde Tengesdal, Bergens FK og Benjamin Humlen Dahlbo, Njård Fekting
 • U20-årsklassene: Vilde Tengesdal, Bergens FK og Emilis Krasikovas, Stavanger FK
 • U17-årsklassene: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Viktor Jarl Hagen Breivik.
 • U15-årsklassene: Sofia Yelis, Stavanger FK og Kristoffer Mikael Solvikaas, Bygdø FK
 • U13-årsklassene: Liv Marhaug, Bergens FK og Dima Hlyten, Bergens FK

Alle resultater finnes via denne lenken.

Flott ny fektesal
Årets Siddis Cup ble arrangert i Stavanger Ishall, Stavanger Fekteklubb sin nye fektesal. Dette er Norges største fektesal med mulighet for hele elleve fektepister til bruk på klubbtreningene.

I forbindelse med Siddis Cup og nytt anlegg har NRK Rogaland vært på besøk. De lager en reportasje som kommer senere.  I tillegg har Stavanger Aftenblad laget en reportasje fra Siddis Cup.

Last ned en pdf av Stavanger Aftenblads reportasje fra Siddis Cup 2023 her

Godt norsk resultat i Finland
Flere norske kadettjenter deltok i på Europacupstevnet i Espoo i Finland i helgen. Det beste norske resultatet sto njårdfekteren Elsa von Koss Hellebø for. Hun fikk en god 20. plass i konkurranse med 75 fektere. 

Se alle resultatene fra Espoo Fencing challenge her

Trenerforum
Fekteforbundet har som mål å øke den sportslige kompetanseoverføringen mellom Fekteforbundet og alle klubbene, og ikke minst på tvers av regionale- og klubbgrenser.

Fredrik Backer som er Fekteforbundets utviklingsansvarlig, har derfor etablert et trenerforum der alle klubbtrenerne er invitert med. Det første forumet ble avholdt under Siddis Cup med syv trenere fra seks fekteklubber.

Dette skal være et forum for diskusjon og konstruktivt arbeid for å skape felles forståelse av trenerrollen og treningsfilosofi. Ikke minst en mulighet for å øke samarbeid, og gjerne få på plass en felles utviklingsplan for norske fektere. I arbeidet med utviklingsgruppene benytter Fekteforbundet for eksempel et øvelsesutvalg som gjerne deles og videreutvikles med innspill fra klubbtrenerne.

I tillegg til overnevnte temaer, presenterte Fredrik sine tanker om en sammenstilling av tips og råd innenfor arbeidet med å beholde og rekruttere fektere. Dessuten en årlig undersøkelse som skal være en temperaturmåler for hvor fornøyde medlemmene er, og gi nyttig info til klubbene. Mer informasjon om dette vil komme snart. 

Trenerne som deltok spilte inn sine synspunkter og erfaringer, og det ble en vellykket start. Fekteforbundet tar med seg nyttige synspunkter og erfaringer fra møtet og vil ta dette med i det videre utviklingsarbeidet, gjerne i samarbeid med trenerne fra enda flere klubber.

Dommerkurs
For å utvikle stevnene til det beste for både fektere og publikum, setter Fekteforbundet krav til antall dommere, og til deres kvalifikasjoner. I den forbindelse tilbyr Fekteforbundet dommerkurs.

Årets første dommerkurs ble avholdt i forbindelse med Siddis Cup med seks deltakere. Disse gjennomgikk teorikurs avholdt av leder av Fekteforbundets dommerkomite, Junjie Cao, og fikk mulighet til å praktisere som dommere på stevnet. Det neste dommerkurset blir arrangert i forbindelse med Vårstøtet. 

Les mer om kursene og eksamen via denne lenken

Del bilder og synliggjør fekting
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flotte bilder fra dette og fra andre stevner og mesterskap i inn- og utland. Samt fra treningssamlingene i regi av Norges Fekteforbund. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil.

Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting. Bilder som blir delt og likt på sosiale medier både motiverer og bidrar til å gjøre fektesporten mer attraktiv for både nye utøvere og sponsorer. Vi oppfordrer derfor flere til å bidra. Gjerne allerede på det neste stevnet i Norgescupen, Vårstøtet 4. og 5. mars.NM 2023 I STAVANGER OG BERGEN

Postet av Norges Fekteforbund den 20. Jan 2023

Bygdøfekteren Caroline Piasecka, regjerende Norgesmester. Foto: Norges Fekteforbund. 

Helgen 14. og 15. januar avholdt Fekteforbundet seminar og årets første styremøte. Blant annet ble det tekniske arrangøransvaret for årets Norgesmesterskap tildelt. 

På lørdagens arbeidsseminar var sportslige årsplan og Fekteforbudets bistand i klubbenes arbeid med å beholde og rekruttere flere fektere øverst på agendaen. I tillegg til styret og administrasjonen, har også komiteene kommet med sine innspill til møtet.

Ulike tiltak for å sikre at fekteklubbene raskere tar i bruk f.eks. Trenerattester og andre føringer og anbefalinger, samt kompetansebyggende tilbud fra både Fekteforbundet og Norges Idrettsforbund ble også diskutert.  

Samlet dannet dette grunnlaget for budsjettet 2023, som ble diskutert og justert, før det ble vedtatt i søndagens styremøte.

NM 2023
Det var kun to søkere til det tekniske arrangøransvaret for årets Norgesmesterskap. Både Njård Fekting og Bergens FK søkte imidlertid kun om ansvaret for Junior/Ungdoms-NM med tilhørende landsstevne.

NF-styret tildelte Bergens FK ansvaret for dette. Etter å ha blitt forespurt på styremøtet, ble Stavanger FK tildelt arrangøransvaret for Senior- og veteran-NM.

NM for kadetter og juniorer blir arrangert i 25. og 26. mars, mens NM for U23, senior og veteran blir arrangert 29. og 30. april. Påmelding gjøres via Ophardt. 

Ny struktur for gjennomføring av NC-stevner
For å forbedre opplevelsen for fektere, trenere, dommere og tilskuere, har sportslig leder arbeidet frem et forslag til en ny struktur for gjennomføring av Norgescup-stevnene.

Etter å ha forankret dette med arrangørklubber, ble dette presentert på seminaret. Den nye strukturen ble deretter vedtatt på styremøtet som en prøveordning i sesongen 2023/24. Hva dette innebære, vil det bli informert nærmere om.

Justert NM- og Stevneregler
Fekteforbundet har tidligere informert om de nye passivitetsreglene som ble vedtatt på fjorårets FIE-kongress i november. 

Fordi Norges Fekteforbund sitt Stevne- og NM-reglement forholder seg til FIEs reglement, og ikke alle som deltar på norske stevner og mesterskap har FIE-ranking, er det nødvendig å gjøre noen presiseringer i reglementet. Dette ble vedtatt gjort i styremøtet, og er nå publisert. 

Det oppdaterte Stevne- og NM-reglement og andre lover og bestemmelser kan leses via denne lenken

Ny fekteklubb
AIL Skjetten Sportsklubb ønsker å igangsette et fektetilbud. Dette er et område uten et nåværende tilbud, og Norges Fekteforbund ønsker dette svært velkomment. Innmeldingen krever imidlertid et formelt vedtak, som NF-styret gjorde på styremøtet. Fekteforbundet vil bistå i oppstarten, og håper aktiviteten raskt kommer godt i gang. 

Styreprotokollen og budsjettet for 2023 er publisert på Fekteforbundets hjemmeside og kan leses via denne lenkenNORSK GULL OG TOTALT 13 MEDALJER I KUNGSBACKA

Postet av Norges Fekteforbund den 16. Jan 2023

Bygdøfekteren Inge Sørum på toppen av pallen og klubbkamerat Viktor Jarl Hagen Breivik med bronsemedaljen i U20-årsklassen. Foto. Bygdø FK.

De norske fekterne leverte igjen gode resultater på et svensk stevne. Fasiten etter helgens stevne i Kungsbacka ble en gull- fire sølv- og åtte bronsemedaljer.

