ÅRETS STØTTE- OG TILSKUDDSORDNINGER

Postet av Norges Fekteforbund den 28. Jan 2020

Alle frister for de ulike støtte- og tilskuddsordningene som er gunstige for klubber i 2020 er nå samlet på ett sted. 

Det er krevende å drifte et idrettslag, og Fekteforbundets klubbundersøkelse viste at mange fekteklubber har økonomiske utfordringer knyttet til klubbdrift. 

Det finnes imidlertid en rekke ordninger som kan generere penger i klubbkassene. Fekteforbundet anbefaler derfor de ansvarlige i fekteklubbene å følge med på, og søke støtte fra de ulike støtte- og tilskuddsordninger som eksisterer i norsk idrett. 

Se oversikten og hvilke frister som gjelder for 2020.

Økt fokus på klubbutvikling
Klubbundersøkelsen viste også at mange tillitsvalgte har behov for økt kunnskap om klubbdrift for medlemsklubber i Norges Idrettsforbund. For å fortsette medlemsveksten, bør det derfor fokuseres mer på klubbutvikling.

Les mer om klubbutvikling her

Verktøyet Bedre Klubb
For å drive mer effektivt, og bedre håndtere både vekst og nedgang, anbefaler Norges Fekteforbund (NF) de tilsluttete fekteklubbene å ta i bruk klubbutviklingsverktøyet Bedre Klubb.

Les mer om Bedre Klubb her






NORSK KADETTBRONSE I FINLAND

Postet av Norges Fekteforbund den 27. Jan 2020

F.v. Olav Eikanger (Bergens FK), Elias Draugedalen (Nøtterøy FK), Henning Karlsen (Bergens FK) og Emil Draugedalen (Nøtterøy FK). Foto: Espoo Fencing Challenge. 

Kadettenes førstelag tok en flott 3. plass i søndagens lagkonkurranse i helgens Europacupstevne i Espoo. Dette var en god oppkjøring til EM som er om fire uker. 

Norge stilte med tre av totalt 30 lag i helgens lagkonkurransen i Espoo Fencing Challenge. Førstelaget fulgte opp bronsemedaljen i København på samme tidspunkt i fjor. 

Etter å ha fått walk over i første runde, vant guttene først over det danske laget og deretter over et sammensatt svensk lag. Etter tap mot sølvmedaljør Frankrike i seminfinalen, slo det norske laget Østerrike i bronsefinalen. Dette er en sterk prestasjon av det norske laget som var rangert som nummer syv.

På det norske førstelaget fektet Olav Eikanger (Bergens FK), Elias Draugedalen (Nøtterøy FK), Henning Karlsen (Bergens FK) og Emil Draugedalen (Nøtterøy FK). Laget ble coachet av Mariusz Piasecki. 

Det norske tredjelaget som var rangert som nummer 19 kom inn på en god 16. plass, mens andrelaget fikk 22. plass.

Ujevnt individuelt
I lørdagens individuelle konkurranser var det ujevne norske resultater på både jente- og guttesiden. De beste plasseringene fikk Elias Draugedalen med 12. plass i kadettklassen og Franz Philip Pap Holmen (Bygdø FK) med 13. plass i U14-årskonkurransen. Den beste norske plasseringen på jentesiden var Erika Bustnes sin 16. plass jentenes U14-årskonkurranse. Hun bor i England og fekter i Chelsea Fencing Club.

Se alle resultatene her

Norges Fekteforbund gratulerer fekterne og coachen Mariusz Piasecki, og ønsker lykke til i årets Europamesterskap i Kroatia!

Flotte bilder
Espoo Fencing Challenge var et stort og godt gjennomført stevne. Arrangøren har dessuten publisert mange flotte bilder på stevnets profil på Facebook. Lik og del gjerne.

Det finske europacupstevnet ble arrangert i Otahalli Sporthall i Espoo. Arrangørene var Espoo Fencing Club og Helsinki Fencing Club, i samarbeid med det Finske Fekte- og Pentathlon Forbundet. 



