KLUBBGUIDEN - ALL INFORMASJON PÅ ETT STED

Postet av Norges Fekteforbund den 23. Sep 2022

Klubbguiden er lansert i ny drakt. Her kan styremedlemmene i fekteklubbene finne nyttig informasjon om hvordan man kan stifte, drifte og utvikle klubben.

De fleste fekteklubbene er helt avhengige av et tilstrekkelig antall kompetente tillitsvalgte og frivillige for å kunne organisere klubbtreninger. God drift og utvikling av klubbene krever også kunnskap og kompetanse. Ikke bare om egen klubb og fekting, men også om idrettsorganisasjonen. 

I tillegg til at medlemmenes behov endrer seg, krever også medlemskapet i Norges Idrettsforbund, med de fordelene dette innebærer, kompetente klubbstyrer.

Hvert år blir nye personer valgt inn i styrer, og det er mye å sette seg inn i. For å gjøre det enklere å finne frem til riktig informasjon, er den nye Klubbguiden nå delt inn i tre seksjoner: stifte et idrettslag, drifte et idrettslag og utvikle et idrettslag. 

Besøk sidene, og utforsk hvordan fekteklubben kan laste ned forslag til maler og verktøy, få oversikt over styrets ansvar, informasjon om støtteordninger samt klubbøkonomi og mye mer.

KLIKK PÅ LENKEN FOR Å FINNE KLUBBGUIDEN

Klubbutvikling i Norges Fekteforbund
I tillegg til informasjonen og bistanden fekteklubbene får fra Norges Idrettsforbund og Idrettskretsene, bistår også Norges Fekteforbund fekteklubbene. 

På Fekteforbundets nettside er det et eget menypunkt for Klubbservice. I tillegg til bistanden fra administrasjonen, har også hvert styremedlem et kontakt- og oppfølgingsansvar for definerte klubber. Oversikten finnes via denne lenken. Dessuten tilbyr Norges Fekteforbund bistand i klubbutviklingsprosesser fra en NIF-godkjent Klubbveileder, som også kjenner fektesporten. Ta kontakt ved behov. 

Fekteforbundet håper derfor at flere klubber utnytter overnevnte. Målet er å bidra til bedre, større og mer robuste fekteklubber. NORSKE FEKTERE PÅ PISTEN I BÅDE OSLO OG STOCKHOLM

Postet av Norges Fekteforbund den 19. Sep 2022

Fornøyde fektere fra Titan FK. Alle fekterne fra klubben som deltok i Angelini Cup havnet på pallen. Foto: Titan Fekteklubb. 

I helgen arrangerte Bygdø FK Angelini Cup, sesongens første stevne i Ungdomsserien. Dessuten deltok norske seniorfektere i SAF Pokalen for herrer og Rehbinderska Priset for kvinner i Stockholm.

Årets Angelini Cup hadde hele 70 starter fra seks fekteklubber. Dette er nesten dobbelt så mange som i fjor og, en god indikasjon på at aktiviteten i østlandsklubbene nærmer seg samme nivå som før pandemien. 

Fekteforbundet gratulerer klassevinnerne, og takker alle fekterne for god innsats, teknisk arrangør Bygdø FK for et flott stevne, og ikke minst alle de frivillige som bidro i gjennomføringen!

Klassevinnerne i Angelini Cup 2022

 • Kadettklassen: Elisabeth Pilipenko, Bygdø FK og Viktor Jarl Hagen Breivik, Bygdø FK
 • U15 år: Olympia Signe Solfrid Stokke, Bygdø FK, Zakaria Alizadeh, Titan FK
 • U13 år: Nathia Kitchel Cellan, Bygdø FK, og Yahia Alizadeh, Titan FK

Stevnet hadde også en barneklasse med syv deltakere som alle var vinnere.

Finn alle resultatene via denne lenken.

Ungdomsserien
Angelini Cup er oppkalt etter Enrico Angelini. Han var Bygdø Fekteklubb sin (første) trener i perioden 1964 til 1977. Dette stevnet er det første i Ungdomsserien, som er åpen for fektere fra hele landet, men gjennomføres som regionale konkurranser i fire ulike klubber i Østlandsområdet. 

