RULLESTOLFEKTER SKAPTE NORSK FEKTEHISTORIE

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Okt 2019

Cathrine Bergan, Drammen FK til høyre etter å ha vunnet over den russiske fekteren Alexandra Alyamovskaya. Foto: Dan Lundesgaard. 

Som Norges første og foreløpig eneste rullestolfekter, deltok Cathrine Bergan fra Drammen Fekteklubb i helgen på et internasjonalt stevne i Estland. Selv om Cathrine ikke har fektet lenge, vant hun en av kampene i puljerunden. 

Stevnet var et satellittstevne i verdenscupen. Dette organiseres av et eget internasjonalt forbund: International Wheelchair & Amputee Sports Federation (IWAS).   

Resultater fra IWAS Satellite Competition - Narva, Estland.

Paralympisk gren
Rullestolfekting er en paralympisk gren som ble introdusert under de Paralympiske Lekene i Roma i 1960. Både kvinner og menn konkurrerer i alle våpengrenene i to ulike klasser avhengig av bevegelighet. Rullestolene er festet i spesielt tilpassete rammer på ordinære fektepister.

Se informasjonsfilm om rullestolfekting her

Flere ønskes velkommen
Cathrine, som har MS og har sittet i rullestol i to år, er en aktiv kvinne. Hun har tidligere både spilt fotball og håndball. Gjennom fektingen har hun fått tilbake idrettsgleden, og håper nå at flere vil begynne.  

Rullestolfekting i Norge
Fekting er en relativt liten sport i Norge. Med få unntak er sporten organisert i små klubber med knappe ressurser. Av den grunn har det tidligere kun vært sporadiske forsøk på å starte opp egen aktivitet innenfor rullestolfekting.

Drammen Fekteklubb har bestemt seg for å utvikle et tilbud, og ønsker alle bevegelseshemmede velkommen. Både de som vil konkurrere, og de som kun ønsker å trene.

Norges Fekteforbund håper at deltakelsen har gitt Cathrine inspirasjon, og at både hun og Drammen Fekteklubb tar med seg nyttig erfaring og kunnskap om rullestolfekting tilbake til klubben, og til norsk fekting for øvrig.

Ønsker vekst
Norges Fekteforbund bistår Drammen Fekteklubb i arbeidet vis a vis Norges Idrettsforbund og i kontakten med andre relevante samarbeidspartnere.

Målet et at denne klubben kan bli et kompetansesenter for rullestolfekting, og dermed skape et utgangspunkt for spredning av grenen til andre fekteklubber, og til andre idrettslag som er tilsluttet Norges Idrettsforbund.

Om flere begynner, og flere klubber oppretter et tilbud, vil forbundet kunne organisere stevner for rullestolfektere på lik linje som for funksjonsfriske. 

Ta kontakt
Fekteforbundet håper at Cathrines deltakelse vil bidra til å synliggjøre sporten slik at flere vil bli prøve rullestolfekting. Interesserte kan enten ta direkte kontakt med Drammen Fekteklubb eller Norges Fekteforbund.

Se flere bilder fra stevnet og finn mer informasjon om Drammen Fekteklubb her

Dan Lundesgaard, leder og trener i Drammen FK og Cathrine Bergan i Estland. Foto: Drammen FK. 


0 Kommentar

KLART FOR NORDISK MESTERSKAP I SANDEFJORD

Postet av Norges Fekteforbund den 11. Okt 2019

Faksimile fra nyhetsinnslaget om det nordiske mesterskapet i kårdefekting på NRK Østafjell. Se innslaget via lenken nedenfor i teksten.

Lørdag og søndag, 19. og 20. oktober møtes de beste kårdefekterne fra de Nordiske og de Baltiske landene i Sandefjord for å konkurrere om de nordiske mesterskapstitlene i ungdomsklassene. 

Det skal kåres nordiske mestere for begge kjønn i aldersklassene under 20 år, under 17 år og under 15 år. Flere norske fektere kan hevde seg helt i toppen.

Det største noensinne
Det er 14 år siden forrige gang det nordiske mesterskapet i kårdefekting for ungdommer ble arrangert i Norge. Alt tyder på at årets mesterskap blir den største fektekonkurransen som noensinne er arrangert her i landet.

Det er nå påmeldt totalt 413 starter fra Danmark, Sverige, Finland, Latvia, Estland, Litauen og Norge. Følg lenken til de påmeldte og live resultater

Konkurranse og overnatting på samme sted
For å stimulere fekteinteressen i nye vekstområder, valgte Norges Fekteforbund å avholde mesterskapet på Oslofjord Arena i Melsomvik, utenfor Sandefjord. I tillegg til en ny flott hall, tilbys rimelig og fleksibel overnatting, samt felles bevertning. 

