STUDENT-OL I CHENGDU 2021

Postet av Norges Fekteforbund den 15. Mai 2020

Student-OL i Chengdu, Kina blir trolig verdens største fleridrettsarrangement i 2021. Det er ventet over 12 000 deltakere fra 120 nasjoner i 18 ulike idretter, blant annet fekting. 

Student-OL, som heter Universiaden, arrangeres av det internasjonale studentidrettsforbundet. Sommerlekene i 2021 arrangeres i Chengdu som ligger i Kina.

Deltakelse på Universiaden krever at man satser internasjonalt samtidig som man studerer. Arrangementet vil dermed kunne være et satsningsmål, og en del av en utviklingstrapp på veien mot OL. Til informasjon var hele 94 medaljører i London-OL i 2012 tidligere Universiadedeltakere.

Lenke til sommeruniversiaden i 2021 sin offisielle nettside

Studentfekting i Norge
Det kan være vanskelig å motivere seg til fortsatt satsing når man går fra junior til seniorklassen. Mange velger også å flytte for å studere. Fordi det da blir for lang vei til fekteklubben man er medlem av, legges fektingen på is.

Det er i den forbindelse viktig å vite at flere studentidrettslag organiserer fekting. Disse er både medlemmer av Fekteforbundet og av Norges studentidrettsforbund (NSI)

Se oversikt over de norske fekteklubbene her.

Praktisk informasjon
Norges studentidrettsforbund (NSI) står som ansvarlig forbund for den norske troppen til Chengdu. Selve uttaket gjøres imidlertid i samarbeid med de aktuelle særforbundene.

Mer informasjon fra NSI om uttakskriterier og kostander kan lastes ned her.

På grunn av planlegging ønsker Studentidrettsforbundet å få en oversikt over mulige deltakere før sommeren. Ta derfor kontakt med klubben din og meld din interesse via den til Fekteforbundet så raskt som mulig og innen 29. mai.




RETNINGSLINJENE FOR NORSK FEKTING FRA 1. AUGUST

Postet av Norges Fekteforbund den 7. Mai 2020

Etter regjeringens beslutning om å åpne for trening i barne- og ungdomsidretten fra 1. juni og konkurranser for denne aldersgruppen innen kretsen fra 1. august, minner Fekteforbundet om retningslinjene; Koronavettreglene for norsk fekting.

Det er fremdeles smittevernregler for utøvelse av all idrettslig aktivitet. De ansvarlige i fekteklubbene bes derfor om holde seg orientert om disse og hygienekravene som settes av halldrifter, og eventuelle lokale regler som går ut over de nasjonale retningslinjene.

Folkehelseinstituttet har i samarbeid med Helsedirektoratet utarbeidet en veileder med råd om forsvarlig smittevern ved covid-19. Denne har endret seg, og på bakgrunn av dette har hver idrett utarbeidet og justert sine Koronavettregler:     

Skille mellom barn og voksne
Det skilles mellom voksne og barn/ungdom når det gjelder kontaktreduserende tiltak. Med barn/ungdom menes personer til og med 19 år. 

Regler for barn og ungdom
Fra 1. juni fikk barne- og ungdomsidretten unntak fra en-metersregelen for trening i grupper inntil 20 personer. Fra 1. august gis det ytterligere unntak fra avstandskravet for konkurranser innenfor de respektive idrettskretsene.

Regler for voksne
For voksne gjelder fremdeles avstandsregelen om minst én-meters regelen mellom maskene.

Kvalifiserte trenere kan imidlertid gi leksjoner med øvelser som tar hensyn avstandsregelen. Dette vil også gjelde for øvelser i par for tilstrekkelig øvete fektere, der man kun treffer hånd, arm og eventuelt kropp uten å bryte én-meters regelen mellom maskene.

Maks 20 i treningsgrupper
For ordinære treninger gjelder samling av maksimalt 20 personer i en gruppe. Flere slike grupper av maksimalt 20 personer kan samles dersom gruppene holdes adskilt, og de enkeltvis og samlet kan overholde smittevernrådene. Dette gjelder både innendørs og utendørs.

