MEGET GODE NORSKE RESULTATER PÅ ÅRETS OSLO CUP

Postet av Norges Fekteforbund den 30. Okt 2023

Fv: Stavangerfekteren Alexey Skachkov som vant herreklassen og Njårdfekteren Benjamin Humlen Dahlbo som ble årets sammenlagtvinner i Nordic Challenge. Foto: Norges Fekteforbund.

Bygdø Fekteklubb og Norges Fekteforbund arrangerte i helgen årets Oslo Cup i Bygdøhus. Det ble god norsk uttelling i konkurranse med 160 fektere fra 14 land.

Oslo Cup er kjent for god stevnegjennomføring og høyt sportslig nivå. Etter at stevnet fikk status som satelittstevne med rankingpoeng i verdenscupen for 20 år siden, har flere av verdens beste fektere deltatt. Dette har gitt mulighet til å se fekting på høyt nivå og gitt norsk fekting viktige impulser til videre utvikling. 

I tillegg seniorklassene, også ble det i år også arrangert konkurranser i U23-årsklassen. Dette gjorde at også våre yngre fektere fikk vist seg frem, og ikke minst befestet sitt gode nivå på hjemmebane.  

Norsk vinner av Nordic Challenge
Som en reaksjon på den russiske invasjonen i Ukraina, ble Oslo Cup og tilsvarende nordiske satelittstevner holdt utenfor verdenscupen i år. For å beholde internasjonal deltakere, inngår Oslo Cup i den nordiske konkurranseserien Nordic Challenge med over 40 000 kroner i premiepotten.

Sammenlagt etter Challenge Bernadotte i Sverige, Kupittaa Tournament i Finland og Nordisk Mesterskap i Estland var plasseringene i Oslo Cup det som skulle avgjøre. 

Vi gratulerer Njårdfekteren Benjamin Humlen Dahlbo (bildet over) og svenske Louise Ulltjärn (bilder under) med sammenlagtseirene. Sistnevnte vant dessuten både senior og U23-årsklassen i Oslo Cup.

Resultatene sammenlagt: 

Damer:

 1. ULLTJÄRN Louise SWE, 25p – 1000 EUR
 2. ZUIKOVA Veronika EST, 68p – 700 EUR
 3. BELJAJEVA Julia EST, 69p – 300 EUR 

Se sammenlagtresultatene via denne lenken

Herrer:

 1. DAHLBO Benjamin NOR, 58p – 1000 EUR
 2. KUHTA Marko FIN, 90p – 700 EUR
 3. BÄCKSTRÖM Ian SWE, 93p – 300 EUR

Se sammenlagt resultatene via denne lenken

Norsk vinner i herrenes seniorklasse på Oslo Cup
Herreklassen som samlet 64 fektere med 11 ulike nasjonaliteter, ble vunnet av Stavangerfekteren Alexey Skachkov. Bygdøyfekteren Viktor Jarl Breivik Hagen, vinneren av U23-årsklassen fikk en flott bronsemedalje. 

Det ble i seniorklassene overrakt en premie til den beste veteranfekteren. I herreklassen gikk denne til sveitseren Patrick Merky som fekter i Njård Fekting for hans plassering som nummer åtte.

Premiene ble overrakt av styremedlem i Norges Fekteforbund, Ragnhild Andenæs.

F.v: Jakob Fagerstedt, DIF Stockholm, Alexey Skachkov, Stavanger FK, Patrick Merky, Njård Fekting, Viktor Jarl Brevik Hagen, Bygdø FK og Ragnhild Andenæs, Styremedlem i Norges Fekteforbund. Foto: Norges Fekteforbund.

To norske medaljer i dameklassen
Dameklassen ble vunnet av svenske Louise Ulltjärn. Hun gikk også av med sammenlagtseieren i Nordic Challenge. Bergensfekterne Ada Sofie Gildernes og Vilde Tengesdal fikk henholdsvis sølv og bronse. Dameklassen hadde samlet 31 fektere med seks nasjonaliteter.

Premien for beste veteranfekter i dameklassen gitt til Njårdfekteren Pia Albertson for hennes 11. plass.

F.v: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK, Louise Ulltjärn, FFF Stockholm, Vilde Tengesdal, Bergens FK, Engla Sennerlid Holm, FKC Karlskrona og Pia Albertson, Njård Fekting. Foto: Bygdø FK.

