BERGENSJENTENE BEST PÅ HJEMMEBANE

Postet av Norges Fekteforbund den 27. Nov 2023

F.v: Kristina og Vlada Osharova, Liv Marhaug og Ada-Sofie Gilderne foran Bergens FK sin nye trener Vitaliy Osharov. Foto: Bergens FK. 

I helgen arrangerte Bergens Fekteklubb Bergen Cup i Haukelandshallen. Dette var sesongens tredje stevne i Norgescupen for de yngre aldersklassene.

Årets Bergen Cup hadde 129 starter fra ni fekteklubber. I tillegg hadde stevnearrangøren laget en uhøytidelig konkurranse for de som er for unge til å delta i Norgescupen. Her var alle vinnere og fikk utdelt deltakermedaljer.

Frivillige fra Bergens FK og dommere fra deltakerklubbene sørget for en god konkurranse, og stevnekiosken tilbød alle mat og drikke.

Bjørn Faye, president i Norges Fekteforbund, og styremedlem i arrangørklubbene Bergens FK stilte opp som dommer på helgens Norgescupstevne, Bergens Cup 2023. Foto: Bergens FK.

Klassevinnere Bergen Cup 2023
Fektere fra fire klubber ble klassevinnere i helgens stevne. Selv om det fekterne fra de de større og etablerte klubbene som vanligvis regjerer på toppen, er det gledelig å se en fekter Drammen FK på toppen av premiepallen. Vi gratulerer uansett alle med gullmedaljene!

 • U20-årsklassene: Vilde Tengesdal, Bergens FK og Aleksander Malvik, Njård Fekting
 • U17-årsklassene: Liv Marhaug, Bergens FK og Filip Zeljkovic, Njård Fekting
 • U15-årsklassene: Liv Marhaug, Bergens FK og Ricardo Alexander Aires, Titan FK
 • U13-årsklassene: Lujainah Ahmed Daar, Bergens FK og Kristian Husemoen-Zhang, Drammen FK

Alle resultater finnes via denne lenken

Norgescup og Masters
På grunn av økende påmelding, og dermed større press på stevnegjennomføringen, blir Norgescupstevene denne sesongen delt i to som en prøveordning.

Inndelingen av de ulike aldersklassene blir gjort på samme måte som på Norgesmesterskapene. Både Siddis Cup, Vinterstøtet og helgens Bergens Cup, fungerte dette veldig bra.

Som Norgescupstevne teller Bergens Cup med i Masters-serien. Finalene for de åtte beste fekterne, sammenlagt i alle aldersklasser gjennomføres i mai 2024. Mer informasjon om Masters her.

Deling av bilder og film
Det er flott at mange fekteklubber har publisert bilder med gratulasjoner av klubbmedlemmene på egne nettsider og profiler i sosiale medier. Vi oppfordrer flest mulig, også både fekterne selv og deres foresatte, til å dele bilder og film på sosiale medier.

Gjerne også til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet minner om Retningslinjer for publisering av bilder og film (idrettsforbundet.no) og om at film og bilder av barn også kan gjøres i den lukkete norske Facebook gruppen Fektebilder. I denne gruppen finnes det også mye fint fra treningssamlinger, stevner og mesterskap i inn- og utland.
KOMBINER FEKTING MED VIDEREGÅENDE UTDANNING

Postet av Norges Fekteforbund den 17. Nov 2023

Hvis du vurderer å kombinere satsing på fekting med videregående skole bør du sjekke ut WANG Toppidrett.

En viktig del av Norges Fekteforbund sin strategi for å utvikle topp seniorutøvere for landslaget, er å tilrettelegg for et toppidrettstilbud til elever på videregående skole.

Norges Fekteforbund har derfor sammen med de andre kampidrettsforbundene inngått en samarbeidsavtale med WANG Toppidrett. Avtalen gjelder skolene i Oslo, Fredrikstad, Tønsberg og Stavanger.

Kombinerer fekting og skolefag
WANG Toppidrett tilbyr en helhetlig oppfølging av skolefag og idrett i et godt treningsmiljø. Målet er å skape kompetente og selvreflekterende seniorutøvere i samarbeid med klubb og forbund.

