NI NORSKE MEDALJER PÅ NORDISK MESTERSKAP 2022

Postet av Norges Fekteforbund den 29. Aug 2022

Det norske seniorlaget med sølvmedaljene. F.v. Tomas Geitung, Benjamin Humlen Dahlbo, Marcus Vokes Brobakken og Arthur Grosse (bak). Foto: Njård Fekting.

Årets Nordiske Mesterskap, som i år ble arrangert i Danmark, ble det beste norske på lenge. De norske fekterne vant seks individuelle og tre lagmedaljer.

Årets Nordiske Mesterskap, som pågikk i perioden 24 – 28 august, ble både større og mer innholdsrikt enn tidligere. For første gang var konkurransen i alle våpen samlet i ett arrangement. Mens det i fjor ble konkurrert om mesterskapstitler i sabel og kårde, var også florett inkludert i år. Dette innebar konkurranser i hele 60 klasser, og nesten tre ganger så stort mesterskap som i fjor i Espoo Finland.

Klar forbedring fra i fjor
De norske fekterne fikk med seg seks medaljer fra årets mesterskap. Selv om det ikke ble gull, er årets seks individuelle og tre lagmedaljer en klar forbedring fra de foregående mesterskapene. 

Den siste norske gullmedaljen kom i guttenes juniorklasse på hjemmebane i Sandefjord i 2019. Den gang ble det totalt én medalje i hver valør, mens det i fjorårets mesterskap i Finland ble en sølv- og tre bronsemedaljer. 

Fremgangen lover godt for fremtiden, og det er ekstra gledelig at nordmenn fra flere ulike klubber gjorde det bra i flere aldersklasser og våpengrener.

Vi gratulerer derfor herrelaget (Tomas Geitung, Benjamin Humlen Dahlbo, Marcus Vokes Brobakken og Arthur Grosse) og guttenes juniorlag (Emilis Krasikovas, Franz Philip Pap Holmen, Aleksander Malvik og Inge Sørum) med sølvmedaljer. Jentenes juniorlag (Elisabeth Pilipenko, Vilde Tengesdal, Leila Chevalier og Ada Sofie Gildernes med bronsemedalje.

Vi gratulerer dessuten Vilde Tengesdal, Inge Sørum, Viktor Breivik og Kristoffer Solvikaas med bronsemedaljer i henholdsvis senior-, junior-, kadett- og U15-årsklassen.  Samt Judith Molka-Danielsen (på sabel) og Ok Kyong Park-Bhasin med medaljer i sammenslåtte veteranklasser.

Se alle resultater via denne lenken.

Nordic Fencing Festival
Å samle alle våpengrener og gjennomføre mesterskapet fra onsdag til søndag med en rekke tilleggsaktiviteter for både fektere og andre tilreisende fra den nordiske fektefamilien ble vedtatt på fjorårets kongress i den Nordiske Fekteunionen (NFU). 

Målet var å revitalisere nordiske fekting, og ikke minst stimulert til enda tettere kontakt, og vennskap på tvers av både landegrenser og våpengrener. Dette ble svært vellykket og vi gratulerer den danske fekteforbundet, og alle frivillige som stilte opp for å gjennomføre et så stort arrangement!

Programmet kan leses via denne lenken.

Festivalen videreføres neste år
På grunn av at formatet viste seg å la seg gjennomføre, og ikke minst vise seg vellykket, vedtok årets NFU-kongress som ble avholdt under mesterskapet å også arrangere tilsvarende festival med konkurranse i alle våpen også neste år. Datoene er 21-25 september og arrangeres i Haapsalu i Estland. 

På årets NFU-kongress stilte visepresidenten i Norges Fekteforbund Ole Eeg som delegat på vegne av norsk fekting. Protokoll og informasjon blir publisert via NFUs nettside.

Synliggjøring av norsk fekting
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flott bilder fra årets Nordiske Mesterskap. Her finnes også flere bilder og film fra andre konkurranser og treningssamlinger. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publisere egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.WORLD FENCING DAY 2022

Postet av Norges Fekteforbund den 23. Aug 2022

Word Fencing Day er et initiativ fra det internasjonale fekteforbundet, Fédération Internationale d'Escrime (FIE) for å feire og synliggjøre fektesporten. 

Årets World Fencing Day er på lørdag 10. september og har temaet “Fencing is for Life”. 

Alle i fektesporten oppfordres til å vise hva dette innebærer for dem.

