REKRUTTERINGSUTSTYR TIL PARAFEKTING 2024

Postet av Norges Fekteforbund den 21. Jun 2024

Parafekting under årets NM i Bygdøhus. Foto: Norges Fekteforbund.

Fekteforbundet er tildelt spillemidler til rekrutteringsutstyr for paraidrett. 

Kulturdepartementet (KUD) gir årlig Norges idrettsforbund (NIF) tilsagn om tilskudd på ordinære spillemidler til utstyr. Av tilskuddsbeløpet er det satt av et beløp som er øremerket tilskuddsordningen til rekrutteringsutstyr paraidrett (idrett for personer med funksjonsnedsettelse).

På bakgrunn av Kulturdepartementets tilskudd, har 32 særforbund søkt om midler. Fekteforbundet har mottatt kr. 200 000,- som skal dekke alle kostnadene ved innkjøp av utstyret.

For at flere klubber skal kunne tilby aktivitet innen parafekting, bes interesserte klubber å ta kontakt med Fekteforbundets administrasjon innen 25. august
U23-NM OG SOMMERSTØTET 2024

Postet av Norges Fekteforbund den 10. Jun 2024

Benjamin Humlen Dahlbo, nybakt norgesmester i U23-årsklassen. Foto: Njård Fekting. 

Det var en begivenhetsrik fektehelg i Njårdhallen. I tillegg til Sommerstøtet ble norgesmesterne i U23-årsklassen kåret.

Sommerstøtet var det fjerde og siste stevnet i sesongens Ungdomsserie. På søndag var det Norgesmesterskap i U23-årsklassen.

Norgesmestere i U23-årslassen
Norgesmesterskapet i U23-årsklassen ble i år avholdt separat. Dette gjorde også at fekterne kunne fokusere på kun en mesterskapsklasse. 22 gutter og 11 jenter fra syv fekteklubber deltok.

Vinnerne av NM U23-årsklassen 2024

  • Jenter: Elsa von Koss Hellebø, Njård Fekting 
  • Gutter: Benjamin Dahlbo, Njård Fekting

Ungdomsserien
Fekteforbundet har som mål å øke aktiviteten blant barn og unge, skape et tettere samarbeid mellom klubbene, og stimulere til vennskap mellom fekterne med ulik geografisk tilhørighet. Ett av tiltakene var igangsettelse av Ungdomsserien for barn og ungdom i 2017.

Serien skal være uhøytidelig, men også gi spennende opplevelser og fungere som en introduksjon for deltakelse i større nasjonale og nordiske konkurranser.

Den er åpen for fektere fra hele landet, men gjennomføres som fire regionale konkurranser i fire ulike klubber på Østlandet hver sesong.

Les mer om Ungdomsserien via denne lenken

Njård Fekting sitt Sommerstøtet var sesongens siste. Stevnet hadde 107 starter fra 12 fekteklubber.

Vinnerne Sommerstøtet 2024:

  • U17-årsklassen: Zion Lundesgaard, Drammen FK og Abel Austbø Dahle, Njård Fekting
  • U15-årsklassen: Zion Lundesgaard, Drammen FK og Abel Austbø Dahle, Njård Fekting
  • U13-årsklassen: Millelillie Langvik Derrick, Oslo FK og Alexander Mørch Hellkås, Bygdø FK

I tillegg ble det arrangert konkurranse i U11-årsklassen med 22 jenter og gutter som alle var vinnere!

Vi gratulerer alle sammen!

Se alle resultater fra U23-NM og Sommerstøtet 2024 via denne lenken

Vinnerne av denne sesongens Ungdomsserie blir offentliggjort i september ved en egen premieutdeling i forbindelse med det første stevnet i Ungdomsserien sesongen 2024/25. 

Synliggjøring av norsk fekting
I den lukkete Facebook gruppen Fektebilder er det mulig å publisere bilder og film fra helgens konkurranser. Her finnes dessuten bilder fra andre mesterskap, stevner i inn- og utland. Gruppen holdes lukket slik at man trygt kan publiserer bilder av barn, uten at disse kan spres uten godkjenning.

Vi oppfordrer derfor også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil som er åpen. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norsk fekting.

