SUNN MAT - SUNNE FEKTERE

Postet av Norges Fekteforbund den 10. Mai 2023

En av huskereglene for Sunn Idrett er at hovedmåltider skal inneholde de 3 B`er: Bensin, Byggesteiner og Beskyttelse: Foto: Sunn Idrett 

Ett av satsingsområdene i Fekteforbundets langtidsplanen er sunt kosthold. Dette har stor betydning for både fekteres prestasjoner og helse. 

I langtidsplanene er det definert to helt konkrete tiltak. Både at det skal tilbys sunn og næringsrik mat for utøvere på konkurranser og treningssamlinger i regi av Fekteforbundet, og at klubbene skal få tilgang på et hefte med oversikt over sunn mat som kan benyttes av stevnearrangører.

På treningssamlingene etterstrebes det at det serveres en sunn lunsj som gjerne består av frukt i tillegg til den varme maten etter treningsøktene. På stevnene selges det stort sett mat som er tilberedt eller innkjøpt av stevnearrangørene. 

For å gi tips til alle, også foreldre og fekterne selv, anbefaler Fekteforbundet å benytte kunnskapen som er tilgjengelig via Sunn Idrett. 

Sunn Idrett
Sunn idrett er et satsingsområde i Norges idrettsforbund. Målet er nettopp å spre kunnskap om idrettsernæring, og fremme sunne idrettsmiljøer med gode holdninger og verdier knyttet til mat, kropp, helse og prestasjon.

Sunn idrett tilbyr blant annet kurs for trenere i kommunikasjon rundt mat, kropp og vekt. Gir råd til utøvere som er skadet og Sunn idrett og holder «Spis smart-foredrag" både for unge idrettsutøvere, foreldre og trenere.

Se opptak av digitalt Spis smart-foredrag og andre foredrag via denne lenken

Planlegg mat som du planlegger trening
Det anbefales at de som trener mye, spiser mange ganger om dagen.  Uansett krever et godt kosthold planlegging.

Følg lenken for fem tips til hvordan du kan få til dette i en travel hverdag

Restitusjon
En idrettsutøver er avhengig av best mulig balanse mellom trening, hvor kroppen «brytes ned», og restitusjon, hvor kroppen «bygges opp» igjen. Restitusjon i idrettssammenheng handler altså om å gjenopprette normale tilstander etter den belastningen kroppen har vært utsatt for via trening eller konkurranse.

Restitusjonstrappen forteller om hvilket trinn som alltid bør ha mest fokus, uavhengig av om man er en ung utøver i breddeidretten eller en voksen eliteutøver.

Les mer om restitusjonstrappen via denne lenken

E-læringskurs for både idrettsutøvere og trenere
Sunn idrett har utarbeidet et eget e-læringskurs som er særlig tilpasset ungdomstrenere og som passer for alle idretter. Målet med dette kurset er å gi teoretisk og praktisk kunnskap om idrettsernæring, hvordan fremme sunne idrettsmiljøer og å forebygge spiseforstyrrelser.

Gjennomfør kurset via denne leken

Smarte oppskrifter til sunn mat
Sunn Idrett har laget en rekke oppskrifter til god og sunn mat. Her finnes oppskrifter til frokost, kosemat, lunsj, matpakkemat, middagsretter og restitusjonsmåltid.

Finn tips og oppskrifter via denne lenken

Norges Fekteforbund håper dette vil inspirere foresatte, trenere, stevnearrangører og ikke minst fekterne til å ha et sundt og godt kosthold.