AVSLUTTET ARBEIDSUKEN MED IDRETTSPRESIDENTEN

Postet av Norges Fekteforbund den 8. Jun 2018

Elias Draugedalen med Idrettspresident, Tom Tvedt

Elias Draugedalen er 14 år og går på Wang Ung i Tønsberg. I 9. klasse har elevene arbeidsuke. Elias har jobbet på forbundskontoret til Norges Fekteforbund i Idrettens Hus på Ullevål Stadion i Oslo. Her er Elias sin oppsummering av uken:

I arbeidsuken min fikk jeg jobb i Norges Fekteforbund. Her jobber Claes Bendiksen som generalsekretær. Bartosz Piasecki er Fekteforbundets sportslige leder ved siden av å arbeide som lærer på Wang. Jeg har fått prøve meg på både praktiske og skriftlige oppgaver. Tusen takk for en spennende uke Claes og Bartosz!

På mandag morgen tok Claes meg i mot for å hilse på de som jobber i resepsjonen i Idrettens Hus. Jeg fikk et eget adgangskort så jeg kunne gå inn og ut som jeg ville. Deretter fikk jeg se Fekteforbundets kontor, hvor jeg fikk min egen kontorpult.

Fekteforbundet deler kontor med de som jobber i Bueskytter-, Casting, Hundekjøring- samt Vannski- og Wakebordforbundet. De var hyggelige, og jeg ble også kjent med dem i løpet av uken. 

VARIERTE ARBEIDSOPPGAVER
På mandagen hjalp jeg først Claes med å skrive, og publisere en nyhetssak om Malmö International på fekteforbundets nettside. Det var ekstra artig fordi det var Bartosz Piasecki som vant for sjette gang.

Claes hadde laget en oversikt over arbeidsoppgaver jeg kunne hjelpe til med i løpet av uken. Når vi gikk igjennom denne, ble vi enige om at jeg startet med den obligatoriske ryddejobben som alle har i arbeidsuken.

Da jeg ryddet i kjellerboden til Fekteforbundet fant jeg morsomme og spennende antikviteter helt tilbake fra 1950-tallet. Det var en overraskende slitsom oppgave som tok på både ryggen og kreftene, men det var verdt å få det unna. Etter dette visste jeg at jeg nesten bare hadde morsomme oppgaver igjen for resten av uka.

På tirsdagen sendte jeg blant annet ut diplomer til alle klubbene som hadde med deltagere i Ungdomsserien, men som ikke hadde vært tilstede på avslutningen etter det siste stevnet på Nøtterøy der diplomene ble utdelt.  Sammen med diplomene sendte jeg et følgebrev som jeg hadde skrevet sammen med Claes. Her takket vi alle som hadde bidratt, og ba klubbene om å dele ut diplomene til fekterne. Jeg var også med å hentet en medalje som hadde vært til gravering. Da fikk jeg hilse på de som hjelper Fekteforbundet med dette. 

Senere tok Claes med meg på en runde på Idrettens Hus. På denne runden fikk jeg møte flere av de han arbeider med innenfor økonomi og regnskap, samt generalsekretærer i andre særforbund. Blant annet hadde jeg en prat med de som jobber i både Bryte- og Bokseforbundet. Vi fant ut at idrettene våre har mye til felles. 

ENKLERE ENN FORVENTET
På onsdag fikk jeg en skikkelig kontoroppgave. Jeg skulle finne ut om fekteklubbene hadde betalt lisenser for alle de aktive medlemmene sine. Først så regnet jeg ut hvor mange lisenser de skulle ha, basert på medlemstall for hver aldergruppe. Så ganget jeg ut hvor mye dette ble i kroner. Deretter gjennomgikk jeg en oversikt over alle bankinnbetalingene som klubbene hadde gjort for lisenskjøp for å finne differansen. 

I begynnelsen var jeg litt nervøs for en slik oppgave, men jeg ble overrasket hvor enkelt det var når jeg fikk det forklart og hvordan jeg kunne bruke Excel i utregningene. Det var også spennende fordi jeg fikk prøvd meg på en ordentlig kontorjobb. Jeg trodde egentlig jobben skulle være mye vanskeligere på grunn av at folk nok må utdanne seg til å gjøre akkurat dette her. 

På onsdag sneik vi oss også via mange ganger og låste dører ut på fotballbanen på Ullevål. Her var det mange som arbeidet med å gjøre alt klart til landskampen mot Panama.