Adkomsten er gjort så enkel så mulig ved å organisere busstransport til og fra Stokke togstasjon og Torp flyplass.

Ved å samle hele det nordiske fektemiljøet på ett overnattingssted, i tilknytning til mesterskapsarenaen, håper Fekteforbundet at flere deltakere følger hele konkurransen og er tilskuere på finalene. Dessuten vil denne løsningen gjøre det enklere for delegasjonene å knytte kontakt og bygge vennskap på tvers av klubber og land utenom konkurransen. 

I rute med forberedelsene
For å gi flere klubber opplæring og erfaring i å avvikle stevner, tildelte Fekteforbundet arrangøransvaret til de lokale fekteklubbene på Nøtterøy og i Sandefjord. Både Fekteforbundet og de større klubbene bidrar imidlertid med både utstyr og kompetanse. 

Forberedelsene skal være i rute og arrangørklubbene kan snart ønske både fekterne, støtteapparat, og tilskuere velkommen.

Se nyhetsinnslaget om klubbenes forberedelser på NRK Østafjells her

Gratis inngang for tilskuere
På lørdag starter konkurransen kl. 10:00 med finaler fra kl. 18:00. På søndag starter konkurransen kl. 08:30 med finaler fra kl. 15:00. Det er gratis inngang for alle tilskuere.

Finn praktisk informasjon om Oslofjord Arena og stevnet her.

Norsk fekting vokser
De siste årene har stadig flere fått øynene opp for fekting, og antall aktive har økt betraktelig. Det er primært antall barn og ungdom under 20 som har stått for økningen, og disse er nå den største aldersgruppen i norsk fekting.

Om veksten fortsetter i samme takt, vil det totale antallet aktive norske fektere neste år ha doblet seg i løpet av ti år. 

Regionalt fektesenter
Sandefjord Fekteklubb er et godt eksempel på veksten i norsk fekting. Klubben har nærmest tredoblet antallet aktive medlemmer siden den ble etablert i 2012.

Sammen med Nøtterøy Fekteklubb arbeides det nå for å etablere et nytt regionalt fektesenter slik at veksten kan fortsette i hele Vestfold og Telemark. Norges Fekteforbund håper at dette mesterskapet vil bidra positivt i dette arbeidet. 

Se og del promo-filmen som er produsert for mesterskapet!

0 Kommentar

UKRAINSKE GULL I OSLO CUP

Postet av Norges Fekteforbund den 7. Okt 2019

Bildet viser Bygdøfekteren Caroline Piasecka i aksjon under årets Oslo Cup. Foto: Norges Fekteforbund. 

Bygdø Fekteklubb og Norges Fekteforbund arrangerte i helgen årets Oslo Cup i Bygdøhus. Dette er det eneste norske satellittstevnet i verdenscupen og hele 120 fektere fra 17 nasjoner deltok. Parallelt med konkurransen avholdt Fekteforbundet treningssamling for barn og ungdom med 18 fektere fra åtte fekteklubber. 

Oslo Cup er kjent for god stevnegjennomføring og høyt sportslig nivå. Etter at stevnet fikk status som et satellittstevne for 19 år siden, har det hatt stor internasjonal deltakelse og blitt norsk fektings årlige stormønstring. 

I årets konkurranse deltok det foruten de norske, fektere fra Saudi Arabia, Uzbekistan, Kazakhstan, USA, Canada, Polen, Danmark, Sverige, Tsjekkia, Ukraina, Japan, Finland, Estland, Nederland, Østerrike og Tyskland. 

Oslo Cup gir våre beste fektere mulighet til å få vist seg frem mot internasjonale fektere på hjemmebane, og de mindre erfarne får stimulans og impulser til videre utvikling. Dessuten bidrar stevnet med økt synlighet for norsk fekting, både nasjonalt og internasjonalt.

I år hadde Oslo Cup både dame- og herreklasse, og var dessuten det siste og avgjørende stevnet i det nyetablerte Nordic Challenge. 

Ukraina på toppen av pallen
Både dame- og herreklassen i Oslo Cup ble vunnet av fektere fra Ukraina. Vi gratulerer både Anfisa Pochkalova og Anatolii Herey med gull!

Anatolii, som vant sølv i fjor, er for øvrig godt kjent i Norge etter at han en periode i fjor også var engasjert som trener i Njård Fekting. Etter stevnet berømmet han Oslo Cup, og fortalte at stevnet er en viktig del av hans oppladning til de Olympiske Lekene i Tokyo.

