UNGDOMS-NM 2022 I BYGDØHUS

Postet av Norges Fekteforbund den 28. Mar 2022

Alle i VM-troppen vant medaljer i årets Ungdoms-NM. F.v.: Tomas Krasikovas, Fekteforbundets VM-coach, Ada Sofie Gildernes, Emilis Krasikovas, Didrik Nordtveit, Vilde Tengesdal, Aleksander Malvik, Marus Vokes Brobakken og Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki. Foto: Norges Fekteforbund. 

Årets Norgesmesterskap i kårdefekting for ungdommer ble i helgen arrangert i Bygdøhus, Oslo. Som i fjor vant Bergensfekterne flest gullmedaljer, mens Njårdfekterne vant flest medaljer totalt.

Årets Ungdoms-NM ble for første gang på to år avholdt som normalt på våren. Deltakelsen var god, og mange hadde valgt å følge mesterskapet som tilskuere. 

De individuelle konkurransene hadde 135 starter fra ni fekteklubber. Begge deler en økning fra fjorårets mesterskap, som igjen hadde flere starter enn mesterskapet året før der igjen.

Flere klubber hevder seg
Selv om fekterne fra de største klubbene; Stavanger FK, Njård Fekting, Bygdø FK og Bergens FK vant flest medaljer, er det fektere fra hele syv klubber på medaljeoversikten.

Fekterne fra Bergens FK vant flest gullmedaljer, men sammenlignet med tidligere mesterskap viser medaljeoversikten at det er blitt jevnere i toppen. Guttene fra Stavanger FK truer nå både Njård- og Bygdøfekterne på guttesiden. Dessuten var det også fektere fra mindre klubber øverst på pallen.

Bergens FK er fremdeles best på jentesiden. Som i fjor er det verd å merke seg Ada Sofie Gildernes fra Bergens FK. vant i tillegg til sin egen årsklasse; U15-, vant hun også U17-klassen. Hun var dessuten på jentenes vinnerlag i lagkonkurransen. 

At det var jevnt mellom klubbene kom godt frem i lagkonkurransene i under 20 årsklassen. Ikke uventet vant jentene fra Bergen, mens Njårdguttene i år fikk tøff konkurranse fra både stavangerfekterne og guttene fra Nøtterøy FK.

Norgesmestere individuelt

 • U20 år: Vilde Tengesdal, Bergens FK og Emilis Krasikovas, Stavanger FK
 • U17 år: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Franz Philip Pap Holmen, Bygdø FK
 • U15 år: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Julian Hoover, Bergens FK
 • U13 år: Pandora Liv Solveig Stokke, Bygdø FK og Zakaria Alizadeh, Titan FK

Norgesmestere lag under 20 år

 • Jenter: Bergens FK (Ada Sofie Gildernes, Vilde Tengesdal, Tone Karstensen og Tuva Haugsdal)
 • Gutter: Njård Fekting (Aleksander Malvik, Marcus Vokes Brobakken og Henrik Christopher Walle)

Medaljeoversikt


GullSølvBronseTotal
Bergens FK5128
Bygdø FK2237
Njård Fekting14712
Stavanger FK1135
Nøtterøy FK
112
Titan FK1

1
Oslo FK
112

FØLG DENNE LENKEN TIL ALLE RESULTATENE

Landsstevne for barn
Parallelt med norgesmesterskapet arrangerte Bygdø FK et landsstevne for de som er for unge til å delta i et norgesmesterskap. Deltakelsen tyde på god rekruttering av de yngste til fektesporten.   

Alle er medaljører under landsstevnet som ble avholdt samtidig med Ungdoms-NM. Foto: Norges Fekteforbund. 

Synliggjøring av norsk fekting
Det ble i løpet av helgen tatt menge bilder og videosnutter med inntrykk fra både Norgesmesterskapet og fra Landsstevnet. I tillegg til å publiserer disse på klubbenes nettsider og Facebookprofiler, oppfordres alle til å publisere disse i Facebookgruppen FEKTEBILDER.   

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Norges Fekteforbund gratulerer både de nybakte norgesmesterne og alle medaljevinnerne! Vi takker også Bygdø FK og alle de frivillige som bisto i avviklingen av flott Norgesmesterskap!INNKALLING, SAKSLISTE OG PROTOKOLL FRA FEKTETING 22. MAI 2022

Postet av Norges Fekteforbund den 22. Mar 2022

Styret i Norges Fekteforbund har innkalt til ordinært Fekteting 22. mai. Tinget avholdes på Idrettens hus på Ullevål Stadion. Registreringen starter kl. 1030 og Tinget kl. 1100.