Alle skolene har et solid kampidrettstilbud, kvalifiserte trenere og gode treningsfasiliteter som gir de beste muligheter til både å utvikle seg som fekter, og som toppidrettsutøver.

Tilrettelagt undervisning
Både undervisning og instruksjon er tilrettelagt i samarbeid med Norges Fekteforbund, og er tråd med forbundets utviklingstrapp. På treningene legges det vekt på kampidrettsrelevant basistrening, som styrke, hurtighet, bevegelighet, koordinasjon og kondisjon.

Høres dette ut som noe for deg, så ta kontakt med Fekteforbundets sportslige leder Bartosz Piasecki for mer informasjon. Søknadsfrist 1. mars.

Du finner også mer informasjon på Toppidrett - WANG

REGIONAL TRENINGSSAMLING PÅ VESTLANDET

Postet av Norges Fekteforbund den 13. Nov 2023

Teknikktrening på den regionale treningssamlingen i Stavanger. Foto: Stavanger FK.

Fekteforbundet arrangerte i helgen regional treningssamling for fekterne i klubbene på Vestlandet i Stavanger.

Helgens regionale treningssamling for fekterne på Vestlandet ble avholdt i Stavanger. 23 fektere i alderen 9 – 17 år fra Stavanger FK og Bergens FK deltok. Samlingen ble avholdt i Stavanger FKs nye fektesal på Tjensvoll som ble innviet tidligere i år. 

Samlingen ble ledet av de innleide trenerne Leila Chevalier og Aleksei Skachkov. Begge gjennomførte i år Fekteforbundets Trener 1-utdannelse.

Trenerne gjorde en flott jobb med å tilpasse treningen til hver enkelt fekters nivå for at alle skulle ha mest mulig nytte av samlingen. Deltakerne fikk to fysiske økter innenfor styrke, reaksjon, og beinarbeid, en økt med fekteteknikk med oppgaver og to fekteøkter med kamptrening.

Regionale treningssamlinger
Regionale treningssamlinger er et gratis tilbud som Fekteforbundet tilbyr barn og ungdom i de ulike regionene. Utover sportslige utvikling og motivasjon, ønsker forbundet at samlingene skal stimulere til økt samhold på tvers av klubbene. Derfor blir det blant annet derfor alltid servert et fellesmåltid for deltakerne på disse samlingene.
ZORRO CUP 2023

Postet av Norges Fekteforbund den 13. Nov 2023

Det var mange deltakere på årets Zorro Cup i Hovseterhallen. Foto: Norges Fekteforbund.

Det var stor deltakelse på lørdagens Zorro Cup, sesongens andre stevne i Ungdomsserien som ble arrangert av Oslo Fekteklub i Hovseterhallen.

Årets Zorro Cup ble et stort og flott stevne. Syv fekteklubber på Østlandet var representert og med 91 starter var deltakelsen nesten 50 prosent større enn i fjor. 

I tillegg til fektingen i konkurranseklassene, ble det også arrangert en uformell konkurranse for de som var for unge til å delta. Her var alle vinnere. Totalt var det derfor rundt 100 starter på lørdag. 

Etter mange spennende kamper, fikk fektere fra hele fra seks fekteklubber medaljer. At også klassevinnerne kom fra fem fekteklubber, kan tyde på et jevnt nivå klubbene i mellom. 

Fekteforbundet gratulerer klassevinnerne, og gir Oslo FK med alle de frivillige som bidro, honnør for gjennomføringen av et stort stevne!

Klassevinnerne i Zorro Cup 2023

 • Kadettklassen: Zion Lundesgaard, Drammen FK og Felix Assum, Njård Fekting
 • U15 år: Pandora Stokke, Bygdø FK og Zakaria Alizadeh, Titan FK
 • U13: Mathilda Skuterud, Bekkestua Fekting og Kristian Husemoen-Zhang, Drammen FK

Finn alle resultatene via denne lenken.

Positiv utvikling 
Ungdomsserien, som er ett av tiltakene Fekteforbundet har igangsatt for å øke aktiviteten blant barn og unge, består av fire stevner i fire klubber på Østlandet. 