F.v: Junjie Cao, president i Norges Fekteforbund, Anatolii Herey (Ukraina), Sten Priinits (Estland), Nico Vuorinen (Finland) og Peeter Turnau (Estland). Foto: Norges Fekteforbund. 

F.v: Junjie Cao, president i Norges Fekteforbund, Anfisa Pochkalova (Ukraina), Paula Smidl (Østerrike), Elvira Mårtensson (Sverige) og Ayumi Yamada (Japan). Foto: Norges Fekteforbund. 

Gode norske prestasjoner
Selv om det ikke var norske fekterne på pallen i år, fikk Njårdfekter og styremedlem i Norges Fekteforbund Ludvig Hillestad en solid 8. plass.

Nest beste nordmann i herreklassen var Claus Mørch fra Bygdø Fekteklubb med 17. plass. På damesiden var det Katherina Malvik fra Titan Fekteklubb som gjorde det best. Hun fikk 14. plassen, tett fulgt av Bygdøfekteren Caroline Piasecka på 15. plass.

Ludvig Hillestad ble coachet av Frederic Roqueta som er hovedtrener i Njård Fekting. Foto: Norges Fekteforbund. 

Se alle resultatene fra Oslo Cup her

Nordic Challenge 
Etter at Oslo Cup mistet statusen som verdenscupstevne for kvinner, har Norges Fekteforbund arbeidet mot det internasjonale fekteforbundet for å få tilbake dameklassen.

Løsningen var å gå sammen med fekteforbundene i Sverige og Finland, og lage en egen nordisk integrert konkurranse kalt Nordic Challenge. Denne har bestått av SAF Pokalen/Rehbinderska Priset i Stockholm, Kupittaa Tournament/Nordisk Mesterskap i Åbo og Oslo Cup.

På denne måten har Oslo Cup fått tilbake dameklassen i verdenscupen, og blitt en del av et nordisk samarbeid som styrker den internasjonale statusen til alle de nordiske satellittstevnene.

Sten Priinits fra Estland, som fikk sølv i Oslo Cup, vant den sammenlagte konkurransen i herreklassen i Nordic Challenge helt suverent. Nummer to ble landsmannen Juri Salm. Dameklassen ble vunnet med knapp margin av Åsa Linde fra Sverige. På plassen bak kom landsmanninnen Elvira Mårtensson som fikk bronse i Oslo Cup.

Etter gode resultater i alle stevnene fikk Katherina Malvik og Irina Aschehoug fra Njård Fekting dessuten tredje- og fjerdeplass i den sammenlagte konkurransen i Nordic Challenge. 

Vi gratulerer alle sammen!

Treningssamling
Parallelt med Oslo Cup arrangerte Norges Fekteforbund treningssamling for barn og ungdommer. Hele 18 fektere; ti gutter og åtte jenter fra Bergens Fekteklubb, Njård Fekting, Nesodden Fekting, Titan Fekteklubb, Stavanger Fekteklubb, Trondheim Fekteklubb, Nøtterøy Fekteklubb og Bygdø Fekteklubb deltok under kyndig ledelse av Anna Rostkowska og Emil Friis Ruud.

Bildet viser noen av fekterne som deltok på ungdomssamlingen. Foto: Ellen Vokes.

Fekterne ble drillet i teknikk og gjennomgikk både fysiske øvelser før samlingen ble avsluttet med kamptrening i form av en treningskonkurranse. For å bygge samhold og kameratskap på tvers av geografi og klubber, ble det organisert felles lunsj og middag både på lørdag og søndag. I tillegg var samlingen lagt opp slik at deltakerne fikk se noen av verdens beste fektere i aksjon under finalene i både dame- og herreklassen i Oslo Cup.  

Norges Fekteforbund takker
Vi takker Mariusz Piasecki og Samuil og Tatjana Kaminski for god stevneledelse. Dessuten takkes alle de frivillige som har stilt opp i gjennomføringen av stevnet. Vi takker også Anna Rostkowska og Emil Friis Ruud for ledelse av treningssamlingen!

Vi ønsker dessuten å takke Ellen Vokes som gjennom hele helgen har tatt bilder av både de som konkurrerte i Oslo Cup, og av de som deltok på treningssamlingen. Mange av bildene er blitt publisert på Njård Fekting sin Facebookprofil. Ellen har imidlertid tatt enda flere bilder av de aller fleste som deltok, og kan kontaktes ved interesse. 