GOD OPPSTART HOS OLYMPIATOPPEN

Postet av Norges Fekteforbund den 24. Jan 2020

F.v. Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki, tidligere landslangsfekter, Fredrik Backer fra Njård Fekting, fagkonsulent teknikk-/motorikk innenfor olympiske idretter på Olympiatoppen, Claude Lebreux og fektetrener i Bygdø Fekteklubb, Anna Rostkowska. Foto: Norges Fekteforbund. 

Samarbeidet med Olympiatoppen er i gang. Gårsdagens arbeidsmøte ble en god start for å sette mål og definere den videre prosessen.

Norges Fekteforbund innledet på tampen av 2019 et samarbeid med Olympiatoppen. Vårt ønske er å få tilgang på Olympiatoppens fagkunnskap, deres fasiliteter, og få lære mer av andre idretter som har kommet lengre i sitt systematiske treningsarbeid. 

Målet å tilby et bedre og mer målrettet treningsopplegg for landslangsfekterne for å nå Fekteforbundets sportslige mål. 

Etter ønske fra Olympiatoppen, har Fekteforbundet involvert Anna Rostkowska fra Bygdø Fekteklubb, og Fredrik Backer fra Njård Fekting i det videre arbeidet. Begge har høyere idrettsfaglig utdanning, og lang erfaring som både fektere og trenere. 

Stegvis prosess
Det første møtet var en workshop for å analysere hvilke fysiske egenskaper som kreves for å bli en god fekter. Sammen med Fekteforbundet, bidrar Anna og Fredrik med kunnskap og erfaring om fekting, mens Olympiatoppen vil sette fektekunnskapen i system og bidra med gode treningsrutiner, -øvelser og treningsmetodikk.

Gjøres tilgjengelig
For å få full effekt av en mer strukturert satsing er det ikke tilstrekkelig å kun involvere landslangsfekterne, og at disse kun forholder seg til Fekteforbundets treningsopplegg på treningssamlingene i regi av Fekteforbundet.

Utviklingsarbeidet må også følges opp på klubbnivå, og i det daglige treningsarbeidet i tett samarbeid med fektetrenerne. Ikke minst må dette tilgjengeliggjøres for flere klubbfektere som ønsker å satse og som på sikt aspirerer til landslagsplass. De ulike øvelsene vil derfor også bli tilgjengelig for alle, og dessuten bli implementert i Fekteforbundets trenerutdanning

Fekteforbundets mål er ha et opplegg klar i løpet av 1. halvår og etter hvert involvere flere trenere slik at opplegget kan tas i bruk bredt i fekteklubbene i løpet av året.




RULLESTOLFEKTING I MOLDE

Postet av Norges Fekteforbund den 23. Jan 2020

Bildet er fra Molde Fekteklubb sin åpne trening der både personer med og uten funksjonsnedsettelser fikk prøve fekting. Foto: Møre og Romsdal Idrettskrets.

Molde Fekteklubb igangsetter nå et fast treningstilbud innen rullestolfekting. Fektingen vil inngå som en del av et ordinært treningstilbud for alle en gang i uken på dagtid. 

Rullestolfekting er en paralympisk gren som ble introdusert under de Paralympiske Lekene i Roma i 1960. Både kvinner og menn kan konkurrere i alle våpengrenene i to ulike klasser avhengig av bevegelighet. 

Idretten organiseres av et eget internasjonalt forbund: International Wheelchair & Amputee Sports Federation (IWAS). 

Se informasjonsfilm om rullestolfekting her

Rullestolfekting i Norge
Fekting er en relativt liten sport i Norge. Med få unntak er sporten organisert i små særidrettslag med relativt få medlemmer og ressurser, som kun driver med fekting.

Selv om alle fekteklubbene ønsker personer med funksjonsnedsettelser velkommen, har et fåtall av klubbene maktet å gi et særskilt aktivitetstilbud innen rullestolfekting.