Del bilder og videosnutter på sosiale medier med følgende hashtags: #fencingisforlife #worldfencingday2022

Les mer om Word Fencing Day via denne lenken.FØRSTE TRENINGSSAMLING FOR UTVIKLINGSGRUPPEN

Postet av Norges Fekteforbund den 22. Aug 2022

Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki med fekterne som er tatt ut til Utviklingsgruppen for den neste sesongen. Foto: Norges Fekteforbund. 

Fekteforbundet arrangerte i helgen treningssamling for fekterne i Utviklingsgruppen. Samlingen er sesongens første for fekterne som er tatt ut til å være med i Fekteforbundets videre satsing på unge talenter fra hele landet.

Etter et nytt uttak består nå Utviklingsgruppen av 32 fektere fra Bygdø FK, Njård Fekting, Stavanger FK, Bergens FK og Oslo FK. Samlingen som foregikk i Njård Fektings fektesal ble ledet av Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki. Han fikk bistand av Fredrik Backer som begynner i jobben som utviklingsansvarlig 1. oktober.

For at samlingen skulle forberede fekterne til en ny sesong og ikke minst for det forestående Nordiske Mesterskapet i København, var det ekstra fokus på fekteteknikk og -taktikk. Det ble dessuten arrangert en treningskonkurranse.

Som en del av samlingen ble det gjennomført dommerkurs med dømming for alle deltakerne som ikke allerede har regional/nasjonal dommerlisens. Dette resulterte i 20 nye regionale dommere.

Sosialt på kvelden
I tillegg til tilgang på litt mat og drikke underveis på treningssamlingen, ble alle invitert med ut på middag og bowling på lørdag kveld. 

God stemning på Solli Bowling. Foto: Norges Fekteforbund. 

Videre planer for Utviklingsgruppen
Et av tiltakene for å nå målet med å kvalifisere norske fektere til OL 2028, var etableringen av Satsingsgruppen i 2020. Dette har vært et tilrettelagt tilbud for unge utøvere, født 2006 eller tidligere, som ønsket å satse utover klubbtilbudet.

Tiltaket har gitt deltakerne bedre treningskultur og mer kontinuitet i treningsarbeidet. Flere har begynt å toppidrettsgymnas og fått økt motivasjon til å satse mer på fekting. Ikke minst har det resultert i at norske fektere har oppnådd bedre nordiske og internasjonale resultater.

På grunn av den store interessen for deltakelse, fikk mange være med. Dette medførte stor nivåforskjell både fysisk og teknisk mellom de eldste og yngste på samlingene. Gruppestørrelsen har dessuten krevd at samlingene har måttet bli gjennomført på flere steder parallelt, og med flere innleide trenerressurser enn planlagt.

Fekteforbundet har derfor varslet inndeling av to grupper, kalt Utviklingsgruppe A og B. Uttak til, og fordeling av fekterne i de ulike gruppene gjøres underveis i sesongen. Neste treningssamling for hele Utviklingsgruppen blir 1-2 oktober.

Les mer om Utviklingsgruppe A og B via denne lenken.

Bilder fra samlinger og stevner
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flott bilder fra denne, og andre treningssamlinger. Dessuten fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på   Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.REGIONAL SOMMERLEIR I STAVERN

Postet av Norges Fekteforbund den 15. Aug 2022

Deltakerne på den regionale sommerleiren i Stavern for klubbene i region øst. Foto: Njård Fekting. 

Med støtte fra Fekteforbundet har Bygdø Fekteklubb og Njård Fekting arrangert regional treningssamling for østlandsklubbene. 21 barn og ungdommer fra Bygdø FK, Njård Fekting og Oslo FK deltok. Det var ekstra gledelig at det også deltok to flykninger fra Ukraina. 

Treningssamlingen ble avhold over fire dager, 8-12. august i naturskjønne omgivelser. Alle fekterne deltok på tre treningsøkter per dag, hvorav første var morgentrim kl. 08:30. Deretter ble det avholdt økter med både fekte- og en basistrening.

I tillegg til dagens treningsøkter, var det mye tid til bading og sosiale aktiviteter. Det ble avholdt kanonballturnering, grillfest med premieutdeling og quiz. Fekterne fulgte dessuten finalene i Fekte-VM på YouTube med kommentarer av trenerne. 

Stavern viste seg fra sin beste side med fint vær og det ble både en sosial og god treningssamling. Det var ekstra hyggelig at to av deltakerne er ukrainske flyktninger. Disse kunne både delta på samlingen og fortsette å fekte i Norge etter å ha fått økonomisk utstyrsstøtte fra Norges Idrettsforbund. 

Samlingen ble ledet av hovedtrenerne Samuil Kaminski fra Bygdø Fekteklubb og Anatolij Herey fra Njård Fekting. I tillegg til trenerne sørget fekteforeldrene Thea Bjelland Spant og Christian Austbø Dahle fra Njård Fekting for organisering, logistikk og transport.

