DOMMERKURS 1. HALVÅR 2020

Postet av Norges Fekteforbund den 26. Nov 2019

På bildet er Otthar Krohn, Njård Fekting som var dommer under Nordisk Mesterskap i Sandefjord i 2019. 

For å utvikle stevnene til det beste for både fektere og publikum, har Norges Fekteforbund vedtatt en gradvis skjerping av kravene til både antall pliktdommere, og til deres kvalifikasjoner. 

For at hver klubb skal kunne stille med tilstrekkelig antall kvalifiserte dommere som kreves, er dommerutdanning derfor ett av Norges Fekteforbund (NF) sine seks satsingsområder.

Mer informasjon om dømming og de skjerpete kravene til pliktdømming kan leses via denne lenken.

NFs dommerutdanning
For å bli utdannet nasjonal dommer må kandidatene gjennomføre et kurs som består av fire trinn:

  • Trinn 1 og 2: 4 timer teori med teori pluss praksis på stevne.
  • Trinn 3 og 4: 2 timer repetisjon, pluss en times skriftlig eksamen.

Ved å fullføre trinn 1 og 2 er man utdannet regional dommer. Ved å gjennomføre trinn 3 og bestå eksamen (trinn 4) er man utdannet nasjonal dommer.

Dommerkurs og eksamen 1. halvår 2020
Det siste dommerkurset i 2019, trinn 3 og 4 (eksamen), avholdes fredag 6. desember kl. 18 -22 i Haukelandshallen i forkant av Bergen Cup. Invitasjon og påmeldingsinformasjon er sendt ut til fekteklubbene.

NF har satt opp følgende fire kurs og eksamener 1. halvår i 2020:

  1. Trinn 1 og 2, fredag 17. januar kl. 18-22 ifm. Siddis Cup i Stavanger (Bjørn Faye) 
  2. Trinn 1 og 2, fredag 20. mars kl. 18-22 ifm. Junior NM i Oslo (Bjørn Faye)
  3. Trinn 1 og 2, fredag 24. april kl. 18-22 ifm. Senior NM i Bergen (Andras Borsodi) 
  4. Trinn 3 og 4 (eksamen), fredag 8-mai kl. 18-22 ifm. NC i Oslo (Bjørn Faye)

Påmelding til dommerkursene skal skje samlet via hver klubb til NF på post@fekting.no i rimelig tid før hvert kurs. Forbundet stiller med kursledere, mens klubbene/kandidatene betaler reise og opphold selv.

Se oversikten over norske dommere, les mer om dømming og dommerkurs, samt nyttig materiell for dommere her




NJÅRDFEKTERNE PÅ TOPP UNDER VINTERSTØTET 2019

Postet av Norges Fekteforbund den 18. Nov 2019

Bildet viser pallen for fekterne i den åpne klassen der alle ble premiert. Foto: Elles Vokes.

Vinterstøtet ble i helgen arrangert med over 200 starter fra 14 fekteklubber.
Arrangørklubben Njård Fekting beholdt de fleste medaljene, derav halvparten av gull- og sølvmedaljene. 

Til tross for Njårddominansen, var det også medaljevinnere fra andre klubber. Fektere fra hele ni fekteklubber, inkludert den nystartete Bekkestua Fekting vant medaljer i år. 

Vinterstøtet som ble avholdt i Njårdhallen i Oslo var det nest siste stevnet Norgescupen inneværende kalenderår. Det neste og siste stevnet i år er Bergen Cup. Invitasjon til dette stevnet som avholdes 7. og 8. desember i Haukelandshallen er sendt til klubbene. 

Følgende personer vant gullmedaljer: Thale Hille-Dahl (NjF), Claribella Tallis (NJF), Katherine Malvik (Titan FK), Vilde Tengesdal (BF), Ada Sofie Gildernes (BF), Sturla Torkildsen (NjF), Marcus Vokes Brobakken (NjF), Martin Aleksander Vik (NjF), Emil Draugedalen (NøF) og Aleksander Malvik (Titan FK).

