SIDDIS CUP I FLOTT NY FEKTESAL

Postet av Norges Fekteforbund den 23. Jan 2023

Flott stilstudie fra Siddis Cup 2023. Foto: Brian Tallman.

Denne helgen ble det arrangert Norgescupstevne i Stavanger. Den årlige Siddis Cup ble i år arrangert i Stavanger FK sine nye og flotte treningslokaler.

Årets Siddis Cup var årets første, og det tredje stevnet i sesongens Norgescup. Stevnet hadde 150 starter, fra syv ulike fekteklubber. I tillegg til de ordinære aldersklassene i Norgescupen, arrangerte klubben en uhøytidelig konkurranse for de under 11 år. Her ble det utdelt deltakermedaljer til alle.

Dette ble et topp gjennomført arrangementet. Blant annet ble finalistene i flere finaler ropt opp sammen med dommerne, slik det gjøres i Europa- og verdenscupstevnene. Dette medførte at nærmere 50 personer samlet seg rundt pisten for å følge finalene.

I tillegg til dommerne og de ansvarlige for stevnegjennomføringen, bidro frivillige fra arrangørklubben Stavanger FK i cafeen med god mat og drikke til både tilskuere og fektere.

Som Norgescupstevne teller Siddis Cup med i Masters-serien. Finalene for de åtte beste fekterne, sammenlagt i alle aldersklasser gjennomføres i mai 2023.  Mer informasjon om Masters her.

Vinnere fra fire klubber
Fektere fra fire fekteklubber av totalt syv klubber som hadde deltakere sto øverst på premiepallen.

Vi gratulerer følgende personer med gullmedaljene i Siddis Cup 2023:

  • Seniorklassene: Vilde Tengesdal, Bergens FK og Benjamin Humlen Dahlbo, Njård Fekting
  • U20-årsklassene: Vilde Tengesdal, Bergens FK og Emilis Krasikovas, Stavanger FK
  • U17-årsklassene: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Viktor Jarl Hagen Breivik.
  • U15-årsklassene: Sofia Yelis, Stavanger FK og Kristoffer Mikael Solvikaas, Bygdø FK
  • U13-årsklassene: Liv Marhaug, Bergens FK og Dima Hlyten, Bergens FK

Alle resultater finnes via denne lenken.

Flott ny fektesal
Årets Siddis Cup ble arrangert i Stavanger Ishall, Stavanger Fekteklubb sin nye fektesal. Dette er Norges største fektesal med mulighet for hele elleve fektepister til bruk på klubbtreningene.

I forbindelse med Siddis Cup og nytt anlegg har NRK Rogaland vært på besøk. De lager en reportasje som kommer senere.  I tillegg har Stavanger Aftenblad laget en reportasje fra Siddis Cup.

Last ned en pdf av Stavanger Aftenblads reportasje fra Siddis Cup 2023 her

Godt norsk resultat i Finland
Flere norske kadettjenter deltok i på Europacupstevnet i Espoo i Finland i helgen. Det beste norske resultatet sto njårdfekteren Elsa von Koss Hellebø for. Hun fikk en god 20. plass i konkurranse med 75 fektere. 

Se alle resultatene fra Espoo Fencing challenge her

Trenerforum
Fekteforbundet har som mål å øke den sportslige kompetanseoverføringen mellom Fekteforbundet og alle klubbene, og ikke minst på tvers av regionale- og klubbgrenser.

Fredrik Backer som er Fekteforbundets utviklingsansvarlig, har derfor etablert et trenerforum der alle klubbtrenerne er invitert med. Det første forumet ble avholdt under Siddis Cup med syv trenere fra seks fekteklubber.

Dette skal være et forum for diskusjon og konstruktivt arbeid for å skape felles forståelse av trenerrollen og treningsfilosofi. Ikke minst en mulighet for å øke samarbeid, og gjerne få på plass en felles utviklingsplan for norske fektere. I arbeidet med utviklingsgruppene benytter Fekteforbundet for eksempel et øvelsesutvalg som gjerne deles og videreutvikles med innspill fra klubbtrenerne.

I tillegg til overnevnte temaer, presenterte Fredrik sine tanker om en sammenstilling av tips og råd innenfor arbeidet med å beholde og rekruttere fektere. Dessuten en årlig undersøkelse som skal være en temperaturmåler for hvor fornøyde medlemmene er, og gi nyttig info til klubbene. Mer informasjon om dette vil komme snart. 

Trenerne som deltok spilte inn sine synspunkter og erfaringer, og det ble en vellykket start. Fekteforbundet tar med seg nyttige synspunkter og erfaringer fra møtet og vil ta dette med i det videre utviklingsarbeidet, gjerne i samarbeid med trenerne fra enda flere klubber.

Dommerkurs
For å utvikle stevnene til det beste for både fektere og publikum, setter Fekteforbundet krav til antall dommere, og til deres kvalifikasjoner. I den forbindelse tilbyr Fekteforbundet dommerkurs.

Årets første dommerkurs ble avholdt i forbindelse med Siddis Cup med seks deltakere. Disse gjennomgikk teorikurs avholdt av leder av Fekteforbundets dommerkomite, Junjie Cao, og fikk mulighet til å praktisere som dommere på stevnet. Det neste dommerkurset blir arrangert i forbindelse med Vårstøtet. 

Les mer om kursene og eksamen via denne lenken

Del bilder og synliggjør fekting
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flotte bilder fra dette og fra andre stevner og mesterskap i inn- og utland. Samt fra treningssamlingene i regi av Norges Fekteforbund. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil.

Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting. Bilder som blir delt og likt på sosiale medier både motiverer og bidrar til å gjøre fektesporten mer attraktiv for både nye utøvere og sponsorer. Vi oppfordrer derfor flere til å bidra. Gjerne allerede på det neste stevnet i Norgescupen, Vårstøtet 4. og 5. mars.