FLOTT AVSLUTNING PÅ NORGESCUPEN

Postet av Norges Fekteforbund den 15. Mai 2023

F.v.: Fekteforbundets sportslige leder Bartosz Piasecki, Vladislav Hunchenko, Bygdø FK, Ada Sofie Gildernes, Bergens FK, Kristina Osharova, Bergens FK, Alexander Allport Fossum, Bygdø FK, Franz Philip Pap Holmen, Bygdø FK og Fekteforbundets utviklingsansvarlig Fredrik Backer. Foto: Norges Fekteforbund. 

Fekteforbundets Masters ble avholdt på lørdag 13. mai i Bygdøhus. I løpet av helgen ble det dessuten avholdt oppvisningskamp i parafekting og et stevnelederkurs.

For å øke statusen og interessen for Norgescupen, lanserte Fekteforbundet i 2022 et nytt og annerledes stevne, kalt Fekteforbundets Masters.

Dette er et finalestevne hvor kun de åtte høyeste rangerte fekterne i ungdomsklassene deltar for å kåre sesongvinnerne av Norgescupen sesong 2022/23. Lørdagens deltakere var derfor de fekterne som har samlet flest ranking-poeng etter deltakelse i Vinterstøtet, Bergens Cup, Siddis Cup, Åpent Østlandsmesterskap, og Norgesmesterskapet.

Tøff og jevn konkurranse
Konkurranseformen er at det først fektes i puljer med fire fektere i hver aldersklasse. Puljene settes opp bakgrunn av rangeringen fra de foregående Norgescupstevnene og Norgesmesterskapet og foregår med fekting til 15 støt. Etter puljerunden går de to beste fra puljen videre til semifinaler med direkte eliminasjon til 15 støt. 

Vinnere av Norgescupen 2022/23
Fektere fra syv fekteklubber hadde kvalifisert seg til årets Master. Etter mange jevne og spennende kamper, var det fektere fra Bergens FK og Bygdø FK som gikk av med seierne. Spesielt imponerende var bergensfekteren Ada Sofie Gildernes seier i både U20- og U17-årsklassen. I tillegg til heder år ære, mottok vinnerne diplom og pokal, samt at navnene inngraveres på Fekteforbundets vandrepokaler.

  • Vinnere U20 år: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Franz Philip Pap Holmen, Bygdø FK
  • Vinnere U17 år: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Vladislav Hunchenko, Bygdø FK
  • Vinnere U15 år: Kristina Osharova, Bergens FK og Alexander Allport Fossum, Bygdø FK

Alle resultater via denne lenken.

Alle finalene ble streamet. Se kampene via denne lenken

Flott oppvisning av parafekting
I forkant av Mastersfinalene ga drammensfekterne Cathrine Bergan (t.v) og Felix Thorrud tilskuerne en flott og spennende oppvisningskamp i parafekting.

Som Norges første parafekting, deltok Cathrine Bergan fra Drammen Fekteklubb på et internasjonalt stevne i Estland i 2019. Deretter ble hun den første norske parafekting som deltok i et europamesterskap i 2022. Felix Thorrud, som kun er 12 år, viste gode takter og en fekter vi kommer til å høre mer fra.

Cathrine Bergan (t.v) og Felix Thorrud  i aksjon på fektepisten under Masters. Foto: Norges Fekteforbund.

Parafekting er en paralympisk gren som ble introdusert under de Paralympiske Lekene i Roma i 1960. Fekting er en relativt liten sport i Norge. I 2019 igangsatte Drammen Fekteklubb et tilbud, og nå har også Molde FK og Tordenskiold Trondheim FK parafekting . Alle ønskes velkommen. Både de som vil konkurrere, og de som kun ønsker å trene.

Fekteforbundet arrangerte i en egen stand som flere var innom for å prøve rullestolfekting. Foto: Norges Fekteforbund. 

Norges Fekteforbund håper at synliggjøringen av parafekting fører til at flere vil prøve. Les mer om parafekting via denne lenken

Stevnelederkurs
For å øke kvaliteten på fektestevnene i Norge er det behov for økt kompetanse innenfor stevneledelse. Av den grunn hadde Fekteforbund invitert til et stevnelederkurs i forbindelse med Masters. 

Samuil Kaminski som er en erfaren stevneleder på Stevnelederkurset. Foto: Norges Fekteforbund. 