Norsk vinner i guttenes U23-årsklasse
Nordmennene var i flertall på premiepallen i guttenes U23-årsklasse. Bygdøfekteren Viktor Jarl Breivik Hagen vant, mens klubbkameraten Kristoffer Mikael Solvikaas og Njårdfekteren Marcus Vokes Brobakken fikk bronsemedaljer etter en lang konkurransedag der de 31 deltakerne med seks nasjonaliteter fektet med repechage.

F.v: Ian Bäckström, FFF Stockholm, Viktor Jarl Breivik Hagen, Bygdø FK, Marcus Vokes Brobakken, Njård Fekting og Kristoffer Mikael Solvikaas, Bygdø FK. Foto: Norges Fekteforbund.

Norsk sølv i jentenes U23-årsklasse
Også i jentenes U23-årklasse ble vunnet av svenske Louise Ulltjärn. Også i denne klassen var finalemotstanderen Bergensfekteren Ada Sofie Gildernes. Denne klassen hadde samlet 18 fekter med 5 nasjonaliteter.

F.v: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK, Louise Ulltjärn, FFF Stockholm, Alma Harding, AFiL Lund, Eden Rose Renda, FFF Stockholm og Ragnhild Andenæs.

Norges Fekteforbund takker
Vi takker Bygdø Fekteklubb og spesielt Samuil og Tatjana Kaminski for god stevneledelse. Dessuten takkes alle de frivillige som har stilt opp i opp- og nedrigging, baking og kiosksalg og alle som kreves av en teknisk arrangør av et fektestevne!

SE ALLE RESULTATENE VIA DENNE LENKEN

Treningssamling i regi av Fekteforbundet
Norges Fekteforbund avholdt en treningssamling for fekterne i U23-årsklassen parallelt med konkurransene. Samlingen ble ledet av Fekteforbundets sportslige leder Bartosz Piasecki og utviklingsansvarlig Fredrik Backer.

I tillegg til relevant stevneforberedende våpenstellekurs, konkurranseoppvarming og planlegging, inneholdt samlingen både informasjon om viktigheten av og øvelser innenfor både stabilitets- og bevegelighetstrening. 

Fredrik Backer omsluttet av en del av guttene som deltok på Fekteforbundets treningssamling under årets Oslo Cup. Foto: Norges Fekteforbund. 

Deling av bilder og film 
Det er flott at mange fekteklubber har publisert bilder med gratulasjoner av klubbmedlemmene på egne nettsider og profiler i sosiale medier. Vi oppfordrer flest mulig, også både fekterne selv og deres foresatte, til å dele bilder og film på sosiale medier.

Gjerne også til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet minner om Retningslinjer for publisering av bilder og film (idrettsforbundet.no) og om at film og bilder av barn også kan gjøres i den lukkete norske Facebook gruppen Fektebilder. I denne gruppen finnes det også mye fint fra treningssamlinger, stevner og mesterskap i inn- og utland.
NJÅRDFEKTER LEDER NORDIC CHALLENGE

Postet av Norges Fekteforbund den 25. Okt 2023

Njårdfekteren Benjamin Humlen Dahlbo leder Nordic Challenge som avgjøres på Oslo Cup: Foto: Privat

Etter gode plasseringer på stevnene i Sverige, Finland og Estland, kan Benjamin Humlen Dahlbo vinne årets Nordic Challenge. Det hele avgjøres til helgen på Oslo Cup.

Oslo Cup med Bygdø Fekteklubb som teknisk arrangør førstkommende helg er det siste stevnet i den nordiske konkurranseserien Nordic Challenge som har over 40 000 kroner i premiepotten for medaljørene i seniorklassene.

Stillingen etter Challenge Bernadotte i Stockholm, Kupittaa Tournament i Åbo og Nordisk Mesterskap i Kääriku viser at Benjamin Humlen Dahlbo fra Njård Fekting topper listen på 129 i herrekonkurransen. Bergensfekteren Vilde Tengesdal ligger på 28. plass i dameklassen.

Last ned hele stillingen i Nordic Challenge før Oslo Cup her

Oslo Cup
Dette stevnet er norsk fektings årlige stormønstring. Hele 160 fektere fra 14 land  er påmeldt. Nytt av året er at det, i tillegg seniorklassene, også arrangerer konkurranser i U23-årsklassen.

