NI NORSKE MEDALJER PÅ NORDISK MESTERSKAP 2022

Postet av Norges Fekteforbund den 29. Aug 2022

Det norske seniorlaget med sølvmedaljene. F.v. Tomas Geitung, Benjamin Humlen Dahlbo, Marcus Vokes Brobakken og Arthur Grosse (bak). Foto: Njård Fekting.

Årets Nordiske Mesterskap, som i år ble arrangert i Danmark, ble det beste norske på lenge. De norske fekterne vant seks individuelle og tre lagmedaljer.

Årets Nordiske Mesterskap, som pågikk i perioden 24 – 28 august, ble både større og mer innholdsrikt enn tidligere. For første gang var konkurransen i alle våpen samlet i ett arrangement. Mens det i fjor ble konkurrert om mesterskapstitler i sabel og kårde, var også florett inkludert i år. Dette innebar konkurranser i hele 60 klasser, og nesten tre ganger så stort mesterskap som i fjor i Espoo Finland.

Klar forbedring fra i fjor
De norske fekterne fikk med seg seks medaljer fra årets mesterskap. Selv om det ikke ble gull, er årets seks individuelle og tre lagmedaljer en klar forbedring fra de foregående mesterskapene. 

Den siste norske gullmedaljen kom i guttenes juniorklasse på hjemmebane i Sandefjord i 2019. Den gang ble det totalt én medalje i hver valør, mens det i fjorårets mesterskap i Finland ble en sølv- og tre bronsemedaljer. 

Fremgangen lover godt for fremtiden, og det er ekstra gledelig at nordmenn fra flere ulike klubber gjorde det bra i flere aldersklasser og våpengrener.

Vi gratulerer derfor herrelaget (Tomas Geitung, Benjamin Humlen Dahlbo, Marcus Vokes Brobakken og Arthur Grosse) og guttenes juniorlag (Emilis Krasikovas, Franz Philip Pap Holmen, Aleksander Malvik og Inge Sørum) med sølvmedaljer. Jentenes juniorlag (Elisabeth Pilipenko, Vilde Tengesdal, Leila Chevalier og Ada Sofie Gildernes med bronsemedalje.

Vi gratulerer dessuten Vilde Tengesdal, Inge Sørum, Viktor Breivik og Kristoffer Solvikaas med bronsemedaljer i henholdsvis senior-, junior-, kadett- og U15-årsklassen.  Samt Judith Molka-Danielsen (på sabel) og Ok Kyong Park-Bhasin med medaljer i sammenslåtte veteranklasser.

Se alle resultater via denne lenken.

Nordic Fencing Festival
Å samle alle våpengrener og gjennomføre mesterskapet fra onsdag til søndag med en rekke tilleggsaktiviteter for både fektere og andre tilreisende fra den nordiske fektefamilien ble vedtatt på fjorårets kongress i den Nordiske Fekteunionen (NFU). 

Målet var å revitalisere nordiske fekting, og ikke minst stimulert til enda tettere kontakt, og vennskap på tvers av både landegrenser og våpengrener. Dette ble svært vellykket og vi gratulerer den danske fekteforbundet, og alle frivillige som stilte opp for å gjennomføre et så stort arrangement!

Programmet kan leses via denne lenken.

Festivalen videreføres neste år
På grunn av at formatet viste seg å la seg gjennomføre, og ikke minst vise seg vellykket, vedtok årets NFU-kongress som ble avholdt under mesterskapet å også arrangere tilsvarende festival med konkurranse i alle våpen også neste år. Datoene er 21-25 september og arrangeres i Haapsalu i Estland. 

På årets NFU-kongress stilte visepresidenten i Norges Fekteforbund Ole Eeg som delegat på vegne av norsk fekting. Protokoll og informasjon blir publisert via NFUs nettside.

Synliggjøring av norsk fekting
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flott bilder fra årets Nordiske Mesterskap. Her finnes også flere bilder og film fra andre konkurranser og treningssamlinger. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publisere egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.