Kurset besto av en teoridel på fredag kveld i forkant av konkurransen. Her ble deltakerne kurset i alle elementene innenfor stevneledelse. Fra forberedelsene via gjennomføring til etterarbeid. Deltakerne fikk deretter praktisk opplæring ifm. lørdagens konkurranse.

Kurslederne, fekteforbundets sportslige leder Bartosz Piasecki, og mangeårig stevneleder, og innleid stevneleder på Fekteforbundets Masters Samuil Kaminski gjennomgikk blant annet utforming av stevneinvitasjon, stevneregler, oppsett av pister og utforming av konkurransearena, dommeroppsett og ikke minst opplæring av stevnelederprogrammet Ophardt Touch.

Treningsdag på søndag
På søndag arrangerte Fekteforbundet dessuten en treningsdag for alle deltakerne. Det ble gjennomført tre økter. Den første var å hjelpe til med nedrigging, før deltakerne roet ned i utendørs i solen med volleyball og basketball. Dagen ble avsluttet med parfekting med én av hvert kjønn på hvert lag.

Synliggjøring av norsk fekting
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert mange flotte bilder fra både Masters og de andre stevnene i Norgescupen. I denne gruppen finnes også bilder fra Norgesmesterskapene, fra treningssamlinger og fra konkurranser i utlandet. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet takker alle som stilte opp og  bisto Fekteforbundet for å gjøre  Master til noe mer enn kun en konkurranse. Caroline Piasecka og Maria Kaminski gjorde en flott jobb med streaming, Tatjana og Samuil Kaminski på det tekniske, samt alle dommere og kantinepersonale som bidro til at dette ble en flott sesongavslutning der det også var flere barn og voksne innom for å se på og få prøve fekting, både med plastkårder og vanlige kårder.




SUNN MAT - SUNNE FEKTERE

Postet av Norges Fekteforbund den 10. Mai 2023

En av huskereglene for Sunn Idrett er at hovedmåltider skal inneholde de 3 B`er: Bensin, Byggesteiner og Beskyttelse: Foto: Sunn Idrett 

Ett av satsingsområdene i Fekteforbundets langtidsplanen er sunt kosthold. Dette har stor betydning for både fekteres prestasjoner og helse. 

I langtidsplanene er det definert to helt konkrete tiltak. Både at det skal tilbys sunn og næringsrik mat for utøvere på konkurranser og treningssamlinger i regi av Fekteforbundet, og at klubbene skal få tilgang på et hefte med oversikt over sunn mat som kan benyttes av stevnearrangører.

På treningssamlingene etterstrebes det at det serveres en sunn lunsj som gjerne består av frukt i tillegg til den varme maten etter treningsøktene. På stevnene selges det stort sett mat som er tilberedt eller innkjøpt av stevnearrangørene. 

For å gi tips til alle, også foreldre og fekterne selv, anbefaler Fekteforbundet å benytte kunnskapen som er tilgjengelig via Sunn Idrett. 

Sunn Idrett
Sunn idrett er et satsingsområde i Norges idrettsforbund. Målet er nettopp å spre kunnskap om idrettsernæring, og fremme sunne idrettsmiljøer med gode holdninger og verdier knyttet til mat, kropp, helse og prestasjon.

Sunn idrett tilbyr blant annet kurs for trenere i kommunikasjon rundt mat, kropp og vekt. Gir råd til utøvere som er skadet og Sunn idrett og holder «Spis smart-foredrag" både for unge idrettsutøvere, foreldre og trenere.

Se opptak av digitalt Spis smart-foredrag og andre foredrag via denne lenken

Planlegg mat som du planlegger trening
Det anbefales at de som trener mye, spiser mange ganger om dagen.  Uansett krever et godt kosthold planlegging.

Følg lenken for fem tips til hvordan du kan få til dette i en travel hverdag

Restitusjon
En idrettsutøver er avhengig av best mulig balanse mellom trening, hvor kroppen «brytes ned», og restitusjon, hvor kroppen «bygges opp» igjen. Restitusjon i idrettssammenheng handler altså om å gjenopprette normale tilstander etter den belastningen kroppen har vært utsatt for via trening eller konkurranse.

Restitusjonstrappen forteller om hvilket trinn som alltid bør ha mest fokus, uavhengig av om man er en ung utøver i breddeidretten eller en voksen eliteutøver.

