FEKTEFORBUNDETS JULEHILSEN 2021

Postet av Norges Fekteforbund den 23. Des 2021

I likhet med i fjor ble også 2021 et utfordrende år. Vi følger uansett opp tradisjonen med en oppsummering av fekteåret, og kaster et blikk fremover.

Pandemien har også i år preget både klubbenes og Fekteforbundets aktiviteter. Helt og delvise nedstengninger har gjort det vanskelig for klubbene å organisere treninger, samt arrangere konkurranser, treningssamlinger, og kurs i regi av Fekteforbundet. 

Utover aktivitetene som gjøres for fekterne i satsingsgruppen, som er unntatt de mest inngripende begrensningene, kom dessverre ikke dommer- og trenerutdanningen, regionale samlinger og konkurransene i gang for fullt før etter sommerferien.

Pandemien har også vært krevende for trenerne og de tillitsvalgte i klubbstyrene. Selv om noen klubber har opprettholdt engasjementet og økt medlemstallet, viste samordnet rapportering at norsk fekting totalt har hatt en markant nedgang i antall aktive medlemmer.

Gjenåpning av idretten
Da de ble mulig å igangsette aktivitetene igjen etter sommerferien, ble den fellesidrettslige kampanjen #tilbaketilidretten lansert.

I tillegg til økonomiske støtteordninger, inneholdt kampanjen blant annet en verktøykasse med gode råd og tips for å få tilbake fektere som hadde blitt borte, og i rekrutteringen av nye medlemmer.

I tillegg lanserte Fekteforbundet en nye profil-/ rekrutteringsfilm som fekteklubbene, og alle andre i norsk fekting fritt kunne benytte for å synliggjøre fekting på nettsider og sosiale medier.

Økonomisk bidrag
På grunn av de pålagte begrensningene i aktiviteten, med dertil ekstra kostnader pga. smittevern og tiltak for å forhindre frafall, valgte Fekteforbundet igjen å ikke innkreve den nasjonale fektelisensen for 2021. Lisensforsikringen for alle aktive fektere over 13 år ble derfor som i 2020 dermed dekket av Fekteforbundet. 

Hektisk halvår
På grunn av utsettelsene første halvår, ble 2. halvår svært hektisk. I tillegg til deltakelse på Europa- og Verdenscupen, ble det arrangert både NM i junior- og senior-/veteranklassene og stevner i Norgescupen og i Ungdomsserien.

Til tross for nedstengningen, maktet Fekteforbundet å arrangere 10 hel- eller delvis digitale, samtfysiske nasjonale, og tre fysiske regionale treningssamlinger i år. 

I tillegg har Fekteforbundet avholdt to dommerkurs, og to helgesamlinger i trenerutdanningen. Dette har resultert i flere regionale dommere, og hele åtte nye som er kvalifisert som Trener 2.  

Sammen med de andre kampidrettsforbundene har det dessuten vært avholdt et åpent webinar for klubbene om anlegg, og det har stort aktivitet med tips og råd i Fekteforbundets Facebook grupper for trenere og dommere.

Fekteforbundet har for øvrig gjennomgått hele trenerutdanningen, og kan fra og med 2022 tilby hele tre trenerkurs. Dette gjør at enda flere kan gå trenerløypa, og komme ut enda bedre kvalifisert med Trener 3-kompetanse.

Godt internasjonalt nivå
Fordi det har vært vanskelig å få gjennomført alle elementene i den sportslige planen, var det spesielt spennende å se hvordan de norske fekterne lå an internasjonalt.

Tre individuelle medaljer i Nordisk Mesterskap i Helsinki, og kadettlagets tre plasseringer blant de ti beste i Europacupen, inkludert femteplassen i det siste stevnet i København, viser heldigvis at norsk fekting hevder seg godt og er i fremgang.

Idrettspolitikk
Den mest synlige delen av Fekteforbundets arbeid er av naturlige årsaker organiseringen av stevnekalenderen og Norgesmesterskap, nasjonale- og regionale treningssamlinger, samt dommer- og trenerkursene.

