SENDER IKKE NORSKE FEKTERE TIL STEVNER MED RUSSISK ELLER BELARUSISK DELTAKELSE

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Apr 2023


Blant flere saker som ble behandlet på det siste styremøtet i Norges Fekteforbund, var reaksjon på det internasjonale fekteforbundet (FIE) sitt vedtak å tillate russisk og belarusisk deltakelse.

Sammen med resten av norsk idrett, har Norges Fekteforbund tatt sterk avstand fra de russiske krigshandlingene i Ukraina. Koblingene mellom det statlige militære og idrett i Russland og Belarus er sterke. Fekterne er finansiert av staten, og statlig finansiering er statlig representasjon.

Les mer om de norske reaksjonene på krigshandlingene via denne lenken

Fordi russiske fektere må anses som en en del av det russiske forsvaret og militæret, har Fekteforbundet siden invasjonen arbeidet både nasjonalt og sammen med de andre nordiske fekteforbundene for utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett for å vise sympati med Ukraina og kravet om fred.

Etter at flertallet på kongressen i det internasjonale fekteforbundet (FIE) vedtok å åpne opp for russere og belarusere igjen, har styret i Fekteforbundet derfor vedtatt å ikke sende fektere til stevner og mesterskap med russisk eller belarusisk deltakelse.

Les fektepresident Bjørn Faye sin kommentar til NRK om FIE-vedtaket her

Oslo Cup utenfor verdenscupen
I tillegg ble det vedtatt å ikke arrangere det årlige norske satelittstevne i verdenscupen. Bygdø Fekteklubb skal istedenfor arrangere et stevne utenfor den FIE-styrte verdenscupen som vil inngå i et Nordic Challenge i samarbeid med Sverige og Finland, som har gjort tilsvarende vedtak for sine stevner i verdenscupen.  

Les hele styreprotokollen via denne lenken