Se alle resultatene her

Tilbud for de yngste
Njård Fekting hadde også et tilbud for de som er for unge til å delta i Norgescupen. Alle de 25 fekterne fra seks fekteklubber som deltok her er vinnere. Dette lover godt for fremtiden!

Godt arrangement
Til tross for mange påmeldte og mange aldersklasser, ble konkurransen gjennomført uten store forsinkelser. Som vanlig stilte dessuten frivillige fra Njård Fekting opp, og drev café med både mat og drikke for både tilskuere og fektere.

Dommerkurs
I forkant av helgens stevne, arrangerte Norges Fekteforbund dommerkurs for 17 deltakere. Kursholder var Ole Eeg som er leder av Fekteforbundets dommerkomite. Kursdeltakerne fungerte deretter som dommere under konkurransen.

Lik og del bilder og video
Njård Fekting har publisert mange flott bilder fra konkurransen, og flere av finalene ble streamet. Dette er publisert og er fremdeles tilgjengelig på Njård Fekting sin Facebook-profil

Flere deltakere og tilskuere har dessuten delt bilder og videosnutter på Facebook-profilen Fektebilder. Bli medlem av gruppen, lik, del og publiser gjerne flere bilder av denne og andre stevner. 

Norges Fekteforbund gratulerer både medaljevinnerne og Njård Fekting med gjennomføringen av et stort og flott arrangement!




BARNE- OG UNGDOMSIDRETT

Postet av Norges Fekteforbund den 12. Nov 2019

Trivsel er viktig for både rekruttering og fremgang. Foto: Hege O´Wiidt. 

Norsk fekting vokser, og det er barne- og ungdomsgruppene som vokser mest. Idrettsaktiviteten har stor påvirkning på begge gruppene, og med dette følger et stort ansvar. 

Barne- og ungdomsidretten blir stadig større. Dette innebærer økt fokus på barnas utvikling og deres resultater, og større forventninger til klubbene og trenerne. 

I den organiserte idretten skilles det mellom barneidrett, som er idrettsaktivitet for barn til og med det året de fyller 12 år, og ungdomsidrett som gjelder de mellom 13 og 19 år.

For å ivareta begge gruppene er det vedtatt bestemmelser og retningslinjer som forplikter alle som er tilsluttet Norges Idrettsforbund.

Bestemmelser innenfor barneidretten
For å sette barnas behov i sentrum, vedtok Idrettstinget i 2007 Idrettens Barnerettigheter. Med bakgrunn i disse har idretten vedtatt Bestemmelser for Barneidrett.

Bestemmelsene regulerer konkurransetilbudet for barn til og med det året de fyller 12 år, og skal tilrettelegge for en naturlig progresjon i hvor langt man bør reise, hvilke typer konkurranser man kan delta på, og hvordan premiering, rangering og bruk av resultatlister skal foregå i norsk idrett.

Les Idrettens barnerettigheter og bestemmelsene for barneidrett via denne lenken

Barneidrettsansvarlig
Alle klubber som organiserer barneidrett, plikter å oppnevne en person som er ansvarlig for barneidretten i klubben. Hvilke oppgaver denne personer har finnes sammen med barnebestemmelsene via denne lenken

Sanksjoner ved brudd
Alle fekteklubbene, inkludert alle medlemmer av en fekteklubb som er tilsluttet Norges Fekteforbund er pliktige til å følge de vedtatt bestemmelsene og retningslinjene. Fektetinget vedtatt den forbindelse vedtatt sanksjoner for overtredelse av Barneidrettsbestemmelsene.

Disse finnes via denne lenken.

Flere bestemmelser rundt barneidretten
Norges idrettsforbund jobber kontinuerlig for at idretten skal være et trygt og godt sted for alle medlemmer.

I tillegg til overnevnte finnes det mer relevant informasjon via denne lenken. 

Retningslinjer for Ungdomsidrett
Ungdomsidrettens visjon er for, av og til ungdommen: Ungdom vil ha et variert og inkluderende idrettstilbud, der de møter venner, har det gøy og blir så gode som de selv vil.

