FØRSTE PARAFEKTER I EM

Postet av Claes Harald Muus Bendiksen den 5. Des 2022

Cathrine Bergan, Drammens FK med sin coach Dan Lundesgaard. Foto: Drammens FK.

Drammensfekteren Cathrine Bergan skrev før helgen et nytt kapittel i den norske fektehistorien. Under europamesterskapet i Warszawa ble hun den første norske deltakeren.

Dette er andre gang Cathrine Bergan skriver historie. Som Norges første og foreløpig eneste parafekter  deltok hun I 2019 på et internasjonalt stevne i Estland.

Senere har flere kommet til. Tidligere i måneden bidro klubbkamerat Mohamad Haisam Abdulaim med et nytt kapittel i historien med den første deltakelse i et ordinært verdenscupstevne i Ungarn.

Drømmer om Paralympics i 2024
Selv om Cathrine endte på 19. plass av 21 deltakere, ga EM-debuten mersmak. Hun ønsker nå å delta i verdenscupstevner fremover for å få samlet nok poeng til å kvalifisere seg til Paralympics i Paris i 2024. Les mer om Cathrine Bergans deltakelse i intervju med Lierposten.

Norges Fekteforbund håper at deltakelsen har gitt Cathrine inspirasjon, og at både hun og Drammen Fekteklubb tar med seg nyttig erfaring og kunnskap om parafekting tilbake til klubben, og til norsk fekting for øvrig.

Parafekting i Norge
Fekting er en relativt liten sport i Norge. Med få unntak er sporten organisert i små klubber med knappe ressurser. Av den grunn har det tidligere kun vært sporadiske forsøk på å starte opp egen aktivitet innenfor parafekting.

LES MER OM PARAFEKTING VIA DENNE LENKEN

Prosjektstøtte fra Stiftelsen Dam
Med støtte fra Dam Stiftelsen har Drammen Fekteklubb utviklet et aktivitetstilbud og har påtatt seg rollen som et kompetansesenter for parafekting, og dermed skape et utgangspunkt for spredning av grenen til andre fekteklubber, og til andre idrettslag som er tilsluttet Norges Idrettsforbund.

Arbeidet er beskrevet i et eget prosjekt. Den tre-årlige planen inneholder både lokale tiltak for å forbedre klubbens tilbud, og tiltak for å etablere en kompetansebase for videre utbredelse i andre klubber i samarbeid med Fekteforbundet. Les mer via denne lenken.

Om flere begynner, og flere klubber oppretter et tilbud, vil forbundet kunne organisere stevner for parafektere på lik linje som for funksjonsfriske

Norges Fekteforbund bistår både overnevnte fektere med reisestøtte, og Drammen FKs i arbeidet vis a vis Norges Idrettsforbund og i kontakten med andre relevante samarbeidspartnere.

Fekteforbundet håper nå at Cathrines og Mohamads deltakelse vil bidra til å synliggjøre sporten slik at flere vil bli prøve parafekting. Interesserte kan enten ta direkte kontakt med Drammen Fekteklubb eller Norges Fekteforbund.