Ungdomsserien skal være uhøytidelig, men også gi spennende opplevelser, og fungere som en introduksjon for deltakelse i større nasjonale og nordiske konkurranser. Målet er dessuten å skape et tettere samarbeid og stimulere til vennskap mellom fekterne i ulike byer og klubber.

Neste stevne er Zorro Cup, som arrangeres av Oslo Fekteklub helgen 12. og 13. november.

Les mer om Ungdomsserien via denne lenken.

SAF Pokalen og Rehbinderska Priset
14 seniorfektere; 11 herrer og tre kvinner deltok i helgen i SAF Pokalen for herrer og Rehbinderska Priset for kvinner i Stockholm. Dette stevnet inngår i verdenscupen og hadde deltakere fra over 20 land. 

Vilde Tengesdal fra Bergens FK sto for den beste norske plasseringen. Hun kom inn på en sterk 11. plass av 53 deltakere i Rehbinderska Priset. Aleksander Malvik fra Njård Fekting sto for den beste plasseringen på herresiden. Han kom inn på en god 15. plass i konkurranse med 110 fektere i SAF Pokalen. 

Se bilder fra stevnet via denne lenken til stevnearrangøren FFF Fäkning sin Facebookprofil.

Se alle resultatene fra SAF pokalen her.

Se alle resultatene fra Rehbinderska Priset her.

Nordic Challenge
SAF Pokalen og Rehbinderska Priset var et FIE satelittstevne, og det første av tre som inngår i årets Nordic Challenge. Neste stevne er i Turku, Finland 24. - 25. september før sammenlagtvinnerne i begge kjønn blir kåret i etter årets Oslo Cup i Bygdøhus 29. – 30. oktober.

Synliggjøring av norsk fekting
I Facebook gruppen Fektebilder. er det publisert flere bilder fra årets Angelini Cup. Her finnes også flere bilder og film fra andre konkurranser og treningssamlinger. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publisere egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.GOD NORSK MEDALJEFANGST I UPPSALA

Postet av Norges Fekteforbund den 12. Sep 2022

F.v.: Kristoffer Solvikaas, Filip Broniszewski (nyansatt trener i Bygdø FK), og Alexander Allport Fossum. Foto: Filip Broniszewski.

De norske fekterne markerte seg godt i helgens svenske stevne i Uppsala. Nordmennene vant til sammen en gull-, to sølv-, og fem bronsemedaljer.

Uppsala Cup, er et tradisjonsrikt stevne som har vært på den norske terminlisten i lang tid.
I motsetning til i fjor, der kun fire nordmenn kunne stille til start på grunn av pandemien, var det i år 67 norske starter. Mens det i fjor ble tre norske medaljer, derav to gull, kom fektere i år hjem med en gull-, to sølv- og fem bronsemedaljer. Fem norske fekteklubber var representert, og hele fire av klubbene fikk en medaljør. 

Dette var sesongens andre rankingstevne. Resultatene fra dette, og fra Nordisk Mesterskap, som var det første, lover godt for fortsettelsen av sesongen.

Fekteforbundet gratulerer både nedenstående medaljevinnerne og deres trenere!

Gullmedalje:

 • Kristoffer Solvikaas (Bygdø FK) U15

Sølvmedaljer:

 • Aleksander Malvik (Njård Fekting) U20
 • Franz Philip Pap Holmen (Bygdø Fekting) U17 

Bronsemedaljer:

 • Vilde Tengesdal (Bergens FK) Senior
 • Mie Selinger (Njård Fekting) U20
 • Didrik Norteveit (Stavanger FK) Senior
 • Kristoffer Solvikaas (Bygdø FK) U17
 • Alexander Allport Fossum (Bygdø FK) U15

Se alle resultatene via denne lenken

Synliggjøring av norsk fekting
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere bilder fra årets Uppsala Cup. Her finnes også flere bilder og film fra andre konkurranser og treningssamlinger. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publisere egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.
UNNTAKET FRA FIEs KRAV TIL KÅRDEKONTAKT OG KROPPSLEDNING VIDEREFØRES

Postet av Norges Fekteforbund den 6. Sep 2022

FIEs krav til gjennomsiktig kontakt på kroppsledningen og separate hull til klingledningen i kårdekontakten, blir inntil videre ikke overholdt på de norske nasjonale konkurransene. 