Vennligst benytt hovedinngang til Idrettens Hus. Møtelokalet ligger i 1. etasje rett ved resepsjonen. Følg anvisningen på stedet. 

Innsending av saker
Gjennomføring av tinget gjøres iht. til bestemmelsene i Lov for Norges Fekteforbund. 

Frist for innsending av saker til post@fekting.no for tingbehandling er 24. april. Fullstendig saksliste og forslagene som skal behandles vil bli publisert på denne siden innen 8. mai.

Tingdokumenter
Last ned tingdokumentene her:

Saksliste Fektetinget 2022
Vedlegg 1: Foreslått forretningsorden
Vedlegg 2: Årsrapport 2020
Vedlegg 3: Årsrapport 2021
- Kontrollutvalgets beretning 2021
Vedlegg 4: Innkommet forslag fra Hederstegnrådet
Vedlegg 5: Styrets forslag til Langtidsplan 2022 - 2028
Vedlegg 6: Styrets forsalg til Langtidsbudsjett 2022 - 2028
Vedlegg 7: Valgkomiteens innstilling
Vedlegg 8: Styrets innstilling til Valgkomite

Av hensyn til miljøet vil vi ikke skrive ut lesekopier på tinget, og oppfordrer alle til å forholde seg til dokumentene digitalt.

Delegater
Delegatfordelingen er beregnet utfra antall aktive medlemmer i siste registrerte samordnete rapportering til NIF. Fekteklubbene må formelt utnevnte sine representanter med stemmerett. Vi ber om at klubbene fyller ut og returnerer delegatskjemaet innen 2. mai så det blir tid til å planlegge det praktiske rundt både seminar og ting. 

LAST NED DELEGATSKJEMA FOR FEKTETING 2022 HER

Klubbseminar lørdag 21. mai
Det vil bli avholdt et klubbseminar for delegatene på lørdag 21. mai i Dagligstuen på Bygdøhus, Huk aveny 45. Seminaret vil dreie seg om eksisterende og fremtidig langtidsplan med spesielt fokus på sportslig utvikling og Klubbutvikling. 

Seminaret starter kl. 11 slik at det skal være mulig å reise samme dag for å spare en overnatting. Seminaret avsluttet kl. 16 slik at det blir anledning til å følge finalene i Fekteforbundets Masters, som avgjør årets NorgesCup.

Last ned agenda for klubbseminaret her.

Refusjon av reiseutgifter
Fekteforbundet vil refundere reise- og oppholdskostnader med inntil kr. 3 000,- for 1. rep., kr. 2 000,- for 2. rep og kr. 1 500,- for 3 rep. Refusjon for 2. og 3. representant forutsetter at klubben har tilsvarende antall delegater. Delegater som kan dokumentere at de på grunn av reisebegrensninger er avhengig av en ekstra overnatting, kan få opptil kr 1 000 refundert per delegat ekstra.

Refusjonen gjelder kun reise til Oslo (fly, tog, buss) og overnatting, og utbetales mot fremviste kvitteringer via Visma Expense. Mat og lokal transport refunderes ikke. Reisestøtten forutsetter dessuten at delegatene(e) deltar både på klubbseminaret og på Fektetinget.

Tips til hotell- og flybestilling
Thon Hotels gir Fekteforbundets klubber og medlemmene deres gunstige priser på overnatting. Man er automatisk pålogget med Fekteforbundets prisfordeler ved å klikke på Thon-logoen via Fekteforbundets hjemmeside.

Ved bestilling av fly kan SAS Sportsreiser benyttes. Dette gir mulighet for endring/kansellering hvis tinget må flyttes på grunn av endringer i smittesituasjonen. Klikk på denne lenken for å bestille. Bruk Fekteforbundets kode FEKT999.

På vegne av styret og administrasjonen ønskes vel møtt!REGIONAL TRENINGSSAMLING FOR BARN OG UNGDOM

Postet av Norges Fekteforbund den 21. Mar 2022

Fra treningssamlingen i Hovseterhallen. Foto: Katherina Malvik. 

Norges Fekteforbund arrangerte i helgen 19. og 20. mars regional treningssamling for 31 barn og ungdommer fra fekteklubbene på Østlandet. 

