EN ANNERLEDES PÅSKEHILSEN

Postet av Norges Fekteforbund den 8. Apr 2020

Vi er inne i en krevende tid, og Fekteforbundet håper det etter forholdene står bra til med alle tillitsvalgte, fektere, trenere, dommere, frivillige og deres familier! 

Det virker lenge siden 27. februar da Fekteforbundet innførte fritak for håndhilsing under Vårstøtet. Senere ble all organisert trening og konkurranser i Norge forbudt, og internasjonale stevner og mesterskap avlyst eller utsatt. 

De planlagte dommer- og trenerkursene, treningssamlingene, Ungdomsserien, det åpne Østlandsmesterskapet og to Norgesmesterskap, som skulle vært avholdt i april og mai, har dessuten blitt utsatt på ubestemt tid for å hindre spredningen av Koronaviruset. 

Selv om myndighetene nylig gjenåpnet for organisert aktivitet, er dette underlagt strenge retningslinjer. Både fra myndighetene og fra idretten selv, som for eksempel Fekteforbundets Koronavettregler. Disse innebærer blant annet at aktiviteten skal begrenses til grupper bestående av maksimalt fem personer, som minimum holder to meters avstand. Reglene, som inntil videre gjelder til 15. juni, legger derfor store begrensinger på fekting.

Hold på interessen og motvirk frafall
Fekteforbundet har underveis oppfordret alle fekterne til å drive egentrening, og til å dele bilder og videoer av dette i sosiale medier. I tillegg til å holde formen, og oppmuntre flere til å gjøre det samme, har hensikten vært å vedlikeholde fekteinteressen til så mange som mulig.

Det er viktig at også fekteklubbene følger opp medlemmene sine. Dette kan både gjøres ved å organisere aktivitet uten å bryte smittevernreglene, og/eller ved å anbefale treningsopplegg som fekterne kan gjøre på egenhånd. Målet må være at alle vender tilbake til fektesalene når pandemien er over.

Til hjelp har Fekteforbundets publisert lenker til anbefalte treningstips. Flere fekteklubber har dessuten bidratt med forslag til øvelser og treningsopplegg som både kan gjøres alene eller i mindre grupper med god avstand. 

Alle tipsene, som fritt kan benyttes, er publisert samlet, med #Fektekarantene, på Fekteforbundets nettside.

Kreative innspill
Bygdø Fekteklubb har laget en nettbasert quiz om norsk fekting som også anbefales for å holde interessen vedlike. 

Oslo Fektklub har på sin Facebookprofil startet en "stafett" der man utfordres til å dele historien om hvorfor og hvordan man begynte å fekte. 

Økonomisk bistand
Selv om fektesalene har vært stengt, har Fekteforbundet oppfordret alle til å betale treningsavgifter og medlemskontingenter som normalt for å støtte fekteklubbene i påvente av at klubbtreningene kan gjenopptas.

For å kompensere på eventuelle økonomiske tap etter bortfall av blant annet billettinntekter, har særforbundene og Norges Idrettsforbund jobbet sammen vis a vis myndighetene og fått på plass en tiltakspakke.

Fekteklubber som kan vise til relevante inntektstap, kan fra 14. april derfor søke om kompensasjon for koronaavlyste, utsatte eller stengte arrangementer som var planlagt avholdt fra og med 5. mars til og med 30. april. Søknadsfristen er 21. april. 

Arbeidet med å få på plass tilsvarende ordninger som gjelder lengre frem i tid pågår. Vi kan også nevne at tre stiftelser har åpnet opp for ekstra tildelinger som fekteklubbene også kan søke støtte fra i forbindelse med koronasituasjonen. 

Sammen fremover
Uansett hvor lenge Koronaviruset utgjør en helserisiko, så må vi sammen gjøre hva vi kan for å begrense skadevirkningene av pandemien. I tillegg til å følge myndighetenes råd og pålegg, håper vi derfor at enda flere fekteklubber oppfordrer medlemmene til å benytte seg av de foreslåtte øvelsene, og at de bidrar til at flere bilder og videoer også deles på nettet.

Ikke nøl med å dele flere kreative tiltak som kan bidra til å holde motet oppe. Dette er den beste måten vi sammen kan holde på fekterne og på deres fekteinteresse inntil den ordinære aktiviteten kommer i gang igjen. 

Mer informasjon om overnevnte, samt lenker til ytterligere fekterelevant informasjon om blant annet om klubbdrift og krav til årsmøter og rapporteringer, er samlet i én nyhetssak på Fekteforbundets nettside som oppdateres.

Dette ble en annerledes hilsen, men vi ønsker god påske og håper alle holder hodet kaldt og hjertet varmt!

Med vennlig hilsen,
Norges Fekteforbund