En annet viktig, men kanskje ikke like synlig oppgave er å fremme fekteklubbens interesser i den norske og de internasjonale idrettsorganisasjonene. 

Verdiarbeidet både nasjonalt og internasjonalt blir stadig viktigere. Ikke minst gjelder også dette arbeidet for våre interesser som en liten idrett nasjonalt, og en liten fektenasjon internasjonalt. 

Det som står helt sentralt uansett nivå, er å bidra til at norsk fekting og tilsluttete klubber vokser og blir mer robuste, både sportslig og administrativt. Målet er å fremme norsk fekting og gjøre hverdagen enklere for fekteklubbene som er relativt små særidrettslag som styres av få ildsjeler på frivillig basis.

Holde på aktiviteten
Den viktigste saken i år har allikevel vært å få mulighet til holde flest mulig i gang på trening, og synliggjøre konsekvensene av nedstengingen slik at innrettingen på de økonomiske kompensasjonspakkene ble så relevante som mulig for norsk fekting.

Det har i 2021 vært avholdt seks styremøter, og åtte komitemøter i Norges Fekteforbund.

Følg lenken til styre- og komiteprotokoller her  

Det har også vært avholdt ting og kongresser i både Norges Idrettsforbund, Nordisk Fekteunion, det Europeiske Fekteforbundet (EFC) og det internasjonale Fekteforbundet (FIE). Sammen med egne nyheter blir all relevant informasjon synliggjort på fekteforbundets nettside.

Informasjonsarbeid
I tillegg til kontinuerlig oppdatering av den faste informasjonen som skal være til hjelp for klubbstyrene, har Fekteforbundet publisert over 55 nyhetssaker på nettsiden. 

Disse og flere andre, totalt 190 saker, er delt på Fekteforbundets offisielle Facebook profil.

For å gjøre det så enkelt som mulig å finne relevant informasjon, har vi også samlet alle viktige lenker til saker som omhandler pandemien i en egen nyhetssak som er blitt oppdatert fortløpende. 

I 2022 har vi i denne saken publisert 56 lenker.

Vi innser at dette har vært mye informasjon å måtte forholde seg til, men vi håper at vi har klart å svare opp de spørsmålene som har kommet fra tillitsvalgte, og fra fekterne og deres foresatte. 

Dessuten håper vi har ved å skrive om hva som skjer i norsk fekting, bidrar til å synliggjøre aktivitetene våre for de som allerede er en del av fektingen, og overfor nye potensielle fektere.

Følg lenken til nyhetsarkivet for 2021 her 

Oppfølging av klubbene
I tillegg til bistanden som klubbene kan få fra både forbundskontoret og idrettskretsene, har hvert av styremedlemmene fått ansvar for kontakt med et utvalg klubber. Fekteforbundet har dessuten for første gang fått utdannet en Klubbveileder, og legger fremover opp til økt fokus på Klubbutviklingsarbeid i egen regi.

Håpet er at dette skal gjøre det enklere å få hjelp, og ikke minst forankre Fekteforbundets arbeid for å avhjelpe fekteklubbenes behov og utfordringer, både sportslig og idrettspolitisk så godt som mulig. 

Usikkert 2022
På grunn av det nye viruset er det per nå vanskelig å planlegge for 2022. Vi håper uansett vi så raskt som mulig kommer i gang med normal aktivitet, men ber klubbene om å ikke vente med å gjøre hva de kan for å holde på medlemmene og deres motivasjon for fekting.

Som hjelp i dette arbeidet har Fekteforbundet tidligere publisert treningstips, og gitt konkrete innspill til hvordan klubbstyrene kan utnytte nedstengningen til utvikling og administrative oppgaver som ellers blir nedprioritert.

Fekteting i 2022
I årets siste styremøte, ble det bestemt at det skal avholdes Fekteting 22. mai i Oslo. Nærmere detaljer kommer i innkallingen. 