Her vil våre beste fektere mulighet til å få vist seg frem mot internasjonale fektere på hjemmebane, og de mindre erfarne får stimulans og impulser til videre utvikling. 

Last ned programbladet for Oslo Cup 2023 her

Oslo Cup fikk status som et satellittstevne i verdenscupen for 20 år siden. I år holdes dette og de andre nordiske satellittstevnene i Nordic Challenge utenfor verdenscupen for å unngå russisk og belarusisk deltakelse pga. den russiske invasjonen i Ukraina.

Finalene seniorklassene begynner ca. klokken 16 begge dager. Det er gratis inngang i Bygdøhus, og både fekteinteresserte og alle som er nysgjerrig på fekting inviteres til å heie hele dagene! 
REGIONAL TRENINGSSAMLING OG PARAFEKTING I OSLO

Postet av Norges Fekteforbund den 23. Okt 2023

En forøyd fektegjeng fra fem klubber på Østlandet i Bygdøhus. Foto: Norges Fekteforbund. 

Fekteforbundet arrangerte i helgen regional treningssamling, og presenterte parafekting på Oslo Idrettskrets paraidrettsdag. 

Det deltok 34 unge lovende fektere i alderen 12-16 år på helgens regionale treningssamling i Bygdøhus. Det ble en flott samling med deltagere fra fem forskjellige klubber i Østlandsområdet.

Fekterne fikk utfordringer innenfor koordinasjon, kondisjon, styrke, tekniske fekteøvelser og kamptrening. Jens Sørum og Emil Friis-Ruud var innleide trenere, og gjorde en herlig innsats med å tilpasse treningen til hver enkelt fekters nivå for at alle skulle ha mest mulig nytte av samlingen. 

Regionale treningssamlinger er et gratis tilbud som Fekteforbundet tilbyr barn og ungdom i de ulike regionene. Utover sportslige utvikling og motivasjon, ønsker forbundet at samlingene skal stimulere til økt samhold på tvers av klubbene. Det vektlegges også det sosiale miljøet på disse samlingene. 

Det var derfor fint å se at de eldre og mer erfarne utøverne hjelper og tok hensyn til de yngre og mindre erfarne, uansett hvilke klubber de kom fra på helgens samling.

Paraidrettsdag på Stovner
På lørdag arrangerte Oslo Idrettskrets åpen paraidrettsdag på Stovner. Dette var et arrangement som skal bidra til å vise frem hvilke idrettstilbud funksjonshemmede har i Oslo og omegn.

Fekteforbundet og Njård Fekting presenterte fekting for rullestolbrukere på en fin måte.

Det var mange som viste interesse, og de fikk prøve rullestolfekting, lasersabler, konkurranser og sett filmer med verdens fremste parafektere på paraidrettsdagen på Stovner. Foto: Norges Fekteforbund.

Parafekting er en paralympisk gren som ble introdusert under de Paralympiske Lekene i Roma i 1960. I Norge er sporten fortsatt i oppstartsfasen.

I 2019 igangsatte Drammen Fekteklubb et tilbud og hadde ambisjoner om å bli et kompetansesenter for etablering av parafekting i Norge.

I forbindelse med Fektetinget 2020 ble Fekteforbundets plan for innføring av rullestolfekting i Norge presentert.

På bakgrunn av denne, utarbeidet Drammen FK en søknad til Dam Stiftelsen for et tre-årlig prosjekt som gikk igjennom. Les mer om dette via denne lenken.

Inntil i år er det kun Drammen FK, Molde FK og Trondheim FK som har hatt tilbud for parafektere. For at flere klubber skal igangsette et paraidrettstilbud, har Fekteforbundet derfor også kjøpt inn parautstyr som lånes ut. Blant annet til Njård Fekting. 

Åpne dager/idrettsdager som Oslo Idrettskrets gir flotte muligheter for å synliggjøre sporten for målgruppene. Vi håper derfor nå at flere fekteklubber etablerer et paratilbud, og synliggjør dette så alle som synes at parafekting er spennende, tar kontakt med fekteklubbene. 

LES MER OM PARAFEKTING VIA DENNE LENKEN

Bilder og film 
Om foresatte og andre ønsker å dele bilder av barn, kan dette gjøres i den lukkete norske Facebook gruppen Fektebilder . Her finnes det både bilder og film fra treningssamlinger og fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Gruppen holdes lukket, og Fekteforbundet minner om Retningslinjer for publisering av bilder og film (idrettsforbundet.no) 

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å dele egne bilder på egne sosiale mediekaner og til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil som er åpen. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

DIGITAL VEILEDER FOR INTERNASJONAL REPRESENTASJON

Postet av Norges Fekteforbund den 18. Okt 2023

Fra Nordisk Mesterskap 2019 som ble arrangert i Sandefjord. Foto: Norges Fekteforbund.

