REGIONAL TRENINGSSAMLING OG PARAFEKTING I OSLO

Postet av Norges Fekteforbund den 23. Okt 2023

En forøyd fektegjeng fra fem klubber på Østlandet i Bygdøhus. Foto: Norges Fekteforbund. 

Fekteforbundet arrangerte i helgen regional treningssamling, og presenterte parafekting på Oslo Idrettskrets paraidrettsdag. 

Det deltok 34 unge lovende fektere i alderen 12-16 år på helgens regionale treningssamling i Bygdøhus. Det ble en flott samling med deltagere fra fem forskjellige klubber i Østlandsområdet.

Fekterne fikk utfordringer innenfor koordinasjon, kondisjon, styrke, tekniske fekteøvelser og kamptrening. Jens Sørum og Emil Friis-Ruud var innleide trenere, og gjorde en herlig innsats med å tilpasse treningen til hver enkelt fekters nivå for at alle skulle ha mest mulig nytte av samlingen. 

Regionale treningssamlinger er et gratis tilbud som Fekteforbundet tilbyr barn og ungdom i de ulike regionene. Utover sportslige utvikling og motivasjon, ønsker forbundet at samlingene skal stimulere til økt samhold på tvers av klubbene. Det vektlegges også det sosiale miljøet på disse samlingene. 

Det var derfor fint å se at de eldre og mer erfarne utøverne hjelper og tok hensyn til de yngre og mindre erfarne, uansett hvilke klubber de kom fra på helgens samling.

Paraidrettsdag på Stovner
På lørdag arrangerte Oslo Idrettskrets åpen paraidrettsdag på Stovner. Dette var et arrangement som skal bidra til å vise frem hvilke idrettstilbud funksjonshemmede har i Oslo og omegn.

Fekteforbundet og Njård Fekting presenterte fekting for rullestolbrukere på en fin måte.

Det var mange som viste interesse, og de fikk prøve rullestolfekting, lasersabler, konkurranser og sett filmer med verdens fremste parafektere på paraidrettsdagen på Stovner. Foto: Norges Fekteforbund.

Parafekting er en paralympisk gren som ble introdusert under de Paralympiske Lekene i Roma i 1960. I Norge er sporten fortsatt i oppstartsfasen.

I 2019 igangsatte Drammen Fekteklubb et tilbud og hadde ambisjoner om å bli et kompetansesenter for etablering av parafekting i Norge.

I forbindelse med Fektetinget 2020 ble Fekteforbundets plan for innføring av rullestolfekting i Norge presentert.

På bakgrunn av denne, utarbeidet Drammen FK en søknad til Dam Stiftelsen for et tre-årlig prosjekt som gikk igjennom. Les mer om dette via denne lenken.

Inntil i år er det kun Drammen FK, Molde FK og Trondheim FK som har hatt tilbud for parafektere. For at flere klubber skal igangsette et paraidrettstilbud, har Fekteforbundet derfor også kjøpt inn parautstyr som lånes ut. Blant annet til Njård Fekting. 

Åpne dager/idrettsdager som Oslo Idrettskrets gir flotte muligheter for å synliggjøre sporten for målgruppene. Vi håper derfor nå at flere fekteklubber etablerer et paratilbud, og synliggjør dette så alle som synes at parafekting er spennende, tar kontakt med fekteklubbene. 

LES MER OM PARAFEKTING VIA DENNE LENKEN

Bilder og film 
Om foresatte og andre ønsker å dele bilder av barn, kan dette gjøres i den lukkete norske Facebook gruppen Fektebilder . Her finnes det både bilder og film fra treningssamlinger og fra stevner og mesterskap i inn- og utland. Gruppen holdes lukket, og Fekteforbundet minner om Retningslinjer for publisering av bilder og film (idrettsforbundet.no) 

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å dele egne bilder på egne sosiale mediekaner og til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil som er åpen. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.