Målet er at tinget skal kombineres med en åpen klubbdag, den samme helgen som Fekteforbundet arrangerer de nye Mastersfinalene i Norgescupen.

Forbundskontoret vil være stengt i julen, så vi ønsker også alle god jul og godt nytt år! Vi benytter også anledningen til å takke alle som bidrar for norsk fekting i en ekstra krevende tid, og ikke minst for den dugnadsinnsatsen som er fremvist for å stå samlet for å redusere smitte



NYE NASJONALE KORONATILTAK fra 15. desember

Postet av Norges Fekteforbund den 14. Des 2021

På grunn av det høye smittenivået, og usikkerheten knyttet til Omikron-viruset, innfører myndighetene flere nye nasjonale pålegg og anbefalinger som også gjelder norsk fekting.

Fra og med onsdag 15. desember 2021 gjelder nye nasjonale smittevernregler som også berører idrettshverdagen. Regjeringen skal vurdere reglene 14. januar 2022, men de kan endre seg underveis, og hver enkelt kommune kan innføre strengere lokale tiltak om nødvendig. 

Les regjeringens pressemelding her

Organisert trening

  • Barn og unge i barnehage- eller grunnskolealder kan ha organisert trening. Hvis aktiviteten foregår innendørs bør det være maks 20 stykker, med mindre alle deltakerne er fra samme kohort i skole eller barnehage. Alle stevner hvor barn fra ulike steder samles anbefales avlyst.
  • Voksne kan kun trene utendørs, maks 20 personer og en meter avstand.

Begrensninger for arrangement
Alle innendørs arrangement for voksne anbefales avlyst. Innendørs arrangement for barn og ungdom kan gjennomføres med følgende begrensning for hvor mange som kan være til stede samtidig:

  • Maks 20 personer hvis det ikke er faste tilviste sitteplasser.
  • Maks 50 personer hvis man har faste tilviste sitteplasser. Det skal være 2 meters avstand mellom kohortene.
  • Det kan gjennomføres flere arrangement i en idrettshall eller ishall dersom det er fysiske skiller mellom arrangementene, og minst 2 meter avstand mellom arrangementene.
  • Arrangementer skal har en person som er utpekt med ansvar for at arrangementet oppfyller kravene i forskriften. Den ansvarlige skal:
    • Sørge for at alle til stede kan holde 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller tilsvarende nære
    • Ha oversikt over alle til stede på arrangementet, og registrere de tilstedeværende med kontaktopplysninger. Registreringen skal oppbevares på en forsvarlig måte og slettes etter 14 dager. 
    • Arrangøren skal informere de som er til stede om at det nedtegnes en egen oversikt og hvor lenge den oppbevares.

Maks antall som er tillatt å ha til stede inkluderer også utøverne. Unntatt fra totalantallet er funksjonærer som står for gjennomføringen av arrangementer, f.eks. trenere, dommere og sekretariat.

 Generelle råd

  • Hold deg hjemme om du er syk
  • Vask hendene ofte, og unngå håndtrykk og klemmer
  • Reduser antall nærkontakter
  • Bruk munnbind hvis det ikke er mulig å holde en meter avstand til andre
  • Gjennomfør aktiviteter utendørs så langt det er mulig.
  • Kom ferdig skiftet til trening for å begrense garderobebruk 
  • Hold mest mulig aktivitet lokalt. Det handler om å redusere antall nærkontakter, og gjøre mest mulig innenfor et fåtall kohorter.

Toppidrett
Toppidrettsutøvere, som fekterne i Fekteforbundets satsingsgruppe kan drive idrettsaktivitet både utendørs og innendørs, innenfor nærmere angitt regelverk. 

Kravene følger av den statlige Covid-19-forskriften og kan leses her

Mer info finnes på regjeringens nettsider her 

Praktisering av smitteverntiltak for idretten og oppdaterte smittevernveiledere kan leses her



DEN TIENDE OG ÅRETS SISTE TRENINGSSAMLNIG

Postet av Norges Fekteforbund den 13. Des 2021

Reaksjon- og koordinasjonstrening fra treningssamlingen fra Bygdøhus. Foto: Norges Fekteforbund.