Treningssamlingen som var for fektere født mellom 2007-2012, ble avholdt i Hovseterhallen. Fekterne som deltok kom fra Bygdø FK, Njård Fekting, Titan FK, Bekkestua Fekting, Oslo FK og Drammen FK. 

Treningssamlingen ble ledet av Katherina Malvik som har Fekteforbundets Trener 2-utdanning med bistand av Fabian Caicedo som er ny fektetrener i Bekkestua Fekting. 

Fokus på lek og moro
Aktivitetene var en god blanding mellom lek og moro, fekting og utholdenhet. Deltakerne fikk lære ulike oppvarmingsleker, uttøyning og beinarbeid. Dessuten fikk de prøve seg med kamper med oppgaver og fri fekting. 

Det ble servert varm lunsj begge dagene, så deltakerne fikk god anledning til å bli godt kjent med hverandre utenfor fektepistene, på tvers av klubb- og regionale grenser.  

Se flere bilder og publisert egne bilder fra samlingen i Fekteforbundets Facebookgruppe Fektebilder via denne lenken.

Vi takker Katherina Malvik og Fabian Caicedo for god ledelse av samlingen, og deltakerne for en flott innsats!
POPULÆR SEIER I ÅRETS CHALLENGE EUGENE FILLOL

Postet av Norges Fekteforbund den 21. Mar 2022

F.v. Vinneren Anatolij Gerej, Ukrainia, sølvmedaljør Patrick Jørgensen, Danmark, og bronsemealjørene Ilian Bobrov, Esland og Tomas Geitung, Norge. Foto: Norges Fekteforbund.

Den var Tomas Geitung fra Bergens FK som kom lengst i årets utgave av det tradisjonsrike stevnet Challenge Eugène Fillol i Stockholm. Hans bronsemedalje ble allikevel overskygget av seieren til den nyansatte fektertreneren i Njård Fekting, Anatolij Gerej fra Ukraina.

Stevnearrangøren FFF Fäktning Stockholm hadde i år samlet 138 kvinner og menn fra syv land. Både arrangøren og deltakerne i konkurransen viste sin solidaritet med det ukrainske folket. Arenaen var pyntet med det Ukrainske flagget og stevnet begynte med ett minutts stillhet for de drepte. Det var også mulig å donere til Røde Kors og til deres arbeid for ofrene av krigen.

Populær og emosjonell seier
Med invasjonen i Ukraina som bakteppe, ble det både en spesiell og veldig populær seier for Njård Fektings nyansatte trener Anatolij Gerej. Det vakte ekstra mange følelser under premieutdelingen da han informerte om at han donerte premiepengene til den Ukrainske hæren, ZSU. 

Mye fekting
Det som skiller Challenge Eugène Fillol fra mange andre stevner er antall kamper. Konkurransen går over to dager, og puljene går over fire etapper. Første pulje gir ranking og plassering for neste puljerunde, og fra de neste puljene kvalifiserer kun vinneren seg til hovedtablået. 

Hovedtablået fektes dessuten med repechage. Dette innebærer at fekterne som taper en kamp før kvartfinalen, får mulighet til å fekte seg inn igjen i konkurransen. Denne stevneformen gir derfor alle fekterne mye konkurranseerfaring, og setter ekstra store krav til utholdenhet og konsentrasjon. 

Se informasjon og stream av finalene via denne lenken

Se bilder og film på FFF Fäktning Stockholm sin Facebookprofil

NJÅRDFEKTERNE PÅ TOPPEN I ÅPENT ØSTLANDSMESTERSKAP 2022

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Mar 2022

Vinnerne av dame- og herreklassene i det Åpne Østlandsmesterskapet 2022, Njårdfekterne Thale Hille-Dahl og Benjamin Humlen Dahlbo. Foto: Njård Fekting. 

For første gang på fire år ble det i helgen arrangert Åpent Østlandsmesterskap. Flest gull og medaljer totalt ble vunnet av fekterne fra Njård Fekting.

På grunn av pandemien har ikke dette mesterskapet vært avholdt siden 2018. Det var derfor godt å se at arrangøren Bygdø Fekteklubb hadde samlet 143 starter fra 10 fekteklubber, også fra steder utenfor Østlandet, til dyst i Bygdøhus.

Njårdfekterne på toppen
Det ble utdelt 40 medaljer som ble fordelt på fektere fra hele åtte av 10 deltagende fekteklubber. Flest medaljer fikk imidlertid fekterne fra Njård Fekting, som også fikk desidert flest gullmedaljer. 

