REKORDDELTAKELSE I OSLO CUP

Postet av Norges Fekteforbund den 31. Okt 2022

Årets vinner av kvinneklassen var amerikanske Natalia Toby. Foto: Norges Fekteforbund.

Bygdø Fekteklubb og Norges Fekteforbund arrangerte i helgen årets Oslo Cup i Bygdøhus. Dette er det eneste norske satellitt-stevnet i verdenscupen.  Med 154 fektere fra 23 nasjoner ble årets stevne historiens største. 

Oslo Cup er kjent for god stevnegjennomføring og høyt sportslig nivå. Etter at stevnet fikk status som et satelittstevne for 20 år siden, har det hatt stor internasjonal deltakelse og blitt norsk fektings årlige stormønstring. 

Oslo Cup gir våre beste fektere mulighet til å få vist seg frem mot internasjonale fektere på hjemmebane, og de mindre erfarne får stimulans og impulser til videre utvikling. Dessuten bidrar stevnet med økt synlighet for norsk fekting, både nasjonalt og internasjonalt.

Historiens største Oslo Cup
Årets stevne samlet 94 menn og 60 kvinner. Utover de norske fekterne kom fekterne fra følgende nasjoner: Østerrike, Italia, Ukraina, Sverige, England, Finland, Estland, Lativa, India, Litauen, Danmark, USA, Ghana, Frankrike, Spania, Polen, Nederland, Georgia, Hellas, New Zeeland, Sør-Afrika og Slovenia.

Amerikansk og Østerisk gull
Dameklassen som samlet 60 fektere ble vunnet av Natalia Toby fra USA. Hun slo Irina estiske Irina Embrich i finalen. Årets herreklasse som hadde 94 deltakere, ble vunnet østerrikeren Josef Mahringer. Han slo italieneren Daniel De Mola finalen.

Den beste norske plasseringen var det Thale Hille-Dahl som sto for. Hun fikk en god 10. plass. Thale er tidligere Njårdfekter, men bor nå i Danmark og represenerte Hellerup FK.  På herresiden kom Njårdfekteren Benjamin Humlen Dahlbo lengst med en 19. plass.

Se alle resultatene via denne lenken

Premiepallen for herrene: F.v. Andrii Opanasenko (Ukraina), Daniel De Mola (Italia) og Josef Mahringer (Østerrike). Foto Norges Fekteforbund.

Premipallen for damer: Olga Mizera (Polen), Alejandra Cisneros (Spania), Irina Embrich (Estland) Alejandra Natalia Toby (USA). Foto: Norges Fekteforbund. 

Nordic Challenge 
Som i fjor ble Oslo Cup det siste og avgjørende stevnet i Nordic Challenge. Dette er en egen konkurranse som premierer de beste fekterne som deltar på det svenske stevnet SAF Pokalen/Rehbinderska Priset i Stockholm, det finske stevnet Kupittaa Tournament/Nordisk Mesterskap i Åbo og Oslo Cup. Reglene for Nordic Challenge er at den som har best sammenlagt plassering etter deltakelse på alle tre stevnene vinner henholdsvis 800, 400 og 300 EURO. 

Dette nordiske samarbeidet har både styrket den internasjonale statusen og deltakelsen til alle de nordiske satellitt-stevnene. Dessverre var det ingen norske fektere som hadde deltatt på alle tre stevner og var derfor ikke med i denne konkurransen.

Vi gratulerer vinnerne
På damesiden vant svenske Emma Fransson med landskvinnen Louise Ulltjärn, og danske Sarah Schremmer Larsen på de neste plassene. På herresiden vant svensken Linus Islas Flygare, med esterne Ruslan Eskov og Ilian Bobrov på de neste plassen.

F.v. Louise Ulltjärn og Emma Fransson fra Sverige. Foto Norges Fekteforbund.

F.v. Linus Islas Flygare (Sverige) og Ruslan Eskov (Estland). Foto: Norges Fekteforbund.

Norges Fekteforbund takker
Vi takker Bygdø Fekteklubb og spesielt Mariusz Piasecki og Samuil og Tatjana Kaminski for god stevneledelse. Dessuten takkes alle de frivillige som har stilt opp i gjennomføringen av stevnet. Vi ønsker dessuten å takke Ellen Vokes som gjennom også denne hele helgen har tatt bilder mange fine bilder.

Bilder fra samlinger og stevnet
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flotte bilder fra dette og andre stevner og mesterskap i inn- og utland. Samt fra treningssamlingene i regi av Norges Fekteforbund. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Bilder som blir delt og likt på sosiale medier både motiverer og bidrar til å gjøre fektesporten mer attraktiv for både nye utøvere og sponsorer. Vi oppfordrer derfor flere til å bidra. Gjerne allerede neste helg under Vinterstøtet i Njårdhallen. 

 
LAGSØLV I IRLAND OG TO TRENINGSSAMLINGER I OSLO

Postet av Norges Fekteforbund den 24. Okt 2022

Utviklingsgruppen og Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki på treningssamling i Bygdøhus. Foto: Norges Fekteforbund. 

