FLOTT AVSLUTNING PÅ NORGESCUPEN

Postet av Norges Fekteforbund den 15. Mai 2023

F.v.: Fekteforbundets sportslige leder Bartosz Piasecki, Vladislav Hunchenko, Bygdø FK, Ada Sofie Gildernes, Bergens FK, Kristina Osharova, Bergens FK, Alexander Allport Fossum, Bygdø FK, Franz Philip Pap Holmen, Bygdø FK og Fekteforbundets utviklingsansvarlig Fredrik Backer. Foto: Norges Fekteforbund. 

Fekteforbundets Masters ble avholdt på lørdag 13. mai i Bygdøhus. I løpet av helgen ble det dessuten avholdt oppvisningskamp i parafekting og et stevnelederkurs.

For å øke statusen og interessen for Norgescupen, lanserte Fekteforbundet i 2022 et nytt og annerledes stevne, kalt Fekteforbundets Masters.

Dette er et finalestevne hvor kun de åtte høyeste rangerte fekterne i ungdomsklassene deltar for å kåre sesongvinnerne av Norgescupen sesong 2022/23. Lørdagens deltakere var derfor de fekterne som har samlet flest ranking-poeng etter deltakelse i Vinterstøtet, Bergens Cup, Siddis Cup, Åpent Østlandsmesterskap, og Norgesmesterskapet.

Tøff og jevn konkurranse
Konkurranseformen er at det først fektes i puljer med fire fektere i hver aldersklasse. Puljene settes opp bakgrunn av rangeringen fra de foregående Norgescupstevnene og Norgesmesterskapet og foregår med fekting til 15 støt. Etter puljerunden går de to beste fra puljen videre til semifinaler med direkte eliminasjon til 15 støt. 

Vinnere av Norgescupen 2022/23
Fektere fra syv fekteklubber hadde kvalifisert seg til årets Master. Etter mange jevne og spennende kamper, var det fektere fra Bergens FK og Bygdø FK som gikk av med seierne. Spesielt imponerende var bergensfekteren Ada Sofie Gildernes seier i både U20- og U17-årsklassen. I tillegg til heder år ære, mottok vinnerne diplom og pokal, samt at navnene inngraveres på Fekteforbundets vandrepokaler.

  • Vinnere U20 år: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Franz Philip Pap Holmen, Bygdø FK
  • Vinnere U17 år: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Vladislav Hunchenko, Bygdø FK
  • Vinnere U15 år: Kristina Osharova, Bergens FK og Alexander Allport Fossum, Bygdø FK

Alle resultater via denne lenken.

Alle finalene ble streamet. Se kampene via denne lenken

Flott oppvisning av parafekting
I forkant av Mastersfinalene ga drammensfekterne Cathrine Bergan (t.v) og Felix Thorrud tilskuerne en flott og spennende oppvisningskamp i parafekting.

Som Norges første parafekting, deltok Cathrine Bergan fra Drammen Fekteklubb på et internasjonalt stevne i Estland i 2019. Deretter ble hun den første norske parafekting som deltok i et europamesterskap i 2022. Felix Thorrud, som kun er 12 år, viste gode takter og en fekter vi kommer til å høre mer fra.

Cathrine Bergan (t.v) og Felix Thorrud  i aksjon på fektepisten under Masters. Foto: Norges Fekteforbund.

Parafekting er en paralympisk gren som ble introdusert under de Paralympiske Lekene i Roma i 1960. Fekting er en relativt liten sport i Norge. I 2019 igangsatte Drammen Fekteklubb et tilbud, og nå har også Molde FK og Tordenskiold Trondheim FK parafekting . Alle ønskes velkommen. Både de som vil konkurrere, og de som kun ønsker å trene.

Fekteforbundet arrangerte i en egen stand som flere var innom for å prøve rullestolfekting. Foto: Norges Fekteforbund. 

Norges Fekteforbund håper at synliggjøringen av parafekting fører til at flere vil prøve. Les mer om parafekting via denne lenken

Stevnelederkurs
For å øke kvaliteten på fektestevnene i Norge er det behov for økt kompetanse innenfor stevneledelse. Av den grunn hadde Fekteforbund invitert til et stevnelederkurs i forbindelse med Masters. 

Samuil Kaminski som er en erfaren stevneleder på Stevnelederkurset. Foto: Norges Fekteforbund. 

Kurset besto av en teoridel på fredag kveld i forkant av konkurransen. Her ble deltakerne kurset i alle elementene innenfor stevneledelse. Fra forberedelsene via gjennomføring til etterarbeid. Deltakerne fikk deretter praktisk opplæring ifm. lørdagens konkurranse.

Kurslederne, fekteforbundets sportslige leder Bartosz Piasecki, og mangeårig stevneleder, og innleid stevneleder på Fekteforbundets Masters Samuil Kaminski gjennomgikk blant annet utforming av stevneinvitasjon, stevneregler, oppsett av pister og utforming av konkurransearena, dommeroppsett og ikke minst opplæring av stevnelederprogrammet Ophardt Touch.

Treningsdag på søndag
På søndag arrangerte Fekteforbundet dessuten en treningsdag for alle deltakerne. Det ble gjennomført tre økter. Den første var å hjelpe til med nedrigging, før deltakerne roet ned i utendørs i solen med volleyball og basketball. Dagen ble avsluttet med parfekting med én av hvert kjønn på hvert lag.

Synliggjøring av norsk fekting
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert mange flotte bilder fra både Masters og de andre stevnene i Norgescupen. I denne gruppen finnes også bilder fra Norgesmesterskapene, fra treningssamlinger og fra konkurranser i utlandet. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet takker alle som stilte opp og  bisto Fekteforbundet for å gjøre  Master til noe mer enn kun en konkurranse. Caroline Piasecka og Maria Kaminski gjorde en flott jobb med streaming, Tatjana og Samuil Kaminski på det tekniske, samt alle dommere og kantinepersonale som bidro til at dette ble en flott sesongavslutning der det også var flere barn og voksne innom for å se på og få prøve fekting, både med plastkårder og vanlige kårder.