En digitale veileder for internasjonal representasjon er nå lansert. Denne vil bistå delegatene som representerer norsk fekting internasjonalt, og være nyttig for fektere og støtteapparat som konkurrerer i utlandet.

Idretten har en unik posisjon til å fremme positive verdier og skape endring. Idretten speiler også de utfordringene samfunnet står overfor, og er stadig mer eksponert for politiske og økonomiske interesser som setter idrettens verdier under press.

Norsk idrett skal ikke kun utmerke seg på idrettsarenaen. Vi skal også ha en tydelig og engasjert stemme i det nasjonale og internasjonale idrettssamarbeidet. Både sportsvasking og krig har derfor aktualisert det idrettspolitiske arbeidet internasjonalt.

Fekteforbundets idrettspolitiske strategi
I likhet med hele norsk idrett, er også Fekteforbundet møtt med forventninger om å spille en tydeligere rolle i idrettspolitikken. Både for å fremme fektesporten nasjonalt, men også for å bidra i arbeidet med å befeste idrettens samfunnsrolle i Norge, og for å fremme våre verdier internasjonalt.  

Norges Fekteforbund er et lite særforbund som representerer få klubber og utøvere i Norges Idrettsforbund. Forbundet er også en liten aktør det Europeiske Fekteforbundet og i det Internasjonale Fekteforbundet.

For å synliggjøre fekteklubbenes utfordringer og fremme medlemmenes interesser, både i den norske idrettsorganisasjonen og internasjonalt, må Fekteforbundet være ekstra synlige og tydelige i alle relevante fora som har betydning for de norske fekteklubbene og deres medlemmer.

Dette fordrer aktivitet på både politiske og administrative møteplasser, som å svare på høringer - gjerne i samarbeid med andre særforbund, nasjonalt og internasjonalt der dette er hensiktsmessig.

Fekteforbundet har dessuten arbeidet tett med de andre nordiske fekteforbundene for å stå samlet i viktige verdispørsmål som behandles i det Europeiske- og det internasjonale Fekteforbundet.

En veileder som supplerer den internasjonale strategien
Norsk idretts mål for det idrettspolitiske arbeidet er å bidra til en mer demokratisk, åpen og transparent internasjonal idrettsbevegelse med nulltoleranse for korrupsjon. Dessuten skal vi fremme en mer bærekraftig idrett, fair play og menneskerettigheter.

For å ha et felles grunnlag med rammer og retning, vedtok det ekstraordinære idrettstinget i 2021, en felles internasjonal strategi. Med denne også etiske leveregler for internasjonal representasjon fra alle organisasjonsledd i Norges idrettsforbund.

På det samme tinget ble det vedtatt at det skulle utarbeides en internasjonal veileder som skulle supplere strategien.

Målgruppen for veilederen er utøvere som konkurrerer internasjonalt, ansatte og tillitsvalgte i særforbundene som jobber internasjonalt og personer fra norsk idrett som besitter internasjonale verv/posisjoner. 

I denne finnes det også informasjon, råd og tips for utøvere og deres støtteapparat som ønsker å være best mulig forberedt på internasjonale forhold utover selve idrettskonkurransen.

Last ned den nye Internasjonale veilederen via denne lenken

DIGITAL VEILEDER FOR INTERNASJONAL REPRESENTASJON

Postet av Norges Fekteforbund den 18. Okt 2023

Fra Nordisk Mesterskap 2019 som ble arrangert i Sandefjord. Foto: Norges Fekteforbund.

En digitale veileder for internasjonal representasjon er nå lansert. Denne vil bistå delegatene som representerer norsk fekting internasjonalt, og være nyttig for fektere og støtteapparat som konkurrerer i utlandet.

Idretten har en unik posisjon til å fremme positive verdier og skape endring. Idretten speiler også de utfordringene samfunnet står overfor, og er stadig mer eksponert for politiske og økonomiske interesser som setter idrettens verdier under press.

