BEGIVENHETSRIK NORSK FEKTEHELG

Postet av Norges Fekteforbund den 28. Nov 2022

F.v.: Elisabeth Pilipenko, Elsa von Koss Hellesbø, Mie Selinger, Ada Sofie Gildernes, Conrad Danielsen, Kristoffer Mikael Solvikaas, Olav Lindland og Martin Aleksander Vik. Foto: Bergens FK.

Denne helgen ble det arrangert Norgescupstevne i Bergen, det var norsk deltakelse i et Europacupstevne i København, og norsk representasjon på kongressen i det Internasjonale Fekteforbundet (FIE).

Årets Bergens Cup i Haukelandshallen var det andre stevnet i sesongens Norgescup. Det hadde 159 starter fordelt på ti aldersklasser i begge kjønn. Fektere fra ti norske fekteklubber, samt to tyske studenter og én fekter som representerer Ghana, stilte til start. 

I tillegg til i dommere og de ansvarlige for stevnegjennomføringen, bidro frivillige fra arrangørklubben Bergens FK i cafeen med god mat og drikke til både tilskuere og fektere.

Selv om deltakelsen var noen lavere enn på Vinterstøtet, som var det første stevnet i Norgescupen, var deltakelsen i årets Bergens Cup høyere enn i fjor. Som Norgescupstevne teller Bergens Cup med i Masters-serien. Finalene for de åtte beste fekterne, sammenlagt i alle aldersklasser gjennomføres i mai 2023. Mer informasjon om Masters her.

Vinnere fra fem fekteklubber
Fektere fra fem fekteklubber av totalt ti klubber som hadde deltakere sto øverst på premiepallen.

Vi gratulerer følgende personer med gullmedaljene:

  • Seniorklassene: Anne Marit Morvik, Bygdø FK og Alexey Skachov, Stavanger FK.
  • U20-årsklassene: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Inge Sørum, Bygdø FK
  • U17-årsklassene: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK og Martin Aleksander Vik, Njård Fekting
  • U15-årsklassene: Kristina Osharova, Bergens FK og Alexander Allpost Fossum, Bygdø FK
  • U13-årsklassene: Putri Mentari Velhoeven, og Yahia Alizadeh, Titan FK

Alle resultater finnes via denne lenken.

To topp 16 i København
Bygdøfekterne Franz Philip Pop Holmen og Viktor Jarl Hagen Breivik prioriterte i helgen å delta på Europacupstevnet for kadetter i København. De kom inn på henholdsvis 13. og 15. plass og dermed de første nordmennene med plassering blant de topp 16 på et Europacupstevne siden 2020. Dette var derfor meget gode prestasjoner i sterk internasjonal konkurranse med 193 deltakere fra 30 land.

 F.v.: Franz Philip Pop Holmen, Samuil Kaminski (coach) og Viktor Jarl Hagen Breivik. Foto: Bygdø FK

FIE-kongress i Lausanne
Fekteforbundets delegat Bjørn Faye vedtok sammen med delegater fra 145 land på årets kongress i det Internasjonale Fekteforbundet (FIE). Kongressen videreførte utestengelsen av russere og belarusere, og tildelte Saudi-Arabia arrangøransvaret for Kadett- og Junior-VM 2024 (12-20 april). Kongressen vedtok dessuten regelendringer, blant annet om passivitet. Disse vil det bli informert nærmere om.

Joonas Lyytinen, president i det Finske Fekteforbundet og medlem i den Nordiske Fekteunionen (NFU) tok ordet og informerte om de nordiske landenes holdning til videre russisk og belarusisk deltakelse. Foto: FIE

Del bilder og synliggjør fekting
Det er publisert mange bilder fra årets Bergens Cup i Bergens Fekteklubb sin Facebookprofil. Også I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flotte bilder fra treningssamlingene i regi av Norges Fekteforbund og stevner og mesterskap i inn- og utland. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Bilder som blir delt og likt på sosiale medier både motiverer og bidrar til å gjøre fektesporten mer attraktiv for både nye utøvere og sponsorer. Vi oppfordrer derfor flere til å bidra. Gjerne allerede på neste stevne; Siddis Cup i 21. og 22. januar 2023. 

