PARAFEKTER SKAPTE NORSK FEKTEHISTORIE

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Okt 2019

Cathrine Bergan, Drammen FK til høyre etter å ha vunnet over den russiske fekteren Alexandra Alyamovskaya. Foto: Dan Lundesgaard. 

Som Norges første og foreløpig eneste parafekter, deltok Cathrine Bergan fra Drammen Fekteklubb i helgen på et internasjonalt stevne i Estland. Selv om Cathrine ikke har fektet lenge, vant hun en av kampene i puljerunden. 

Stevnet var et satellittstevne i verdenscupen. Dette organiseres av et eget internasjonalt forbund: International Wheelchair & Amputee Sports Federation (IWAS).   

Resultater fra IWAS Satellite Competition - Narva, Estland.

Paralympisk gren
Parafekting er en paralympisk gren som ble introdusert under de Paralympiske Lekene i Roma i 1960. Både kvinner og menn konkurrerer i alle våpengrenene i to ulike klasser avhengig av bevegelighet. Rullestolene er festet i spesielt tilpassete rammer på ordinære fektepister.

Se informasjonsfilm om parafekting her

Flere ønskes velkommen
Cathrine, som har MS og har sittet i rullestol i to år, er en aktiv kvinne. Hun har tidligere både spilt fotball og håndball. Gjennom fektingen har hun fått tilbake idrettsgleden, og håper nå at flere vil begynne.  

Rullestolfekting i Norge
Fekting er en relativt liten sport i Norge. Med få unntak er sporten organisert i små klubber med knappe ressurser. Av den grunn har det tidligere kun vært sporadiske forsøk på å starte opp egen aktivitet innenfor parafekting.

Drammen Fekteklubb har bestemt seg for å utvikle et tilbud, og ønsker alle bevegelseshemmede velkommen. Både de som vil konkurrere, og de som kun ønsker å trene.

Norges Fekteforbund håper at deltakelsen har gitt Cathrine inspirasjon, og at både hun og Drammen Fekteklubb tar med seg nyttig erfaring og kunnskap om parafekting tilbake til klubben, og til norsk fekting for øvrig.

Ønsker vekst
Norges Fekteforbund bistår Drammen Fekteklubb i arbeidet vis a vis Norges Idrettsforbund og i kontakten med andre relevante samarbeidspartnere.

Målet et at denne klubben kan bli et kompetansesenter for parafekting ,og dermed skape et utgangspunkt for spredning av grenen til andre fekteklubber, og til andre idrettslag som er tilsluttet Norges Idrettsforbund.

Om flere begynner, og flere klubber oppretter et tilbud, vil forbundet kunne organisere stevner for parafektere på lik linje som for funksjonsfriske. 

Ta kontakt
Fekteforbundet håper at Cathrines deltakelse vil bidra til å synliggjøre sporten slik at flere vil bli prøve rullestolfekting. Interesserte kan enten ta direkte kontakt med Drammen Fekteklubb eller Norges Fekteforbund.

Se flere bilder fra stevnet og finn mer informasjon om Drammen Fekteklubb her

Dan Lundesgaard, leder og trener i Drammen FK og Cathrine Bergan i Estland. Foto: Drammen FK.