SISTE SAMLING FOR SATSINGSGRUPPEN
Postet av Norges Fekteforbund den 20. Jun 2022
Satsingsgruppen i Njård Fekting sin fektesal. Foto: Ellen Vokes.
Fekteforbundet arrangert i helgen treningssamling for satsingsgruppen i Oslo. Dette var årets tredje og den siste før sommerferien.
Samlingen ble ledet av Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki med innleid bistand fra Njård Fektings hovedtrener Anatolij Gerej.
Samlingen startet på lørdag morgen med fysiske tester. Fekterne møttes først ved Olympiatoppen for en 3000 meters løpetest. Deretter fulgte flere styrke- og spensttester på Bygdøhus. Lørdagen ble avsluttet med et felles måltid etter både teknisk/taktisk fektetrening og en økt med fri fekting.
Planene fremover
Etter en lang økt med konkurransetrening på søndag, ga Bartosz Piasecki en status for satsingsgruppen, og presenterte planene for Fekteforbundets sportslige utviklingsarbeid fremover.
Presentasjonen var i tråd med det som ble presentert på klubbseminaret, dagen før årets Fekteting. Les mer om denne og de andre presentasjonene fra dette seminaret via denne lenken.
Bartosz Piasecki presenterer planene for opprettelsen av to utviklingsgrupper. Foto: Ellen Vokes.
Etablerte mål - justerte virkemidler
Fekteforbundets hovedmål er fremdeles å kvalifisere talentfulle og yngre norske fektere til OL 2028, og underveis jevnlig oppnå topplasseringer i internasjonale stevner, og vinne medaljer i Nordisk Mesterskap.
Delmålene er dessuten å legge til rette for at talentene tar steget videre inn på toppnivå som seniorer, med internasjonale topplasseringer og medaljer.
Et tiltak for å oppnå disse målene har vært å etablere en modell for profesjonell satsing på toppidrett for fremtiden, som også filtrerer ned til profesjonell satsing i klubbene.
Høsten 2020 etablerte derfor Fekteforbundet Satsningsgruppen for unge utøvere, født 2006 eller tidligere, som ønsket å satse utover klubbtilbudet.
Tiltaket har gitt bedre treningskultur og mer kontinuitet i treningsarbeidet. Flere trener mer, og mer variert. Flere har begynt å toppidrettsgymnas og fått økt motivasjon til å satse mer på fekting.
Ikke minst har det resultert i at norske fektere har oppnådd bedre nordiske og internasjonale resultater.
Innføring av to utviklingsgrupper
Det var større interesse for å være med i Satsingsgruppen enn først antatt. Fordi flere har fått være med, har det vært stor nivåforskjell både fysisk og teknisk mellom de eldste og yngste på samlingene.
Gruppestørrelsen har dessuten krevd at samlingene har måttet bli gjennomført på flere steder parallelt, og med flere innleide trenerressurser enn planlagt.
Fordi flere fektere har fått være med, har det også vært utfordrende for Fekteforbundet å følge opp alle like godt mellom samlingene. Dessverre har det dessuten vært lite trenerinvolvering. Kun noen av klubbtrenerne har ønsket å bidra inn mot samlingene, og følge de opp i de ordinære klubbtreningene.
Dette har hindret mye av kontinuiteten i satsingen, og den potensielle kompetanseoverføringen fra arbeidet med Satsingsgruppen og ut i fekteklubbene er heller ikke blitt utnyttet maksimalt.
Øvelser og treningskultur er av den grunn ikke blitt implementert i resten av fekte-Norge i like store grad som det kunne.
Innføring av to utviklingsgrupper
Ett av flere tiltak for å gjøre noe med overnevnte, er at Fekteforbundet fra neste sesong oppretter to utviklingsgrupper.
Last ned mer informasjon om og kravene og uttak til Utviklingsgruppe A og B via denne lenken.
Ytterligere avklaring om hva som kreves av deltakere, deres trenere og klubb for å være med i de ulike gruppene vil komme i den første treningssamlingen etter sommerferien. Den er planlagt gjennomført 20-21 august
Bilder fra samlinger og stevner
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flott bilder fra denne, og andre treningssamlinger. Dessuten fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.
Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.