På bakgrunn av dette er dette er Ungdommens retningslinjer vedtatt. Retningslinjene er et politisk virkemiddel for å sikre rettighetene til ungdom som individ og aktive idrettsutøvere. 

Både ungdommene selv, men også trenere, ledere, foreldre og organisasjonsledd må følge opp retningslinjene i praksis.

Les mer om Ungdommens retningslinjer via denne lenken





NI NORSKE MEDALJER I ØREBRO

Postet av Norges Fekteforbund den 11. Nov 2019

Bildet viser premiepallen i guttenes U15-klasse. Aleksander Malvik fra Titan Fekteklubb vant gullet, mens Didrik Nordtveit fra Stavanger Fekteklubb og Franz Philip Pap Holmen fra Bygdø Fekteklubb tok bronsemedaljene. Foto: FEKTEBILDER

Det var mye bra fekting med flotte resultater i helgens stevner i Sverige og Latvia. De norske fekterne tok syv medaljer, derav to gull i helgens svenske stevne Örebro Masters. I juniorverdenscupstevnet Bruno Habarovs Memorial Cup i Riga fikk det norske guttelaget den beste nordiske plasseringen.

Vilde Tengesdal fra Bergens Fekteklubb vant gullet i jenteklassen under 17 år, mens Aleksander Malvik fra Titan Fekteklubb vant gullet i guttenes U15-klasse i Örebro Masters. 

I samme stevne tok også Ada Sofie Gildernes fra Bergenes Fekteklubb og Martin Aleksander Vik fra Njård Fekting sølv i aldersklassen under 13 år. 

I seniorklassene ble det dessuten bronsemedaljer til Katherina Malvik fra Titan Fekteklubb og til Harald Irgens-Jensen fra Bygdø Fekteklubb.

Bronsemedaljer ble det også på Andreas Klaveness fra Bygdø Fekteklubb i guttenes U20-klasse, og på Didrik Nordtveit fra Stavanger Fekteklubb og Franz Philip Pap Holmen fra Bygdø Fekteklubb i aldersklassen U15 år. 

Årets Örebro Masters hadde i år 292 starter, noe som er rekord for dette stevnet. Resultatene lover godt for norsk fekting fremover!

Se alle resultatene fra Örebro Masters via denne lenken

Beste nordiske lag i Riga
I helgen deltok også de norske juniorene i verdenscupstevnet Bruno Habarovs Memorial Cup i Riga. Selv om ingen av guttene utmerket seg på lørdagens individuelle konkurranse, hevet de seg, og sørget for en respektabel 14. plass i søndagens lagkonkurranse.

Laget som besto av Benjamin Humlen Dahlbo fra Njård Fekting, Sven Markus Eeg fra Stavanger Fekteklubb, samt ikke minst Tomas Geitung og Truls Straumøy fra Bergens Fekteklubb fikk dermed den beste nordiske plasseringen i et tøft stevne med lag fra 28 land.

Se alle resultatene fra Bruno Habarovs Memorial Cup via denne lenken

Bilder og video
Stadig flere publiserer og deler bilder fra konkurransene i Facebook-gruppen FEKTEBILDER. Nyheter, bilder og filmsnutter fra både store og små fekteøyeblikk som deles og likes i sosial medier øker antallet som blir eksponert for fekting. Dette motiverer fekterne og bidrar til å gjøre fektesporten mer attraktiv. Les mer om dette her. 

På grunn av engasjementet finnes det derfor både bilder og videsutter fra både Ørebro og Riga som både kan deles og likes. 

Vi kan også anbefale en kikk på Facebook-profilen til arrangørklubben til Örebro Masters; Wadköpings Fäktförening. Her finnes det både bilder og streaming av finalene. 

Norges Fekteforbund gratulerer alle sammen! 



NI NORSKE MEDALJER I ØREBRO

Postet av Norges Fekteforbund den 11. Nov 2019

Bildet viser premiepallen i guttenes U15-klasse. Aleksander Malvik fra Titan Fekteklubb vant gullet, mens Didrik Nordtveit fra Stavanger Fekteklubb og Franz Philip Pap Holmen fra Bygdø Fekteklubb tok bronsemedaljene. Foto: Fra NORSKE FEKTEBILDER.

