TANKEVEKKENDE FIE-KONGRESS I TASJKENT

Postet av Norges Fekteforbund den 4. Des 2024

Styremedlem i Norges Fekteforbund, Paal Frisvold, stilte som norsk delegat på årets FIE-kongress i Tasjkent. Foto: Privat. 

Valgkongressen i Det Internasjonale Fekteforbundet (FIE) ble avholdt i Tasjkent, Usbekistan 30. november. Styremedlem i Norges Fekteforbund og norsk delegat på kongressen rapporterer om en tankevekkende gjennomføring.  

Det er kongress i Det Internasjonale Fekteforbundet (FIE) hver år. Valgene gjennomføres på kongressene hvert fjerde år. Hvert av de 156 nasjonale fekteforbundene som er tilknyttet FIE har én stemme hver.

Utover valg av president, medlemmer av styre og komiteer, vedtar kongressen planer og budsjetter, lov- og regelendringer, samt hvem som får ansvar for å avholde VM i ulike aldersklasser. 

Dessuten behandlet årets kongress et innkommet forslag vedrørende kvalifiseringen til OL 2028 som kan gjøre det enklere for fektere fra mindre nasjoner å kvalifisere seg.

Mye omtalt kongress
Den svenske fektepresidenten Otto Drakenberg og den nåværende suspenderte FIE-presidenten russer/usbekeren Alisher Usmanov var de eneste kandidatene til presidentvervet.

Som en følge av Russlands angrepskrig i Ukraina, er Usmanov er på EUs, USAs og Sveits' sanksjonsliste. 

Dette medfører blant annet at Usmanov er avskåret fra å besøke 38 av FIEs medlemsland, deriblant Sveits der FIE-administrasjonen er lokalisert.

Dette har fått stor oppmerksomhet og omtalt i både norske og utenlandske medier. Blant annet har Fekteforbundets president Ole Eeg kommentert saken i Nrk Dagsevyen og blitt sitert i en større nyhetssak på nett som kan leses via denne lenken.

Norsk og nordisk støtte
Norges Fekteforbund og de andre nordiske fekteforbundene i Nordisk Fekteunion (NFU) støttet Drakenbergs kandidatur. 

Sammen har forbundene jobbet aktivt i forkant av kongressen for promotere hans kandidatur og samle støtte hos flere nasjonale særforbund.

F.v. Norsk delegat, Paal Frisvold og presidentkandidaten fra Sverige, Otto Drakenberg. Foto: Privat.

Usmanov valgt, men suspendert
Usmanov vant valget med 120 stemmer mot Drakenbergs 26. 

I følge svenske Dagens Nyheter  har det Ukrainske fekteforbundet reagert sterkt på gjenvalget av Usmanov. Ifølge nyhetsbyrået Reuters omtaler de valget som ulovlig og umoralsk. 

I følge Dagens Nyheter har Ukrainas sportsminister Matviy Biden uttalt følgende på X:

«Alisher Usmanov er en oligark nær den russiske diktatoren, og han er underlagt internasjonale sanksjoner. Hans tilbakevending til ledende posisjoner i internasjonal idrett er en fornærmelse mot menneskelige verdier og sportsånd og mot ukrainere som blir torturert og drept av russiske okkupanter,» 

FIE har nå informert om at Usmanov igjen har suspendert seg, og at generalsekretær Emmanuel Katsiadakis er utnevnt til å være midlertidig president. 

Dette er det samme som Usmanov gjorde i 2022, da han ble oppført på EUs sanksjonsliste etter russiske fullskala invasjonen i Ukraina. 

Informasjonsskrivet fra FIE kan lastes ned via denne lenken

Rapport fra kongressen
Styret i Norges Fekteforbund utnevnte styremedlem Paal Frisvold som norsk delegat på årets FIE-kongress. Han har skrevet en tankevekkende rapport, som kan leses under (i kursiv):

Putinvenn fikk forlenget tillit i Det internasjonale fekteforbundet

Fekting er en av verdens største idretter med  over 150 nasjonale forbund. I demokratiets navn har derfor, akkurat som i FN, forbund med knappe ti fektere samme stemmerett som Frankrike med tretti tusen eller Norge med oppunder femten hundrede. 

Den usbekiske prorussiske putinvennen Alisher Usmanov, som figurerer på sanksjonslistene til i alt 38 land, deriblant EU, Sveits, Norge, USA og Canada, klarte å bli valgt med overveldende flertall til sin 5. presidentperiode under  Det internasjonale fekteforbundet, FIEs, kongress i Tasjkent, hovedstaden til Usmanovs hjemland Usbekistan i helgen. 

Dessverre fikk han støtte av flere europeiske land også.

På tross av fektingens fremgang verden over var kongressen et trist kapittel for internasjonal fekting. Frankrike hadde organisert historiens vakreste olympiske leker, med en fekteturnering i det historiske Grand Palais, som aldri tidligere har fått så mye oppmerksomhet. 

Nå er de fjernet fra FIEs ledelse.