Bilder som blir delt og likt på sosiale medier både motiverer og bidrar til å gjøre fektesporten mer attraktiv for både nye utøvere og sponsorer. Vi oppfordrer derfor flere til å bidra. Ikke minst under Nordisk Mesterskap for ungdommer om to uker.  

Sammen med Ellen Vokes, vil Fekteforbundet derfor også ta initiativ til å stimulere flere til å ta bilder og video som synliggjør fektesporten. De som kan tenke seg å bidra, bes ta kontakt med fekteforbundet eller direkte med Ellen


0 Kommentar

NORSK GULL OG BRONSE I FINLAND

Postet av Norges Fekteforbund den 30. Sep 2019

Stavangerfekterne Cordt von Brandis og Eyvind Stangeland på pallen i Turku. Foto: European Veterans Fencing. 

Fekteforbundet gratulerer Stavangerfekterne Cordt von Brandis og Eyvind Stangeland med henholdsvis gull og bronse i aldersklassen over 70 år i helgens veterankonkurranse i Turku, Finland!

Den europeiske veteranfektingen organiseres av European Veterans Fencing (EVF). Formålet er å utvikle europeisk konkurransefekting for kvinner og menn over 40 år. 

Siden etableringen av EVF i 1991 har interessen for og deltakelsen på mesterskapene økt betraktelig. I tillegg til VM i regi av det internasjonale fekteforbundet (FIE), og EM i regi av EVF arrangeres det jevnlige både regionale og nasjonale fektestevner for veteraner i Europa. 

Helgens stevne ble arrangert som en del av det Nordiske Mesterskapet for seniorer, og det andre stevnet i Nordic Challenge.

Se alle resultatene her

Fekting for hele livet
Stevnene og mesterskapene for veteraner er gode eksempler på at fekting både er en sport som kan bedrives som trening og som en konkurranseidrett, uansett alder. Dette er konkurranser på høyt nivå, og gode anledninger til å møte gamle og få nye fektevenner.

Norsk Veteranfekting
Norske fektere har tidligere oppnådd flere gode resultater i internasjonal veteranfekting. Blant annet med VM-bronse i 2017.  

Fekteforbundet håper derfor at flere veteraner, fra flere norske fekteklubber vil delta fremover. Det er opprettet en Facebookgruppe, Norsk Veteranfekting som kan anbefales i denne sammenhengen. 


0 Kommentar

GODE NORSKE RESULTATER I ÅRETS NORDISKE MESTERSKAP

Postet av Norges Fekteforbund den 30. Sep 2019

Benjamin Humlen Dahlbo fra Njård Fekting med niendeplass i Turku. Foto: Njård Fekting. 

Årets Nordiske Mesterskap for seniorer ble gjennomført som helgens Kupittaa Tournament 2019 i Turku, Finland. Norge fikk en niendeplass for herrer og en 12. plass i kvinneklassen.  

Benjamin Humlen Dahlbo fra Njård Fekting kom inn på en særdeles god niendeplass i herreklassen. Plasseringen var en klar forbedring fra forrige helg i Stockholm. Han gikk gjennom puljerunden uten tap, og var rangert som den beste før utslagskampene begynte. 

Nest beste nordmann, Emil Friis Ruud fra Bygdø Fekteklubb kom inn på 38. plass av 103 herrefektere. 

Beste norske kvinne ble Njårdfekteren Irina Aschehoug. Hun fikk 12. plassen, med Katharina Malvik fra Titan Fekteklubb like bak på en 19. plass av 68 fektere. 

Se alle resultatene her

Klare for Oslo Cup neste helg
Kupittaa Tournament 2019 var det andre av tre WC Satellitestevner som inngår i årets Nordic Challenge. Det første stevnet i Nordic Challenge var SAF Pokalen/Rehbinder Prize i Stockholm. Det siste stevnet er Oslo Cup i Bygdøhus 5. og 6. oktober der også de sammenlagte vinnerne i begge kjønn skal kåres.

Til tross for litt ujevn fekting i resten av den norske troppen, krysses fingrene for at de norske fekterne treffer godt med formen i Oslo Cup neste helg.

Stevnet avholdes i Bygdøhus, Huk Aveny 45 i Oslo. Herrekonkurransen begynner lørdag kl. 1000, med finaler kl. 18:00. Konkurransen for damene er på søndag med start kl. 10:00 og finaler kl. 16: 00.

Det er gratis inngang, og vi håper på et stort oppmøte fra de som vil følge årets internasjonale stormønstring i Norge! 


0 Kommentar

Levert av IdrettenOnline