 


 

 




FEKTEFORBUNDET PÅ NIFs LEDERSAMLING

Postet av Norges Fekteforbund den 21. Nov 2022

Fra NIFs Ledersamling 18. og 19. november på Scandic Gardermoen: Foto: Norges Idrettsforbund. 

Norges idrettsforbund (NIF) har avholdt ledersamling for særforbund og idrettskretser. Et nytt rekrutteringskonsept ble lansert, og av flere saker som ble behandlet var Fekteforbundets innspill til fortsatt utestengelse av Russland og Belarus.

På ledersamlinger i NIF deltar idrettsstyret og den administrative ledelse av NIF, samt de politiske valgte styrelederne og de administrative lederne av både særforbundene og idrettskretsene. Fra Norges Fekteforbund deltok president Bjørn Faye og generalsekretær Claes H. Bendiksen.

Temaene på ledersamlingen var hva som skal prege idretten fremover, og som vil være med på å gjøre oss til den organisasjonen vi ønsker å være.

Konkret dreide det som om hvordan finne, beholde og utvikle utøvere på alle nivåer. Skape én idrett med like muligheter for alle, uansett størrelsen på egen eller de foresattes lommebok. Dessuten ble også ulike tiltak etter det store frafallet av både aktive og frivillige under pandemien, og hvordan få bygget flere, bedre og mer tilgjengelige anlegg diskutert. 

Hvordan rekruttere og holde på de aktive og de frivillige
En landsomfattende undersøkelse viser at relativt få anser konkurranser som viktig for å drive med idrett. Trening, mestring, vennskap og fellesskap, samt det å ha det gøy er viktigst. De frivillige oppgir egenverdi, personlig utvikling og plikt som følge av barns deltakelse som de viktigste årsakene til at de engasjerer seg.

Lanserer rekrutteringskonseptet «Det som teller»
Norsk idrett er helt avhengig av frivillig innsats. Derfor lanseres nå et nytt rekrutteringstiltak som er spesielt rettet mot de frivillige. Det er utviklet videoer, annonsebilder og delingstekster til sosiale medier som kan brukes i arbeidet med å rekruttere flere frivillige. Norges Fekteforbund oppfordrer derfor fekteklubbene til å ta dette i bruk i sitt rekrutteringsarbeid

 LES MER OG LAST NED MATERIELL VIA DENNE LENKEN

Felles uttalelse om russisk og belarusisk deltakelse
Et enstemmig styre i Norges Fekteforbund vedtok i det siste styremøte å arbeide for fortsatt utestengelse av både aktive og offisielle utsendinger fra Russland og Belarus. NF-styret ønsket også at Fekteforbundet skulle fremme en resolusjon om dette på ledersamlingen.

Dette resulterte i at Ledersamlingen ble enige om følgende felles uttalelse: 

"Krigføringen mot Ukraina er et klart brudd på Folkeretten og skaper en farlig internasjonal sikkerhetssituasjon, med alvorlige konsekvenser også for idretten. Toppidrett er viktig for makthaverne i Russland og Belarus, som over tid har misbrukt idrett i propagandaformål.

I denne situasjonen er det uakseptabelt å åpne opp for russisk og belarusisk idrettsdeltakelse internasjonalt. Dette gjelder både utøvere, valgte og ansatte idrettsledere og personer med arrangements- og dommerfunksjoner."




TØFF DEBUT I VERDENSCUPEN

Postet av Norges Fekteforbund den 17. Nov 2022

Mohamad Haisasm Abdulaim (t.v) setter et støt mot nylig juniorverdensmester Schrøder fra Tyskland. Foto: Dan Lundesgaard.

Mohamad Haisam Abdulaim fra Drammen Fekteklubb har deltatt i Wheelchair Fencing IWAS World Cup 2022 i Ungarn. Han ble den første norske rullestolfekteren som har deltatt i et ordinært verdenscupstevne.

Rullestolfekting er en paralympisk gren som ble introdusert under de Paralympiske Lekene i Roma i 1960. I rullestolfekting konkurrerer både kvinner og menn i alle våpengrenene i to ulike klasser (A og B) avhengig av bevegelighet. Rullestolene er festet i spesielt tilpassete rammer på ordinære fektepister.