Bilder og film fra sommerleiren
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flott bilder fra sommerleiren. Her finnes også flere bilder og film fra andre treningssamlinger. Dessuten fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet takker alle som bidro, og håper at treningssamlingen både ga inspirasjon og en god start til den nye sesongen. Den gode stemningen på samlingen viser at tiltaket også stimulerer samholdet og miljøet på tvers av fekteklubbene i regionen.
REGIONAL SOMMERLEIR I ULVIK

Postet av Norges Fekteforbund den 9. Aug 2022

Deltakerne på årets regionale treningssamling i Ulvik for klubbene i region vest. Foto: Susanne Rislå Andersen.

Med støtte fra Fekteforbundet arrangerte Stavanger FK og Bergens FK regional treningssamling for vestlandsklubbene første uke i august. 46 barn og ungdommer deltok.

Treningssamlingen ble avholdt fra 4. til 7. august i naturskjønne omgivelser i Ulvik, Hardanger. I tillegg til tekniske fekteøvelser og fysisk trening, ble det arrangert et Mesternes Mester og satt av rikelig med tid til bading og sosiale aktiviteter. 

Samlingen ble ledet av Gryta Krasikoviene, Tomas Krasikovas og Matthieu Bulteau fra Stavanger Fekteklubb. I tillegg til trenerne bidro en stor gjeng med frivillige fra begge klubbene som sørget for mat, servering logistikk og transport.

Nyttig erfaringsoverføring
Det ble også avholdt fire våpenstellkurs, med ulike målgrupper basert på tidligere kunnskaper. Foreldre som deltok på samlingen fikk dessuten innblikk i både dømming og stevneledelse, samt prøve seg på både dømming og feilsøking av våpen under samlingen.

Da det deltok styremedlemmer fra begge klubbene, inneholdt kveldene gode diskusjoner med nyttig kunnskapsdeling innen klubbdrift. 

Les arrangørklubbenes utfyllende rapport fra den regionale sommerleiren via denne lenken.

Bilder og film fra sommerleiren
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flott bilder og en super film fra sommerleiren. Her finnes også flere bilder og film fra andre treningssamlinger. Dessuten fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet takker alle som bidro, og håper at treningssamlingen både ga inspirasjon og en god start til den nye sesongen. Den gode stemningen på samlingen viser at tiltaket også stimulerer samholdet og miljøet på tvers av fekteklubbene i regionen.OPPDATERT STEVNEKALENDER ER PUBLISERT

Postet av Norges Fekteforbund den 3. Aug 2022

Fekteforbundet har oppdatert terminlistene med oversikt over internasjonale rankingstevner, samt stevnene i Norgescupen og Ungdomsserien. 

Kalenderen vil bli supplert med kurs og andre aktiviteter i regi av Fekteforbundet når disse er planlagt. Finn informasjonen om de ulike stevene i lenkene nedenfor:  

Påmelding og uttak
Påmelding til internasjonale konkurranser skal gjøres som pre-inscription i Ophardt av hver enkelt fekteklubb senest 30 dager før start, uansett påmeldingsdato i Ophardt. Dette for at Fekteforbundet får tid til å gjøre eventuelle uttak, om antall påmeldte overstiger antall plasser. Fekteforbundet vil for øvrig vedta uttakskriterier til mesterskapene, og publisere disse i september.

Kjøp av FIE- og EFC-lisenser
Deltakelse på de internasjonale stevnene krever internasjonale lisenser. Dette inkluderer Oslo-Cup som krever FIE-lisens. Det er også et krav om at alle trenere/coacher må ha FIE-lisens for å bli akkreditert til mesterskap.

Lisensene bestilles av hver enkelt klubb via Ophardt, på samme måte som bestillingen av den nasjonale fektelisensen som kreves for deltakelse på norske stevner. 

De internasjonale fektelisesene blir fakturert hver enkelt klubb, sammen med den nasjonale fektelisensen mot slutten av kalenderåret. 

Nye krav til utstyret
For å delta på både norske og stevner i utlandet må kontakten i kården ha to hull, slik at klingeledningene går gjennom hver sitt hull før den festes i kontakten. 

Det er dessuten et krav om at begge endene (stikkene) til kroppsledningen er gjennomsiktige. Les mer og se bilder via denne lenken.

Det også forbudt for venstrehendte å benytte fektebukser som er laget for høyrehendte og omvendt. Dette av sikkerhetsmessige årsaker grunnet den overlappende borrelåsen og glidelåsen i gylfen.