FEKTING I KORONAENS TID

Postet av Norges Fekteforbund den 20. Mar 2020

Fektehverdagen er endret, og mange lengter tilbake til normalen i fekteklubbene. Det er allikevel mye man kan gjøre for å holde seg aktiv, alene eller i mindre grupper.

Vi vet at mange også hadde gledet seg til å delta på trener- og dommerkurs, til flere treningssamlinger, til avslutningen av Ungdomsserien, til det åpne Østlandsmesterskapet og ikke minst til årets to Norgesmesterskap. 

Alle som driver organisert trening må imidlertid følge smittevernreglene og norsk fektings egne "Koronavettregler" for å hindre spredningen av Koronaviruset. 

Gradvise lempinger
Etter at organisert aktivitet ble forbund 12. mars, ble det 3. april åpnet opp for organisering av en begrenset aktivitet med klare retningslinjer. Det er nå varslet om lempninger i disse fra og med 7. mai. Blant annet er det ventet at avstandsbegrensningen reduseres fra to til minimum én meter, og at maksimalt antall personer i aktivitet blir økt fra fem til 50 så fremt det det tas smittevernhensyn som blir nærmere spesifisert.

Oppdatering av Koronavettreglene for fekting
På bakgrunn av myndighetenes endringer i smitteverntiltakene, vil NIF oppdatere de fellesidrettslige anbefalinger, og hvert særforbund sine særidrettslige kjøreregler. Norges Fekteforbund vil kommunisere våre oppdaterte koronavettregler så raskt disse er ferdigstilte, kort tid etter 7. mai.

På samme måte vil idrettskretsene og kommunene komme med informasjon vedrørende åpning av kommunale idrettshaller.

Ikke bli inaktiv og stillesittende
Selv om fektingen i likhet med hele den organiserte idretten begrenses, er det viktig å huske at situasjonen er forbigående.

Fekteforbundet jobber sammen med NIF og de andre særforbundene for en gradvis gjenåpning av norsk idrett. Vi håper derfor at vi så snart som mulig er i gang igjen, i takt med åpningen av samfunnet for øvrig.

Inntil videre finnes det en rekke alternative øvelser for fekterne, og klubbutviklingstiltak som klubbstyrene kan gjøre inntil klubbdriften igjen kan normaliseres.

Gode innspill til øvelser
De aller fleste godt av å ta en løpetur eller gjøre øvelser for å styrke mage og rygg. Det finnes også muligheter til å trene fekting på egenhånd, eller i mindre grupper med påkrevd avstand uten å bryte myndighetenes råd og pålegg.

Fekteforbundet anbefaler derfor alle til å gå inn på nedenstående lenker. Her finnes en rekke tips til øvelser som kan gjøres på egenhånd, eller som klubbtrenere kan benytte for å lage felles treningsopplegg for fekterne:

Lik og del tips
Fektere i hele verden er nå i samme situasjon, og mange deler tips og ideer på sosiale medier. Hashtags som blir brukt er #fencing #sportsstayathome #staysafe #stayhealthy #stayactive

Allerede har noen norske fektere delt kreative innspill i Facebook-gruppen «Fektebilder».  For å motivere flere til å holde seg i form oppfordrer vi flere til å gjøre det samme. 

Kreative tiltak
Drammen Fekteklubb organiserer beinarbeidsøvelser utendørs, og Oslo Fektklub har startet en stafett hvor man deler historien om hvordan og hvorfor man begynte å fekte. Bygdø Fekteklubb har laget en fektequiz om norsk fekting som også anbefales. 

Ikke nøl med å dele flere kreative tiltak som kan bidra til å holde motet oppe. Det gjelder nå å motivere så mange som mulig til å holde seg i form, og ikke minst til forkorte ventetiden slik at fekteinteressen vedlikeholdes inntil alle igjen kan møtes på fektepistene. 

I mellomtiden ber vi alle om å følge myndighetenes råd, og holde hodet kaldt og hjertet varmt. 

Trykk på denne lenken for å få mer informasjon om den pågående pandemien.