Norsk idrett skal ikke kun utmerke seg på idrettsarenaen. Vi skal også ha en tydelig og engasjert stemme i det nasjonale og internasjonale idrettssamarbeidet. Både sportsvasking og krig har derfor aktualisert det idrettspolitiske arbeidet internasjonalt.

Fekteforbundets idrettspolitiske strategi
I likhet med hele norsk idrett, er også Fekteforbundet møtt med forventninger om å spille en tydeligere rolle i idrettspolitikken. Både for å fremme fektesporten nasjonalt, men også for å bidra i arbeidet med å befeste idrettens samfunnsrolle i Norge, og for å fremme våre verdier internasjonalt.  

Norges Fekteforbund er et lite særforbund som representerer få klubber og utøvere i Norges Idrettsforbund. Forbundet er også en liten aktør det Europeiske Fekteforbundet og i det Internasjonale Fekteforbundet.

For å synliggjøre fekteklubbenes utfordringer og fremme medlemmenes interesser, både i den norske idrettsorganisasjonen og internasjonalt, må Fekteforbundet være ekstra synlige og tydelige i alle relevante fora som har betydning for de norske fekteklubbene og deres medlemmer.

Dette fordrer aktivitet på både politiske og administrative møteplasser, som for eksempel å svare på høringer - gjerne i samarbeid med andre særforbund, nasjonalt og internasjonalt, i saker der dette er hensiktsmessig.

Fekteforbundet har dessuten arbeidet tett med de andre nordiske fekteforbundene for å stå samlet i viktige verdispørsmål som behandles i det Europeiske- og det internasjonale Fekteforbundet.

En veileder som supplerer den internasjonale strategien
Norsk idretts mål for det idrettspolitiske arbeidet er å bidra til en mer demokratisk, åpen og transparent internasjonal idrettsbevegelse med nulltoleranse for korrupsjon. Dessuten skal vi fremme en mer bærekraftig idrett, fair play og menneskerettigheter.

For å ha et felles grunnlag med rammer og retning, vedtok det ekstraordinære idrettstinget i 2021, en felles internasjonal strategi. Med denne også etiske leveregler for internasjonal representasjon fra alle organisasjonsledd i Norges idrettsforbund.

På det samme tinget ble det vedtatt at det skulle utarbeides en internasjonal veileder som skulle supplere strategien.

Denne skal bistå tillitsvalgte og representanter i internasjonale idrettsorganisasjoner. Her finnes det også informasjon, råd og tips for utøvere og deres støtteapparat som ønsker å være best mulig forberedt på internasjonale forhold utover selve idrettskonkurransen.
11 NORSKE MEDALJER I ØREBRO MASTERS 2023

Postet av Norges Fekteforbund den 16. Okt 2023

Ørebro Masters 2023 er et tradisjonsrikt fektestevne i Sverige. Foto: Wadköpings Fäktförening.

Med tre gull-, en sølv- og syv bronsemedaljer preget de norske fekterne de fleste aldersklassene i helgens Ørebro Masters. Det var dessuten respektabel norsk innsats i årets Veteran-VM i USA.

Etter den norske medaljefangsten i forrige helgs Nordisk Mesterskap i Estland, viste de norske fekterne muskler denne helgen også. Ørebro Masters arrangeres av Wadköpings Fäktförening er et svensk rankingstevne, som også gir norske rankingpoeng i U20-, U17- og U15-årsklassene.

11 norske medaljer
De norske medaljene har god spredning mellom de ulike aldersklassene, og norske fektere i begge kjønn fra flere fekteklubber er representert på premiepallene:

Tre gullmedaljer:
Julius Edelmann (Bergens FK) i U17-årklassen, Philip Sæle-Meyer (Bergens FK) i U15-årsklassen og Magnus Spusta (Njård Fekting) i U13-årsklassen.

En sølvmedalje:
Franz Philip Pap Holmen (Bygdø FK) i U20-årsklassen.

Syv bronsemedaljer:
Vilde Tengesdal (Bergens FK) og Marcus Vokes Brobakken (Njård Fekting) i seniorklassene. Viktor Jarl Breivik Hagen (Bygdø FK) og Inge Sørum (Bygdø FK) i U20-årsklassen. Ada Sofie Gildernes (Bergens FK) og Filip Zejkovic (Njård Fekting) i U17-årsklassene.  Dessuten India Aarseth (Njård Fekting) i U13-årsklasssen.

I tillegg til medaljørene, var det også denne helgen flere andre fektere som fortjener honnør for gode plasseringer.