Alle stevnene er åpne for alle som ønsker å delta og skal være uhøytidelig, men også gi spennende opplevelser, og fungere som en introduksjon for deltakelse i større nasjonale og nordiske konkurranser. 

Målet er dessuten å skape et tettere samarbeid og stimulere til vennskap mellom fekterne i ulike byer og klubber. At deltakelsen, både i antall starter og antall deltakende fekteklubber er veldig positivt. 

Vi håper derfor på stor deltakelse på det neste stevnet, Njård Fektings Vårstøtet i mars 2024 som er det nest siste i sesongens Ungdomsserie. 

Les mer om Ungdomsserien via denne lenken

Deling av bilder og film 
Det er flott at mange fekteklubber har publisert bilder med gratulasjoner av klubbmedlemmene på egne nettsider og profiler i sosiale medier. Vi oppfordrer flest mulig, også fekterne selv og deres foresatte, til å dele bilder og film på sosiale medier.

Følg, lik og del også gjerne innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet minner samtidig om Retningslinjer for publisering av bilder og film og i den forbindelse om at film og bilder av barn også kan publiseres i den lukkete norske Facebook gruppen Fektebilder. I denne gruppen finnes det også mye fint fra treningssamlinger, stevner og mesterskap i inn- og utland.
INTRODUKSJONSKURS I PARAFEKTING FOR TRENERE

Postet av Norges Fekteforbund den 9. Nov 2023

Trener Dan Lundesgaard i Drammen FK omkranset av Aleksei Skachkov fra Stavanger FK og Morten Westgaard fra Njård Fekting. Foto: Norges Fekteforbund.

I helgen arrangerte Fekteforbundet introduksjonskurs om parafekting for klubbtrenere. Trenere fra fekteklubbene som låner forbundets parautstyr deltok. 

Fekteforbundet har over lang tid ønsket at fekteklubbene kunne tilby et treningstilbud i den paralympiske øvelsen parafekting. Håpet er også at sporten skal få et tilstrekkelig antall utøvere til å innføres som konkurransesport i Norge.

Selv om alle klubbene har ønsket personer med funksjonsnedsettelser velkommen, har et fåtall hatt ressurser til å kjøpe inn parautstyr, og tilstrekkelig kompetanse til å organisere et fullgodt tilbud.

Godt initiativ
I 2019 igangsatte Drammen Fekteklubb et treningstilbud, og ønsket med støtte fra Fekteforbundet å bidra til at flere klubber skulle gjøre det samme. Dette ble beskrevet i form av en plan som ble presentert på Klubbseminaret i forbindelse med Fektetinget i 2020.

Planen inneholder både lokale tiltak for å forbedre klubbens tilbud, og tiltak for å etablere en kompetansebase for videre utbredelse i andre klubber i samarbeid med Fekteforbundet.

Støtte fra Stiftelsen Dam og Fekteforbundet
På bakgrunn av dette ble det utviklet en tre-åring prosjektplan, som Drammen FK søkte, og har mottatt årlig støtte på kr. 450 000,- fra Stiftelsen Dam til i årene 2021, 2022 og 2023.

Selv om årene med pandemi og nedstengning har vært utfordrende, har det vært fremdrift i prosjektet.

Fekteforbundet har meldt seg inn i det internasjonale forbundet for rullestolfekting IWAS og innstilt Drammen FK sin trener Dan Lundesgaard som medlem i IWAS sin utviklingskommisjon.

Underveis har Fekteforbundet også bekostet Lundesgaards internasjonale dommerutdannelse, og støttet han med reisebidrag som reiseleder for norske parautøveres deltakelse på internasjonale stevner.

For å bidra ytterligere, gikk Fekteforbundet i år til innkjøp av spesifikt utstyr for parafekting. Dette ble tilbudt klubbene i august og er nå etter søknader utlånt til Stavanger FK, Trondheim FK og Njård Fekting.

Kompetanseoppbygging i klubbene
Selv om paraidrett er et eget tema i Fekteforbundets trenerutdanning, ønsket Fekteforbundet også å tilby et femtimers-kurs for trenere i klubbene som har lånt parautstyret.