I 2019 igangsatte Drammen Fekteklubb et tilbud for rullestolfekting på kårde. Tilbudet er både åpent for de som bare vil trene, og for de som også ønsker å konkurrere. Klubbens mål er å bli et kompetansesenter for rullestolfekting, og dermed skape et utgangspunkt for spredning av grenen til andre fekteklubber, og til andre idrettslag som er tilsluttet Norges Idrettsforbund.

Allerede har en av klubbens rullestolfektere skapt norsk fektehistorie ved å delta på stevne i utlandet.

Rullestolfekting i Molde
I Norge fekter de aller fleste med kårde, mens Molde Fekteklubb har ønsket å organisere sin aktivitet med basis i sabel.

Fremover ønsker klubben også personer med funksjonsnedsettelser velkommen til sabelfekting på dagtid. Treningene ledes av Molde Fekteklubb sin mangeårige trener og primus motor, Ton Hazes.

Se nærmere informasjon fra Molde Fekteklubb her.

Hjelp og bistand til fekteklubber
Både Molde Fekteklubb og Drammen Fekteklubb har fått hjelp og bistand fra sine respektive idrettskretser i oppstartsfasen.

«Det er prisverdig hva som nå skjer i norsk fekting. Det er svært positivt at personer med funksjonsnedsettelser også har et mangfold av idretter å velge mellom. Det finnes en rekke støtteordninger, og andre klubber som ønsker å igangsette tilsvarende tilbud kan ta kontakt med fagkonsulent paraidrett i sin respektive idrettskrets. 
- Per Einar Johannessen, Fagkonsulent paraidrett i Norges Idrettsforbund.

På nettstedet www.paraidrett.no ligger en oversikt over fagkonsulentene i idrettskretsene. Fagkonsulentene sitter også med en god oversikt over aktivitetstilbud og muligheter lokalt på tvers av idrettene. På nettstedet ligger i tillegg mye info om klassifisering, aktivitetsmateriell, oversikt over kurs, arrangementer og seminarer på landsbasis og hvordan søke midler. Det er også mulig å legge inn ønsker og behov elektronisk på paraidrett.no - så blir man kontaktet i etterkant.

Organisert konkurransetilbud
Norges Fekteforbund tror at flere vil kunne være interesserte i rullstolfekting, og håper at denne grenen sprer seg til flere fekteklubber, og andre idrettslag som er tilsluttet Norges Idrettsforbund.

Selv om kårde- og sabelfekting, er ulike våpengrener med ulike regler, både innen ordinær- og rullestolfekting, er det positivt at flere klubber etablerer et tilbud innenfor paraidrett. Norges Fekteforbund tror dette både vil kunne øke de etablerte fekteklubbenes medlemstilfang og fektesportens generelle utbredelse i Norge.

Det tar tid å bygge opp et nytt treningstilbud, og det er viktig å være tålmodige i starten. Om flere klubber oppretter et tilbud og det blir flere aktive vil det på allikevel sikt være aktuelt å organisere konkurranseaktivitet for rullestolfektere i regi av Norges Fekteforbund på lik linje som for funksjonsfriske.
Uansatt så ønsker nå Norges Fekteforbund å søke om utstyrsmidler øremerket rullestolfekting for å bistå klubbene som igangsetter tilsvarende tilbud.

Personer som ønsker å prøve sporten kan ta direkte kontakt med en fekteklubb for å forhøre seg om hva som finnes av tilbud. Ta også gjerne kontakt med Norges Fekteforbund!

Les mer om fekting her


 



BERGENSK KVINNEDOMINANS I SIDDIS CUP

Postet av Norges Fekteforbund den 20. Jan 2020

F.v. Bergensfekterne Louise Smøraas, Vilde Tengesdal, Jiayi Wen og Tone Karstensen med sine medaljer. Foto: Bergens Fekteklubb. 

I helgen ble Siddis Cup arrangert i Tastahallen i Stavanger. Stevnet som var kalenderårets første i Norgescupen hadde hele 190 starter fra elleve fekteklubber. 

