FØRSTE PARASTEVNE I NORGE

Postet av Norges Fekteforbund den 6. Mai 2024

Foran f.v: Stanislav Subotic, Mytyta Ivanchenko, Cathrine Bergan og vinneren Svyatoslav Oliynyk. Bak f.v: Dan Lundesgaard, Aleksandra Dvoryanchikova og president i Fekteforbundet Bjørn Faye. Foto: Norges Fekteforbund. 

Parallelt med Norgesmesterskapet i 2024 ble det arrangert et Landsstevne i parafekting. Den første konkurransen i den paralympiske øvelsen rullestolfekting arrangert i Norge.

For første gang ble det arrangert en konkurranse i parafekting. Stevnet ble arranger av Dan Lundesgaard fra Drammen FK og Aleksandra Dvoryanchikova fra Trondheim TK, med bistand av Fredrik Backer, utviklingsansvarlig i Norges Fekteforbund. 

I parafekting konkurrerer både kvinner og menn i alle våpengrenene i to ulike klasser avhengig av bevegelighet. Rullestolene er festet i spesielt tilpassete rammer på ordinære fektepister.

Stevnet hadde fem deltakere fra Drammen FK og Tordenskiold Trondheim TK, Selv om alle klassene var sammenslått på dette stevnet, grunnet antall deltakere, var kampene jevne 

Finalen ble vunnet av Trondheimsfekteren Svyatoslav Oliyny etter en spennende finale mot Cathrine Bergan, Drammen FK. Medaljene ble overrakt av president i Norges Fekteforbund, Bjørn Faye.

F.v: Svyatoslav Oliyny, Tordenskiold Trondheim FK og Cathrine Bergan, Drammen FK i finalen. Foto: Norges Fekteforbund. 

Resultat Landsstevne i parafekting 2024:

  • Gull: Svyatoslav Oliynyk, Tordenskiold Trondheim TK
  • Sølv: Cathrine Bergan, Drammen FK
  • Bronse: Stanislav Subotic og Mytyta Ivanchenko Drammen FK
  • Femteplass: Ulf Halvdan Olderøy, Tordenskiold Trondheim TK

Om parafekting i Norge
Selv om alle klubbene ønsker personer med funksjonsnedsettelser velkommen, har et fåtall av klubbene hatt et aktivitetstilbud innenfor parafekting.

Med støtte fra Stiftelsen Dam har Drammen FK arbeidet for å bli en kompetansebase innen parafekting for å bidra til videre utbredelse av parafekting i Norge.

Underveis har Fekteforbundet i tillegg til støtten fra Stiftelsen Dam bekostet internasjonal dommerutdannelse, og bidratt med reisestøtte for norske parautøveres deltakelse på internasjonale stevner.

For å bidra ytterligere, gikk Fekteforbundet i 2023 til innkjøp av spesifikt utstyr for parafekting. Ramper, rullestoler og metallforklær til parafekting er nå utlånt til Stavanger FK, Trondheim FK og Njård Fekting.

Fekteforbundet håper at dette vil stimulerer til økt utbredelse, og til flere konkurranser fremover.

Synliggjøring av norsk fekting
I den lukkete Facebook gruppen Fektebilder blir det publisert bilder og film fra  det første parastevnet i Norge. Gruppen holdes lukket slik at man trygt kan publiserer bilder av barn, uten at disse kan spres uten godkjenning.

Vi oppfordrer derfor også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil som er åpen. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norsk fekting.