INTRODUKSJONSKURS I PARAFEKTING FOR TRENERE

Postet av Norges Fekteforbund den 9. Nov 2023

Trener Dan Lundesgaard i Drammen FK omkranset av Aleksei Skachkov fra Stavanger FK og Morten Westgaard fra Njård Fekting. Foto: Norges Fekteforbund.

I helgen arrangerte Fekteforbundet introduksjonskurs om parafekting for klubbtrenere. Trenere fra fekteklubbene som låner forbundets parautstyr deltok. 

Fekteforbundet har over lang tid ønsket at fekteklubbene kunne tilby et treningstilbud i den paralympiske øvelsen parafekting. Håpet er også at sporten skal få et tilstrekkelig antall utøvere til å innføres som konkurransesport i Norge.

Selv om alle klubbene har ønsket personer med funksjonsnedsettelser velkommen, har et fåtall hatt ressurser til å kjøpe inn parautstyr, og tilstrekkelig kompetanse til å organisere et fullgodt tilbud.

Godt initiativ
I 2019 igangsatte Drammen Fekteklubb et treningstilbud, og ønsket med støtte fra Fekteforbundet å bidra til at flere klubber skulle gjøre det samme. Dette ble beskrevet i form av en plan som ble presentert på Klubbseminaret i forbindelse med Fektetinget i 2020.

Planen inneholder både lokale tiltak for å forbedre klubbens tilbud, og tiltak for å etablere en kompetansebase for videre utbredelse i andre klubber i samarbeid med Fekteforbundet.

Støtte fra Stiftelsen Dam og Fekteforbundet
På bakgrunn av dette ble det utviklet en tre-åring prosjektplan, som Drammen FK søkte, og har mottatt årlig støtte på kr. 450 000,- fra Stiftelsen Dam til i årene 2021, 2022 og 2023.

Selv om årene med pandemi og nedstengning har vært utfordrende, har det vært fremdrift i prosjektet.

Fekteforbundet har meldt seg inn i det internasjonale forbundet for rullestolfekting IWAS og innstilt Drammen FK sin trener Dan Lundesgaard som medlem i IWAS sin utviklingskommisjon.

Underveis har Fekteforbundet også bekostet Lundesgaards internasjonale dommerutdannelse, og støttet han med reisebidrag som reiseleder for norske parautøveres deltakelse på internasjonale stevner.

For å bidra ytterligere, gikk Fekteforbundet i år til innkjøp av spesifikt utstyr for parafekting. Dette ble tilbudt klubbene i august og er nå etter søknader utlånt til Stavanger FK, Trondheim FK og Njård Fekting.

Kompetanseoppbygging i klubbene
Selv om paraidrett er et eget tema i Fekteforbundets trenerutdanning, ønsket Fekteforbundet også å tilby et femtimers-kurs for trenere i klubbene som har lånt parautstyret.

Innleid kursholder var Dan Lundesgaard. Last ned hans kurspresentasjon via denne lenken 

Fekteforbundet håper at kompetansen i Drammen FK, utlånet av utstyr og nå sist trenerkurset vil stimulere norsk parafekting ytterligere.

På sikt håper vi at antall utøvere også gir grunnlag for norske konkurranser, slik at parafektere ikke behøver å reise til utlandet om de ønsker å konkurrere.

Les mer om Parfekting via denne lenken.