FAGFORUM MED GRUPPEOPPGAVE
Torsdagen var absolutt den kuleste dagen. Vi startet dagen med å delta på et fagforum om barne- og ungdomsidrett. Det varte helt fra klokken ni til 14 på ettermiddagen. Det ble blant annet presentert resultater fra en undersøkelse som viser at deltakelse i mange idretter koster mye, og hvordan vi sammen bør hjelpe de som har lyst til å være med, men som ikke har råd.

Vi fikk også se forskningsrapporter som viste hvor viktig det er for både bredde- og toppidrett at barn og ungdom ikke spesialiserer seg i én idrett for tidlig. Flere store særidretter fortalte om hvordan de arbeider med allsidighet. Både for at utøverne skal bli så gode som mulig, og for at de ikke skal kjede seg og slutte.

Jeg deltok dessuten på en gruppeoppgave sammen med generalsekretærer fra flere andre særforbund, og organisasjonssjefer fra Idrettskretsene. Her diskuterte vi  utfordringene alle idrettene har med å legge opp kalendre og alle aktivitetene uten at dette ødelegger for mulighetene for at barn og ungdom får tid til å drive med flere idretter. 

UKENS HØYDEPUNKT
Så kom høydepunktet i arbeidsuken. Denne uken ble det arrangert S Games. Dette er en årlig konkurranse for å kåre  "Det Beste Særforbundet". S Games arrangeres av idrettsponsorene; Hertz, Choice Hotels, Green Hat People, Emirates, NeH og Norsk Tipping. 

Vi i Fekteforbundet; Claes, Bartosz og meg kalte laget vårt "De Tre Musketerer". Det var mange andre særforbund som deltok, og alle hadde artige navn. Noen hadde også kledd seg ut. 

SPENNENDE KONKURRANSE
Etter et møte der alle lagene fikk forklart reglene, fikk vi utdelt en bil fra Hertz med egen sjåfør. Konkurransen var et rebusløp med ulike poster rundt omkring i Oslo og Bærum. Her fikk vi poeng etter hvor flinke vi var.  Vi hadde oppgaver innenfor golf, softball, håndbak, ringspill, paddling, fekting, curling, bilbanekjøring, Kims lek, tårnbygging, div. quizer og lengdespytting. Det var ekstra kult å fekte. Her fikk jeg maksimalt med poeng! 

Stor takk til Samuil Kaminski, Caroline Piasecka og Ferdinand Eliassen fra Bygdø FK som hadde stilt opp for arrangørene. 17 særforbund deltok med 4-6 ansatte som på denne måten fikk se hvor vanskelig det er å få poeng mot en fekter!

Vi klarte alle oppgavene innenfor maksimaltiden, og gjorde det veldig bra. Det holdt allikevel ikke helt inn. Laget vårt endte på en sterk 2. plass, kun slått av laget fra Snowboardforbundet.

KREATIVT ARBEID
På fredagen gjorde vi ferdig en løpeseddel om fekting som Fekteforbundet skal gi til barna som deltar på Gjensidige Games på Bislett neste lørdag. Denne hadde jeg begynt på litt på tidligere i uken, men hadde latt den ligge litt for å gjøre den siste finishen sammen med Claes på fredagen. Barna til de som arbeider i Gjensidige, som er sponsor for blant annet Fekteforbundet, skal denne dagen blant annet få prøve fekting. Løpeseddelen inviterer alle til å begynne med fekting, og inneholder informasjon om hvor de kan finne mer informasjon om fekting, og om alle klubbene som de kan begynne i.

FIKK MØTE IDRETTSPRESIDENTEN
Vi har hver dag spist lunsj i kantinen på Idrettens Hus. Da har jeg sett hvor mange som arbeider der. Innimellom har jeg også sett kjente idrettsutøvere. På fredagen spiste Claes og jeg lunsj med Tom Tvedt. Han er presidenten i Norges Idrettsforbund som Fekteforbundet er ett av 54 særforbund i. 

Tom fortalte at han er gammel håndballspiller, og at han kjente seg igjen i det jeg fortalte om å være fekter. Han husket også godt at han hadde vært tilskuer på lag-NM i fjor, og at han hadde hatt æren av å utdele kongepokaler. Han spøkte også med at fekting noen ganger kunne minne om jobben man gjør som leder og politiker. 

På fredag ettermiddag kom Bartosz innom og hilste på. Etter at jeg hadde skrevet denne rapporten tok han meg med på en runde på jakt etter medaljevinnere. Det var ikke så mange vi fant.  Det kuleste bildet sånn sett var fra torsdagens curlingkonkurranse der jeg møtte Thomas Ulsrud. Han er skip på det norske curlinglandslaget, og har OL-sølv fra Vancouver i 2010: