NORSK FEKTEHISTORIE

Postet av Norges Fekteforbund den 17. Jan 2020

Bilde av Johannes B. Hjemgaard og hans pokaler i forbindelse med feiringen av hans 75-årsdag i 1964. Foto: privat

Fekteforbundet fikk i dag et spennende besøk. Ragnhild Marie Grøstad, datteren til den den tidligere fekteren Johannes B. Hjemgaard, delte fotografier og fortalte om sin fars fektekarriere. 

Fekteren Johannes Hjemgaard ble født 14. mai 1889 og fikk sine første fekteleksjoner som 17-åring i Hammerfest. Dette må ha vært Norges nordligste fektesal, og er i dag dessverre et sted uten fektemiljø. Få år senere flyttet han til Oslo, og ble medlem i Oslo Fekteklub. Her ble grunnlaget for en lysende fektekarriere lagt under Andre Drevons og Ola Elgårds ledelse. 

Kongepokal og et utall titler
Hjemgaard fektet alle våpen, og har til sammen 23 norske og 2 nordiske mesterskapstitler. Han deltok dessuten i et utall av landskamper både i Norge og i utlandet.

Sin største triumf oppnådde han kanskje da han i 1922 vant NM og Kongepokalen på kårde foran Raoul Heide som to år senere ble verdensmester.

Opptog i forbindelse med Norges Fekteforbund sitt 25-års jubileum i 1931. Hjemgaard er fanebærer for Oslo Fekteklub. Foto: Privat

Besøk Norges Fekteforbund
Norges Fekteforbund holder til på Idrettens Hus i Ullevål Stadion og tar gjerne i mot besøk og/eller tips om spennende historier og bilder som kan deles. Om noen drar kjensel på noen av fekterne i opptoget på bildet ovenfor så ikke nøl med å ta kontakt.

Hjemgaards datter Ragnhild M. Grøstad satte stor pris på å få møte Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki som vant OL-sølv i 2012. 

Hun hadde med stor iver sett de tv-overførte OL-sendingene fra London, og kunne fortelle at også hennes far, som motvillig måtte legge bort våpnene som 59-åring i 1948, fortsatte å følge med på norsk fekting til han døde i 1969. 

Ragnhild Marie Grøstad og Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki. Foto: Norges Fekteforbund.

Fektehistorie
Fekting er en relativt liten sport i Norge, men større i mange europeiske land, og utbredt i alle verdensdeler. Sporten er imidlertid ikke ny i Norge, og vi har stolte fektetradisjoner.

Forløperen til Norges Idrettshøgskole, Den Gymnastiske Centralskole for legemsøvelse og våpenbruk tok opp fekting i 1870, og den første norske fekteklubben, Studenternes Gymnastik- og Fægteforening, forløperen til Oslostudentenes Idrettsklubb ble stiftet 1882 før Oslo Fekteklub, den første åpne klubben ble etablert i 1906. 

I 1911 ble Norges Fekteforbund etablert, og det første Norgesmesterskapet ble arrangert i 1913. Det samme året ble det internasjonale fekteforbundet, Fédération Internationale d'Escrime (FIE) stiftet, med Norge som ett av ni andre europeiske land som initiativtakere. 

Fekting er en av få grener som har vært olympisk idrett helt fra starten av i 1896. Norske fektere har deltatt i mange OL, sist da Bartosz Piasecki vant sølvmedalje i London i 2012. 

Fektingens historie starter selvfølgelig mye tidligere. Fekting i krig er kjent langt tilbake i historien, og duellering var ikke uvanlig i middelalderen. Moderne sportsfekting bygger på de samme prinsippene, og vi benytter ennå teknikker med tradisjoner tilbake til fekteskoler som oppstod i Italia, Spania og Frankrike på 1400-tallet. 

Les mer om fektingens spennende historie her.

Historieinteresserte kan også lese Fekteforbundets jubileumshefte som ble laget til 100-årsjubileet i 2011


0 Kommentar

REPETISJONSMODUL I REN UTØVER

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Jan 2020

Antidoping Norge har lansert en repetisjonsmodul i Ren Utøver. Den nye modulen gir mulighet for repetisjon uten at man må gjennomføre hele kurset på nytt.

Fekting er verken en typisk utholdenhetsidrett, eller en idrett som krever mye styrke. Det er derfor få tilfeller av bevisst doping i fektesporten. Allikevel finnes det en risiko for ubevisst doping. Dette kan forårsakes av reseptfrie medisiner som står på dopinglisten uten å søke om medisinsk fritak, eller av kosttilskudd ol. som inneholder forbudte substanser. Dessuten av aktivt eller passivt inntak av partydop eller andre rusmidler til fest.

Antidoping i norsk fekting
Norges Fekteforbund følger NIFs lover og alle anbefalinger som gjøres for å unngå doping. Fekteforbundet ble dessuten sertifisert som Rent Særforbund i november i 2018.

Sertifiseringen innebærer at alle med verv, eller som er ansatt i Fekteforbundet skal ha gjennomført Ren utøver, og kjenne Fekteforbundets handlingsplan mot doping.  

Dessuten skal alle utøverne som er på landslaget eller som representerer Norge, inkludert medisinsk og sportslig støtteapparat som reiser med landslaget ha gjennomført Ren utøver.

Les mer om hvordan bli sertifisert som Ren Utøver her

Rent Idrettslag
Fekteforbundet minner om at alle fekteklubber som har fektere på landslaget skal være sertifisert som Rent Idrettslag.

Dette samme kreves av de fekteklubbene som ønsker å bli tildelt det tekniske arrangøransvaret for Norgesmesterskap.

Les mer om hvordan bli sertifisering som Rent Idrettslag her

Mer informasjon om Fekteforbundets Antidopingarbeid finnes via denne lenken0 Kommentar

KADETTENE TIL EM 2020 ER TATT UT

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Jan 2020


Norges Fekteforbund har nå tatt ut kadettene til årets Europamesterskap.

Årets EM for kadetter og juniorer arrangeres i Poreč, Kroatia. De individuelle kårdekonkurransene for kadettene går av stabelen 22. februar (gutter) og 23. februar (jenter). Norge deltar kun i lagkonkurransen for kadettgutter som er 25. februar. 

Norges Fekteforbund har tatt ut følgende kadettfektere:

Kårde gutter: 

 • Henning Karlsen (Bergens Fekteklubb)
 • Olav Eikanger (Bergens Fekteklubb)
 • Elias Draugedalen (Nøtterøy Fekteklubb)
 • Alexander Burum-Auensen (Njård Fekting)

Kårde jenter: 

 • Vilde Tengesdal (Bergens Fekteklubb)
 • Louise Smøraas (Bergens Fekteklubb)

Mariusz Piasecki er med som leder på vegne av Fekteforbundet.

Norges Fekteforbund gratulerer fekterne med uttaket, og ønsker lykke til!

Junioruttak
Juniorene tas ut 3. februar etter guttenes juniorverdenscupstevne i Beograd og jentenes juniorverdenscupstevne i Dijon.

Se nedenstående lenker for ytterligere informasjon om mesterskapet og om EM-uttaket:

Informasjon om mesterskapet

Uttakskriterier


0 Kommentar

UTTAK KADETT EM 2020

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Jan 2020

Norges Fekteforbund har nå tatt ut kadettene til årets Europamesterskap.

Årets Kadett-EM arrangeres i Poreč, Kroatia. De individuelle konkurransene går av stabelen 22.februar (gutter) og 23. februar (jenter). Lagkonkurransen for guttene er 25. februar. 

Norges Fekteforbund har tatt ut følgende fektere:

Kårde Gutter: 

 • Henning Karlsen (Bergens Fekteklubb)
 • Olav Eikanger (Bergens Fekteklubb)
 • Elias Draugedalen (Nøtterøy Fekteklubb)
 • Alexander Burum-Auensen (Njård Fekting)

Kårde Jenter: 

 • Vilde Tengesdal (Bergens Fekteklubb)
 • Louise Smøraas (Bergens Fekteklubb)

Mariusz Piasecki (Bygdø Fekteklubb) er med som leder.

Norges Fekteforbund gratulerer fekterne med uttaket og ønsker lykke til!

Se nedenstående lenker for ytterligere informasjon om mesterskapet og om uttaket:

Informasjon om mesterskapet

Uttakskriterier
0 Kommentar

LANDSLAGET TAR I BRUK TRENINGSDAGBOK

Postet av Norges Fekteforbund den 8. Jan 2020

Bestr er en digital treningsdagbok som er tilgjengelig på både smarttelefon og tablet.

Som et ledd i Fekteforbundets arbeid for å heve prestasjonene, blir bruk av treningsdagboken BESTR obligatorisk for landslangsutøvere. Denne anbefales også for alle utøverne som ønsker å utvikle seg som fektere.

I tillegg til å få representere Norge i landslagsantrekk med flagget på brystet, får landslangsfekterne, deres reiseleder og en eventuell pliktdommer, refundert reise- og oppholdskostnader når de representerer Norge på stevner og samlinger.

For å bidra i større grad til at landslaget oppnår enda bedre resultater, og samtidig stimulere til økt innsats fra flere fektere i en stadig voksende ungdomsgruppe som aspirerer til landslagsplass, ønsker Fekteforbundet at flere elementer kommer på plass: 

Landslagskontrakter
Fekteforbundet innførte i 2019 landslagskontrakter. Kontraktene definerer både Fekteforbundets sportslige og økonomiske forpliktelser, men klargjør også hvilke krav som stilles til holdninger og adferd, og ikke minst til treningen og forberedelsene som gjøres av både landslangsfekterne og deres klubber.

Les mer om innføringen av landlagskontraktene her 

Mer målrettet trening
Internasjonal fekting har endret seg, og blitt mer fysisk og hurtigere. For å hevde oss må vi derfor fokusere på flere egenskaper enn kun tekniske ferdigheter og kamptrening.

Der norsk toppidrett har kommet langt, er norsk fekting bakpå. Fekteforbundet har tro på overføringsverdier, og mener norsk fekting har et stort forbedringspotensial innenfor de fysiske og motoriske parameterne som er nødvendig for å hevde seg internasjonalt.

Sammen med Olympiatoppen er Fekteforbundet derfor i gang med å utvikle et treningsopplegg med ulike øvelser som utvikler de egenskapene som er nødvendige for å bli gode fektere. Samtidig skal det lages et testopplegg for å kunne gjøre analyser og arbeide systematisk med forbedringspotensialene. Målet er å øke prestasjonsnivåkvalitet i treningsarbeidet, og utvikling av en felles prestasjonskultur.

Meningen er at øvelsene også skal gjøres tilgjengelig for klubbene slik at også fektere som ikke deltar på treningssamlingene i regi av Fekteforbundet kan benytte disse. 

Les mer om samarbeidet med Olympiatoppen her

Økt fokus på skadeforebygging
Fekting er en trygg idrett med få akutte skader. Fektere er imidlertid utsatt for belastningsskader, som langvarige plager i knærne, lyskene, ryggen og skuldrene. Parallelt med den prestasjonsøkende treningen er det derfor viktig å gjøre egne øvelser for å forhindre de mest vanlige belastningsskadene.

Fekteforbundet utviklet derfor et eget treningsprogram for fektere i samarbeid med Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøyskole. Om programmet og øvelsene, som ble lansert i 2017, gjøres regelmessig, kan dette halvere skaderisikoen.

Lenke til treningsprogrammet og øvelsene som er laget for fektere i Skadefri

Treningsprogrammet finnes også via en gratis App som kan nedlastes fra App Store. Denne appen har også blitt oversatt til engelsk, spansk, fransk, russisk, tysk og kinesisk, og brukes av utøvere over verden under navnet "Get Set".

Innføring av treningsdagboken BESTR
Både øvelsene i Skadefri, fektetreningen, og den fysiske treningen som gjøres for å forbedre fysikken for øvrig bør registreres i treningsdagboken.

Samlet vil dette innholdet bli et viktig analyseverktøy for å se hvordan treningen har påvirket prestasjonsevnen, og dermed være en fin måte å følge opp utøverne på.

Les mer om hvordan man kommer i gang med treningsdagboken BESTR via denne lenken.


0 Kommentar

Levert av IdrettenOnline