De norske fekterne tok syv medaljer, derav to gull i helgens svenske stevne Örebro Masters. I juniorverdenscupstevnet Bruno Habarovs Memorial Cup i Riga, fikk det norske guttelaget den beste nordiske plasseringen.

Det var mye god fekting i helgens svenske stevne. Dette lover godt for fremtiden. Vilde Tengesdal fra Bergens Fekteklubb vant gullet i jenteklassen under 17 år, mens Aleksander Malvik fra Titan Fekteklubb vant gullet i guttenes U15-klasse. 

Ada Sofie Gildernes fra Bergenes Fekteklubb og Martin Aleksander Vik fra Njård Fekting, tok sølv i aldersklassen under 13 år. 

I seniorklassene ble det bronsemedaljer til Katherina Malvik fra Titan Fekteklubb og til Harald Irgens-Jensen fra Bygdø Fekteklubb.

Bronsemedalje ble det også på Andreas Klaveness fra Bygdø Fekteklubb i guttenes U20-klasse, og på Didrik Nordtveit fra Stavanger Fekteklubb og Franz Philip Pap Holmen fra Bygdø Fekteklubb i aldersklassen U15 år. 

Se alle resultatene fra Örebro Masters via denne lenken

Beste nordiske lag i Riga
I helgen deltok det også norske juniorer i verdenscupstevnet Bruno Habarovs Memorial Cup i Riga. Selv om ingen av guttene utmerket seg på lørdagens individuelle konkurranse, klarte det å heve seg og fikk en respektabel 14. plass i søndagens lagkonkurranse.

Dette var den beste plasseringen av alle de nordiske lagene som deltok.

Se alle resultatene fra Bruno Habarovs Memorial Cup via denne lenken

Bilder og video
Stadig flere publiserer og deler bilder fra konkurransene i Facebook-gruppen FEKTEBILDER. Nyheter, bilder og filmsnutter fra både store og små fekteøyeblikk som deles og likes i sosial medier øker antallet som blir eksponert for fekting. Dette motiverer fekterne og bidrar til å gjøre fektesporten mer attraktiv. Les mer om dette her. 

På grunn av engasjementet finnes det derfor både bilder og videsutter fra både Ørebro og Riga som både kan deles og likes. 

Vi kan også anbefale å ta en kikk på Facebook-profilen til arrangørklubben til Örebro Masters; Wadköpings Fäktförening. Her finnes det både bilder og streaming av finalene. 

Norges Fekteforbund gratulerer alle sammen!





TRENER 2-UTDANNING I 2020

Postet av Norges Fekteforbund den 8. Nov 2019

Fekteforbundets trenerutdanning gir god trenerkompetanse, og egner seg både for tidligere aktive, og aktive fektere som kan tenke seg å bidra som trener i egen, eller som ser for seg en karriere som trener i en annen klubb.

Norges Fekteforbund følger opp utdanningsplanen, og igangsetter Trener 2-kurs i 2020. Dette er en videreføring av Trener 1-kurset, med økt fokus på videreutvikling av fekterne. 

Gode trenere påvirker ikke bare fekternes ferdigheter, men har også stor betydning for rekruttering og frafall i klubbene. 

Fordi kun et fåtall av fekteklubbene har økonomi til å ansette profesjonelle trenere, er trenerutdanning ett av Fekteforbundets seks satsingsområder.

Trenerutdanningen
Som et tillegg til Idrettskretsenes aktivitetslederkurs, har Norges Fekteforbund fått NIF-godkjenning av Trener 1- og Trener 2-kurs til fekting.

Kursene inneholder både e-læring og helgesamlinger med undervisning og instruksjon av fektetekniske aspekter. 

Deltakerne får også kunnskap om hvordan de skal utvikle utøverne fysisk, og om hvordan de skal bidra til å utvikle fekterne som hele mennesker, og sosialt i utøvergruppene de er en del av.

Trenerutdanningen, som består at et to-årig utdanningsløp, ble igangsatt med Trener 1-kurs i 2019. Etter å gjennomført kurset, kunne Fekteforbundet lisensiere 15 personer fra åtte fekteklubber som Trener 1.

