SKADEFRI

I samarbeid med Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøyskole har Norges Fekteforbund utviklet et treningsprogram med øvelser for å unngå de mest vanlige belastningsskadene i fekting. Gjøres øvelsene regelmessig, kan dette halvere skaderisikoen.

Fektere må kunne bevege seg hurtig, smidig og effektivt. De må hele tiden unngå å bli truffet og samtidig være klare for å angripe. Raske forflytninger stiller store krav til både styrke og motorikk for å kunne bevege seg eksplosivt. Dette krever god kontroll over skuldrene, ryggen, hoftene, knærne og anklene – samtidig.

Skader i fekting
Den vanligste akutte skaden i fekting er overtråkk. Dette kan skje om man faller ut av banen eller tråkker på motstanderens fot. I tillegg kan det forekomme muskelskader fra direkte støt og/eller kraftig strekk av lårmuskulaturen.

Fekting er likevel en trygg idrett med få akutte skader. Som følge av den ensidige belastningen og bevegelsesmønsteret er mange fektere imidlertid utsatt for belastningsskader, som langvarige plager i knærne, lyskene, ryggen og skuldrene.

Skreddersydd treningsprogram for fektere
På bakgrunn av fektingens fysiske krav og de mest vanlige skadene i sporten, er det utviklet et fullt beskrevet treningsprogram med anbefalte øvelser.

Programmet består av tre nivåer. Når man mestrer øvelsene på det første nivået, er det på tide å gå videre til neste. Alle øvelsene er godt beskrevet og illustrert med videoer.

Du finner informasjon om skadeforebygging og de skreddersydde øvelsene for fektere her

GRATIS APP
Øvelsene finnes også via en gratis App som kan nedlastes fra App Store. Denne appen har også blitt oversatt til engelsk, spansk, fransk, russisk, tysk og kinesisk, og brukes av utøvere over verden under navnet "Get Set".