Første nordmann i verdenscupen
Som Norges første rullestolfekter, skapte Cathrine Bergan fra Drammen Fekteklubb norsk fektehistorie ved å delta på et satelittstevne i Estland. Med deltakelsen i et ordinært verdenscupstevne har Mohamad skrevet et nytt kapittel i historien.

Verdifull erfaring
Mohamad ble klassifisert som kategori A-fekter, og ble dermed kastet ut på dypt vann i sin første turnering. Fordi dette var det første stevnet i kvalifiseringen til de paralympiske lekene i Paris 2024, ga dette viktig informasjon om det internasjonale nivået, og de norske mulighetene for en eventuell paralympisk kvalifisering. 

Uansett plasseringen nederst på på listen av 52 deltakere, tar både Mohamad og reiseleder Dan Lundesgaard med erfaring og heldigvis økt motivasjon for både trening og fremtidig stevnedeltakelse.

Se alle resultater via denne lenken

Rullestolfekting i Norge
Selv om alle fekteklubbene ønsker personer med funksjonsnedsettelser velkommen, har et fåtall av klubbene et eget aktivitetstilbud innenfor rullestolfekting.

I 2019 igangsatte Drammen Fekteklubb et tilbud. Både for dem som vil konkurrere, og dem som kun ønsker å trene. Senere har også både Molde Fekteklubb og Tordenskiold Trondheim Fekteklubb gjort det samme.

Hvordan begynne med rullestolfekting
Personer som ønsker å prøve sporten kan ta direkte kontakt med en fekteklubb for å forhøre seg om hva som finnes av tilbud. Ta gjerne også kontakt med Norges Fekteforbund. 

Fekteklubber som ønsker å igangsette et tilbud kan også ta direkte kontakt med Dan Lundesgaard i Drammen Fekteklubb. Med støtte fra Stiftelsen Dam skal klubben være et kompetansesenter for rullestolfekting, og dermed et godt utgangspunkt for spredning av Rullestolfekting. Både til andre fekteklubber, og til andre idrettslag som er tilsluttet Norges Idrettsforbund. 

Dan Lundesgaard kan derfor besvare spørsmål om hva slags utstyr klubben trenger og hvor man kjøper det, samt spørsmål om blant annet regelverk.

Les mer om rullestolfekting i Norge via denne lenken




NORSKE FEKTERE I AKTIVITET I OSLO, TALLINN, GRENOBLE OG BERN

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Nov 2022

Fra Zorro Cup i Hovseterhallen 2022. Foto: Norges Fekteforbund.

I helgen arrangerte Oslo Fekteklub Zorro Cup, sesongens andre stevne i Ungdomsserien. Norske senior- og kadettfektere deltok dessuten i stevner i Verdens- og Europacupen.

Årets Zorro Cup i Hovseterhallen, hadde samlet 62 starter fra syv fekteklubber på Østlandet. Dette er på høyde med fjoråret, men med noen færre starter Angelini Cup som var det første stevnet i Ungdomsserien.

Fekteforbundet gratulerer klassevinnerne, og takker alle fekterne for god innsats, teknisk arrangør Oslo FK for et flott stevne, og ikke minst alle de frivillige som bidro i gjennomføringen!

Klassevinnerne i Zorro Cup 2022

  • Kadettklassen: Pia Fjeldbo, Titan FK og Vladislav Hunchenko, Bygdø FK.
  • U15 år: Zion Lundesgaard, Drammen FK og Alexander Allport Fossum, Bygdø FK.
  • U13: Nathia Kitchel Cellan, Bygdø FK og Yahia Alizadeh, Titan FK.

Finn alle resultatene via denne lenken.

En rekke frivillige fra Oslo FK bidro i gjennomføringen av Zorro Cup. Her er klubbleder Yngve Eliassen (t.v.) med de som sørget for god mat og drikk for alle fremmøtte. Foto: Norges Fekteforbund. 

Ungdomsserien
Ungdomsserien er ett av tiltakene Fekteforbundet har igangsatt for å øke aktiviteten blant barn og unge. Ungdomsserien skal være uhøytidelig, men også gi spennende opplevelser, og fungere som en introduksjon for deltakelse i større nasjonale og nordiske konkurranser. Målet er dessuten å skape et tettere samarbeid og stimulere til vennskap mellom fekterne i ulike byer og klubber.

