TØFF DEBUT I VERDENSCUPEN

Postet av Norges Fekteforbund den 17. Nov 2022

Mohamad Haisasm Abdulaim (t.v) setter et støt mot nylig juniorverdensmester Schrøder fra Tyskland. Foto: Dan Lundesgaard.

Mohamad Haisam Abdulaim fra Drammen Fekteklubb har deltatt i Wheelchair Fencing IWAS World Cup 2022 i Ungarn. Han ble den første norske rullestolfekteren som har deltatt i et ordinært verdenscupstevne.

Rullestolfekting er en paralympisk gren som ble introdusert under de Paralympiske Lekene i Roma i 1960. I rullestolfekting konkurrerer både kvinner og menn i alle våpengrenene i to ulike klasser (A og B) avhengig av bevegelighet. Rullestolene er festet i spesielt tilpassete rammer på ordinære fektepister.

Første nordmann i verdenscupen
Som Norges første rullestolfekter, skapte Cathrine Bergan fra Drammen Fekteklubb norsk fektehistorie ved å delta på et satelittstevne i Estland. Med deltakelsen i et ordinært verdenscupstevne har Mohamad skrevet et nytt kapittel i historien.

Verdifull erfaring
Mohamad ble klassifisert som kategori A-fekter, og ble dermed kastet ut på dypt vann i sin første turnering. Fordi dette var det første stevnet i kvalifiseringen til de paralympiske lekene i Paris 2024, ga dette viktig informasjon om det internasjonale nivået, og de norske mulighetene for en eventuell paralympisk kvalifisering. 

Uansett plasseringen nederst på på listen av 52 deltakere, tar både Mohamad og reiseleder Dan Lundesgaard med erfaring og heldigvis økt motivasjon for både trening og fremtidig stevnedeltakelse.

Se alle resultater via denne lenken

Rullestolfekting i Norge
Selv om alle fekteklubbene ønsker personer med funksjonsnedsettelser velkommen, har et fåtall av klubbene et eget aktivitetstilbud innenfor rullestolfekting.

I 2019 igangsatte Drammen Fekteklubb et tilbud. Både for dem som vil konkurrere, og dem som kun ønsker å trene. Senere har også både Molde Fekteklubb og Tordenskiold Trondheim Fekteklubb gjort det samme.

Hvordan begynne med rullestolfekting
Personer som ønsker å prøve sporten kan ta direkte kontakt med en fekteklubb for å forhøre seg om hva som finnes av tilbud. Ta gjerne også kontakt med Norges Fekteforbund. 

Fekteklubber som ønsker å igangsette et tilbud kan også ta direkte kontakt med Dan Lundesgaard i Drammen Fekteklubb. Med støtte fra Stiftelsen Dam skal klubben være et kompetansesenter for rullestolfekting, og dermed et godt utgangspunkt for spredning av Rullestolfekting. Både til andre fekteklubber, og til andre idrettslag som er tilsluttet Norges Idrettsforbund. 

Dan Lundesgaard kan derfor besvare spørsmål om hva slags utstyr klubben trenger og hvor man kjøper det, samt spørsmål om blant annet regelverk.

Les mer om rullestolfekting i Norge via denne lenken