NORSK GULL, SØLV OG BRONSE I NORDISK MESTERSKAP

Postet av Norges Fekteforbund den 21. Okt 2019

Bildet viser Norge sitt førstelag; f.v. Truls Straumøy, Benjamin Humlen Dahlbo, Svend Marcus Eeg og Tomas Geitung som vant gull i lagkonkurransen. Foto: Norges Fekteforbund. 

Årets Nordiske Mesterskap for ungdommer ble i helgen avholdt i Sandefjord. Norske kårdefektere konkurrerte med fektere fra Danmark, Sverige, Finland, Latvia, Estland og Litauen om mesterskapstitlene i aldersklassene under 20 år, under 17 år og under 15 år. 

Det er 14 år siden det forrige nordiske mesterskapet i kårdefekting for ungdommer ble arrangert i Norge. Siden den gang har antall fektere på både jente- og guttesiden økt betraktelig. I tillegg til lagkonkurransene var det 399 individuelle starter. Dette gjør mesterskapet til den største fektekonkurransen som noensinne er arrangert i Norge. 

Historisk norsk laggull
Sett med norske øyne, var guttenes lagfinale helgens høydepunkt. Etter å ha slått bronsevinner Sverige i semifinalen, vant førstelaget også finalen mot fjorårsvinner og forhåndsfavoritt Estland.

Det norske førstelaget, som ble coachet av Frederic Roqueta, besto av Truls Straumøy, og Tomas Geitung fra Bergens Fekteklubb, Svend Marcus Eeg fra Stavanger Fekteklubb og Benjamin Humlen Dahlbo fra Njård Fekting. 

Dette er det første norske laggullet i et nordisk mesterskap, noe som er et av målene i Fekteforbundets Sportslige plan 2017 - 2014. Dette lover således godt for fremtiden.

Bildet viser premiepallen for guttenes lagkonkurranse. Foto: Norges Fekteforbund.

To medaljer i U15
De beste individuelle resultatene kom i gutteklassen under 15 år. Her ble det to medaljer; sølv og bronse på henholdsvis Aleksander Malvik og Franz Philip Pap Holmen.

Bildet viser premiepallen i U15 klassen med sølvmedaljevinner Aleksander Malvik (Titan FK) ytterst til venstre, og bronsemedaljevinner Franz Philip Pap Holmen (Bygdø FK) ytterst til høyre. Foto: Norges Fekteforbund. 

Norge på tredjeplass i medaljeoversikten
Ikke uventet er det de Estiske fekterne som dominerer på toppen av resultatlistene. Allikevel holdt det individuelle sølv- og bronsemedaljen og laggullet til en tredjeplass på medaljestatistikken etter Sverige. Det er for øvrig gledelig for den nordiske konkurransen at alle landene som deltok fikk medaljer.

Fekteforbundet gratulerer alle medaljevinnerne!

LANDGULLSØLVBRONSE
Estland463
Sverige2
4
Norge111
Latvia1
2
Litauen

3
Finland
2
Danmark

1

Se alle resultater i alle klassene via denne lenken

Økt synlighet
For å markedsføre mesterskapet og synliggjøre det lokale fektetilbudet har de lokale fekteklubbene sørget for god omtale på NRK radio og NRK tv. Fekteklubbene har også produsert en egen promoteringsvideo som har blitt spredd i sosiale medier. Denne kan ses her.

I tillegg ble alle finalene sendt direkte på Direktesport.no. Sendingene ble kommentert av Reidar Bowitz Helliesen fra Sandefjord Fekteklubb.

Sendingene er fremdeles tilgjengelige via denne lenken men krever innlogging som koster fem kroner. 

Vellykket arrangement
Norges Fekteforbund sitt mål var å utnytte mesterskapet i synliggjøringen av fekting i nye vekstområder i Norge, og samtidig stimulere vennskapet på tvers av land og klubber i de nordiske og baltiske landene.

Valget av arena falt på Oslofjord Arena i Melsomvik, utenfor Sandefjord. 

Stedet har en stor og flott hall, og kunne samtidig tilby rimelelig overnatting med felles beverting av alle måltider. Dette har både betydning for antall påmeldinger fra de baltiske landene, og forhindrer at deltakerne blir spredd rundt på ulike hoteller med minimal kontakt utenfor konkurransen. 

Kombinasjon av ekspertise og lokale arrangørklubber
Valget av Oslofjord Arena hadde ikke vært mulig uten å kunne tildele de lokale fekteklubbene arrangøransvaret. Selv om beslutningen har innebåret mer jobb i flytting og rigging av mye utstyr, og organisering av transport for å gjøre delegasjonenes adkomsten enklere, har tilbakemeldingene fra deltakerne kun vært positive.  

Et så stort arrangement, hadde heller ikke vært mulig uten en god teknisk stab med erfaring i gjennomføring av store mesterskap. 

Bildet viser Samuil Kaminski og hans tekniske stab. Foto: Norges Fekteforbund.

Selv om både Fekteforbundet og flere av de større fekteklubbene har bidratt med utstyr og kompetanse, har de frivillige fra både Nøtterøy Fekteklubb og Sandefjord Fekteklubb gjort en formidabel innsats og virkelig bidratt til at mesterskapet har blitt vellykket. 

Vi ønsker derfor å takke alle, både klubbene som har bidratt med utstyr, de som har stilt opp som dommere og alle dere andre som har bidratt i både forberedelsene og gjennomføringen av dette mesterskapet!