Helgen 3. og 4. september avholdt Norges Fekteforbund både et arbeidsmøte og styremøte på Idrettens Hus i Oslo. Blant flere vedtak, var fortsatt unntak av noen av FIEs utstyrskrav på norske stevner. 

På lørdag ble det gjennomført et arbeidsmøte der både styremedlemmene, medlemmene av Sportskomiteen og administrasjonen deltok. I tillegg til en gjennomgang av vedtatt langtidsplan og -budsjett, fikk styret en grundig gjennomgang av Fekteforbundets drift og økonomi. Sportskomiteen avholdt dessuten et møte der sesongens uttakskriterier ble vedtatt. Disse kan leses via denne lenken. 

På søndag var det styremøte, etter et styrekurs der styremedlemmene fikk mulighet for å stille spørsmål for å avklare roller og ansvar. Alle styremedlemmene hadde på forhånd gjennomført e-læringen «Kurs for tillitsvalgte i idrettskretser og særforbund. 

Styret behandlet deretter en rekke saker på styremøtet. Dette kan leses i den publiserte protokollen.
Både denne, og protokollen fra SPK-møtet kan leses via denne lenken til Fekteforbundets nettside.

Fortsatt unntak fra FIEs krav til kårdekontakt og kroppsledning
På FIE-kongressen i 2019 ble det vedtatt en rekke nye krav til utstyret som benyttes på internasjonale stevner og mesterskap. Disse ble det informert om på Fekteforbundets nettside i etterkant av kongressen. Les nyhetssaken via denne lenken.

Etter vedtak av Fekteforbundets nye Stevne- og NM-reglement i 2021, som henviser til FIE-reglene, vedtok styret i Norges Fekteforbund, i likhet med flere andre nasjonale forbund, å utsette dette kravet til sesongen 2022/23. Disse utstyrskravene har styret nå vedtatt å utsettes inntil videre. Reglene gjelder imidlertid på Oslo Cup og på alle stevner i utlandet. 

De norske stevnearrangørene å bes om å bemerke unntaket på fremtidige innbydelser. I tråd med nevnte Stevne- og NM-reglement.

Styremedlemmenes kontaktansvar med fekteklubbene
På grunn av endringer i styret på Fektetinget, gjennomgikk og endret styret fekteklubbenes kontaktpersoner i Fekteforbundets valgte styre. Fekteklubbene kommer til å bli kontakten av sin kontaktperson, men styrene i fekteklubbene kan selvfølgelig også ta kontakt med sin kontaktperson ved behov. Finn oversikten over fekteklubbenes kontaktpersoner i NF-styret via denne lenken.

 

UTTAKSKRITERIER FOR SESONGEN 2022/23

Postet av Norges Fekteforbund den 5. Sep 2022

Norges Fekteforbund har nå vedtatt uttakskriteriene for sesongen 2022/2023. 

Uttaket til landslag, deltakelse på internasjonale mesterskap og til treningssamlinger samt til de andre sportslige aktivitetene i regi av Fekteforbundet, gjøres av Sportskomiteen (SPK), med mandat fra styret i Norges Fekteforbund.

Utfyllende informasjon
Informasjon om uttakskriteriene er publisert under menypunktet "OM TOPPIDRETT". Under dette menypunktet finnes også annen relevant informasjon for både klubbene og for de aktive fekterne.

Uttakskriteriene for sesongen 2022/2023 ble vedtatt av SPK 3. september 2022. Inkludert i uttakskriteriene er det samlet relevant informasjon. Dette for å gjøre det enklere å se hva som ligger til grunn for uttakene. Spørsmål kan rettes til Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki.

Les uttakskriteriene og utfyllende informasjon om uttak via denne lenken.