Trener 2-kurset
Fekteforbundet stater nå Trener 2-kursing ledet av Mariusz Piasecki for dem som har gjennomført trener 1-kurset. Oversikt over disse finnes via denne lenken

Kurset består av 10 timer e-læring, 65 timer undervisning over 4 kurshelger og 75 timer med praksis. Mens Trener 1-kurset hadde innlærings- og deltakerfokus, har Trener 2-kurset to hovedemner; fektemetodikk og fekteteori: 

1. Fektemetodikk
En autorisert Trener 2 skal ha en helhetlig forståelse av treningsprosessen og ivareta fekterens behov i et sosialt, spennende og trygt miljø.

Treneren skal kunne utvikle tekniske og taktiske ferdigheter, samt fysiske, psykiske og sosiale egenskaper for fektere på klubbnivå, med fokus på utøvere og utvikling frem til junior landslagsnivå.

2. Fekteteori
En autorisert Trener 2 skal være i stand til å organisere treningsopplegget for utøvere i egen klubb.

Treneren skal kunne planlegge og iverksette tilpassede treningsopplegg for utøvere i egen klubb i samarbeid med utøvere, med andre trenere i klubben og med klubbens ledelse.

Kurshelger
Kurset består av 2 kurshelger 1. halvår og 2. kurshelger 2. halvår i 2020.

  • Første kurshelg: 7-8 mars i Bygdøhus
  • Andre kurshelg: 28-29 mars i Bygdøhus (NB! Datoen er endret)

De to siste kurshelgene blir gjennomført 2. halvår i 2020. Datoene blir bestemt etter at fektekalenderen er bestemt. 

I forkant av undervisning skal deltakerne kunne fremvise at de har gjennomført e-læringskurs som selvstudium. Disse kursene får de påmeldte nærmere informasjon om og tilgang til i god tid før første kurshelg. 

Påmelding
Kurset er kun åpent for de som har gjennomført Fekteforbundet sitt Trener 1-kurs, og som har gyldig NF-lisens som medlemmer av fekteklubber tilknyttet Norges Fekteforbund.

Kurset er gratis, men deltakerne, eller deres klubber betaler selv reise- og oppholdskostnader. For de som trenger hotell, anbefales Fekteforbundets avtale med Thon

Alle kursdeltakere må medbringe følgende utstyr på kurshelgene:

  • Fektemaske
  • Fektejakke og undervest
  • Fektehanske
  • Lange bukser (fektebukse eller joggebukse)
  • Ev. trenerjakke. (Trenerarm kan lånes fra kursleder)
  • Innendørssko
  • Noe å skrive med og på

Vi ber om samlet påmeldingen som inneholder navnet på og epostadressen til hver deltaker tilpost@fekting.no innen 13. desember. Utsatt frist: 31.12.

 



LANDSLAGSSAMLING I NJÅRDHALLEN

Postet av Norges Fekteforbund den 5. Nov 2019

Norges Fekteforbund arrangerte i helgen landslagssamling. 24 fektere, inkludert seks jenter, fra hele syv norske fekteklubber deltok. 

Landslagssamlingen som ble avholdt i Njårdhallen ble ledet av Frederic Roqueta, Njård Fekting sin hovedtrener. Det ble gjennomført fem treningsøkter. Det første på fredag, pluss to på både lørdag og søndag. På lørdag ble det dessuten organisert et felles måltid. 

Oppkjøring til gjenværende stevner
Landslagssamlingen var ment som en oppkjøring til de gjenstående stevnene i år. Det første blir juniorverdenscupstevnet i Riga, som også er et uttaksstevne til EM og VM for juniorer, deretter er det Örebro Masters, som også er et stort årlig stevne for ungdommene, før det er tid for sesongens første Norgecupstevne, Vinterstøtet som organiseres av Njård Fekting i Njårdhallen. Se terminlisten her. 

Norges Fekteforbund takker fekterne for god innsats, Fredric Roqueta for god ledelse, og ønsker alle lykke til i de gjenværende stevnene i år!