NY KURS FOR NORSK FEKTING
Postet av Norges Fekteforbund den 16. Apr 2025
NF-styret som ble valgt på Fektetinget 2024: F.v: Geir Stoutland (vara), Guy Kværnberg, Ole Eeg (president), Vilde Tengesdal, Rikke Skjørshammer Klafstad (visepresident), Danai Maria Oikonomou (vara) og Paal Frisvold. Foto: Norges Fekteforbund.
Styret har nå vedtatt en revidert langtidsplan og -budsjett for Norges Fekteforbund, og med det en ny kurs for norsk fekting.
Fekteforbundets styre avholdt styremøte 7. april og gjorde flere viktige vedtak. Det viktigste var en revidert langtidsplan med tilhørende budsjett for Norges Fekteforbund som innebærer en ny kurs for norsk fekting.
Løypemelding fra NF-styret
Styret i Fekteforbundet har vedtatt å kommunisere følgende løypemelding til fekteklubbene:
Under Fektetinget i mai 2024 ble det uttrykt sterke ønsker om å endre kurs og drift av norsk fekting. Klare stemmer pekte på behov for å stake ut en ny retning og ressursbruk. Temaene inkluderte blant annet styrking av bredde og elite, større satsing på damefekting, mindre penger til administrative tiltak som ikke tilgodeser utøverne, mer penger til trenere og utøvere, og styrking av dommerkapasitet.
For å fange opp ønskene om endringer vedtok Tinget følgende resolusjon:
«Styret skal gjennomføre en inkluderende prosess med tillitsvalgte og trenere for å etablere en ny visjon og omdisponere budsjettet for neste periode for å stake ut en ny kurs for rekruttering, med særlig tiltak for ivaretakelse av jenter, beholde og ivareta eksisterende fektere, samt etablere et satsingsprogram for landslag med mål om norsk deltakelse i OL i 2028 og 2032, innen 1. januar 2025»
Siden juni 2024 har det nyvalgte styret i fekteforbundet jobbet hardt for å omgjøre mandatet til konkret handling. Flere høringsrunder er gjennomført og styret har fått inn mange gode og konstruktive innspill.
Ny visjon
Først ut var å stake ut en ny kortfattet og lett forståelig visjon for Forbundets mål som klubber og utøvere kan identifisere seg med. Styret landet på følgende ordlyd:
- Norges Fekteforbund skal være et veldrevet forbund med robuste klubber som er sterke samme og hver for seg.
- Norsk fekting skal ha et sosialt og inkluderende miljø for alle på tvers av bakgrunn, alder og kjønn, med respekt for hverandre.
- Norsk fekting skal være en synlig breddeidrett med utøvere som hevder seg internasjonalt.
Det neste tiltaket var å omstille pengebruken og bruke en liten del av forbundets egenkapital (oppsparte midler fra pandemien) for å finansiere nye tiltak og prioriteringer. Av de fem millioner kronene forbundet har på bok, har styret vedtatt å benytte én million kroner per år, i fire år fremover, på å utvikle idretten vår. Pengene skal fordeles mellom rekruttering, landslag, samt reisestøtte til trenere og utøvere.
Styret og generalsekretær har også gjennomgått alle utgiftsposter for å vurdere hvilke utgifter man ikke anser nødvendige, og som kan reduseres. Utfordringen er at deler av forbundets administrative utgifter er underlagt krav fra NIF. Andre utgifter, som bruk av eksterne konsulenter, har styret redusert for å sikre at forbundets midler i større grad kommer utøverne til gode.
Her følger fem områder styret har styrket i tråd med vedtaket fra Tinget:
1. Rekruttering
Øverst på prioriteringslisten står rekruttering, hvor Forbundet er under press fra Norges Idrettsforbund for å nå 1500 aktive fektere innen 1. januar 2026. Klarer vi ikke det risikerer vi å miste status som særforbund, med store økonomiske konsekvenser.
Styret vedtok derfor å bevilge en halv million kroner for å øke rekrutteringen. Pengene skal fordeles på følgende måte:
- Ila 2025: Hver klubb mottar kr 5 000,- per halvår under forutsetning av at det organiseres nybegynnerkurs hvert halvår. I tillegg skal klubbene utarbeide en strategi for vekst i antall aktive medlemmer, denne sendes til styret i NF. Rekrutteringsstøtte utbetales etter akseptert vekststrategi.
- Resterende beløp vil utbetales på basis av antall netto nye aktive medlemmer per klubb, oppad begrenset til kr 1 500,- per aktive medlem. Netto tilvekst baseres på samordnet rapportering av aktive medlemmer til NIF i perioden 1.1.2025 til 1.1.2026 målt mot forrige rapportering.
