FIRE NORSKE MESTERSKAPSMEDALJER I NORDISK

Postet av Norges Fekteforbund den 25. Okt 2021

Martin Aleksander Vik (t.v) med sølvmedaljen i U15-årsklassen. Foto: Njård Fekting.

Årets Nordiske Mesterskap for ungdommer ble i helgen avholdt i Espoo, Finland. De norske fekterne vant fire individuelle medaljer; det høyeste antallet på svært mange år. 

På grunn av pandemien ble mesterskapet ikke avholdt i fjor. Dette var dermed det første Nordiske Mesterskapet siden 2019, da det ble avholdt på hjemmebane i Sandefjord.

Det ble både konkurrert om mesterskapstitler i sabel og kårde. Nordmennene stilte kun i kårde i aldersklassene under 20 år, under 17 år og under 15 år. 

Stort og vellykket arrangement
Mesterskapet hadde totalt 21 klasser, som ble gjennomført på 33 pister. Tre fekteklubber sto som teknisk arrangører og 102 frivillige, samt 42 dommere bidro. I gjennomføringen av konkurransene ble det benyttet 19 computere og 14 informasjonsskjermer ga både deltakere og tilskuere løpende oppdateringer. Arrangørene tok dessuten smittefaren på alvor. Blant flere benyttet alle dommere ansiktsmasker og det gikk med 50 beholdere med håndsprit.

Totalt var det individuelle 416 starter i kårdeklassene fra Danmark, Sverige, Finland, Latvia, Estland og Litauen. Dette er enda flere enn i Sandefjord, som da med 399 individuelle starter gjorde mesterskapet til den største fektekonkurransen som noensinne er arrangert i Norge.

Fire norske medaljer
Selv om de estiske fekterne var i en særklasse og dominerte premiepallene i de fleste aldersklassene, var det jevnt mellom de andre landene. 

De norske fekterne fikk med seg fire medaljer fra Mesterskapet. Dette er flere medaljer enn i Sandefjord, men uten gull. Det norske guttelaget i U20-årsklassen, som den gang fikk gull, kom denne gang inn på fjerdeplass. 

Allikevel hadde vi flere gode prestasjoner og det er ekstra gledelig at nordmenn fra flere ulike klubber gjorde det bra i flere aldersklasser. 

Vi gratulerer Martin Aleksander Vik fra Njård Fekting med sølvmedalje i U15-klassen. Vilde Tengesdal, Bergens FK og Marcus Vokes Brobakken, Njård Fekting gratuleres med bronsemedaljer i U20-årsklassen, og Aleksander Malvik, Titan FK for bronsemedalje i U17-årsklassen. 

Se alle resultater via denne lenken.

Medaljefordeling i kårdeklassene

LandGullSølvBronseSum
Estland441018
Sverige3
14
Litauen1

1
Finland
213
Norge
134
Latvia
112

Synliggjøring av norsk fekting
Det ble i løpet av helgen tatt menge bilder og videosnutter med inntrykk fra både Norgesmesterskapet og fra Landsstevnet. Vi oppfordrer alle til å publiserer like og dele disse i sosiale medier. Både på klubbenes egne profiler, og på Fekteforbundets Facebookgruppe FEKTEBILDER. 

Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar samtidig i synliggjøringen av norsk fekting. 

Kongress i Nordisk Fekteunion
Parallelt med mesterskapsavviklingen arrangerte det Finske Fekteforbundet kongress i Nordisk Fekteunion (NFU). President i Norges Fekteforbund, Bjørn Faye stilte som delegat digitalt med åpent mandat på vegne av norsk fekting. 

Nordic Fencing Festival
Blant vedtakene på kongressen var å lage et nytt arrangement; Nordic Fencing Festival for alle de tre våpengrenene i alle aldersklasser. Festivalen skal gjennomføres fra onsdag til søndag i Danmark i slutten av august 2022. Det danske forbundet har estimert mellom 1 000 og 1 200 starter i konkurransen. 

I tillegg skal det avholdes workshops med ulike fektefaglige og kulturelle temaer for både fektere, trenere og andre tilreisende til festivalen. 

Les mer om Nordisk Fekteunion via denne lenken. 

Fra årets kongress i Nordisk Fekteunion (NFU). Foto: NFU.