Ungdomsserien består av fire stevner i fire klubber på Østlandet. Alle stevnene er åpne for alle som ønsker å delta. Neste stevne er Vårstøtet, som arrangeres av Njård Fekting 4-5 mars 2023.

Les mer om Ungdomsserien via denne lenken.

Europa- og verdenscupen
Norske fektere var i aktivitet i et Europacupstevne i Grenoble og i verdenscupstevner i Tallinn og i Bern.

De beste norske individuelle prestasjonene på kadettstevnet i Grenoble var Elsa von Koss Hellebo sin 76. plass av 174 deltakere og Franz Philip Pap Holmen sin 81. plass av 204 deltakere.

I lagkonkurransen fikk jentelaget bestående av Erika Bustenes, Ada Sofie Gildernes, Mie Selinger, Elsa von Koss Hellebo, 12. plass av 22 lag. Guttelaget bestående Viktor Breivik, Franz Philip Pap Holmen, Julian Hoover og Filip Zeljkovic 18. plass av 28 lag.

Se alle resultatene fra Grenoble via denne lenken.

Norske seniorfekterne var også i aksjon i helgen. Kvinnene i Tallin og herrene i Bern.

Caroline Piasecka kom inn på en 172. plass av 271 deltakere i Tallin. Truls Straumøy 237. plass av 295 deltakere i Bern. Det norske herrelaget bestående av Arthur Grosse, Tomas Geitung, Truls Straumøy og Benjamin Humlen Dahlbo kom inn på 36. plass av 37 lag i lagkonkurransen.

Se alle resultatene fra Tallin via denne lenken.   

Se alle resultatene fra Bern via denne lenken.

 Synliggjøring av norsk fekting
I den lukkete Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere bilder fra årets Zorro Cup. Her finnes også flere bilder og film fra andre konkurranser og treningssamlinger. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publisere egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle og åpne Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.



ØKT DELTAKELSE KREVER OVERHOLDELSE AV PÅMELDINGSFRISTENE

Postet av Norges Fekteforbund den 9. Nov 2022

Fra Vinterstøtet 2022, sesongens først stevne i Norgescupen. Foto: Norges Fekteforbund. 

Etter to hektiske konkurransehelger, ble det på mandag avholdt styremøte i Fekteforbundet. Dette var det fjerde møtet med det sittende styret som ble valgt på tinget i mai. Flere viktige saker ble behandlet.

Protokollen fra dette, andre styremøter, samt protokollene fra komitemøtene blir fortløpende publisert på fekteforbundets nettside og kan lastes ned via denne lenken. 

Blant flere saker som ble behandlet, bes fekteklubbene å merke seg at det snarlig vil komme en utlysning på det tekniske arrangøransvaret for junior og senior/veteran-NM for 2023. Søknadsfristen er satt til 15. desember så interesserte klubber kan allerede nå forberede seg på å søke.

Overholdelse av frister og krav til deltakelse
Etter en spesiell tid med nedstengninger, tyder antall starter på både Oslo Cup og siste helgs Vinterstøtet at konkurranseaktiviteten er tilbake på samme nivå som før pandemien.

Dette setter store krav til både planlegging og gjennomføring av stevnene. Påmelding etter at påmeldingsfristene er gått ut, og innmelding av dommere, som egentlig selv skal delta, gjør dette enda vanskeligere.

For at de påfølgende stevnene i Norgescupen skal bli så gode som mulig, og for at interesserte fektere skal være sikre på å få delta, oppfordres alle om at påmeldingsfristene og dommerkravet overholdes.

Barneidrettsbestemmelsene
I forbindelse med påmeldinger, har det også forekommet diskusjoner om aldersbestemmelsene. De særnorske Barneidrettsbestemmelsene forklares som en av suksessfaktorene for norsk idrett. Både de mange toppresultatene, og den store bredden av utøvere. De skal sørge for at leken beholdes så lenge som mulig for å unngå frafall.

Fekteforbundet minner derfor om at barn kan delta i lokale stevner, primært i egen klubb fra det året de fyller 6 år. De kan delta i regionale konkurranser og idrettsarrangementer fra det året de fyller 9 år og på stevner i Norge, Norden og Barentsregionen fra det året de fyller 11 år. Barn til og med det året det fyller 12 år kan ikke delta i mesterskap som NM, EM, VM og tilsvarende.