2. Landslagssatsing
Ikke siden Bartosz fenomenale sølv-medalje i OL i London i 2012 har norsk fekting hatt en landslagssatsing med støtte fra Norges Olympiske Komité (NOK). Mange har derfor tatt til orde for å re-etablere en struktur for landslagssatsing slik at våre mange sterke juniorfektere får et nytt mål å strekke seg etter og vi kan søke om midler fra NOK og eventuelle sponsorer. Landslagssatsing har vært et vanskelig og kontroversielt tema fordi det krever et geografisk hovedsete, slik sportskomiteen slår fast. For ikke å ekskludere klubber utenfor Oslo, kom styret frem til en hybridløsning hvor målet er å gi alle våre beste fektere, hvor enn de oppholder seg i landet, anledning til å delta innenfor et nasjonalt program med base i Oslo.
Etter lange og vanskelige forhandlinger fattet styret følgende vedtak den 19. januar 2025:
- Styret ber sportslig komite fremlegge en hybrid løsning hvor det etableres en landslagssatsing i Oslo med mulighet til å delta fra andre byer. Alle deltakere i programmet skal følge gitte kriterier satt av landslagstrener. Målsetningen med landslagssatsingen er å tilrettelegge for OL deltakelse i 2032, med mulighet for 2028.
- Styret bevilger kr 500 000 per år i en fireårs periode hvorav halvparten avsettes til reisestøtte og den andre part til landslagstrener. Styret forventer at sportskomiteen tilrettelegger toppsatsing for begge kjønn, noe som inkluderer oppfølging på konkurranser og samlinger.
- Styret ber administrasjonen omfordele eksisterende avsatte midler for å finansiere halvparten av landslagssatsingen.
For å komme tidlig i gang har Sportslig leder, Bartosz Piasecki, allerede igangsatt morgentrening for fekterne i Oslo-regionen under ledelse av Mariusz Piasecki. Utlysning av stilling som landslagstrener er underveis, med mål om ansettelse rett etter sommeren.
3. Damefekting
Norsk fekting har mange dyktige og hardtrenende damefektere. Dessverre har vi færre damefektere enn herrefekterne i Norge. Årsaken er lav prioritering, manglende satsing og ikke minst manglende ressurser. Det er verken akseptabelt eller bærekraftig for idrettsgrenen vår. Styret har nå innføre tiltak for damefekterne som kan bedre rekruttering, støtte opp om eksisterende fektere og styrke toppsatsing.
Nye medlemmer av Kvinnekomiteen ble oppnevnt med Vilde Tengesdal som styrets observatør.
Som en forsiktig start øremerket styret 50 000 kroner til å fremme damefektingen for 2025. Kvinnekomiteen har nylig presentert egne tiltak om ressurser og oppfølging, som vil bli fulgt opp og innarbeidet i planene.
Videre har det vært uttrykt tydelig misnøye fra utøverne med allokering av dommere mellom dame- og herrefekting. Derfor har styret besluttet å oppdatere stevnereglementet med en bestemmelse om jevn fordeling av dommere mellom kjønnene, samt at jente/dame klasser skal fekte på godt synlig pister i stevnelokalet. Tiltakene er en sped begynnelse på veien til å utjevne kjønnsforskjellene i sporten og sørge for at norsk damefekting utvikles videre.
4. Kvalitetsfekteklubb
En av Forbundets viktigste oppgaver er å tilrettelegge for hjelp og assistanse for at klubbene utvikles og vokser. Inspirert av Norges Basketballforbund var ‘Kvalitetsfekteklubb-konseptet’ et viktig element i langtidsplanen som ble fremmet på tinget i 2024. Konseptet vil også bidra til å øke rekruttering, bedre drift og øke trivselen i klubbene. Styret har spisset konseptet og lagt til flere krav, bl.a. om at klubbene som ønsker å oppnå kvalitetsfekteklubb-status må sende dommere til NC og NM i henhold til dommerreglementet. Kvalifiserte klubber vil motta en belønning på 30 000 kr. Beskrivelse av krav finnes i vedtatte langtidsplan
5. Dommere
Fektesporten er avhengig av kvalifiserte dommere for å avholde konkurranser. Dommerkurs lider av lav eller ingen påmelding og innleie av utenlandske dommere er kostbart. Styret ba Dommerkomiteen om forslag til løsning på dommerutfordringene. Dommerkomiteens innstilling til styret fikk tilslutning, og oppdatert stevne- og dommer reglement ble vedtatt og gjelder fra og med neste sesong (2025/2026).
De viktigste endringene er:
- NF oppnevner en hoveddommer for alle NC og NM og dekker nødvendig kostnader.
- Krav til antall dommere opprettholdes, men gebyr for manglende pliktdommer settes til 2 500 kr per dommer.
Styret ser frem til å jobbe videre med klubbene, trenere og utøvere for å styrke norsk fekting frem mot neste Fekteting i 2026.
For styret i Norges Fekteforbund,
Ole Eeg, President
- LAST NED REVIDERT LANGTIDSPLAN OG -BUDSJETT HER
- LAST NED PROTOKOLLER FRA ALLE STYRE- OG KOMITEMØTER HER