FIE-KONGRESSEN 2018

Postet av Norges Fekteforbund den 9. Des 2018


Junjie Cao, president i Norges Fekteforbund, var Fekteforbundet sin delegat på årets FIE-kongress. 
(Foto: Norges Fekteforbund) 

Årets kongress i det internasjonale fekteforbundet, Federation Internationale d’Escrime (FIE) ble avholdt i Pavillon d´Armenonville i Paris med delegater fra 136 nasjoner. Norges Fekteforbund ble representert av president Junjie Cao og generalsekretær Claes H. Bendiksen.

Av nye nasjoner har Amerikansk Samoa blitt valgt inn som nytt FIE-medlem. Dette betyr at FIE nå består av 153 land. 

Viktige vedtak
Det ble vedtatt at kadett- og junior-VM i 2021 skal arrangeres i Kairo, Egypt, og at veteran-VM 2021 vil foregå i Fort Lauderdale, USA. Fremdeles finnes det ingen søkere til senior-VM dette året. 

Kongressen vedtok også å endre beregningen av FIE-poeng på sonemesterskap, som for eksempel EM. Denne blir fremover lik poengberegningen på worldcupstevner. 

Etter påtrykk fra blant annet den internasjonale olympiske komité (IOC), ble det vedtatt nye passivitetsregler. Hensikten er å gjøre fekting mer seervennlig for tilskuere og tv-publikummet. Det vil ble informert nærmere om de nye reglene. 

Videre ble det vedtatt å heve kravet til kjønnsrepresentasjon fra 20 til minimum 30 prosent i komiteene som utpekes av FIE-styret. Forslaget om tilsvarende minstekrav for utvalgene som velges av kongressen ble ikke vedtatt. 

For øvrig ble det vedtatt en del språklige presiseringer i FIE-reglementet som ikke har betydning for norsk fekting.

Det har vært snakk om å fjerne det hvite lyset i florett- og gjeninnføre fleche i sabelfekting. Dette skal vurderes frem til Tokyo-OL, og eventuelle endringsforslag vil først komme etter kongressen i 2020.