Ved spørsmål om Barneidrettsbestemmelsene kan både Idrettskretsene og Fekteforbundet kontaktes, Alle fekteklubbene skal dessuten ha oppnevnt en person som er ansvarlig for barneidretten. Den Barneidrettsansvarlige har blant annet som oppgave å sørge for at bestemmelsene er kjent i klubben.

Påmelding via Ophardt
Norges Fekteforbund inngikk i 2017 avtale med Ophardt Touch. Dette er et felles internasjonalt verktøy for blant annet påmelding og gjennomføring av stevner. 

Verktøyet tar derfor ikke hensyn til de særnorske barnebestemmelsene, som blant annet følger kalenderåret i aldersbegrensningene, og ikke fektesesongen fra sommer til sommer som i Ophardt.

Fekteforbundet vil få lagt inn enn påminnelse om aldersbegrensningene i Ophardt, og minner om at alle som er tilknyttet norsk fekting har et ansvar, samt at eventuelle brudd på Barneidrettsbestemmelsene kan medføre sanksjoner.



PANGSTART PÅ NORGESCUPEN I NJÅRDHALLEN

Postet av Norges Fekteforbund den 7. Nov 2022

Fra kadettenes semifinale. F.v. Viktor Hagen og Franz Philip Pap Holmen. Foto: Norges Fekteforbund. 

Med 218 starter fra 12 fekteklubber var deltakelsen på Njård Fektings stevne, Vinterstøtet, tilbake på samme nivå som før pandemien. 

Årets Vinterstøtet hadde 10 klasser fordelt på begge kjønn med stor deltakelse. Det var til tider svært fullt på, og ved siden av fektepistene. Dette setter ekstra store krav til sikkerhet. Med like høy stevnedeltakelse på stevnene fremover, er det viktig at det er tilstrekkelig med kvalifiserte dommere.

Allikevel ble konkurransen gjennomført uten store forsinkelser. Som vanlig stilte dessuten frivillige opp og drev café med både mat og drikke for både tilskuere og fektere.

Vinnere fra seks fekteklubber
Fekter fra seks ulike klubber ble vinnere i Vinterstøtet. Vi gratulerer følgende personer med seieren: Ada Sofie Gildernes, Bergens FK, Senior- og U17-årsklassen), Karl Harmenberg, FFF Stockholm, Seniorklassen, Tone Karstensen, Bergens FK og Aleksander Malvik, Njård Fekting i U20-årsklassene, Franz Philip Pap Holmen, Bygdø FK i U17-årsklassen, Zion Lundesgaard, Drammen FK, og Kristoffer Mikael Solvikaas, Bygdø FK i U15-årsklassene, Liv Marhaug, Bergens FK og Yahia Alizadah, Titan FK i U13-årsklasene.

Tilbud for de yngste
Njård Fekting hadde også et tilbud for de som er for unge til å delta i Norgescupen. Alle de 11 fekterne som deltok, er vinnere. Dette lover godt for fremtiden!

Alle resultater finnes via denne lenken.

Masters
Vinterstøtet var første NC-stevne sesongen 2022/2023 og teller dermed i Masters-serien. Finalene for de åtte beste fekterne i alle aldersklasser gjennomføres i mai 2023. Mer informasjon om Masters her.

Bilder fra Vinterstøtet
I Facebook gruppen Fektebilder er det publisert flere flotte bilder fra dette og fra andre stevner og mesterskap i inn- og utland. Samt fra treningssamlingene i regi av Norges Fekteforbund. Bli gjerne medlem av gruppen for å se andres, og publiserer egne bilder og videosnutter.

Vi oppfordrer også både fektere og deres foresatte til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Bilder som blir delt og likt på sosiale medier både motiverer og bidrar til å gjøre fektesporten mer attraktiv for både nye utøvere og sponsorer. Vi oppfordrer derfor flere til å bidra. Gjerne allerede neste helg under Bergens Cup om tre uker. 



INVITASJON TIL TRENER 1-KURS

Postet av Norges Fekteforbund den 4. Nov 2022

Norges Fekteforbund igangsetter nå en ny runde med trenerutdanning. I første omgang settes det opp et Trener 1-kurs som varer 1. halvår. Målet er å også gjennomføre et Trener 2-kurs i løpet av 2023. 