Innleid kursholder var Dan Lundesgaard. Last ned hans kurspresentasjon via denne lenken 

Fekteforbundet håper at kompetansen i Drammen FK, utlånet av utstyr og nå sist trenerkurset vil stimulere norsk parafekting ytterligere.

På sikt håper vi at antall utøvere også gir grunnlag for norske konkurranser, slik at parafektere ikke behøver å reise til utlandet om de ønsker å konkurrere.

Les mer om Parfekting via denne lenken.
VIKTIG OM BARNE- OG UNGDOMSFEKTING

Postet av Norges Fekteforbund den 6. Nov 2023

Fra Angelini Cup i Ungdomsserien 2019. Foto: Norges Fekteforbund. 

Både Fekteforbundet og fekteklubbene jobber aktivt med å beholde og rekruttere flere barn og unge. Dette er svært viktig for fektesportens fremtid.

For å øke antallet fektere, er det ekstra viktig at barn og ungdom føler seg velkommen. At de opplever miljøet som trygt og inkluderende - i tillegg til at de får drive med en spennende og utviklende aktivitet.

Klare rammer for å skape trygge og gode miljøer
Fekteforbundet har i år igangsatt en undersøkelse for å kartlegge medlemmenes tilfredshet og utarbeidet en manual med tips og råd for å bistå fekteklubbene i deres arbeid med å rekruttere og beholde klubbmedlemmer.

Dette kommer i tillegg til de rammene og forventningene Norges Idrettsforbund har til fekteklubbene. De mest grunnleggende kjørereglene for å sikre trygg og god barne- og ungdomsidrett er følgende:

Barneidrettsbestemmelsene
I forbindelse med påmeldinger, har det også forekommet diskusjoner om aldersbestemmelsene. De særnorske Barneidrettsbestemmelsene forklares som en av suksessfaktorene for norsk idrett. Både de mange toppresultatene, og den store bredden av utøvere. De skal sørge for at leken beholdes så lenge som mulig for å unngå frafall.

Fekteforbundet minner derfor om at barn kan delta i lokale stevner, primært i egen klubb fra det året de fyller 6 år. De kan delta i regionale konkurranser og idrettsarrangementer fra det året de fyller 9 år og på stevner i Norge, Norden og Barentsregionen fra det året de fyller 11 år. Barn til og med det året det fyller 12 år kan ikke delta i mesterskap som NM, EM, VM og tilsvarende.

Huskeliste for fekteklubbene
Norges Idrettsforbund har også bestemmelser som gjelder alle medlemsklubbene. Disse er vedtatt nettopp for å være en attraktiv medlemsorganisasjon, og skal være nedfelt i fekteklubbenes egne lover. Her er en huskeliste over noen av de viktigste:

a) Alle klubber skal ha en barneidrettsansvarlig
Alle medlemsklubber, som tilrettelegger for barn, skal ha utnevnt en barneidrettsansvarlig. 

Denne personen bør påse at alle trenerne i klubben er godt kjent med Idrettens barnerettigheter og Bestemmelser for barneidrett, samt med retningslinjer for ungdomsidrett. Les mer om oppgavene til den barneidrettsansvarlige her.

b) Obligatorisk trenerattest
Å ta trenerattesten, er nå obligatorisk for alle trenere i norsk idrett. Denne inneholder de viktigste forhold knyttet det å skape trygge og gode arenaer for barn og unge. Les mer om trenerattesten og ta den her

c) Obligatorisk politiattest
Fektesporten skal være et trygt og godt sted for alle medlemmer. Derfor skal alle som utfører oppgaver som innebærer et ansvars- eller tillitsforhold overfor mindreårige eller personer med utviklingshemming, fremvise politiattest (barneomsorgsattest). Les mer om politiattestordningen her

d) Brudd på barneidrettsbestemmelsene sanksjoneres
Norsk idretts bestemmelser om barneidrett regulerer alle konkurranseaktiviteter for barn til og med det året det fyller 12 år. Forbundsstyret behandler saker ved brudd på bestemmelsen, og sanksjonering er hjemlet i NIFs lov § 11-2 og i Fekteforbundets sanksjonsbestemmelser for overtredelse av bestemmelsene

e) Inkludering 
I norsk fekting skal vi legge til rette for at alle som ønsker å fekte, finner et tilbud i en klubb. Dersom man trenger hjelp til å legge til rette for, eller tilpasse aktivitet for parafekting, ta kontakt med Fekteforbundet, eller med parakontakten i klubbens idrettskrets. Se norsk idretts egen nettside om paraidrett

