UKRAINSKE GULL I OSLO CUP

Postet av Norges Fekteforbund den 7. Okt 2019

Bildet viser Bygdøfekteren Caroline Piasecka i aksjon under årets Oslo Cup. Foto: Norges Fekteforbund. 

Bygdø Fekteklubb og Norges Fekteforbund arrangerte i helgen årets Oslo Cup i Bygdøhus. Dette er det eneste norske satellittstevnet i verdenscupen og hele 120 fektere fra 17 nasjoner deltok. Parallelt med konkurransen avholdt Fekteforbundet treningssamling for barn og ungdom med 18 fektere fra åtte fekteklubber. 

Oslo Cup er kjent for god stevnegjennomføring og høyt sportslig nivå. Etter at stevnet fikk status som et satellittstevne for 19 år siden, har det hatt stor internasjonal deltakelse og blitt norsk fektings årlige stormønstring. 

I årets konkurranse deltok det foruten de norske, fektere fra Saudi Arabia, Uzbekistan, Kazakhstan, USA, Canada, Polen, Danmark, Sverige, Tsjekkia, Ukraina, Japan, Finland, Estland, Nederland, Østerrike og Tyskland. 

Oslo Cup gir våre beste fektere mulighet til å få vist seg frem mot internasjonale fektere på hjemmebane, og de mindre erfarne får stimulans og impulser til videre utvikling. Dessuten bidrar stevnet med økt synlighet for norsk fekting, både nasjonalt og internasjonalt.

I år hadde Oslo Cup både dame- og herreklasse, og var dessuten det siste og avgjørende stevnet i det nyetablerte Nordic Challenge. 

Ukraina på toppen av pallen
Både dame- og herreklassen i Oslo Cup ble vunnet av fektere fra Ukraina. Vi gratulerer både Anfisa Pochkalova og Anatolii Herey med gull!

Anatolii, som vant sølv i fjor, er for øvrig godt kjent i Norge etter at han en periode i fjor også var engasjert som trener i Njård Fekting. Etter stevnet berømmet han Oslo Cup, og fortalte at stevnet er en viktig del av hans oppladning til de Olympiske Lekene i Tokyo.

F.v: Junjie Cao, president i Norges Fekteforbund, Anatolii Herey (Ukraina), Sten Priinits (Estland), Nico Vuorinen (Finland) og Peeter Turnau (Estland). Foto: Norges Fekteforbund. 

F.v: Junjie Cao, president i Norges Fekteforbund, Anfisa Pochkalova (Ukraina), Paula Smidl (Østerrike), Elvira Mårtensson (Sverige) og Ayumi Yamada (Japan). Foto: Norges Fekteforbund. 

Gode norske prestasjoner
Selv om det ikke var norske fekterne på pallen i år, fikk Njårdfekter og styremedlem i Norges Fekteforbund Ludvig Hillestad en solid 8. plass.

Nest beste nordmann i herreklassen var Claus Mørch fra Bygdø Fekteklubb med 17. plass. På damesiden var det Katherina Malvik fra Titan Fekteklubb som gjorde det best. Hun fikk 14. plassen, tett fulgt av Bygdøfekteren Caroline Piasecka på 15. plass.

Ludvig Hillestad ble coachet av Frederic Roqueta som er hovedtrener i Njård Fekting. Foto: Norges Fekteforbund. 

Se alle resultatene fra Oslo Cup her

Nordic Challenge 
Etter at Oslo Cup mistet statusen som verdenscupstevne for kvinner, har Norges Fekteforbund arbeidet mot det internasjonale fekteforbundet for å få tilbake dameklassen.

Løsningen var å gå sammen med fekteforbundene i Sverige og Finland, og lage en egen nordisk integrert konkurranse kalt Nordic Challenge. Denne har bestått av SAF Pokalen/Rehbinderska Priset i Stockholm, Kupittaa Tournament/Nordisk Mesterskap i Åbo og Oslo Cup.

På denne måten har Oslo Cup fått tilbake dameklassen i verdenscupen, og blitt en del av et nordisk samarbeid som styrker den internasjonale statusen til alle de nordiske satellittstevnene.

Sten Priinits fra Estland, som fikk sølv i Oslo Cup, vant den sammenlagte konkurransen i herreklassen i Nordic Challenge helt suverent. Nummer to ble landsmannen Juri Salm. Dameklassen ble vunnet med knapp margin av Åsa Linde fra Sverige. På plassen bak kom landsmanninnen Elvira Mårtensson som fikk bronse i Oslo Cup.

Etter gode resultater i alle stevnene fikk Katherina Malvik og Irina Aschehoug fra Njård Fekting dessuten tredje- og fjerdeplass i den sammenlagte konkurransen i Nordic Challenge. 

Vi gratulerer alle sammen!

Treningssamling
Parallelt med Oslo Cup arrangerte Norges Fekteforbund treningssamling for barn og ungdommer. Hele 18 fektere; ti gutter og åtte jenter fra Bergens Fekteklubb, Njård Fekting, Nesodden Fekting, Titan Fekteklubb, Stavanger Fekteklubb, Trondheim Fekteklubb, Nøtterøy Fekteklubb og Bygdø Fekteklubb deltok under kyndig ledelse av Anna Rostkowska og Emil Friis Ruud.

Bildet viser noen av fekterne som deltok på ungdomssamlingen. Foto: Ellen Vokes.

Fekterne ble drillet i teknikk og gjennomgikk både fysiske øvelser før samlingen ble avsluttet med kamptrening i form av en treningskonkurranse. For å bygge samhold og kameratskap på tvers av geografi og klubber, ble det organisert felles lunsj og middag både på lørdag og søndag. I tillegg var samlingen lagt opp slik at deltakerne fikk se noen av verdens beste fektere i aksjon under finalene i både dame- og herreklassen i Oslo Cup.  

Norges Fekteforbund takker
Vi takker Mariusz Piasecki og Samuil og Tatjana Kaminski for god stevneledelse. Dessuten takkes alle de frivillige som har stilt opp i gjennomføringen av stevnet. Vi takker også Anna Rostkowska og Emil Friis Ruud for ledelse av treningssamlingen!

Vi ønsker dessuten å takke Ellen Vokes som gjennom hele helgen har tatt bilder av både de som konkurrerte i Oslo Cup, og av de som deltok på treningssamlingen. Mange av bildene er blitt publisert på Njård Fekting sin Facebookprofil. Ellen har imidlertid tatt enda flere bilder av de aller fleste som deltok, og kan kontaktes ved interesse. 

Bilder som blir delt og likt på sosiale medier både motiverer og bidrar til å gjøre fektesporten mer attraktiv for både nye utøvere og sponsorer. Vi oppfordrer derfor flere til å bidra. Ikke minst under Nordisk Mesterskap for ungdommer om to uker.  

Sammen med Ellen Vokes, vil Fekteforbundet derfor også ta initiativ til å stimulere flere til å ta bilder og video som synliggjør fektesporten. De som kan tenke seg å bidra, bes ta kontakt med fekteforbundet eller direkte med Ellen