På kvinnesiden fortsatte bergensdominansen. Selv om fektere fra fire forskjellige klubber tok medaljer, gikk hele 14 av 20 medaljer, inkludert alle av gull, til bergensjentene.
På herresiden var fordelingen jevnere. Fektere fra fire klubber tok gull, og seks klubber havnet på medaljestatistikken.

Følgende jenter, alle fra Bergen vant gullmedaljer: 
Vilde Tengesdal, Ada Sofie Gildernes (to hver) og Louise Smøraas.

Følgende gutter vant gullmedaljer: 
Anton Raeder (BYF), Benjamin Humlen Dahlbo (NjF), Elias Draugedalen (NøF), Emilis Krasikovas (Stav.FK) og Martin Aleksander Vik (NjF).

Se alle resultatene her

Hyggelig fellesmiddag
Hele 85 fektere, foreldre, trenere og dommere, samt andre tilreisende til Siddis Cup benyttet seg av Stavanger Fekteklubbs invitasjon til felles pizzamiddag på lørdag kveld. Det ble en hyggelig seanse med mange gode samtaler.

Et godt fektemiljø på tvers av klubb- og geografiske grenser motvirker frafallet, og stimulerer rekruttering av både utøvere og tillitsvalgte på både klubb- og forbundsnivå.
Norges Fekteforbund oppfordrer derfor flere stevnearrangører til å organisere tilsvarende fellesmiddager.

"Lik og del for norsk fekting"
Et positivt og engasjert miljø påvirker også hvordan fekting blir oppfattet utad.
Fekteforbundet håper derfor at både de tillitsvalgte i fekteklubbene, utøverne og deres foresatte, samt publikum fortsetter å liker andres og dele egne fekteopplevelser i sosiale medier.
Dette motiverer fekterne, og bidrar til å gjøre fektesporten mer synlig og attraktiv for nye fektere.

Mange flotte bilder
Det er også gledelig at Fekteforbundets nettside og offisielle Facebook-profil stadig engasjerer flere.

I løpet av helgen er det dessuten publisert mange bilder i Facebookgruppen Fektebilder. Stavanger Fekteklubb har for øvrig også publisert mange flotte bilder fra helgens konkurranse på klubbens Facebook-profil. 

Sjekk også egen de andre fekteklubbene sine nettsider og Facebook-profiler. Både for å like og for å dele egne bilder fra helgens opplevelser.

Dommerkurs
I forkant av helgens stevne, arrangerte Norges Fekteforbund dommerkurs med Bjørn Faye som kursholder. Kurset hadde fem deltakere.

Vi minner om skjerpende krav til antall pliktdommere og om dommerkursene som er satt opp i 1. halvår av 2020.

Norges Fekteforbund gratulerer både medaljevinnerne med resultatene og Stavanger Fekteklubb for flott stevnegjennomføring. Også takk til alle deltakere og trenere, samt til dommere og de frivillige som stiller opp som støtteapparat og publikum!Stavanger Fekteklubbs stevneledelse, f.v. Hans Berger, Ole Eeg og Pierre Labes sørget for et flott stevne. Foto: Stavanger Fekteklubb.



NORSK FEKTEHISTORIE

Postet av Norges Fekteforbund den 17. Jan 2020

Bilde av Johannes B. Hjemgaard og hans pokaler i forbindelse med feiringen av hans 75-årsdag i 1964. Foto: privat

Fekteforbundet fikk i dag et spennende besøk. Ragnhild Marie Grøstad, datteren til den den tidligere fekteren Johannes B. Hjemgaard, delte fotografier og fortalte om sin fars fektekarriere. 

Fekteren Johannes Hjemgaard ble født 14. mai 1889, og fikk sine første fekteleksjoner som 17-åring i Hammerfest. Dette, som må ha vært Norges nordligste fektesal, er i dag dessverre uten noe fektemiljø. Få år etter at han begynte å fekte, flyttet han imidlertid til Oslo, og ble medlem i Oslo Fekteklub. Her ble grunnlaget for en lysende fektekarriere lagt med hjelp av Andre Drevons og Ola Elgård.