Det er også verdt å merke seg Stavangerfekteren Emilis Krasikovas som vant to gullmedaljer, og at medaljefordelingen for øvrig viser at også fekterne i de mindre og mellomstore fekteklubbene hevder seg godt.

Vinnere i Åpent Østlandsmesterskap 2022:

 • Seniorklassen, kvinner: Thale Hille-Dahl, Njård Fekting
 • Seniorklassen, menn: Benjamin Humlen Dahlbo, Njård Fekting
 • U20-årsklassen, kvinner: Leila Fatullaeva, Njård Fekting
 • U20-årsklassen, menn: Emilis Krasikovas, Stavanger FK
 • U17-årsklassen, jenter: Mei Selinger, Njård Fekting
 • U17-årsklassen, gutter: Emilis Krasikovas, Stavanger FK
 • U15-årsklassen, jenter: Liu Xinangtian, Njård Fekting
 • U15-årsklassen, gutter: Johannes Øistad, Oslo FK
 • U13-årsklassen, jenter: Zion Lundesgaard, Drammen FK
 • U13-årsklassen, gutter: Abel Austbø Dahle, Njård Fekting

Se alle resultater i Åpent Østlandsmesterskap 2022 her

Siste stevnet i NorgesCupen
Det Åpne Østlandsesterskapet var det siste NorgesCupstevnet før Norgesmesterskapet for ungdommer som sammenlagt avgjør hvem som skal delta på Fekteforbundets Masters; finalestevnet hvor kun de åtte beste i ungdomsklassene deltar for å kåre vinnerne av sesongens NorgesCup.

Les mer om Fekteforbundets Masters her

Bilder og video
Arrangøren Bygdø Fekteklubb har publisert bilder av premiepallene på Fekteforbundets facebookprofil

Vi oppfordrer også hele fekte-Norge til å publisere både bilder og videoer, og til å like og dele hva som blir publisert fra årets Åpne Østlandsmesterskap.

Men oppfordringen gjelder ikke bare fine øyeblikk fra denne og andre konkurranser. Del gjerne inntrykk fra treninger og fra andre fektesammenhenger. Dette kan fint gjøres med egne mobiltelefoner, og vil på denne måten bidra til at enda flere, også utenfor fekte-Norge, blir eksponert for fektesporten.

Norges Fekteforbund gratulerer alle vinnerne og medaljørene, og takker for øvrig alle deltakerne og tilskuerne for god stemning. 

En stor takk går også til Bygdø Fekteklubbs stevneleder Samuil Kaminski og klubbens frivillige for et godt gjennomført arrangement!UTTAK KADETTER OG JUNIORER TIL VM 2022

Postet av Norges Fekteforbund den 7. Mar 2022

Norges Fekteforbund har nå tatt ut fekterne til årets Verdensmesterskap for juniorer og kadetter i Dubai.

Basert på vedtatte uttakskriterier har Fekteforbundet ved Sportskomiteen tatt ut følgende kadett- og juniorfektere til å representere Norge i årets Verdensmesterskap i Dubai, 8. april – 10. april 2022.

Kårde Damer Junior:

 • Vilde Tengesdal (Bergens Fekteklubb)

Kårde Herrer Junior:

 • Aleksander Malvik (Njård Fekting)
 • Emilis Krasikovas (Stavanger Fekteklubb)
 • Marcus Vokes Brobakken (Njård Fekting)
 • Didrik Nordtveit (Stavanger Fekteklubb)

Kårde Jenter Kadett:

 • Ada Sofie Gildernes (Bergens Fekteklubb)

Kårde Gutter Kadett:

 • Aleksander Malvik (Njård Fekting) 
 • Emilis Krasikovas (Stavanger Fekteklubb)
 • Didrik Nordtveit (Stavanger Fekteklubb)

Fekteforbundets reiseleder og coach: Tomas Krasikovas

Konkurranseprogram:

 • 8. april: Kårde damer og herrer junior individuelt 
 • 9. april: Kårde jenter og gutter kadett individuelt
 • 10. april: Kårde herrer lag

Vi gratulerer fekterne med uttaket og ønsker lykke til!

Informasjon:

Les om uttakskriteriene via denne lenken

Les om uttaket via denne lenken

Les mer om Verdensmesterskapet via denne lenken

 VÅRSTØTET 2022 OG UNGDOMSSERIEN

Postet av Norges Fekteforbund den 7. Mar 2022

To av fekterne i Ungdomsserien demonstrerer sine ferdigheter på pisten hos Njård Fekting. Foto: Njård Fekting. 