Kungsbacka Masters er et tradisjonsrikt stevne som har vært på den norske terminlisten i lang tid. Det er lenge siden de norske fekterne har levert like godt på dette stevnet. Det er ekstra gledelig at helgens resultater også er en forbedring fra de gode norske resultatene i  Uppsala i september 2022. Da ble det en gull-, to sølv-, og fem bronsemedaljer.

Fekteforbundet gratulerer både nedenstående medaljevinnerne og deres trenere!

Gullmedalje:

 • Inge Sørum (Bygdø FK) U20

Sølvmedaljer:

 • Vilde Tengesdal (Bergens FK) Senior og U20
 • Emilis Krasikovas (Stavanger FK) Senior
 • Alexander Allport Fossum (Bygdø FK) U15

Bronsemedaljer:

 • Hanne Bragstad (Drammen FK) Senior
 • Tone Karstensen (Bergens FK) Senior
 • Elsa von Koss Hellebø (Njård Fekting) U17
 • Didrik Nordtveit (Stavanger FK) Senior
 • Olav Eikanger (Bergens FK) Senior
 • Tinius Jacobsen (Oslo FK) U13
 • Viktor Jarl Hagen Breivik (Bygdø FK) U20
 • Kristoffer Solvikaas (Bygdø FK) U15

Se alle resultatene via denne lenken

Synliggjøring av norsk fekting
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere bilder konkurranser og treningssamlinger. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publisere egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fektingKVALIFISERING TIL DE OLYMPISKE OG PARALYMPISKE LEKENE I PARIS 2024

Postet av Norges Fekteforbund den 12. Jan 2023

Kvalifiseringen til fektekonkurransen i det neste OL i Paris 2024 starter 3. april. 

De neste Olympiske og Paralympiske sommerlekene foregår i Paris, Frankrike. Fektekonkurransene skal etter planen gjennomføres i Grand Palais. Det skal utdeles både lag- og individuelle medaljer i alle våpengrenene for både kvinner og menn i OL. 

Internasjonal OL-kvalifisering
Kvalifiseringen i lag- og de individuelle OL-konkurransene i fekting følger et eget sone- og kvotesystem basert på resultatene i perioden 3. april 2023 til 1. april 2024. 

Les mer om FIEs OL-kvalifisering via denne lenken

Internasjonal kvalifisering til Paralympics
Uttaket til Paralympics gjøres utfra rankingen. Utgangspunktet er at de 21 høyest rangerte på den individuelle rankinglisten etter de offisielle IWAS-stevnene i kvalifiseringsperioden 1. oktober 2022 til 31. mai 2024 er kvalifisert. Men kvalifiseringen har noen betingelser som er beskrevet nedenfor:

Les mer om kvalifiseringen til Paralympics i Paris 2024 via denne lenken

Mulighet for norsk kvalifisering
Dersom Norge verken kvalifiserer seg gjennom lagrankingen eller gjennom den individuelle rankingen, kan Norge stille med én fekter i den europeiske sone-kvalifiseringen. Dette er et stevner der vinneren blir kvalifisert til OL.

Norges Fekteforbund, ved Sportskomiteen, har besluttet at høyeste norske rangerte fekter på FIE-listen i hver klasse får muligheten til å delta i den europeiske OL-kvalifiseringen, så lenge han/hun har oppnådd minst 2 WC-poeng. Fekteforbundets uttak til kvalifiseringsstevnet gjøres 1. april 2024. 

Les protokollen om uttaket i SPK-protokollen her.

Endelig norsk uttak
Det endelige norske uttaket til både de Olympiske og Paralympiske lekene gjøre av Norges Olympiske og Paralympiske Komité. 

Les mer om Norges Olympiske og Paralympiske Komité sine uttakskriterier via denne lenkenUTTAK TIL JUNIOR-EM 2023

Postet av Norges Fekteforbund den 12. Jan 2023

Norges Fekteforbund har nå tatt ut fekterne som skal representere Norge i neste års Europamesterskap i juniorklassen.  

Juniorene skal fekte i perioden 25. -28. februar, og kadettene skal fekte i perioden 21. - 24. februar.