Kongepokal og et utall titler
Som normalt på den tiden, konkurrerte Hjemgaard i alle våpengrenene. Til sammen har han 23 norske og 2 nordiske mesterskapstitler. Han deltok dessuten i et utall av landskamper både i Norge og i utlandet.

Sin største triumf oppnådde han kanskje da han i 1922 vant NM og Kongepokalen på kårde foran Raoul Heide som to år senere ble verdensmester.

Opptog i forbindelse med Norges Fekteforbund sitt 25-års jubileum i 1931. Hjemgaard er fanebærer for Oslo Fekteklub. Foto: Privat

Besøk Norges Fekteforbund
Hjemgaards datter Ragnhild M. Grøstad satte stor pris på å få møte Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki som vant OL-sølv i 2012.

Hun hadde med stor iver sett de tv-overførte OL-sendingene fra London, og kunne fortelle at også hennes far, som motvillig måtte legge bort våpnene som 59-åring i 1948, fortsatte å følge med på norsk fekting til han døde i 1969. 

Norges Fekteforbund holder til på Idrettens Hus i Ullevål Stadion og tar gjerne i mot besøk og/eller tips om spennende historier og bilder som kan deles. Om noen drar kjensel på noen av fekterne i opptoget på bildet ovenfor så ikke nøl med å ta kontakt.

Ragnhild Marie Grøstad og Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki. Foto: Norges Fekteforbund.

Fektehistorie
Fekting er en relativt liten sport i Norge, men større i mange europeiske land, og utbredt i alle verdensdeler. Sporten er imidlertid ikke ny i Norge, og vi har stolte fektetradisjoner.

Forløperen til Norges Idrettshøgskole, Den Gymnastiske Centralskole for legemsøvelse og våpenbruk tok opp fekting i 1870. Den første norske fekteklubben utenfor fekting i militær regi, Studenternes Gymnastik- og Fægteforening, forløperen til Oslostudentenes Idrettsklubb ble stiftet 1882. Den første åpne klubben, Oslo Fekteklub ble deretter etablert i 1906. 

I 1911 ble Norges Fekteforbund etablert, og det første Norgesmesterskapet ble arrangert i 1913. Det samme året ble det internasjonale fekteforbundet, Fédération Internationale d'Escrime (FIE) stiftet, med Norge som ett av ni andre europeiske land som initiativtakere. 

Fekting er en av få grener som har vært olympisk idrett helt fra starten av i 1896. Norske fektere har deltatt i mange OL, sist da Bartosz Piasecki vant sølvmedalje i London i 2012. 

Fektingens historie starter selvfølgelig mye tidligere. Fekting i krig er kjent langt tilbake i historien, og duellering var ikke uvanlig i middelalderen. Moderne sportsfekting bygger på de samme prinsippene, og vi benytter ennå teknikker med tradisjoner tilbake til fekteskoler som oppstod i Italia, Spania og Frankrike på 1400-tallet. 

Les mer om fektingens spennende historie her.

Historieinteresserte kan også lese Fekteforbundets jubileumshefte som ble laget til 100-årsjubileet i 2011



REPETISJONSMODUL I REN UTØVER

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Jan 2020

Antidoping Norge har lansert en repetisjonsmodul i Ren Utøver. Den nye modulen gir mulighet for repetisjon uten at man må gjennomføre hele kurset på nytt.

Fekting er verken en typisk utholdenhetsidrett, eller en idrett som krever mye styrke. Det er derfor få tilfeller av bevisst doping i fektesporten. Allikevel finnes det en risiko for ubevisst doping. Dette kan forårsakes av reseptfrie medisiner som står på dopinglisten uten å søke om medisinsk fritak, eller av kosttilskudd ol. som inneholder forbudte substanser. Dessuten av aktivt eller passivt inntak av partydop eller andre rusmidler til fest.