Se alle resultater fra Ørebro Masters 2023 via denne lenken

Veteran-VM i USA
I år arrangeres verdensmesterskapet for veteraner i Daytona Beach i Florida. Den eneste norske deltakeren, Stavangerfekteren Cord von Brandis, kom på 36. plass på fredagens konkurranse i aldersgruppen over 70 år. Med tanke på at Cordt er 80 år, er dette et svært respektabelt resultat. 

Vi gratulerer for øvrig svensk fekting og Jan Tivenius gull- og Annica De Groote med sølvmedalje!

Se alle resultatene fra Veteran VM 2023 via denne lenken

Bilder og film 
Stevnearrangøren Wadköpings Fäktförening har publisert mange flott bilder fra helgens stevne på sin Facebookprofil. Det samme har det internasjonale fekteforbundet (FIE) gjort fra Veteran-VM.

Også i den lukkete norske Facebook gruppen Fektebilder blir det publisert bilder og film fra treningssamlinger og fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Gruppen holdes lukket, og Fekteforbundet minner om Retningslinjer for publisering av bilder og film (idrettsforbundet.no) 

Vi oppfordrer derfor også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil som er åpen. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

NØKKELTALLSRAPPORT MED NYTTIG INFO

Postet av Norges Fekteforbund den 12. Okt 2023

Det norske damelaget i Nordisk Mesterskap 2023. Foto: Janne Von Koss Torkildsen.

Norges Idrettsforbund publiserte i forrige uke en nøkkeltallsrapport for 2022. Denne gir en samlet oversikt over medlemstall, og utviklingen av disse samt innenfor andre sentrale områder i norsk idrett, deriblant norsk fekting. 

Som tidligere informert om, blant annet i årets sommerhilsen, hadde norsk fekting en eventyrlig vekst med over 70 prosent økning i antall aktive medlemmer i perioden 2010 til 2019.

Nøkkeltallsrapporten viser at antall aktive medlemskap i norsk fekting bare mellom 2016 og 2019 økte med nesten 30 prosent. Dessverre var nedgangen tilsvarende stor fra 2019 til 2022 under pandemien. 

Rapporten viset at frafallet var stort i også andre idretter som hadde begrenset trenings- og konkurransemuligheter under nedstengningen. Og at at idretter uten disse begrensningene har vokst og blitt større. Det er derfor grunn til å tro at nedstengningen har mye skyld i frafallet fra norsk fekting.

Ung medlemsmasse
Fekting er ikke på listen over idretter med størst nedgang. Norges Fekteforbund er nå det fjerde minste særforbundet i Norges Idrettsforbund, og scorer godt på flere måleparametere i Nøkkeltallsrapporten.

Sammenlignet med de andre 55 særforbundene i Norges Idrettsforbund rangeres Fekteforbund som:

 • 2. beste særforbund i å speile kvinneandelen i medlemsmassen på styrenivå
 • 8. beste særforbund av de med størst vekst i kvinneandelen blant de aktive
 • 8. beste særforbund av de med størst andel aktive i aldersgruppen 6–12 år
 • 12. beste særforbund av de med størst andelsvekst i aldersgruppen 20-25 år
 • 13. beste særforbund av de med størst andel aktive i aldersgruppen 13-19 år.

Dessverre er Fekteforbundet også på 13. plass av særforbund med størst prosentvis nedgang i voksne medlemmer over 26 år. De som var utsatt for de strengeste restriksjonene under nedstengningen.

Last ned og les hele Nøkkeltallsrapporten 2022 via denne lenken

Medlemstallenes betydning for inntektene
Fekting er en liten idrett, som ikke er like synlig som de større sommer- og vinteridrettene som dominerer i media. Dette har gjort det vanskelig å få kommersielle inntekter fra eksempelvis sponsing og salg av tv-rettigheter.

Fekteklubbenes inntekter kommer primært fra tilskudd samt medlemskontingenter og treningsavgifter. I tillegg beholder klubbene som får arrangere stevner i Norgescupen og Ungdomsserien samt Norgesmesterskap og verdenscupstevnet Oslo Cup, alle startkontingentene og inntektene fra kiosksalg og annonser i programblad. 

Fekteforbundets inntekter kommer i all hovedsak fra offentlige øremerkete tilskudd. Størrelsen er basert på antall aktive medlemskap i fekteklubbene, og myndighetenes og Idrettsforbundets vurdering av i hvilken grad tilskuddene benyttes etter hensikten.