Trenere er essensielle for fekteklubbenes drift og utvikling. Gode trenere påvirker ikke bare utøvernes nivå, men har også stor betydning for både rekruttering og frafall. Mange fekteklubber har behov for flere kvalifiserte trenere, men et fåtall av klubbene har tilstrekkelig med medlemmer som genererer nok inntekter til å ansette noen på fast basis.

Gratis trenerutdanning
Norges Fekteforbund tilbyr gratis trenerutdannelse for å bistå fekteklubbene. Målet er at dette skal bidra til klubbenes treningstilbud skal bli så godt som mulig, for så mange klubbmedlemmer som mulig. Dette motvirker frafallet og gjør fekteklubbene mer attraktive for nye medlemmer. Dessuten vil dette stimulere den sportslige utviklingen i hele norsk fekting.

Fekteforbundets trenerutdanning
Fekteforbundet har tidligere informert om endringer i Trenerutdanningen. Forbundet kan nå tilby tre ulike trenerkurs som bygger på hverandre. 

Trener 1-kurset
Først ut er et Trener 1-kurs. Dette kurset vil være obligatorisk for de som ønsker å gå videre og gjennomføre Trener 2 og 3-kursene senere. Kurset er gratis, men deltakerne eller klubbene deres betaler og organiserer selv reise og opphold.

Kurset er åpent for personer fra og med det året de fyller 16 år som er medlemmer av klubber som er tilknyttet Norges Fekteforbund, og som har gyldig NF-lisens samt gjennomført den obligatoriske Trenerattesten.

Kurset egner seg godt for de som allerede bidrar som klubbtrenere og som ønsker økt kompetanse, men er åpent for alle som ønsker å bidra som trener i egen, eller i en annen klubb. 

Det er ikke nødvendig å være en god fekter for å bli en god trener. Gode trenere instruerer ikke bare teknikk, de skal også bidra til å utvikle utøverne fysisk og sosialt for å skape positive opplevelser, uansett nivå. Fekteforbundet oppfordrer derfor flest mulig som er, eller som kan tenke seg å være fektetrener til å melde seg på.

Fellesidrettslig kurs, to kurshelger og praksis
Trener 1-kurset er oppdelt i flere deler, og inneholder et obligatorisk fellesidrettslig trenerkurs som må gjennomføres i regi av idrettskretsen. Les mer om dette kurset og finn tilgjengelige kurs via denne lenken.

Deretter tilbyr Fekteforbundet 45 timer undervisning med teori og praksis fordelt på to kurshelger. Kurset inneholder også 45 timer med praksis som må gjennomføres underveis, eller etter endt undervisning etter avtale med en fekteklubb.

Undervisningen vil foregå på Bygdøhus i Oslo, og blir ledet av Fekteforbundets utviklingsansvarlig, Fredrik Backer. Han er tidligere toppfekter, og er sertifisert trener 2.  Mer informasjon om Fredrik finnes via denne lenken. 

Første kurshelg blir 4. og 5. februar
Første kurshelg har fokus på trenerrollen i fekting. Undervisningen består av både teori og praksis innenfor utholdenhet, styrke og spenst, hurtighet og reaksjon, bevegelighet, koordinasjon og motorikk.  

Andre kurshelg blir 6. og 7. mai
Andre kurshelg har fokus på fektemetodikk, består av teori og praksis innenfor planlegging, gjennomføring og evaluering av fektetreninger.

Begge kurshelgene starer lørdag kl. 09:00, og avsluttes på søndag senest kl. 17:00. Det blir felles pizza på lørdag etter endt kursdag.

Praksis
I tillegg til kurshelgene må deltakerne kunne dokumentere at de gjennomfører 45 timer med praksis innen 18 måneder etter den første kurshelgen. Praksis er all planlegging, gjennomføring og evaluering av trening og oppfølging av fektere i klubb og annen form for instruksjon av utøvere. Minimum 35 timer av praksisen må være knyttet til aktivitet i egen klubb. Egentrening regnes ikke som godkjent praksis.

Autorisasjon som Trener 1
For å få autorisasjon som Trener 1 må deltakerne ha oppnådd gitte kompetansemål og deltatt på minimum 80 prosent av undervisningen, samt gjennomført praksis etter avtale med kursansvarlig. Etter endt kurs utsteder Norges Fekteforbund kursbevis.