Fekteforbundet samlet i helgen Satsingsgruppen i Bygdøhus til årets tiende treningssamling. Dette var den siste treningssamlingen i 2021. 

Det deltok kun 22 fektere i ulike aldersklasser fra syv fekteklubber på samlingen. Dette er ikke alle som er tatt ut til Satsningsgruppen for sesongen 2021/22. 

Selv om alle i satsingsgruppen har forpliktet seg til å delta på samlingene i regi av Fekteforbundet, og for øvrig følge blant annet trenings- og konkurranseplaner, fikk studentene eksamensfri. Fordi samlingen ble gjennomført etter smittevernrådene holdt dessuten alle med forkjølelsessymptomer seg hjemme.

Fokus på fysisk- og konkurransetrening
Treningssamlingen inneholdt både fektetekniske øvelser og et stort innslag av fysisk trening. Blant annet ble det organisert styrke- og sirkeltrening og det ble dessuten arrangert to treningskonkurranser. 

Fekterne som ikke er hjemmehørende i Oslo, var innlosjert på Olympiatoppen. På lørdag ble det arrangert felles middag for alle.

Treningssamlingen ble ledet av Fekteforbundets sportslige leder, Bartosz Piasecki med innleid bistand fra trener i Bygdø FK, Samuil Kaminski og tidligere landslangsfekter Fredrik Backer fra Njård Fekting. 

Takk for et spesielt år!
Dette var årets tiende og siste treningssamling for satsingsgruppen. På grunn av endrete smittevernsbegrensninger har samlingene vært organisert helt- og delvis digitalt, samlet og i ulike kohorter. Både planlegging og gjennomføring av samlingene har vært vanskelig. Allikevel har alle involverte vært fleksible og positive. 

Vi benytter derfor anledningen til å takke både fekterne og de innleide trenerne for tålmodigheten og engasjementet som er vist til tross for et spesielt år.

Vi håper at 2022 blir et mer normalt år, og ønsker alle en god jul før den neste samlingen arrangeres 14.-16. januar 2022.

Deling av satsingsgruppen
Vi minner om at fra sesongen 2022/23, altså etter sommerferien i 2022, blir satsingsgruppen delt i to. Det blir fremover et Elitelag og en Satsingsgruppe med ulike uttakskriterier. Les mer om dette via denne lenken.



NYE NASJONALE KORONATILTAK fra 7. desember

Postet av Norges Fekteforbund den 8. Des 2021

På grunn av det høye smittenivået, og usikkerheten knyttet til Omikron-viruset, innfører myndighetene nye nasjonale pålegg og anbefalinger som også gjelder norsk fekting.

Regjeringen informerte 7. desember om de nye tiltakene. Disse gjelder fra og med natt til torsdag 9. desember, og foreløpig i 4 uker. Underveis kan imidlertid de nasjonale tiltakene endre seg, og hver enkelt kommune kan innføre strengere lokale tiltak om nødvendig. 

Fortsatt aktivitet
Det meste kan gjennomføres med de nye tiltakene. Alle klubbene oppfordres derfor til å opprettholde fektetilbudet så langt det er mulig. Den viktigeste endringen nå er antallsbegrensning på trening for voksne, og for stevner og andre arrangementer. Alle arrangører har dessuten et særskilt ansvar for at smittevernsreglene overholdes.

De viktigste huskereglene

  • Hold deg hjemme om du er syk
  • Vask hendene ofte, og unngå håndtrykk og klemmer
  • Reduser antall nærkontakter
  • Bruk munnbind når du ikke fekter hvis det ikke er mulig å holde en meter avstand til andre
  • Tren ute om det er mulig og kom ferdig skiftet til trening om du kan for å begrense bruken av garderober så mye som mulig.
  • Voksne bør holde avstand til trening innendørs der det er mulig. 