De siste årenes konkurransebegrensninger og medlemsfrafall har derfor medført et betydelig inntektsfall. Både i fekteklubbene og i Fekteforbundet.

Medlemstallenes betydning for medlemskostnadene
Under og etter pandemien tilgjengeliggjorde myndighetene ekstraordinære midler som fekteklubbene kunne søke på for å få kompensert for tapte inntekter og for å igangsette tiltak for holde på medlemmer og tillitsvalgte.

Det siste Fektetinget vedtok dessuten en ekspansiv langtidsplan, med et tilhørende underskudds-budsjett, som tærer på Fekteforbundet egenkapital, med tiltak som bistår fekteklubbene i å snu den negative medlemsutviklingen.

Uten økte inntekter vil ikke denne satsingen være bærekraftig over særlig lang tid.

Det er derfor viktig at fekteklubbene lykkes med å stoppe frafallet og rekruttere flere medlemmer. Både for å unngå at gjenstående medlemmer må velge mellom økte medlemskostnader eller begrensete aktivitetstilbud i regi av klubbene og forbundet. Og for at Fekteforbundet ikke kommer i en økonomisk situasjon som kan medføre eventuell sammenslåing med andre særforbund. 

Lys i tunnelen
Mye tyder på at de igangsatte tiltakene har hatt effekt. Medlemstallene fra den siste samordnete rapporteringen tyde på at nedgangen har stoppet opp.

Om utviklingen dermed snur så medlemstallene kommer opp på det nivået som var før pandemien, får vi vite fra neste samordnet rapportering.

Nøkkelrapporten viser at norsk fekting heldigvis har en relativt ung medlemsmasse, og mange fekteklubber har dessuten intensivert arbeidet med å stoppe frafallet og rekruttere nye medlemmer. 

Fekteforbundet håper i så møte at medlemsundersøkelsen som er igangsatt i år, vil gjøre det enklere for klubbene å igangsette tiltak i klubbutviklingsarbeidet. Målet er at alle skal tilby attraktive og konkurransedyktige aktivitetstilbud i konkurransen med andre idretter og tilgjengelige fritidsaktiviteter slik at den gode veksten i norsk fekting kan komme tilbake.
FEM NORDISKE MESTERSKAPSMEDALJER

Postet av Norges Fekteforbund den 9. Okt 2023

F.v: Vilde Tengesdal, Adrian Grandal, Inge Sørum, Emilis Krasikovas, Alexander Malvik, Zakaria Alizadeh og Philip Sæle-Meyer. Foto: Ole Eeg. 

Årets Nordiske Mesterskap i alle våpengrenene ble avholdt i Estland i forrige uke. Det ble konkurrert i 48 klasser fra onsdag til søndag. De norske fekterne fikk fire individuelle- og én lagmedalje i kårde.

Norges Fekteforbund gratulerer Vilde Tengesdal (Bergens FK) og Emilis Krasikovas (Stavanger FK) med sølvmedaljer i juniorklassen, samt Philip Sæle-Meyer (Bergens FK) med sølv- og Zakaria Alizadeh (Titan FK) med bronsemedalje i U15-årsklassen. 

Dessuten gratuleres det norske herrelaget bestående av Adrian Grandal (Oslo FK) Emilis Krasikovas (Stavanger FK), Alexander Malvik (Njård Fekting) og Inge Sørum (Bygdø FK) med sølvmedalje i lagkonkurransen.

Flere holder et høyt nivå
Selv om det norske damelaget ikke nådde helt opp i år, besto også dette laget av fektere fra tre ulike fekteklubber. I tillegg til medaljørene var det dessuten mange fektere fra flere fekteklubber som fortjener honnør for gode plasseringer. 

Dette viser at norsk fekting nå har et mangfold av fektere fra ulike klubber som holder et høyt nivå.

Se alle resultater via denne lenken

Bilder og film 
I den lukkete Facebook gruppen Fektebilder finnes mange bilder fra året mesterskap.

I denne gruppen blir det også publisert bilder og film fra treningssamlinger og fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Gruppen holdes lukket og Fekteforbundet minner om Retningslinjer for publisering av bilder og film (idrettsforbundet.no) 

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil som er åpen. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Et stort og krevende arrangement
Å arrangere et Nordiske Mesterskap i alle våpengrener samtidig ble gjort for første gang i fjor i Danmark. Målet var å revitalisere dette mesterskapet, og stimulere til tettere kontakt og vennskap på tvers av landegrenser og våpengrener.