Les mer om restitusjonstrappen via denne lenken

E-læringskurs for både idrettsutøvere og trenere
Sunn idrett har utarbeidet et eget e-læringskurs som er særlig tilpasset ungdomstrenere og som passer for alle idretter. Målet med dette kurset er å gi teoretisk og praktisk kunnskap om idrettsernæring, hvordan fremme sunne idrettsmiljøer og å forebygge spiseforstyrrelser.

Gjennomfør kurset via denne leken

Smarte oppskrifter til sunn mat
Sunn Idrett har laget en rekke oppskrifter til god og sunn mat. Her finnes oppskrifter til frokost, kosemat, lunsj, matpakkemat, middagsretter og restitusjonsmåltid.

Finn tips og oppskrifter via denne lenken

Norges Fekteforbund håper dette vil inspirere foresatte, trenere, stevnearrangører og ikke minst fekterne til å ha et sundt og godt kosthold. 

 

 



TRENERKURS OG REGIONAL TRENINGSSAMLING

Postet av Norges Fekteforbund den 8. Mai 2023

På bildet underviser Kjell André Ringdal fra Røde Kors deltakerne på Trener 1-kuret i hjerte- og lungeredning (HLR). Foto: Norges Fekteforbund.

Fekteforbundet arrangerte i helgen regional treningssamling for barn og ungdommer på Østlandet. Parallelt med treningssamlingen ble den siste kurshelgen for årets kull i Trener 1-utdanningen avholdt.

Helgens aktiviteter i regi av Norges Fekteforbund ble gjennomført i Njårdhallen. Den regionale treningssamlingen, som var årets fjerde, hadde samlet 30 deltakere fra fem fekteklubber på Østlandet.

De innleide trenerne Julia og Filip Broniszewski, ledet fekterne gjennom to økter på både lørdag og søndag. Disse inneholdt blant annet leker og spill ute, fekting, øvelser i par, hinderløyper, koordinasjon og motorikk.

Siste helgesamling i Trener 1-utdanningen
Parallelt med treningssamlingen ble den siste helgesamlingen i årets Trener 1-kurs avholdt.

Som Trener 1 skal man kunne gi innlæring av grunnleggende tekniske ferdigheter, samt utvikle fysiske og sosiale egenskaper for utøvere på begynnernivå. Det er også avgjørende å kunne ivareta utøvernes behov i et sosialt, spennende og trygt miljø.

Fekteforbundets Trener 1-kurs har derfor både en generell del og en fektespesifikk del. 

Denne kurshelgen hadde fokus på fekting og fekteteknikk. Deltakerne ble kurset i øvelser innen posisjonering/avstand, skritt, angrep/motangrep, sammensatte angrep, parader og treffpunkter. 

Førstehjelp
I tillegg til fekteteknisk kursing, ble deltakerne drillet i førstehjelp. Etter flere tilfeller med hjertestans i norsk idrett, også i norsk fekting, har Fekteforbundet valgt å inkludere hjerte- og lungeredning (HLR) på trenerkurset. Opplæringen gjort av Kjell André Ringdal fra Røde Kors.

Praksis
Praksis er en viktig del av trenerutdanningen. Deltakerne fikk derfor praktisere som hjelpetrenere på den regionale treningssamlingen innen fekteteknikk og beinarbeid. For å få godkjent kurset og bli sertifisert som Trener 1, gjenstår dessuten 45 timers godkjent trenerpraksis i egen klubb.

I tillegg skal kursdeltakerne gjennomføre en rekke e-læringer og kurs som Barneidrettstrener i regi av Idrettskretsen.

Årets kull består av ni deltakerne fra syv fekteklubber og blir ledet av Fekteforbundets utviklingsansvarlige, Fredrik Backer.

Les mer Trener 1-kurset og Fekteforbundets trenerutdanning via denne lenken.

Bilder fra samlinger og stevner
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flotte bilder fra disse, og andre treningssamlinger. Dessuten fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.



FLOTT NM 2023 I NY FEKTESAL

Postet av Norges Fekteforbund den 2. Mai 2023

Norgesmestere og kongepokalvinnere Tomas Geitung, Bergens FK og Irina Aschehoug, Njård Fekting. Foto: Tom-Helge Vik.