Stevnearrangørenes plikter

  • Ha en person som er utpekt med ansvar for at arrangementet oppfyller kravene i forskriften. Denne skal legge til rette for at man skal kunne holde 1 meters avstand.
  • Ansvarlig person skal ha oversikt over alle til stede på arrangementet, og registrere de med kontaktopplysninger 
  • Registreringen skal oppbevares på en forsvarlig måte og slettes etter 14 dager. Arrangøren skal informere de som er til stede om at det nedtegnes en egen oversikt og hvor lenge den oppbevares.

Begrensninger for arrangement innendørs

(med forbehold om justeringer når Covid-19-forskriften blir oppdatert)

Innendørs arrangement kan gjennomføres med følgende begrensning for hvor mange som kan være til stede samtidig:

  • Maks 50 personer hvis det ikke er faste tilviste sitteplasser
  • Maks 200 x 3 kohorter hvis man har faste tilviste sitteplasser. Det skal være 2 meters avstand mellom kohortene
  • Maks antall som er tillatt å ha til stede inkluderer alle i idrettshallen, også utøverne. Unntatt fra totalantallet er funksjonærer som står for gjennomføringen av arrangementer, f.eks trenere, dommere og sekretariat. Journalister, fotografer og øvrige representanter fra media er heller ikke medregnet.
  • Alle tilstedeværende skal holde en meters avstand til hverandre, og munnbind er sterkt anbefalt. Unntaket er fekterne, trenere og dommere under kamp- og treningsaktivitet.
  • For sosiale samlinger og sammenkomster innendørs er det ikke tillatt å ha flere enn 20 personer fysisk til stede samtidig.
  • Toppidrettsutøvere kan drive normal idrettsaktivitet både utendørs og innendørs.

Karantene:

  • Karanteneplikt for nærkontakter med en bekreftet smittet hvor det er mistanke om omikron, utvides til også å gjelde øvrige nærkontakter, ikke bare husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. (Om dette inkluderer alle på trening eller stevne sjekkes ut og oppdateres når vi har mer informasjon)
  • Les mer om nærkontakter og karantene via FHIs nettsider

Kravene følger av den statlige Covid-19-forskriften og kan leses her

Mer info finnes på regjeringens nettsider her 

Praktisering av smitteverntiltak for idretten og oppdaterte smittevernveiledere kan leses her



KADETTLAGET STABILT MOT TOPPEN

Postet av Norges Fekteforbund den 6. Des 2021

F.v. Samuil Kaminski, Coach, Franz Philip Pap Holmen, Bygdø FK, Aleksander Malvik, Titan FK, Didrik Nortveit og Emilis Krasikovas, Stavanger FK, Foto: Svetlana Pap Holmen. 

Kadettlaget oppnådde en god femteplass i helgens Europacupstevne i København. Nok en god plassering gir grunn til å tro at laget er i ferd med å etablere seg i toppen. 

Selv om noen av de beste fekterne ikke deltok på kadettstevnet i København, var femteplassen i konkurransen med 25 lag allikevel en forbedring fra 10. plassen i det forrige kadettstevnet Challenge Bertrand Dedieu i Grenoble. 

Vi håper med dette at laget har etablert seg like under toppen, og at dette motiverer til videre innsats og progresjon.

Sliter individuelt
Individuelt sliter de norske fekterne med å komme like langt. De beste plasseringene var Ada Sofie Gildernes fra Bergens FK og Emilis Krasikovas som fikk henholdsvis 20. og 29. plass. 

I tillegg til kadettene, konkurrerte juniorene på et verdenscupstevne i Luxenbourg. På dette stevnet; Memorial Jean Link et Ally Doerfel var de beste norske juniorene Vilde Tengesdal fra Bergens FK og Marcus Vokes Brobakken fra Njård Fekting med henholdsvis 107. og 76. plass.