Antidoping i norsk fekting
Norges Fekteforbund følger NIFs lover og alle anbefalinger som gjøres for å unngå doping. Fekteforbundet ble dessuten sertifisert som Rent Særforbund i november i 2018.

Sertifiseringen innebærer at alle med verv, eller som er ansatt i Fekteforbundet skal ha gjennomført Ren utøver, og kjenne Fekteforbundets handlingsplan mot doping.  

Dessuten skal alle utøverne som er på landslaget eller som representerer Norge, inkludert medisinsk og sportslig støtteapparat som reiser med landslaget ha gjennomført Ren utøver.

Les mer om hvordan bli sertifisert som Ren Utøver her

Rent Idrettslag
Fekteforbundet minner om at alle fekteklubber som har fektere på landslaget skal være sertifisert som Rent Idrettslag.

Dette samme kreves av de fekteklubbene som ønsker å bli tildelt det tekniske arrangøransvaret for Norgesmesterskap.

Les mer om hvordan bli sertifisering som Rent Idrettslag her

Mer informasjon om Fekteforbundets Antidopingarbeid finnes via denne lenken




KADETTENE TIL EM 2020 ER TATT UT

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Jan 2020


Norges Fekteforbund har nå tatt ut kadettene til årets Europamesterskap.

Årets EM for kadetter og juniorer arrangeres i Poreč, Kroatia. De individuelle kårdekonkurransene for kadettene går av stabelen 22. februar (gutter) og 23. februar (jenter). Norge deltar kun i lagkonkurransen for kadettgutter som er 25. februar. 

Norges Fekteforbund har tatt ut følgende kadettfektere:

Kårde gutter: 

  • Henning Karlsen (Bergens Fekteklubb)
  • Olav Eikanger (Bergens Fekteklubb)
  • Elias Draugedalen (Nøtterøy Fekteklubb)
  • Alexander Burum-Auensen (Njård Fekting)

Kårde jenter: 

  • Vilde Tengesdal (Bergens Fekteklubb)
  • Louise Smøraas (Bergens Fekteklubb)

Mariusz Piasecki er med som leder på vegne av Fekteforbundet.

Norges Fekteforbund gratulerer fekterne med uttaket, og ønsker lykke til!

Junioruttak
Juniorene tas ut 3. februar etter guttenes juniorverdenscupstevne i Beograd og jentenes juniorverdenscupstevne i Dijon.

Se nedenstående lenker for ytterligere informasjon om mesterskapet og om EM-uttaket:

Informasjon om mesterskapet

Uttakskriterier



UTTAK KADETT EM 2020

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Jan 2020

Norges Fekteforbund har nå tatt ut kadettene til årets Europamesterskap.

Årets Kadett-EM arrangeres i Poreč, Kroatia. De individuelle konkurransene går av stabelen 22.februar (gutter) og 23. februar (jenter). Lagkonkurransen for guttene er 25. februar. 

Norges Fekteforbund har tatt ut følgende fektere:

Kårde Gutter: 

  • Henning Karlsen (Bergens Fekteklubb)
  • Olav Eikanger (Bergens Fekteklubb)
  • Elias Draugedalen (Nøtterøy Fekteklubb)
  • Alexander Burum-Auensen (Njård Fekting)

Kårde Jenter: 

  • Vilde Tengesdal (Bergens Fekteklubb)
  • Louise Smøraas (Bergens Fekteklubb)

Mariusz Piasecki (Bygdø Fekteklubb) er med som leder.

Norges Fekteforbund gratulerer fekterne med uttaket og ønsker lykke til!

Se nedenstående lenker for ytterligere informasjon om mesterskapet og om uttaket:

Informasjon om mesterskapet

Uttakskriterier





LANDSLAGET TAR I BRUK TRENINGSDAGBOK

Postet av Norges Fekteforbund den 8. Jan 2020

Bestr er en digital treningsdagbok som er tilgjengelig på både smarttelefon og tablet.

Som et ledd i Fekteforbundets arbeid for å heve prestasjonene, blir bruk av treningsdagboken BESTR obligatorisk for landslangsutøvere. Denne anbefales også for alle utøverne som ønsker å utvikle seg som fektere.