Inkludering handler også om å sikre at barn og unge med innvandrerbakgrunn, og de som vokser opp i familier med lav inntekt, kan delta på idrettsaktiviteter. Vi oppfordrer derfor alle om å lese NIFs nettside om inkludering

f) Nulltoleranse for mobbing og trakassering
Det er nulltoleranse for mobbing og trakassering i norsk idrett. Fekteklubbene kan finne råd og tips om hvordan tak i denne problematikken Via denne lenken

Fekteforbundet har dessuten en egen varslingskanal. Les mer om varslinger og finn varslingskanalen her.

I fekting er forventningene til fekternes oppførsel beskrevet i konkurransereglene. For ytterligere tydeliggjøre fektesportens kultur og verdier, har Fekteforbundet beskrevet Fair Play, og utarbeidet bestemmelser for ønsket oppførsel også utenfor fektepisten.

Disse gjelder for alle som er involvert i norsk fekting.  Les om Våre verdier - Sammen Fremover her

g) Sunn idrett
Ungdomsårene kan være utfordrende – også unge utøvere i fektesporten kan få utfordringer knyttet til mat, kropp og mental helse. Ungdommene er i en sårbar utviklingsfase, og det hersker mange myter om kosthold, trening og dietter. Les mer på nettsidene til Sunn Idrett
VINTERSTØTET 2023

Postet av Norges Fekteforbund den 6. Nov 2023

Nils Koppang omkranset av de første vinnerne av "Nils Koppangs Pokal", Emilis Krasikovas og Leila Chevalier fra Stavanger FK. Foto: Tom Helge Vik. 

I helgen arrangerte Njård Fekting Vinterstøtet i Njårdhallen. Dette var sesongens andre stevne i Norgescupen for de yngre aldersklassene. Nytt av året var utdeling av "Nils Koppangs Pokal", en vandrepokal til beste fekter i jente- og gutteklassen under 20 år.

Konkurransen hadde 154 starter fra hele 12 fekteklubber. Inkludert den svenske klubben WFF Örebro. I tillegg hadde stevnearrangøren Njård Fekting laget en uhøytidelig konkurranse for de som er for unge til å delta i Norgescupen. Her var alle vinnere og fikk utdelt deltakermedaljer.

Det ble et meget godt gjennomført stevne. Med god bistand fra Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki, bidro frivillige fra arrangørklubben og dommerne til en velsmurt arrangement. Det var flott rigget med streaming av finalene på Njård Fekting sine Facebook-profil og servering av god mat og drikke til både tilskuere og fektere i stevnecafeen. 

Nils Koppangs Pokal
Nytt av året var utdeling av "Nils Koppangs Pokal", en vandrepokal til beste fekter i jente- og gutteklassen under 20 år.

Nils Koppang vant blant annet 11 individuelle NM-gull, og ble juniorverdensmester i Wien i 1977 og i Madrid i 1978.

Han er behørig omtalt i Jubileumsskrivet som ble utgitt i forbindelse med Norges Fekteforbund sitt 100-årsjubilum i 2011. Enda flere av hans meritter er listet opp i nyhetssaken om vandrepokalen som ble publisert på Njård Fektings sine nettside i forkant av årets stevne.

Mange hadde møtt opp og fikk mulighet til å treffe en av norsk fekting store profiler. Nils som er æresmedlem i Oslo Fekteklub, med tidligere tilhold i Njårdhallen, delte selv ut pokalene.

Klassevinnere Vinterstøtet 2023
Fektere fra fem klubber ble klassevinnere i helgens stevne. Vi gratulerer følgende med gullmedaljene!