Se alle resultatene fra Juniorverdenscupen i Luxenbourg her

Beste karakter som dommer
Tord Fjermestad fra Bygdø FK som er nasjonal dommer, reiste med de norske fekterne som pliktdommer. I evalueringen som alle dommere får, fikk han toppkarakteren 5. Sett i lys av at han ikke har hatt dommeroppdrag i Europacupen på syv år, er dette godt gjort.

Om man får karakteren 5 tre ganger eller 4 eller 5, fem ganger innen en to-årsperiode kvalifiserer dette til den europeiske C-lisensen. 

Vi gratulerer og håper Tord vil stille opp på dommeroppdrag for Fekteforbundet igjen!

Mange flotte bilder
Det ble tatt mange flotte bilder fra begge stevnene som er publisert i Facebook-gruppen Fektebilder. I denne gruppen finnes det også bilder fra andre samlinger fra stevner, og fra både klubb- og egentreninger. 

Bli medlem av gruppen, lik, del og publiser gjerne flere bilder av denne og andre stevner for å bidra i synliggjøringen av norsk fekting. Dette bidrar både positivt for motivasjon og fekteglede, samt stimulerer til både nyrekruttering og videre vekst i norsk fekting.

 




FORBEDRET TRENERUTDANNING

Postet av Norges Fekteforbund den 1. Des 2021

F.v: Jon Grydeland, NIFs rådgiver innen Trenerutvikling, Bartosz Piasecki, sportslig leder i NF, Antero Wallinus-Rinne, seniorrådgiver for NIFs Trenerløypa, Claes H. Bendiksen, generalsekretær NF og Kari Vanebo, seniorrådgiver i NIFs Breddeavdeling. Foto: NIF.

Fekteforbundet forbedrer trenerutdanningen, og kan fra 2022 tilby tre ulike trenerkurs. I den nye kursinndelingen kreves det ikke god fekteteknikk for å kunne delta på Trener 1-kurs. Samtidig blir utdanningen lengre og bedre ved innføring av et Trener 3-kurs. 

Trenere er essensielle for fekteklubbenes drift og utvikling. Gode trenere påvirker ikke bare utøvernes nivå, men har også stor betydning for både rekruttering og frafall. De skal ikke bare instruere teknikk, men også bidra til å utvikle utøverne fysisk og sosialt for å skape positive opplevelser, uansett nivå.

Behov for flere trenere
Mange fekteklubber har behov for flere kvalifiserte trenere. Kun et fåtall av klubbene har imidlertid tilstrekkelig med medlemmer som genererer nok inntekter til å ansette noen på fast basis. 

Norges Fekteforbund tilbyr derfor gratis trenerutdannelse for å bistå fekteklubbene. Flere kvalifiserte trenere kan dermed både kunne bidra som trenere i egen, eller bistå i andre klubber. Målet er at treningstilbudet skal bli så godt som mulig for så mange medlemmer som mulig, og samtidig stimulere den sportslige utviklingen i hele norsk fekting.

Fra to til tre nivåer
Fekteforbundet har tidligere kun tilbudt Trener 1- og Trener 2-kurs. Deltakelse på Trener 1-kurset har imidlertid krevd gode tekniske ferdigheter. Dette har vanskeliggjort deltakelse fra for eksempel foreldre og foresatte og andre som ikke har drevet med fekting.  

For å kunne tilby en trenerutdanning som også er tilpasset de frivilliges mulighet til å bidra som trenere i klubbene, samt klubbenes behov for trenere i ulike alders- og fektenivåer, justeres trenerutdanningen og gjøres samtidig lengre og bedre.

Fra 2022 kan Fekteforbundet derfor tilby Trenerkurs 1, 2 og 3. 

LES MER OM FEKTEFORBUNDETS TRENERUTDANNING VIA DENNE LENKEN 

I forhold til sertifiseringen til de som har gjennomgått Trener 2-kurset, vil de kunne bli sertifisert som Trener 3 etter å ha gjennomført Olympiatoppens fellessamling.

Kursplan og informasjon om påmelding til de ulike kursene, vil komme så raskt Fekteforbundets årsplan og ikke minst kalenderen for 2022 er ferdigstilt.