FØRSTE PARASTEVNE I NORGE

Postet av Norges Fekteforbund den 6. Mai 2024

Foran f.v: Stanislav Subotic, Mytyta Ivanchenko, Cathrine Bergan og vinneren Svyatoslav Oliynyk. Bak f.v: Dan Lundesgaard, Aleksandra Dvoryanchikova og president i Fekteforbundet Bjørn Faye. Foto: Norges Fekteforbund. 

Parallelt med Norgesmesterskapet i 2024 ble det for første gang i Norge konkurrert i den paralympiske øvelsen rullestolfekting. 

Landstevnet og det uoffisielle Norgesmesterskapet ble arrangert av Dan Lundesgaard fra Drammen FK og Aleksandra Dvoryanchikova fra Trondheim TK, med bistand fra Fekteforbundets utviklingsansvarlige, Fredrik Backer. 

Stevnet hadde fem deltakere fra Drammen FK og Tordenskiold Trondheim TK. Selv om det var en åpen klasse med både kvinner og menn grunnet antall deltakere, var kampene jevne. 

Finalen ble vunnet av Trondheimsfekteren Svyatoslav Oliynyk etter en spennende finale mot Cathrine Bergan fra Drammen FK. 

De første konkurransemedaljene på et norsk stevne i parafekting ble utdelt av avtroppende president i Norges Fekteforbund, Bjørn Faye.

Streaming av finalene
Norges Fekteforbund streamet finalene direkte på Forbundets profil på Facebook, 

Disse kan ses i opptak via denne lenken

F.v: Svyatoslav Oliynyk, Tordenskiold Trondheim FK og Cathrine Bergan, Drammen FK i finalen. Foto: Norges Fekteforbund. 

Resultat Landsstevne i parafekting 2024: 

  • Gull: Svyatoslav Oliynyk, Tordenskiold Trondheim TK
  • Sølv: Cathrine Bergan, Drammen FK
  • Bronse: Stanislav Subotic og Mytyta Ivanchenko Drammen FK
  • Femteplass: Ulf Halvdan Olderøy, Drammen FK

Se alle resultater via denne lenken

Om parafekting
I den paralympiske øvelsen parafekting konkurreres det i alle våpengrenene i to ulike klasser avhengig av bevegelighet. 

Rullestolene er festet i spesielt tilpassete rammer på ordinære fektepister, og fekterne benytter jordete metallforklær fra livet og ned hvor treff ikke gir poeng. 

Om parafekting i Norge
Selv om alle klubbene ønsker personer med funksjonsnedsettelser velkommen, har kun et fåtall hatt nødvendig utstyr og tilstrekkelig kompetanse til å tilby denne aktiviteten. 

Med støtte fra Stiftelsen Dam, har Drammen FK de siste årene arbeidet for å bli en kompetansebase innen parafekting, og for å jobbe for utbredelse av sporten til flere norske fekteklubber.

Fekteforbundet har bekostet Lundegaards internasjonale dommerutdannelse, og betalt reisestøtte slik at norske parafektere har fått delta i internasjonale stevner.

For å bidra til at flere klubber kan tilby parafekting har Fekteforbundet dessuten kjøpt ramper, rullestoler og metallforklær som nå er utlånt til Stavanger FK, Trondheim FK og Njård Fekting.

Fekteforbundet håper at dette vil gjøre det enklere for klubbene å opprette et treningstilbud og dermed stimulere til flere konkurranser med flere deltakere fremover.

Synliggjøring av norsk fekting
I den lukkete Facebook gruppen Fektebilder blir det publisert bilder og film fra  det første parastevnet i Norge. Gruppen holdes lukket slik at man trygt kan publiserer bilder av barn, uten at disse kan spres uten godkjenning.

Vi oppfordrer derfor også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil som er åpen. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norsk fekting.