Basert på vedtatte uttakskriterier ble følgende fektere tatt ut til å representere Norge i juniorklassen:

Kårde Damer Junior:

 • Vilde Tengesdal (Bergens Fekteklubb)

Kårde Herrer Junior:

 • Aleksander Malvik (Njård Fekting)
 • Emilis Krasikovas (Stavanger Fekteklubb)
 • Olav Eikanger (Bergens Fekteklubb)
 • Franz Philip Pap Holmen (Bygdø Fekteklubb)

Fekteforbundets reiseleder blir Tomas Krasikovas

Vi gratulerer fekterne med uttaket og ønsker alle lykke til!

Konkurranseprogram:
25. februar: Kårde herrer junior individuelt
26. februar: Kårde damer junior individuelt
27. februar: Kårde herrer junior lag

Les mer om mesterskapet via denne lenken

Les protokollen fra møtet i Sportskomiteen via denne lenken.

Les uttakskriteriene for sesongen 2022/2023 via denne lenken..DOMMERKURS OG EKSAMEN I 2023

Postet av Norges Fekteforbund den 2. Jan 2023

For å utvikle Norgescupstevnene til det beste for både fektere og tilskuere, setter Norges Fekteforbunds Dommerreglement krav til antall dommere og til deres kvalifikasjoner. I den forbindelse tilbyr Fekteforbundet dommerkurs.

Antall deltakere på Norgescupstevnene har økt. For at klubbene skal kunne stille med tilstrekkelig antall kvalifiserte pliktdommere, har dommerutdanning derfor vært ett av Fekteforbundets satsingsområder. Forbundet stiller med kursledere og lokaler, mens klubbene betaler evt. reise og opphold. Kursene avholdes imidlertid på flere steder, for å unngå lang reisevei. 

Regional og Nasjonal fektedommer
For å bli utdannet nasjonal dommer må kandidatene gjennomføre følgende fire trinn:

 • Trinn 1 og 2: 4 timer teori med teori, pluss praksis på stevne.
 • Trinn 3 og 4: 2 timer repetisjon, pluss en times skriftlig eksamen.

Ved å fullføre trinn 1 og 2 er man utdannet regional dommer. Ved å gjennomføre trinn 3 og bestå eksamen (trinn 4) er man utdannet nasjonal dommer. 

Fekteforbundet arrangerer dessuten et eget kurs, Trinn 0 for de som ikke har noen forkunnskaper om fekting. Dette kurset gir et godt grunnlag for videre dommerutdanning. 

Les mer om Fekteforbundets dommerutdanning her

Dommerkurs og eksamen for 2023
Fekteforbundet har i år lagt opp til følgende kurs.

1. halvår: (gjennomført)

 1. Trinn 1 og 2: Fredag 20/1 - søndag 22/1 ifm. Siddis Cup (Kursholder: Junjie Cao)
 2. Trinn 0: Fredag 3/3 og søndag ifm. Vårstøtet (Kursholder: Kristian S. Christensen) 
 3. Trinn 1 og 2: Fredag 10/3 - søndag 12/3 ifm. ÅØM (Kursholder: Kristian S. Christensen)

2. halvår:

 1. Trinn 1: Lørdag 16/9 ifm. Siddis Cup (Kursholder: Junjie Cao)
 2. Trinn 1 og 2: Fredag 3/11 - søndag 5/11 ifm. Vinterstøtet AVLYST PGA INGEN PÅMELDTE
 3. Trinn 3 og 4: Fredag 24/11 - søndag 26/11 ifm. Bergens Cup AVLYST PGA INGEN PÅMELDTE
 4. Trinn 1 og 2: Lørdag og søndag ifm. regional treningssamling i Trondheim (Kursholder: Junjie Cao)

Påmelding
Påmelding til dommerkursene skal skje samlet fra hver klubb i rimelig tid før hvert kurs til fredrik.backer@nif.idrett.no

NB! Påmeldingen skal inneholde fullt navn, epostadresse og telefonnummer til hver deltaker. 

Se oversikten over norske dommere, les mer om dømming og dommerkurs, samt nyttig materiell for dommere her