I tillegg til å få representere Norge i landslagsantrekk med flagget på brystet, får landslangsfekterne, deres reiseleder og en eventuell pliktdommer, refundert reise- og oppholdskostnader når de representerer Norge på stevner og samlinger.

For å bidra i større grad til at landslaget oppnår enda bedre resultater, og samtidig stimulere til økt innsats fra flere fektere i en stadig voksende ungdomsgruppe som aspirerer til landslagsplass, ønsker Fekteforbundet at flere elementer kommer på plass: 

Landslagskontrakter
Fekteforbundet innførte i 2019 landslagskontrakter. Kontraktene definerer både Fekteforbundets sportslige og økonomiske forpliktelser, men klargjør også hvilke krav som stilles til holdninger og adferd, og ikke minst til treningen og forberedelsene som gjøres av både landslangsfekterne og deres klubber.

Les mer om innføringen av landlagskontraktene her 

Mer målrettet trening
Internasjonal fekting har endret seg, og blitt mer fysisk og hurtigere. For å hevde oss må vi derfor fokusere på flere egenskaper enn kun tekniske ferdigheter og kamptrening.

Der norsk toppidrett har kommet langt, er norsk fekting bakpå. Fekteforbundet har tro på overføringsverdier, og mener norsk fekting har et stort forbedringspotensial innenfor de fysiske og motoriske parameterne som er nødvendig for å hevde seg internasjonalt.

Sammen med Olympiatoppen er Fekteforbundet derfor i gang med å utvikle et treningsopplegg med ulike øvelser som utvikler de egenskapene som er nødvendige for å bli gode fektere. Samtidig skal det lages et testopplegg for å kunne gjøre analyser og arbeide systematisk med forbedringspotensialene. Målet er å øke prestasjonsnivåkvalitet i treningsarbeidet, og utvikling av en felles prestasjonskultur.

Meningen er at øvelsene også skal gjøres tilgjengelig for klubbene slik at også fektere som ikke deltar på treningssamlingene i regi av Fekteforbundet kan benytte disse. 

Les mer om samarbeidet med Olympiatoppen her

Økt fokus på skadeforebygging
Fekting er en trygg idrett med få akutte skader. Fektere er imidlertid utsatt for belastningsskader, som langvarige plager i knærne, lyskene, ryggen og skuldrene. Parallelt med den prestasjonsøkende treningen er det derfor viktig å gjøre egne øvelser for å forhindre de mest vanlige belastningsskadene.

Fekteforbundet utviklet derfor et eget treningsprogram for fektere i samarbeid med Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøyskole. Om programmet og øvelsene, som ble lansert i 2017, gjøres regelmessig, kan dette halvere skaderisikoen.

Lenke til treningsprogrammet og øvelsene som er laget for fektere i Skadefri

Treningsprogrammet finnes også via en gratis App som kan nedlastes fra App Store. Denne appen har også blitt oversatt til engelsk, spansk, fransk, russisk, tysk og kinesisk, og brukes av utøvere over verden under navnet "Get Set".

Innføring av treningsdagboken BESTR
Både øvelsene i Skadefri, fektetreningen, og den fysiske treningen som gjøres for å forbedre fysikken for øvrig bør registreres i treningsdagboken.

Samlet vil dette innholdet bli et viktig analyseverktøy for å se hvordan treningen har påvirket prestasjonsevnen, og dermed være en fin måte å følge opp utøverne på.

Les mer om hvordan man kommer i gang med treningsdagboken BESTR via denne lenken.







ÅRETS FØRSTE TRENINGSSAMLING

Postet av Norges Fekteforbund den 6. Jan 2020

Treningssamlingen ble avholdt i Bygdø Fekteklubb sin fektesal i Oslo. Foto: Norges Fekteforbund. 

20 fektere fra seks ulike fekteklubber, deltok på årets første nasjonale treningssamling i regi av Norges Fekteforbund for elite- og landslagsfekterne i aldersklassene U23, juniorer og kadetter.