Denne helgen var begivenhetsrik for norsk fekting. Fektere fra Bergens Fekteklubb vant sølvmedalje i lagkonkurransen i det Åpne Irske Mesterskapet, og Fekteforbundet avholdt treningssamlinger for totalt 70 fektere i Oslo.

Det var bergensfekterne Casper Bergh, Tomas Geitung, Truls Straumøy og Bendik Utne som representerte Norges under årets Irish Open & Dublin Satellite. Vi gratulerer med en flott sølvmedalje i lagkonkurransen. Se alle resultatene via denne lenken.

Stor treningssamling i Bygdøhus
I helgen ble det arrangert to forskjellige treningssamlinger i Oslo. Totalt var 70 fektere fra elleve ulike klubber i aktivitet i helgen og som hadde felles måltider for å bygge godt miljø og relasjoner på tvers av både klubbgrenser og sportslig nivå.

Katherina Malvik (t.v.) ledet den regionale treningssamlingen for barn og ungdom. Foto: Titan FK

Regional samling for barn og ungdom
På lørdag deltok 40 barn og ungdom fra østlandsklubbene Bygdø FK, Njård Fekting, Titan FK, Oslo, FK Gjøvik FK, Drammen FK, Bekkestua Fekting og Holmlia Fekting på en regional treningssamling i den store flerbrukshallen i Bygdøhus. Denne samlingen, som ble ledet av de innleide trenerne Katherina Malvik og Fabian Caicedo,inneholdt både fekterelatert lek og spill, samt lagfekting.

Samling for Utviklingsgruppen
Samtidig ble det arrangert en to-dagers treningssamling for Utviklingsgruppen. 30 fektere fra Bygdø FK, Bergens FK, Njård Fekting, Stavanger FK i Utviklingsgruppen trente på fektesalen til Bygdø Fekteklubb under ledelse av Bartosz Piasecki og Fredrik Backer. Samlingen inneholdt både fysisk og teknisk trening, samt en treningskonkurranse. Dette var årets siste treningssamling for utviklingsgruppen. Den neste samlingen er planlagt å være 28-29 januar.

Bilder fra samlinger og stevner
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flotte bilder fra disse, og andre treningssamlinger. Dessuten fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på  Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

FREDRIK HAR STARTET ARBEIDET I FEKTEFORBUNDET

Postet av Norges Fekteforbund den 19. Okt 2022

Fredrik Backer har startet i jobben som utviklingsansvarlig i Norges Fekteforbund og har kontorplass i Idrettens Hus på Ullevål stadion i Oslo. Foto: Norges Fekteforbund.

Fredrik Backer har nå begynt i stillingen som utviklingsansvarlig i Norges Fekteforbund. 

Fredrik hadde første arbeidsdag 1. oktober, og er i gang med å orientere seg om Fekteforbundets vedtatte planer og rutiner. Han har knyttet kontakt med relevante kontaktpersoner i Norges Idrettsforbund, og er allerede i dialog med flere fekteklubber. De som ennå ikke har blitt kontaktet, blir det. Fredrik ønsker så raskt som mulig å gjøre seg kjent med både trenere og andre relevante kontaktpersoner i alle klubbene.

Rekruttering
En av Fredriks viktigste arbeidsoppgaver blir å bidra til at fekteklubbene systematiserer arbeidet med å få tilbake tapte medlemmer, og at de intensiverer nyrekrutteringen uten å miste fokuset på allerede eksiterende medlemmer. Målet er at alle er aktive så lenge som mulig, og blir gode ambassadører for klubbene og fektesporten for øvrig.

Av aktuelle tiltak han vil forhøre seg om med fekteklubbene om, er blant annet økt fokus på kårdelek for de yngste, flere nybegynnerkurs, og tilpasset trening for nybegynnere. Dessuten vil han kartlegge hvordan fekteklubbene arbeider for å forhindre frafall, og stimulere til deling av best-practice.

Snart vil det igangsettes en fellesidrettslig kampanje med fokus på frivillighet og godt miljø. Dette er grunnlaget for norsk idrett, og en forutsetning for å både beholde og rekruttere medlemmer. Her vil både Fredrik og administrasjonen bidra slik at fekteklubbene tilpasser og tar i bruk materiellet som stilles til disposisjon i rekrutteringsarbeidet.

Klubbutvikling
Fekteklubbene vil snart også få tilgang til et nylaget digitalt årshjul. Dette vil det komme mer informasjon om. Sammen med verktøyet Bedre Klubb, vil dette verktøyet gjøre det enklere å planlegge klubbaktivitetene, øke erfaringsoverføringen ved endringer i klubbstyrene, og dermed forbedre driften av fekteklubbene.

Fredrik vil dessuten være et viktig bindeledd for å systematisere klubbutviklingsarbeidet. Både sammen med Fekteforbundets klubbveileder i arbeidet med kompetanseøkningen i klubbstyrene, og vis a vis klubbtrenerne slik at den sportslige kompetanseoverføringen fra Fekteforbundets arbeid med satsingsgruppene, øvelser og treningskultur, i større grad kan spres og tas i bruk i hele fekte-Norge.