UTVIKLINGSANSVARLIG SLUTTET I FEKTEFORBUNDET

Postet av Norges Fekteforbund den 4. Jun 2024

Fredrik Backer har utdannelse fra Norges Idrettshøyskole, er tidligere landslagsfekter og har lang fartstid som trener for både barn og ungdom. Foto: Norges Fekteforbund.

Fredrik Backer hadde sin siste arbeidsdag på søndag da han ledet Utviklingsgruppens treningssamling.

Fredrik ble ansatt som utviklingsansvarlig i Norges Fekteforbund 1. oktober 2022. Ansettelsen var et resultat av Fektetingets vedtak om å gjøre et krafttak for å stoppe medlemsfrafallet, og snu utviklingen for å få tilbake veksten som var før pandemien.

Hans viktigste ansvarsområde har derfor vært klubbutvikling. Målet har vært å bidra til at fekteklubbene både intensiverer og systematiserer arbeidet med å holde på medlemmene, og rekruttere flere. 

Blant annet har han besørget midler til innkjøp av rekrutteringsutstyr som er utlånt til klubbene. Spesielt gjelder dette utstyr for parafekting slik at flere fekteklubber nå kan tilby et bedre aktivitetstilbud til personer med funksjonsnedsettelser.

Fredrik har også hatt ansvar for Fekteforbundets trener- og dommerutdanning, samt planleggingen av regionale treningssamlinger i samarbeid med klubbene. 

Han har dessuten bistått sportsjef i oppfølgingen av Fekteforbundets Utviklingsgruppe, og arbeidet for økt sportslig kompetanseoverføring slik at øvelser og treningskultur i denne gruppen tilgjengeliggjøres for hele fekte-Norge.

Fredrik slutter etter eget ønske, og har gått tilbake til jobben som administrativ leder i Njård Turn. Han har imidlertid sagt seg villig til å kunne bidra som innleid ved behov.

Vi takker Fredrik for innsatsen og ønsker han lykke til videre, men sier også på gjensyn!
VINNERNE AV NORGESCUPEN KÅRET

Postet av Norges Fekteforbund den 3. Jun 2024

F.v: Liv Marhaug, Abel Austbø Dahle, Kristina Osharova, Alexander Allport Fossum, Vilde Tengesdal, Inge Sørum og Bartosz Piasecki, sportsjef i Norges Fekteforbund. 

Vinnerne av sesongens Norgescup ble kåret under lørdagens Mastersfinaler i Bygdøhus.

For å øke statusen og interessen for Norgescupen, innførte Fekteforbundet et nytt og annerledes stevne, kalt Fekteforbundets Masters i 2022. 

Dette er et finalestevne hvor kun de åtte høyeste rangerte fekterne i ungdomsklassene deltar for å kåre sesongvinnerne av Norgescupen.

Annerledes konkurranseformat
I motsetning til i de ordinære stevnene i Norgescupen, har Fekteforbundets Masters en annerledes format. 

Basert på rangeringen fra de foregående Norgescupstevnene og Norgesmesterskapet, inndeles fekterne i puljer av fire i hver aldersklasse. 

Det fektes til15 støt i puljene. Etter én puljerunde går de to beste fra hver pulje videre til semifinaler og deretter finaler med direkte eliminasjon til 15 støt. 

Vinnerne i Norgescupen sesongen 2023/24
Vi gratulerer følgende fektere som i tillegg til diplom, pokal og utstyr, ble vinnernes navn inngravert i vandrepokalene:

  • U20 år: Vilde Tengesdal, Bergens FK og Inge Sørum, Bygdø FK
  • U17 år: Kristina Osharova, Bergens FK og Alexander Allport Fossum, Bygdø FK
  • U15 år: Liv Marhaug, Bergens FK og Abel Austbø Dahle, Njård Fekting

Treningssamling
På søndag arrangerte Fekteforbundet en treningssamling for Utviklingsgruppen og deltakerne i lørdagens Mastersfinaler. Totalt 30 fektere fikk oppleve en samling med variert innhold med vekt på det sosiale.

Til tross for 27 grader og strålende solskinn, var det diverse konkurranser. Alt fra kims lek, puslespill, hoppetau og løping på idealtid før samlingen ble avsluttet med en velfortjent is.