Vårstøtet 2022, og det tredje stevnet i Ungdomsserien, ble i helgen arrangert i Njård Fekting sine lokaler i Njårdhallen. 

Stevnet hadde 71 starer fra seks fekteklubber på Østlandet i fire aldersklasser for både gutter og jenter. I tillegg arrangerte Njård Fekting et eget opplegg  for de som var for unge til å delta på et fektestevne. 

I tillegg til fekterne fra arrangørklubben Njård, kom fekterne fra Bygdø FK, Oslo FK, Titan FK, Drammen FK og Bekkestua Fekting. 

Vinnere i Vårstøtet:

 • U17 (totalt 22 deltakere): Else Hellesbø (Njård Fekting) og Viktor Jarl Hagen Breivik (Bygdø FK)
 • U15 (Totalt 27 deltakere): Tora Røynesdal (Njård Fekting) og Johannes Øistad (Oslo FK)
 • U13 (Totalt 22 deltakere): Zion Lundesgaard (Drammen FK) og Zakaria Alizadeh (Titan FK)

Se alle resultater her 

Dommerkurs «Light»
På fredagen, dagen før stevnestart, arrangerte Fekteforbundet et dommerkurs for personer som ikke har noen forkunnskaper om fekting. 

Kurset som ble ledet av Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki hadde til deltakere. I tillegg til den teoretiske delen på fredagen, praktiserte alle kursdeltakerne på helgens stevne. 

Ungdomsserien
Som en del av Vårstøtet ble det tredje stevnet i Ungdomsserien avholdt. Ungdomsserien ble igangsatt av Norges Fekteforbund høsten 2017, og er åpen for fektere som er for unge til å konkurrere i de eldre aldersklassene. 

Serien er uhøytidelig, men skal samtidig gi spennende opplevelser og fungere som en introduksjon for deltakelse i større nasjonale og nordiske konkurranser. Serien er åpen for fektere fra hele landet, men gjennomføres som fire regionale konkurranser i fire ulike klubber på Østlandet hver sesong. 

Sesongens serie startet med Angelini Cup hos Bygdø Fekteklubb og fortsatte med Zorro Cup hos Oslo Fekteklub. Diplomutdeling og feiring skjer i forbindelse med Nøtterøy Cup 7. og 8 mai som er det siste stevnet i årets serie. 

Les mer om Ungdomsserien og finn oppdatert sammenlagtliste etter tre stevner her

Lik og del bilder og video
I Facebookgruppen Fektebilder er det publisert mange flotte bilder fra Vårstøtet. I denne gruppen finnes det også flere bilder fra andre stevner. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter. 

Norges Fekteforbund gratulerer medaljevinnerne og berømmer alle som deltok. Både fekterne, dommerne og de frivillige fra arrangørene gjorde en fenomenal innsats! 
ALEKSANDER MALVIK TOK EM-BRONSE

Postet av Norges Fekteforbund den 5. Mar 2022

F.v. Anatolij Gerej og Aleksander Malvik. Foto: Privat.

Aleksander Malvik fra Njård fekting tok i dag bronsemedalje i kadett EM i Novi Sad, Serbia.

Etter fire seiere og to tap i puljen vant han på rekke og rad mot Cimpan/ROU i 64, Mazur/UKR i 32, Baruch/ISR i 16 og Mezinger/ROU i 8. I semifinalen ble det tap for den senere vinneren Jacopo Rizzi fra Italia. 

Dette er den første norske mesterskapsmedaljen i kadettklassen siden Pia Klafstad tok bronse på VM i 2007, og Bartosz Piasecki tok bronsemedalje i Europalekene i 2015.

Vi gratulerer derfor Aleksander og treneren hans Anatolij Gerej med et fantastisk flott resultat!

Se både seminfinalene og finalen via denne lenken.

Se alle resultater via denne lenken.

Lagkonkurransen
Norges stilte kun lag i gutteklassene i årets Europamesterskap. Juniorene ved Marcus Vokes Brobakken, Emilis Krasikovas, Aleksander Malvik og Didrik Nordtveit kom inn på en 12. plass av 22 landslag. Kadettene ved Aleksander Malvik, Emilis Krasikovas, Franz Philip Holmen og Didrik Nordtveit kom inn på en tiendeplass av 25 landslag.