Fekterne var samlet i tre dager, fredag 3. til søndag 5. januar på Bygdøhus i Oslo. Det ble gjennomført totalt fem treningsøkter under ledelse av Mariusz Piasecki. Samlingen ble avsluttet med en treningskonkurranse som ble vunnet av Truls Straumøy fra Bergens Fekteklubb.

Samlingen er det siste før kadettene skal delta i europacupstevnet i Bratislava neste helg. Dette er det tredje og siste uttaksstevnet før laget til Kadett-EM i Porec skal tas ut.

Fekteforbundet takker Mariusz Piasecki for vel utført jobb, og fekterne for god innsats. Fekteforbundet ønsker også alle lykke til videre i sesongen!

Godt miljø på tvers av klubbgrenser
Det var god stemning både på treningen og når fekterne fikk servert pizza etter avsluttet trening på lørdagen. Det ble i tillegg servert kake i forbindelse med at Emil Draugedalen fra Nøtterøy FK fylte 15 år, og Vilde Tengesdal fra Bergens FK fylte 16 år i løpet av helgen.


Bra resultat i juniorverdenscupen
Katherina Malvik, som var en av fire jenter som deltok på samlingen, dro etter den første økten til Italia for å delta på juniorverdenscupstevnet i Udine.

Norges Fekteforbund gratulerer henne med en god 32. plass, i tøff konkurranse med 161 fektere!

Katherina Malvik, Titan Fekteklubb kom inn blant de 32 beste i det italienske verdenscupstevnet i Udine. Foto: FIE.


Se resultatene her




ROMJULSSAMLING I KUNGSÄNGEN

Postet av Norges Fekteforbund den 2. Jan 2020

Bak f.v: Olav Eikanger (Bergens FK), Marcus Brobakken (Njård Fekting), Elias Draugedalen (Nøtterøy FK), Henning Karlsen (Bergens FK), Alexander Bakke (Stavanger FK) og Aleksander Malvik (Titan FK), Foran f.v: Vilde Tengesdal (Bergens FK), Katherina Malvik (Titan FK), Louise Smøraas (Bergens FK) og Emil Friis Ruud (Bygdø FK). 

Ti norske fektere fra seks fekteklubber deltok i romjulen på treningsleir i Sverige. Samlingen ble arrangert av det Svenske Fekteforbundet, med bistand av det norske forbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki.

For 8. året på rad inviterte det Svenske Fekteforbundet til romjulssamling i Kungsängen. I fjor deltok kun fem norske gutter fra tre fekteklubber. Denne gangen deltok hele tre jenter og syv gutter fra seks norske fekteklubber. 

I tillegg til de norske fekterne deltok til sammen 39 svensker fektere, herav 15 jenter, i aldersklassene kadett, junior og senior på samlingen som varte fra 26. til 30. desember.

Tre økter hver dag
Fekterne deltok på tre treningsøkter hver dag. Det var lagt opp til mye teknisk trening, hvorav to av øktene også inneholdt beinarbeid og kamptrening.

Én av de daglige øktene var alltid fysisk trening. Den fysiske økten inneholdt løping, i form av langtur eller intervaller, og sirkeltrening.

God sesongoppkjøring
Fekteforbundet håper samlingen både gir en god start på sesongen, og ikke minst et godt bidrag i oppkjøringen mot årets høydepunkt: Kadett- og Junior-EM i Porec i månedsskiftet februar/mars, og til Kadett-Junior VM i Salt Lake City i april.

For å forberede fekterne best mulig, arrangerer også Fekteforbundet årets første nasjonale treningssamling allerede førstkommende helg, 3-5 januar, på Bygdøhus i Oslo.

Norsk deltakelse på den svenske treningsleiren i romjulen er blitt en tradisjon. Norges Fekteforbund takker det Svenske Fekteforbundet for denne muligheten, og ønsker alle fekterne lykke til videre i resten av sesongen!