ÅPENT ØSTLANDSMESTERSKAP 2024

Postet av Norges Fekteforbund den 5. Feb 2024

Premiepallen i jentenes U17-årsklasse besto kun av fektere fra Bergens FK. F.v: Kristina Osharova (sølv), Vlada Osharova (gull), Ada Sofie Gildernes og Liv Marhaug (bronse). Foto: Ellen Vokes.

Bygdø Fekteklubb arrangerte i helgen Åpent Østlandsmesterskap. I konkurranse med mange starter fra norske og svenske fekteklubber fikk fekterne fra Bergens FK både flest gullmedaljer og medaljer totalt.  

Årets mesterskap, som også var et Norgescupstevne, hadde konkurranser i aldersklassene under 20, under 17, under 15 og under 13 år. Fektere fra tre ulike klubber ble Østlandsmestere, og hele ni fekteklubber, inkludert to svenske tok medaljer.

I motsetning til i fjor, da de fleste medaljene gikk til de to største Oslo-klubbene, er det verdt å fremheve at hele fem av de åtte nybakte Østlandsmesterne er fra Bergens FK. Med fire sølv- og fire bronsemedaljer i tillegg ble Bergensklubben den desidert mestvinnende i år.

Vinnere i Åpent Østlandsmesterskap 2024

  • U20-årsklassen: Ada Sofie Gildernes og Julius Edelmann (begge Bergens FK)
  • U17-årsklassen: Vlada Osharova (Bergens FK) og Martin Aleksander Vik (Njård Fekting)
  • U15-årsklassen: Liv Marhaug og Philip Sæle-Meyer (begge Bergens FK)
  • U13-årsklassen: India Aarseth (Njård Fekting) og Kristian Husemoen-Zhang (Drammen FK)

Norges Fekteforbund gratulerer alle vinnerne, og takker både deltakerne og tilskuerne for god stemning. En stor takk går også til Bygdø FKs stevneleder Samuil Kaminski, og klubbens frivillige for et godt gjennomført arrangement!

Se alle resultater i Åpent Østlandsmesterskap 2024 her

Økende antall starter
Totalt var det 159 starter med fekterne fra 12 fekteklubber, deriblant to svenske med i årets Mesterskap. Dette innebærer en svært positiv økning i antall starter på om lag 20 prosent fra i fjor. 

Det er grunn til å tro at økningen har sammenheng med en økning i antall aktive fektere i klubbene, og derfor gledelig at økningen var størst i de yngre aldersklassene U15 og U17 år, og spesielt på jentesiden.

Fekteforbundet har fått tilbakemeldinger på at de økte prisene på reiser og opphold kan begrense stevnepåmeldingen. Dette var tilbakemeldingen fra flere klubber etter årets Siddis Cup som hadde færre deltakere enn tidligere. 

Dyrtiden er et problem i hele idretten og samfunnet for øvrig. Med få klubber og lang reisevei om man skal samle fektere, er dette noe som også kan prege fektesporten. 

Fekteforbundet håper på stor påmelding på både stevnene i Norgescupen og på årets Norgesmesterskap, men vil ha de økte prisene i mente i oppsett av stevnekalender og i planlegging av andre arrangementer fremover. 

Nest siste tellende konkurranse i Norgescupen
Det Åpne Østlandsesterskapet var den nest siste tellende konkurransen i Norgescupen. Den siste før Fekteforbundets Masters; finalestevnet hvor kun de åtte beste i ungdomsklassene deltar for å kåre vinnerne av sesongens Norgescup, er det kommende Norgesmesterskapet for ungdommer i Stavanger.

Les mer om Fekteforbundets Masters her

Deling av bilder og film
Det er flott at mange fekteklubber har publisert bilder med gratulasjoner av klubbmedlemmene på egne nettsider og profiler i sosiale medier. Vi oppfordrer flest mulig, også både fekterne selv og deres foresatte, til å dele bilder og film på sosiale medier.

Gjerne også til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet minner om Retningslinjer for publisering av bilder og film (idrettsforbundet.no) og om at film og bilder av barn også kan gjøres i den lukkete norske Facebook gruppen Fektebilder. I denne gruppen finnes det også mye fint fra treningssamlinger, stevner og mesterskap i inn- og utland.