Informasjon og påmelding
Ta kontakt med Fekteforbundets utviklingsansvarlige og kursleder Fredrik Backer for nærmere informasjon om kurset. 

Påmelding som skal inneholde fullt navn, epostadresse og telefonnummer til hver deltaker, sendes også til ham innen 15. desember på epost: fredrik.backer@nif.idrett.no



NYTT GRATIS ÅRSHJUL FOR KLUBBENE

Postet av Norges Fekteforbund den 1. Nov 2022

Alle fekteklubbene har nå mulighet til å ta i bruk et nyutviklet digitalt årshjul. Dette er et gratis hjelpemiddel som bidrar til god planlegging og mer forutsigbarhet på viktige aktiviteter gjennom året. Ikke minst vil årshjulet kunne bidra til kontinuitet i klubbdriften ved utskiftninger i styre og ledelse.

Det kreves stadig mer for å tilfredsstille kravene, og for å utnytte alle mulighetene som følger av medlemskapet i Norges Idrettsforbund. Selv om de aller fleste fekteklubbene er relativt små særidrettslag som styres av få ildsjeler på frivillig basis, er de helt avhengige av kompetente tillitsvalgte for å drifte og utvikle klubbene.

Utskiftninger i klubbstyrene under nedstengingen har synliggjort viktigheten av kontinuitet og erfaringsoverføring innenfor både det sportslige og administrative. Tidene endrer seg, og det som var riktig før er kanskje heller ikke godt nok for å rekruttere og beholde medlemmene fremover.

Bistand for utvikling av fekteklubbene
For å skape større og bedre fekteklubber, er klubbutvikling definert om et viktig satsingsområde i Fekteforbundets langtidsplan. 

Utover å synliggjøre fekteklubbenes utfordringer vis a vis Norges Idrettsforbund og bidra konstruktivt i utviklingen av felles støtteordninger og verktøy.

Et resultat av dette arbeidet er at NIFs Klubbguide er lansert i ny drakt. Her kan styremedlemmene i fekteklubbene finne nyttig informasjon samt råd og tips og nyttige maler. Hver seg hvordan stifte, drifte og utvikle fekteklubben. Les mer om Klubbguiden via denne lenken.

Fekteforbundets nettside har for øvrig også et eget menypunkt for Klubbservice med råd og tips for fekteklubbene. Norges Fekteforbund har dessuten ansatt en utviklingsansvarlig og bekostet utdanning av en NIF-godkjent Klubbveileder. Begge har bakgrunn som fektere og kjenner derfor fektesporten godt. 

Ta derfor kontakt med Norges Fekteforbund om klubbstyrene har behov for bistand i klubbutviklingsprosjekter.

Nå lanseres også et nytt gratis hjelpemiddel
Fekteklubbene har over lang tid etterlyst et årshjul. Fekteforbundet og flere andre særforbund har presset på, og fått gjennomslag for at Norges Idrettsforbund har utviklet et digitalt årshjul.

Årshjulet, som er gratis for tilsluttete klubber vil gi klubbstyrene en enda bedre oversikt over alle oppgavene. Både de påkrevde som følger medlemskapet i NIF, og vis a vis myndighetene, og de selvpålagte oppgavene i hver enkelt klubb.

Dette skal gjøre det enklere å planlegge, og involvere flere personer i klubbdriften. Dette vil også bidra til kontinuitet i det som bestemmes og gjøres i klubben ved endringer i styre og ledelse.

Hvordan ta i bruk årshjulet
Det er to måter å ta i bruk det digitale årshjulet på. Klubben kan etablere et helt nytt, eller benytte en mal som dekker områder som de fleste klubber har nytte av å presisere, dokumentere og samle på et sted. 

Malen kan derfor være et utgangspunkt der hver klubb også kan gjøre endringer for å tilpasse årshjulet til sine aktiviteter for 2023. Legg derfor inn så mye som mulig som besvarer de viktigste spørsmålene om klubben og driften av den.

For tilgang og mulighet til å redigere årshjulet, kreves innlogging med Idrettens ID, samt en rolle/funksjon i klubben. 

Finn ytterligere informasjon om det digitale årshjulet og finn brukerveiledninger via denne lenken.