 • U20-årsklassene: Leila Chevalier og Emilis Krasikovas, Stavanger FK
 • U17-årsklassene: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Filip Zimmermann, WFF Örebro
 • U15-årsklassene: Olympia Stokke, Bygdø FK og Zakaria Alizadeh, Titan FK
 • U13-årsklassene: Lujainah Ahmed Daar, Bergens FK og Alexander Hellkås Mørch, Bygdø FK

Alle resultater finnes via denne lenken

Norgescup og Masters
På grunn av økende påmelding, og dermed større press på stevnegjennomføringen, blir Norgescupstevene denne sesongen delt i to som en prøveordning.

Inndelingen av de ulike aldersklassene blir gjort på samme måte som på Norgesmesterskapene. Både på Siddis Cup 202, som var det første og helgens Vinterstøt, fungerte dette veldig bra.

Som Norgescupstevne teller Vinterstøtet med i Masters-serien. Finalene for de åtte beste fekterne, sammenlagt i alle aldersklasser gjennomføres i mai 2024. Mer informasjon om Masters her.

Deling av bilder og film 
Det er flott at mange fekteklubber har publisert bilder med gratulasjoner av klubbmedlemmene på egne nettsider og profiler i sosiale medier. Vi oppfordrer flest mulig, også både fekterne selv og deres foresatte, til å dele bilder og film på sosiale medier.

Gjerne også til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet minner om Retningslinjer for publisering av bilder og film (idrettsforbundet.no) og om at film og bilder av barn også kan gjøres i den lukkete norske Facebook gruppen Fektebilder. I denne gruppen finnes det også mye fint fra treningssamlinger, stevner og mesterskap i inn- og utland.

NILS KOPPANG HEDRES MED VANDREPOKAL PÅ VINTERSTØTET

Postet av Norges Fekteforbund den 1. Nov 2023

Bildet av Nils Koppang som vinner sitt første Junior-VM i Wien i 1977 mot sveitseren Michel Poffet havnet på forsiden av Aftenposten.

Til helgen er det klart for Njård Fektings Vinterstøtet. Det er sesongens andre Norgescupstevne for de yngre aldersklassene. Nytt av året er utdeling av "Nils Koppangs Pokal", en vandrepokal til beste fekter i jente- og gutteklassen under 20 år.

Nils Bjørn Koppang (født i 1958) tok blant annet 11 individuelle NM-gull, og ble juniorverdensmester i Wien i 1977 og i Madrid i 1978. Nils som er æresmedlem i Oslo Fekteklub, med tidligere tilhold i Njårdhallen, vil selv dele ut pokalen. 

Møt opp og få mulighet til å treffe en av norsk fekting store profiler som ble omtalt i Jubileumsskrivet som ble utgitt i forbindelse med Norges Fekteforbunds 100-årsjubilum i 2011.

Les mer om Vinterstøtet 2023 og Nils Koppang på Njård Fekting sine nettsider

Husk å melde på til dommerkurs (AVLYST PGA INGEN PÅMELDTE)
Fekteforbundet arrangerer dommerkurs Trinn 1 og 2 i forbindelse med Vinterstøtet.

Teorikurset (Trinn 1) avholdes i Njårdhallen på fredag 3. november kl. 18:00-21:00 med Kristian S. Christensen i Fekteforbundets dommerkomite som kursholder. Denne delen vil også inkludere en gjennomgang av våpenkontroll etc. på pisten uten fektere til stede.

Den praktiske delen (Trinn 2) avholdes på søndag. Oppmøte i Njårdhallen kl. 08:15 for en praktisk gjennomgang av målsettinger/kompetansemål før dommermøtet, og deretter dømming.

Kursdeltakerne bes om å gjøre seg kjent med innholdet i den generelle del, kårde og t.170 i   Fektereglene.

Det er flott om også de som har gjennomgått trinn 1 og 2 tidligere stiller som dommere på Vinterstøet slik at Kristian også kan følge de opp mot trinn 3 og 4, og kvalifisering som nasjonale fektedommere.

Påmelding til dommerkurset i Njårdhallen gjøres via denne lenken innen torsdag.

Les mer om Fekteforbundets dommerutdanning og finn nyttig informasjon via denne lenke