Omfanget stiller imidlertid store krav til både planlegging og gjennomføring. Blant annet har derfor ikke noen norske fekteklubber mulighet til å påta seg arrangøransvaret. 

Arrangøren kunne i år ikke stille med egne dommere. Norges Fekteforbund måtte derfor bekoste reise- og oppholdsutgifter for fire nasjonale dommere for å unngå en høy avgift.

Lengden på arrangementet, fra onsdag til søndag krever dessuten at både tilreisende fektere, trenere og dommere må ta seg fri fra skole og jobb.

Plasseringen på årets mesterskap, et lite sted som heter Kääriku, var dessuten lite tilgjengelig med begrensete transportmuligheter. 

Samlet sett var nok dette årsaken til at årets mesterskap hadde lav deltakelse i flere av klassene.

Ønsker endringer
Det er kongressen i den Nordiske Fekteunionen (NFU), som består av utnevnte delegater fra hvert av de nordiske særforbundene, som vedtar formatet og plasseringen av de Nordiske Mesterskapene.

På grunn av strømbrudd ble ikke den planlagte kongressen avholdt i forbindelse med mesterskapet i år. Denne ble utsatt og vil avholdes på et senere tidspunkt, med Bjørn Faye som norsk delegat. 

Norges Fekteforbund har tidligere uttrykt skepsis til dette formatet på det Nordiske Mesterskapet, og vil derfor fremme forslag om å gå tilbake til egne konkurranser for hver våpengren.

NORGESMESTERSKAPENE 2024 OG 2025

Postet av Norges Fekteforbund den 4. Okt 2023

Bildet er fra Norgesmesterskapet i 2019 som ble arrangert av Stavanger FK. Foto: Norges Fekteforbund.

Det tekniske arrangøransvaret for Norgesmesterskapene de to neste årene er tildelt Stavanger FK, Bergens FK og Bygdø FK.

Fekteforbundet inviterte i juni fekteklubbene til å søke om det tekniske arrangøransvaret for følgende Norgesmesterskap på kårde de neste to årene: 

 • Individuelt Junior og ungdoms NM for gutter og jenter i følgende aldersklasser: Junior (under 20 år), Kadett (under 17 år), Eldre ungdom (under 15 år) og Yngre ungdom (under 13 år*). Dessuten lagturnering i juniorklassen for jenter og gutter.

 • Individuelt Senior og veteran NM for kvinner og menn i følgende aldersklasser: Senior (over 20 år), og veteran i følgende aldersklasser: Over 70 år, Over 60 år, Over 50 år og Over 40 år. Dessuten lagturnering i seniorklassen for kvinner og herrer.

* Fordi U13-årsklassen i NM kun er åpen for de fekterne som fyller 13 samme år, skal teknisk arrangør av Ungdoms-NM også arrangerer et Landsstevne for barn mellom 11 og 13 år, slik at så mange som mulig samles samme sted.

Tildelingskriterier
For at Norgesmesterskapene skulle bli så gode som mulig, for både fekterne og publikum, samt brukes for å synliggjøre fekting og rekruttere flere til sporten, ble søkerklubbene oppfordret til å vedlegge en plan for arrangementene som går utover minstekravene. Last ned utlysningsbrevet her.

Tildeling
Etter at søknadsfristen var gått ut, var tildelingen av det tekniske arrangøransvaret for følgende Norgesmesterskap i 2024 og 2025 blant flere saker som ble behandlet på styremøtet i Norges Fekteforbund 2. oktober.

Basert på overnevnte og historikk, vedtok NF-styret følgende tildeling av det tekniske arrangøransvaret for Norgesmesterskapene i 2024 og 2025:

År 2024:

 • Junior og ungdoms NM:    Bergens FK
 • Senior og veteran NM:      Bygdø FK

År 2025:

 • Junior og ungdoms NM:     Stavanger FK
 • Senior og veteran NM:       Bergens FK

Invitasjoner med informasjon om tidspunkter for mesterskapene vil bli publisert på Ophardt, og i  Fekteforbundets Terminliste.

Styreprotokollen er publisert sammen med de andre protokollene på Fekteforbundets nettside som kan leses via denne lenken.