Trafikklysmodell
Som det fremgår av veilederen har direktoratet etablert en trafikklysmodell, som per 1. juni settes til gult nivå:

Jobber for ytterligere oppmykninger
Fektestevner for voksne, og stevner for barn og ungdom med deltakelse fra flere idrettskretser er inntil videre ikke lov. Videre oppmykning med gode smitteverntiltak er imidlertid et prioritert arbeid for Fekteforbundet i det fellesidrettslige arbeidet med NIF vis av vis myndighetene i den gradvise åpningen av den organiserte idretten.

Målet er at den felles dugnadsinnsatsen vil resultere i ytterligere lettelser, slik at vi så snart som mulig kan komme tilbake til normalen. Der også voksne kan fekte i klubbene, og at det åpnes opp for konkurranser på tvers av idrettskretser uansett alder.

Fekteforbundet ber derfor om at alle fekteklubbene som driver organisert trening gjør seg kjent med, og følger rådene i smittevernveilederen og Koronavettreglene for norsk fekting. Ved usikkerhet oppfordres alle til å utvise et godt skjønn for å unngå smittespredning.




2,5 TIMER OM BARTOSZ OG OL-SØLVET PÅ EUROSPORT NORGE

Postet av Norges Fekteforbund den 6. Mai 2020

Eurosports OL-ekspert Jørn Sundby og programleder Pål Gordon Nilsen (med kårde) omkranser Bartosz Piasecki etter opptaket til den tre timer lange sendingen om veien til sølvmedaljen under London-OL i 2012. Foto: Eurosport. 

I serien Magiske OL Øyeblikk på Eurosport er Bartosz Piasecki den første som  blir portrettert. Det 2,5 timer lange programmet på mandag 11. mai inneholder gjensyn med kampene og spennende historier fra veien mot OL-finalen i London 2012. 

Inkludert finalen i de Olympiske sommerlekene i 2012, fektet Bartosz fem kamper. Disse har kun blitt vist én gang, direkte på NRKEurosport har nå overtatt rettighetene til OL. Tv-sendingen blir derfor en unik mulighet til å få se kampene igjen, og denne gang også med Bartosz sine kommentarer. 

Programmet, som ledes av Pål Gordon Nilsen og Eurosports OL-ekspert Jørn Sundby, varer i hele 2,5 timer. Programmet blir derfor også en mulighet til å bli bedre kjent med Bartosz. 

Hold derfor av tiden fra klokken 13 på førstkommende mandag, 11. mai!

Om Bartosz Piasecki
I tillegg til sølvmedaljen i de olympiske leker i London i 2012, har Bartosz bronsemedalje fra Europalekene i 2015. Fra tidligere har han blant annet EM-bronse i aldersklassen under 23 år i 2009, og blitt Nordisk mester i 2012,2013, 2014 og 2016.

Selv om han nå har trappet ned som aktiv internasjonalt, fekter han ennå i Bygdø Fekteklubb, og er regjerende norgesmester fra 2019. Fra tidligere har han også vunnet og mottatt Kongepokalen i 2011, 2012 og 2018.

Bartosz er utdannet på Universitetet i Oslo, og arbeider i dag som lærer i matematikk og IT på Wang Videregående skole. Til glede for nye talenter i norsk fekting, jobber han dessuten også deltid som Fekteforbundets sportslige leder.

Spennende og lærerikt innblikk
Bortsett fra å få se igjen de spennende kampene, vil seerne altså få et interessant innblikk i hvordan Bartosz tenkte og vurderte kampene mens det sto på. I tillegg inneholder sendingen mye informasjon om fekting generelt.

Et redigert opptak av sendingen vil sannsynligvises i reprise. Fekteforbundet håper allikevel at så mange som mulig får mulighet til å se hele programmet. Dette vil gi gode minner, og være inspirerende i en vanskelig tid inntil vi kan møtes som normalt igjen på fektepistene.

Spør Bartosz
Om noen, både de som kan tenke seg å begynne å fekte, etablerte fektere, foresatte eller andre interesserte har spørsmål om OL, eller som ønsker tips og råd om fekting generelt, så har Bartosz sagt seg villig til å besvare disse. Spørsmålene kan sendes per epost til: post@fekting.no