Ett av tiltakene er igangsettelse av et Trenerforum som skal stimulere til økt samhandling og kunnskapsdeling på tvers av klubbene. Første møteplass blir i forbindelse med Siddis Cup hvor alle som fungerer som trener i norsk fekting blir invitert.

Kompetansebygging
Fredrik overtar nå også ansvaret for Fekteforbundets trenerutdanning. Han er allerede i gang med å planleggingen av Trener 1- og 2-kurs som igangsettes på nyåret. Invitasjon til dette kommer når dette er på plass.

Han kommer også til å følge opp de som fungerer som klubbtrenere slik at disse tar den obligatoriske Trenerattesten innen utgangen av 2022.

Videre vil han bistå og være bindeleddet mellom Norges Idrettsforbund og Dommerkomiteen i arbeidet med implementering av Dommerløypa for norsk fekting, slik at dommerkursene fremover tilfredsstiller kravene NIF stiller, tilsvarende til Fekteforbundets trenerutdanning.

På samme måte som for Trenerattesten, vil han dessuten følge opp Dommerkomiteen slik at fektedommerne tar Dommerattesten som snart lanseres.

Treningssamlinger
Fredrik skal både bidra inn mot arbeidet som gjøres i Fekteforbundets utviklingsgrupper, og bistå fekteklubbene slik at det blir arrangert flere regionale treningssamlinger. Per nå arrangeres det flest regionale samlinger i Øst- og Vest-Norge. Målet er at enda flere fektere, fra enda flere klubber deltar på disse, samt at klubbene i Midt-Norge kommer i gang med det samme.

Ansettelsen av Fredrik skal ikke erstatte arbeidet som allerede gjøres av administrasjonen, styret eller komiteene. Målet er at kvaliteten og omfanget øker. Vi håper derfor at alle i norsk fekting ønsker han velkommen, og vil bidra konstruktivt i overnevnte arbeid.
REGIONAL TRENINGSSAMLING I HØSTFERIEN

Postet av Norges Fekteforbund den 6. Okt 2022

Fra treningssamlingen i høstferien i Bygdøhus. Foto: Norges Fekteforbund. 

Fekteforbundet har i høstferien arrangert regional treningssamling i Bygdøhus.

Samlingen var gratis og åpen for alle fektere på Østlandet som er født mellom 2003 og 2011.

Under ledelse av innleid fektetrener fra Bygdø FK, Filip Broniszewski, fikk 18 fektere fra Bygdø FK, Njård Fekting, Titan FK og Holmlia Fekting to daglige treningsøkter fra mandag til torsdag. Mens den første hadde fokus på spill og fektelek, var den andre økten viet til fekting.

Den neste regionale treningssamlingen for fekterne på Østlandet er lørdag 22. oktober. Fekteforbundet håper da på enda bedre deltagelse fra enda flere fekteklubber.

Se video fra treningssamlingen som er publisert på Instagram via denne lenken.ANDRE TRENINGSSAMLING FOR UTVIKLINGSGRUPPEN

Postet av Norges Fekteforbund den 3. Okt 2022

Utviklingsgruppens andre treningssamling foregikk blant annet i Hovseterhallen. Foto: Norges Fekteforbund. 

Fekteforbundet arrangerte i helgen treningssamling for fekterne i Utviklingsgruppen. Dette var sesongens andre samling for fekterne som er tatt ut til å være med i Fekteforbundets videre satsing på unge talenter fra hele landet.

Siden oktober er en måned uten mye stevneaktivitet, inneholdt samlingen mer grunntrening enn fekting, Utviklingsgruppen, som etter uttaket, består nå av 32 fektere fra Bygdø FK, Njård Fekting, Stavanger FK, Bergens FK og Oslo FK, gjennomgikk de samme fysiske testene som de hadde før sommeren. Dette er en 3000 meters løpetest, og flere styrke- og spensttester.

Bortsett fra løpstesten som ble gjennomført ved Toppidrettssenteret, foregikk resten av treningen i Hovseterhallen i Oslo, tilholdsstedet til Titan FK. Her ble fekterne inndelt i grupper og vekslet på teknikk- og taktikktrening, øvelser i par, og kamptrening med oppgaver, samt ballspill, beinarbeid og fysiske øvelser for å trene hurtighet, styrke og koordinasjon. 

Treningssamlingen ble leder av Fekteforbundets sportslige leder Bartosz Piasecki med bistand fra nyansatt utviklingsansvarlig Fredrik Backer, samt de innleide klubbtrenerne Anatolij Gerej fra Nård Fekting og Filip Broniszewski fra Bygdø FK.

Fellesmåltider
Underveis ble det servert felles lunsj og middag. Stor takk til Katherina Malvik og Fabian Caicedo fra Titan FK for nydelig pasta og pizza på lørdag, og lasagne på søndag.

Bilder fra samlinger og stevner
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flott bilder fra denne, og andre treningssamlinger. Dessuten fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.