Etter Putins brutale fullskalainvasjon av Ukraina og Usmanov ble sanksjonert av vesten, trakk han seg midlertidig tilbake som president av FIE. Men i 2024 gikk terminen ut og en ny president skulle velges. 

Ingen i hele verden turte å utfordre den mektige putinvennen som har sprøytet inn hundretalls millioner kroner til FIE og dermed mange fattige lands klubber. 

Presidenten i det svenske fekteforbundet, Otto Drakenberg – som har jobbet og pendlet til sammen åtte år i Norge, «tok en for laget» og stilte som de vestlige landenes kandidat. 

Slikt ble det bråk av .

Under presentasjonen av de to kandidatene holdt Usmanov en høyst usympatisk Trump-inspirert valgtale hvor han gikk til angrep på Drakenberg og hans støttespillere for å ville skade fektesporten, mens han selv «elsket fekting høyere enn noen andre». 

Sanksjonene fra vesten karakteriserte han som «latterlige». Han leverte 104 skriftlige støtteerklæringer til FIE-sekretariatet som bevis på at han var trygg på at han ville vinne.  

Drakenberg sa ikke et ondt ord om Usmanov, fokuserte kun på sine prioriteringer om økonomisk bærekraftighet, transparens og demokrati.

Etter presentasjoner av kandidatene holdt flere afrikanske og latinamerikanske land støtteinnlegg for Usmanov, mens Finland og Norge snakket for Drakenberg.

De latinamerikanske og afrikanske land som støttet Usmanov la vekt på at Drakenberg måtte be om unnskyld for sin opptreden på kongressen i Lausanne for to år siden, der han stilte spørsmål ved tildeling av VM i Saudi Arabia. 

Finske Jonas Lyytinen tok tyren ved hornene og utfordret den juridiske vurderingen med henvisning til uttalelser fra sveitsiske jurister som mente en sanksjonert leder vil sette FIEs interesser på spill. 

Deretter tok debatten av og det ble holdt svært følelsesladete innlegg, særlig fra den senegalesiske presidenten i Den afrikanske fekteunionen, som nærmest skrek i mikrofonen. 

Til slutt tok jeg tok ordet på vegne av Norges Fekteforbund og vektla at vi alle elsket sporten vår like mye som Usmanov, men at vi må kunne støtte opp om demokratiske prosesser  - og at demokratiet vil styrke  legitimiteten til den som kommer seirende ut.

Usmanov vant avstemning med 120 av 150 stemmeberettigede, med 26 stemmer til Drakenberg. Deretter marserte Usmanov og følget hans ut av salen.

Etter valg av president var det valg på komiteer for styring, regler, juss, etikk, kommunikasjon og utstyr. 

Dessverre ble støttespillere av Usmanov valgt.

Europeiske fekteforbund, organisert i en konføderasjon, European Confederation of Fencing, var dessverre svakt organisert. Ledelsen var forhindret fra å informere medlemmene om diskusjonen i FIEs styringskomité grunnet en NDA (Non-disclosure agreement) og var i praksis handlingslammet.

Vestlige land var sjokkerte etter å ha observert en så tilsynelatende orkestrert avstemningsprosess. 

Nå skal vi europeere, sammen med USA, Storbritannia, men også Sør-Korea og Japan, forsøke å samles om en strategi opp mot neste presidentvalg i 2028 som kan sørge for at FIE kommer på rett kjøl. 

Norges Fekteforbund vil ta en aktiv del i arbeidet.

Et lyspunkt var det nordiske samarbeidet som fungerte svært godt – med god støtte til Drakenberg, bortsett fra Island som hadde byttet sin stemme til Usmanov mot støtte til deltakelse i styringskomiteen. 

Han erstatter nå Erika Aze fra Latvia som Nordens representant.  Nå krever flere europeiske forbund at Island trekker seg fra EFCs styringskomite.

Frankrike, som under kongressen ble hyllet for å organisere tidenes beste OL – spesielt i fekting, ble kongressens store taper da de kun fikk to representanter med i utvalgene og ingen i den viktige styringskomiteen. 

Philippe Omnes, olympisk og verdensmester fra tidlig 1990-årene, ble ikke valgt fordi Frankrike hadde forholdt seg nøytrale til Usmanovs kandidatur. Omnes var ‘hjernen’ bak OL i Paris og er nylig pensjonert fra det franske idrettsdepartementet.

Av andre aktuelle saker som ble diskutert kan det nevnes at fekteforbundene skal utarbeide karbonavtrykk for stevnene, med mål om å få ned bruk av plast, styrke biologisk mangfold og reduksjoner av klimagassutslipp.

Sist, men ikke minst, jobbes det med et forslag om å redusere antall fektere per lag fra 3+1 til 2+1, med henblikk på å få med flere lag, og dermed  også individuelle, deltakere i OL.

En fyldigere versjon av Paal Frisvolds rapport kan også lastes ned i pdf-format her



System.Threading.Tasks.Task`1[System.String]