NYE PASSIVITETSREGLER FRA 2023

Postet av Norges Fekteforbund den 19. Des 2022

Årets FIE-kongress ble avholdt 26. november. Et av vedtakene er endrete passivitetsregler, som trer i kraft 1. januar 2023. I Norge gjelder reglene fra og med U15-årsklassen. 

Norsk delegat på kongressen var president i Norges Fekteforbund, Bjørn Faye. Sammen med delegater fra 145 land ble flere saker behandlet. Blant annet ble Saudi-Arabia tildelt arrangøransvaret for VM i 2024, og utestengelsen av russere og belarusere ble ikke opphevet.

Se sammendrag av alle vedtakene på FIE-kongressen via denne lenken

Passivitetsreglene
For å forhindre uthaling av tid, og sikre at fekterne faktisk forsøker å sette inn støt, vedtok FIE-kongressen i 2018 nye regler og et straffesystem mot «passiv fekting» i direkte utslagskamper og under lagkamper.

Det ble innført nye kort, såkalte P-kort, som utdeles helt uavhengig av de vanlige kortene for forseelser under kampene. Disse kortene gjelder bare den aktuelle individuelle kampen eller den aktuelle lagkampen. P-kortene skal noteres i protokollen, men tas ikke med videre i konkurransen.

P-kortene er inndelt i tre. P-Gult er advarsel, P-Rødt er straffestøt og P-Svart er tap av kampen. 

Endrete passivitetsregler fra 2023
Som tidligere, stopper dommeren fektingen med Halt hvis fektingen har pågått i et minutt uten at det har vært gyldig støt. 

De nye reglene er da som følger:

  • Første gang utdeles et P-Gult kort (advarsel) til begge fekterne/lagene. 
  • Andre gang utdeles P-Rødt kort og dermed ett straffestøt til begge fekterne/lagene.
  • Tredje gang utdeles P-Svart kort til en av fekterne/et av lagene basert på nedenstående:

P-kort (gult, rødt og svart) gis IKKE i individuelle konkurranse når stilling er 14-14 og heller ikke i lagkonkurranse når stilling er 44-44.

P-Svarte kort i Individuelle kamper
Det svarte kortet går til fekteren med lavest score. Ved poenglikhet går det svarte kortet til fekteren med dårligst ranking. Vedkommende har dermed tapt kampen.

I individuelle konkurranser (NC, NM og ungdomsserie) skal NF-rankingen brukes. Dersom begge fekterne har samme antall poeng i NF-rankingen, brukes rankingen etter puljerunden. Om begge fekterne har samme ranking etter puljerunden, skal dommeren trekke lodd. Har kan for eksempel prioritetsknappen på apparatet benyttes. Den som vinner loddtrekningen, vinner da kampen.

P-svarte kort i lagkamper
I lagkamper blir alle P-kortene utdelt til laget. Hvis det blir delt ut P-Svart kort i en lagkamp, går dette til laget med lavest score. Ved poenglikhet går det svarte kortet til laget med lavest ranking, og de har dermed tapt kampen.

I lagkonkurranse (NM) skal ranking før konkurransen brukes iht. Norges Fekteforbunds stevne- og NM-reglement punkt 5.3.b.

Reglene gjelder på Siddis Cup
Ifølge Norges Fekteforbunds Stevne og NM-reglement, skal norske stevner følge FIEs regelverk med mindre annet fremkommer av innbydelsen. I Norge gjelder reglene fra og med U15-årsklassen, og tas i bruk fra og med Siddis Cup 21. og 22. januar.