Norgesmesterskapet i kårdefekting for seniorer og veteraner ble i helgen arrangert i Stavanger Fekteklubb sine nye treningslokaler i Siddishallen. Med god deltakelse.

Irina Aschehoug fra Njård Fekting og Tomas Geitung fra Bergens Fekteklubb vant gullet i seniorklassene. I tillegg til gullmedaljene, fikk de overbrakt Hans Majestet Kongens Pokal, "Kongepokalen", av presidenten i Norges Fekteforbund, Bjørn Faye.

God deltakelse
Årets individuelle konkurranser hadde 125 starter fra 12 fekteklubber. Dette er en økning på nærmere syv prosent fra i fjor og mer enn dobling fra 2020. Dette er også en økning fra forrige gang Norgesmesterskapet ble arrangert i Stavanger. Den gang under NM-veka 2019, med 108 starter. 

Mye tyder derfor på at konkurranseaktiviteten er tilbake på nivået før nedstengingen, som medførte begrensninger på både trenings- og konkurransemulighetene for norsk fekting.

For å få gjennomført alle konkurransene, ble U23-årsklassen arrangert på fredagen. Resten av de individuelle konkurransene ble avholdt på lørdagen. I tillegg til U23-årsklassen, ble det kåret norgesmestere i seniorklassen og i veteranklassene for herrer over 40 år, over 50 år, over 60 år og over 70 år. 

I søndagens lagkonkurranser stilte seks damelag og 17 herrelag. Selv om flere av klubbene stilte med flere lag, var det flere jevne og spennende oppgjør. 

Som i fjor ble begge konkurransene vunnet av Njård Fekting. Finalene i både dame- og herreklassen ble vunnet over lagene fra Bygdø Fekteklubb.

Norgesmestere individuelt:

  • Senior: Irina Aschehoug, Njård Fekting og Tomas Geitung, Bergens FK
  • U23 år: Vilde Tengesdal, Bergens Fekteklubb og Emilis Krasikovas, Stavanger FK
  • Veteraner over 40 år: Sturla Blanck Torkildsen, Njård Fekting
  • Veteraner over 50 år: Robert-David Gough, Oslo FK
  • Veteraner over 60 år: Paal Frisvold, Njård Fekting
  • Veteraner over 70 år: Cordt von Brandis, Stavanger FK

Norgesmestere lag:

  • Damer: Mie Selinger, Irina Aschehoug, Thale Hille-Dahl og Pia Albertson, Njård Fekting
  • Herrer: Benjamin Humlen Dahlbo, Sturla Blanck Torkildsen, Anatolij Gerej og Fredrik Backer, Njård Fekting

Norgesmesterne i lag fra Njård. Foto: Njård Fekting

Flere klubber med i medaljestatistikken
Som i fjor topper Njård Fekting medaljestatistikken. Både med tanke på antall gull og totalt antall medaljer. Men i år tok fektere fra åtte klubber medaljer. En økning fra seks i fjor.

Det er dessuten verdt å nevne at fekterne fra arrangørklubben Stavanger Fekteklubb vant hele elleve medaljer totalt. Mer enn enn en dobling fra 2022.  


GULLSØLVBRONSETOTALT
Njård Fekting51511
Stavanger FK23611
Bergens FK2136
Oslo FK12
3
Bygdø FK
314
Drammen FK
1
1
Trondheim FK

1
1

Følg denne lenken for å se alle resultater

Norges Fekteforbund gratulerer
Fekteforbundet gratulerer de nybakte norgesmesterne og alle medaljevinnerne! En stor takk til den teknisk arrangøren Stavanger FK der en rekke frivillige arrangerte et flott mesterskap i klubbens nye treningslokaler.

Dette, som er Norges største fektesal har kommet på plass gjennom godt samarbeid mellom Norges Fekteforbund, Norges Bueskytterforbund og Norges Bordtennisforbund, de lokale klubbene og Stavanger Idrettsråd.

Dommere og tekniske delegater på Norgesmesterskapet 2023. Foto: Stavanger FK.

Synliggjøring av norsk fekting
Det ble i løpet av helgen tatt mange bilder med inntrykk fra Norgesmesterskapet. I tillegg til å publisere disse på klubbenes nettsider og Facebookprofiler, oppfordres alle til å publisere disse i Facebookgruppen FEKTEBILDER.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.