HVORDAN BEGYNNE Å FEKTE

Postet av Norges Fekteforbund den 7. Aug 2019

Fekteklubbene ønsker nå nye medlemmer velkommen med ulike tilbud for nybegynnere. Ta kontakt med nærmeste klubb, og forhør deg om mulighetene. Informasjon om fekting, og oversikt over de norske fekteklubbene finner du i teksten nedenfor. 

Fekting handler om å treffe motstanderen med stikk eller hugg, uten selv å bli truffet. Hensikten er enkel å forstå, men sporten har mange fasetter. 

Mange omtaler fekting som en kunst, men uansett betegnelse kreves det mye trening for å gjøre de mest hensiktsmessige angreps- og forsvarsaksjonene i en kamp. Tuppene på våpnene beveger seg veldig hurtig, og sporten er derfor regnet som en av de raskeste. 

Fekting har dessuten et stort innslag av taktikk for å finte motstanderen. En sammenligning kan være lynsjakk, men der begge spillerne flytter brikkene samtidig. Fektere må derfor orientere seg, agere og reagere i situasjoner som forandrer seg veldig raskt.

Lange tradisjoner
Fekting er en av få grener som har vært olympisk idrett helt fra starten av i 1896. Selv om sporten er relativ liten i Norge, har også vi lange og stolte fektetradisjoner.

Norges Fekteforbund ble stiftet i 1911, og norske fektere har hatt mange gode resultater i internasjonale mesterskap. Mange husker da NRK Dagsrevyen ble utsatt for å vise OL-finalen der Bartosz Piasecki vant sølvmedalje i London i 2012.

En sport i vekst
De siste årene har stadig flere fått øynene opp for fekting. Inntil pandemien har antall fektere økt betraktelig, og flere klubber er blitt etablert.

Fekting er en sport som passer like godt for både kvinner og menn i alle aldere. Man bør nok være 8-9 år før man begynner, men en nedre aldersgrense er individuell og avhengig av personlig utvikling. Det finnes ingen øvre aldersgrense. 

God trening
For å bli en komplett fekter kreves god koordinasjonsevne, hurtig- og smidighet, kondisjon og teknikk, samt gode taktiske egenskaper. Dette tar tid og kreves selvdisiplin og utholdenhet.

Få fektere er like gode i alt, men utnytter sine sterke sider og sine komparative fordeler for å vinne. Som fekter trener du allsidig, og man blir aldri utlært. Du vil uansett nivå holde hodet og hele kroppen i god form.

I tillegg har fekting noe mer, noe historisk og spennende ved seg som er vanskelig å forklare. Dette vil du helt sikkert oppleve om du blir en fekter.

Nye fektere ønskes velkommen
De norske fekteklubbene ønsker nå nye medlemmer velkommen. Man trenger ikke å kjøpe utstyr for å begynne med fekting. De fleste klubbene låner ut utstyr til nybegynnere, og hjelper deg med å kjøpe inn det du trenger etter hvert.

Sjekk ut hvilken klubb som ligger nærmest, og når klubben arrangerer nybegynnerkurs eller annet som gjør det enkelt å begynne med fekting. 

Trykk på denne lenken for å finne oversikt over fekteklubbene i Norge.

En Garde - vi treffes på pisten!